Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Paljonko työntekijä maksaa yritykselle?

paljonko-tyontekija-maksaa-yritykselle

Moni yrittäjä pohtii yritystoiminnan laajentuessa mahdollisuutta palkata yritykseen uusi työntekijä. Tällöin ei välttämättä ole vielä aivan selvää, mitä uuden henkilön palkkaaminen yritykseen todellisuudessa kustantaa. Harva välttämättä edes tulee ajatelleeksi, että uuden työntekijän myötä kulut nousevat muutenkin kuin vain työntekijälle maksettavan palkan verran.

Uuden työntekijän palkkaaminen yritykseen ei ole aivan halpaa lystiä. Työntekijälle täytyy maksaa sovitun palkan lisäksi monia lisäkuluja. Tässä artikkelissa käymme läpi näitä työntekijästä aiheutuvia yllätäviäkin kuluja. Jos haluat lukea muista tärkeistä työntekijän palkkaamiseen liittyvistä asioista, niin tutustu tähän faktapakettiin: Ensimmäisen työntekijän palkkaaminen.

Sopivan työntekijän löytäminen

Se, kuinka paljon yksittäisen työntekijän palkkaaminen kustantaa yritykselle, riippuu pitkälti alasta sekä yrityksestä itsestään. Jo työntekijää hakiessa yritykselle koituu uuden työntekijän palkkaamisesta kuluja ennen kuin on edes tietoa siitä, kuka yritykseen lopulta palkataan.

Näitä työntekijän etsinnästä koituvia kuluja ovat mahdolliset työpaikkailmoituksen julkaisusta koituvat kustannukset sekä itse ilmoituksen laatiminen. Avoimeen työpaikkaan tulee parhaassa tapauksessa satoja hakemuksia, joiden käsittelyssä vierähtää helposti yhdeltä ihmiseltä päivästä useampaan päivään aikaa. Tämän päälle tulevat vielä ensimmäiset haastattelut, sekä mahdolliset jatkohaastattelut.

Hyvässä tilanteessa näiden jälkeen löydetään täydellinen matchi. Huonossa tilanteessa joudutaan pahimmillaan aloittamaan koko hakuprosessi alusta. Myös kyseisessä haussa rannalle jääneille tulisi ilmoittaa mahdollisimman henkilökohtaisesti, että työpaikkaa ei tullut

Usein aikaa ja vaivaa säästää työntekijöiden palkkaaminen ulkoistaminen tähän erikoistuneelle taholle, tällaista toimintaa kutsutaan suorarekrytoinniksi. Esimerkiksi UKKO Workin suorarekrytointipalvelusta voi lukea lisää täältä: Suorarekrytointi – Rekrytointi ilman mutkia?

Jos yritys haluaa pitää palkkaamisesta koituvat kulut mahdollisimman alhaisina, kannattaa siinä tapauksessa mainostaa avointa paikkaa yrityksen omalla verkkosivulla ja esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Jotkut yritykset esiintyvät myös rekrytointimessuilla, joiden kautta on mahdollista tavata runsaasti potentiaalisia työntekijöitä vastaisuuden varalle.

Kasvua hakevien yritysten tulisi myös varautua tulevaa työntekijätarpeeseen pitämällä huolta työntantajaimagosta. Tämä lisää myös avoimiein hakemusten määrää.

Työntekijä tarvitsee aluksi riittävästi perehdytystä

Kukaan ei ole seppä syntyessään, vaan yritykseen palkattava uusi työntekijä tarvitsee tietenkin riittävästi perehdytystä voidakseen suoriutua työtehtävistään kunnialla.

Joidenkin tutkimusten mukaan uudessa työssä aloittava työntekijä kehittyy täyteen potentiaaliinsa noin 28-30 viikon kuluessa työn aloittamisesta, mutta tässä on toki suurta vaihtelevuutta työn toimenkuvasta riippuen. Nyrkkisääntönä voitaneen pitää, että ensimmäinen viikko tai pari vierähtää uuden työntekijän vasta tutustuessa työpaikkaan, työympäristöön ja työtehtäväänsä yleisesti.

Kestää viikkoja tai joskus kuukausia, ennen kuin työntekijä on omaksunut työtehtävänsä yksityiskohtineen. Palkkaa on kuitenkin maksettava koko tältä ajalta, vaikka työntekijä ei vielä olisikaan 100 % työkykyinen.

Työntekijän oppimisen lisäksi resursseja vie se, että kouluttajan rooliin tarvitaan toisen työntekijän työpanosta. Jotkut yritykset järjestävät erillisen kouluttajan uudelle työntekijälle, kun taas toisissa yrityksissä työntekijän oletetaan oppivan sivusta seuraamalla ja sitten itse tekemällä.

Työntekijöille kuuluvat lisät ja lomat nostavat kuluja

Työehtosopimuksia on Suomessa olemassa useita erilaisia alasta riippuen, mutta näissä kaikissa ilmoitetaan työntekijälle kuuluvista eduista rahana maksettavan palkan lisäksi. Yksi näistä ovat erilaiset korvaukset esimerkiksi ylitöistä tai työmatkoista.

Uutta työntekijää harkitessa on syytä laskea kokonaiskustannuksiin myös erilaiset lomakorvaukset. Vuosiloma, sairasloma ja mahdollinen äitiys- tai isyysloma ovat esimerkkejä lomista, jota työntekijät pitävät ja joista heille tulee maksaa asianmukainen korvaus.

Lisäksi tulee huomioda tavalliset sivukulut, kuten TVR-maksut, eläkemaksut sekä vakuutukset. Nämä muodostavat kohtuullisen summan, joka ei yleensä näy lainkaan työntekijälle.

Uusi työntekijä kasvattaa tuottavuutta

Työntekijän palkkaamiseen liittyy usein odotus yritystoiminnan kasvusta ja monipuolistamisesta. Ei ole yhtä vastausta siihen, paljonko uusi työntekijä tulee maksamaan, mutta oletuksena on se, että vaikka uusi työntekijä tuokin mukanaan ylimääräisiä kustannuksia, saa yritys uuden henkilön palkkaamisen myötä uutta potkua ja tuottavuutta.

Lue myös

Työntekijän palkkaaminen – näin hoidat sen hyvin

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Työllistäminen:

 • Työllistäminen Freelancerien työllistäminen mahdollistaa resurssoinnin joustavuuden

  Epävarma aika taloudessa tuo haasteita työllistämiseen – apukäsille voi olla suuri tarve, mutta se, kuinka kauan tarvetta on, voi olla hämärän peitossa. Epävarman ja vaikeasti ennustettavan ajan yli voi auttaa joustava freelancerien työllistäminen. Freelancerin työllistäminen mahdollistaa työvoiman löytämisen nopeasti ja joustavasti. Voit hankkia apukäsiä juuri siihen tehtävään, jossa apua tarvitaan – esimerkiksi muun tiimin tueksi, ja maksat vain tehdystä työstä.…

  Lue lisää
 • Työllistäminen Työntekijän palkkaaminen ja työkorvauksen maksaminen yksityishenkilölle

  Työntekijän palkkaaminen yksityishenkilönä liittyy yleensä määräaikaiseen projektiin tai yksittäiseen suoritukseen, kuten pihatöihin, remonttiin, siivoukseen tai vaikkapa sisustamiseen. Tilanteen luonteesta riippuen näissä tapauksissa tehdään joko toimeksiantosopimus tai työsopimus. Tällöin on tärkeää erottaa, onko kyseessä erillinen toimeksianto vai palkataanko työntekijä työsuhteeseen. Jos olet ostamassa työtä yksityishenkilönä, selvitä itsellesi ensitilassa: Onko kyseessä työsuhde vai toimeksiantosuhde? Onko kyseessä palkka vai työkorvaus? Kuuluuko palvelun myyjä…

  Lue lisää
 • Työllistäminen Työntekijän palkkaaminen: näin hoidat työntekijän palkkaamisen oikein

  Kun yritysideasi ottaa tuulta siipiensä alle, etkä enää pärjää yksin yrityksessä, on aika palkata ensimmäinen työntekijäsi.  Tässä kohtaa hyvät vinkit ovatkin tarpeen, joten kokosimme tähän artikkeliin kullanarvoiset neuvot. Mitä oikeastaan tarvitset yritykseesi? Suunnittele sen mukaisesti, millaiseen työsuhteeseen tekijä tulisi palkata ja millainen aikataulu rekrytointiprosessiin on varattava. Millaisiin tehtäviin kaipaat tekijää? Haetko jotakuta, jolle voit jakaa osan nykyisestä työtaakastasi, vai tarvitsetko…

  Lue lisää