Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Vieraskynä: Kuinka yhdistää yrittäjyys ja perhe?

yrittajyys_lapsiperheessa

Yrittäjyys yhdistettynä perhearkeen on monelle perheelle haastava yhtälö, joka vaatii luovimista ja joustoa suuntaan ja toiseen. Yrittäjyys on kuitenkin mahdollista saada toimimaan hektisenkin arjen kanssa: se voi olla varsin palkitsevaa ja tuoda perhe-elämän organisointiin monia uusia vaihtoehtoja. Digiyrittäjä Leena-Mari Laukkanen kertoo, miten tuore yritystoiminta ja perhe-elämä on hänen perheessään yhdistetty.

Yrittäjyys ja perhe on yhdistelmä joka vaatii paljon, mutta on täysin mahdollinen

Olen Leena-Mari Laukkanen, kolmekymppinen yksivuotiaan pojan äiti ja yrittäjä. Pyöritän yhden naisen digimarkkinointi- ja sisällöntuotantoyritystä leenamari.fi:tä, ja kirjoitan siinä sivussa blogia Saksan Düsseldorfista käsin.

Aloitin päätoimisen yritystoiminnan ollessani raskaana noin 1,5 vuotta sitten. Olin juuri muuttanut Düsseldorfiin ja työnsaantimahdollisuuteni olivat varsin pienet, olinhan raskaana enkä puhunut saksaa. Minulla oli käsissäni muutama vaihtoehto: joko jäisin kotiäidiksi, yrittäisin työllistyä annettujen mahdollisuuksia hyödyntäen tai alkaisin paikkariippumattomaksi yrittäjäksi. Olin tehnyt aikaisemmin satunnaisesti töitä blogini kautta UKKO.fi:n kautta ja tiesin, että blogin kautta tulleista toimeksiannoista voisi olla suuremmaksikin tulonlähteeksi. Valitsin yrittäjyyden, ja sain samalla tilaisuuden tehdä työtä, josta pidän luvattoman paljon.

Yhtälö on kieltämättä haastava sillä tukiverkkomme on Saksassa lähes olematon. Lapsemme isovanhemmat asuvat kaukana ja luottoystäviä on Saksassa vähän. Pienellä luovimisella perhe-elämämme on kuitenkin tällä hetkellä kohtuullisen hyvin tasapainossa, vaikka joskus kännykkä kädessa täytyy lapsen kanssa aikaa viettääkin.

Yrittäjyys tuo lapsiperheeseen joustoa

Yritystoiminnan aloitus raskaana ollessa oli hyvä vaihtoehto, vaikka sen onnistuminen vaatikin suunnittelua: ennen vauvan syntymää tein muutaman kuukauden töitä varastoon niin paljon kuin se oli suinkin mahdollista, ja pystyin vauvan syntyessä olemaan vain vauvan kanssa kotona ja nauttimaan pienen ensihetkistä.

Mieheni oli muutaman viikon kotona vauvan synnyttyä, ja sen jälkeen alkoi luoviminen myös minun kohtuullisen hyvin alkaneen yritykseni ja perheen yhteisen ajan yhteensovittamisessa. Minulle muodostui rutiini: teen töitä aamuin, illoin sekä viikonloppuisin. Viikonloput ovat omaa työaikaani, sillä perinteisemmässä toimistotyössä oleva mieheni on silloin kotona. Olisi ihana tehdä omia töitä perinteisten toimistoaikojen mukaan, mutta valitettavasti se ei ole tällä hetkellä mahdollista. Mieheni hyödynsi tosin vanhempainvapaan, jolloin sain maistiaisia tavallisimmista, luksukselta tuntuvista työajoista.

Vauva ja äiti

Vaikka arki on hektistä, yrittäjyys on antanut paljon: olen saanut rakentaa omaa yritystä, ja lapsi saa joustavien työaikojeni vuoksi olla kotona hoidossa 1,5 vuoden ikään asti. Olen myös saanut viettää laatuaikaa poikani kanssa päivisin.

Miten pienen lapsen äiti järjestää aikaa yritykselle?

Olen oppinut viimeisen vuoden aikana monta asiaa yrityksen ja perhearjen yhdistämisestä, osan kantapäänkin kautta. Jokainen yritys ja perhe on toki erilainen ja on mahdotonta antaa yleispäteviä vinkkejä niiden yhdistämiseen, mutta listasin tähän muutaman meidän perheessä toimivan keinon.

 1. Ennakoi. Tämän kohdan tärkeyttä en voi alleviivata tarpeeksi: tee töitä varastoon silloin, kun sinulla on aikaa. Olen siinä mielessä onnekas, että joidenkin projektieni sisältö on suunniteltu kuukausia etukäteen. Jokin kuukausi voi olla hiljaisempi kuin toinen, ja näinä hiljaisina kuukausina ehdin valmistella tulevia töitä.
 2. Opi sanomaan ei. Tämä on ollut itselleni hankalinta: olisi ihana piipahtaa iltaisin jos jonkinmoisissa verkostoitumistapahtumissa. Olen oppinut viimeisen vuoden aikana sanomaan ei kaikelle, johon energiani ja aikani ei riitä. Se harmittaa joskus toden teolla, mutta on tärkeää myös jättää aikaa itselle ja vapaa-ajalle, sillä väsymyksen iskiessä kärsii niin perhe kuin yrityskin. Joskus pitää myös sanoa ei myös toimeksiannoille, jos tuntuu että sillä hetkellä paukkuja ei yksinkertaisesti ole.
 3. Hyödynnä toisen vanhemman mahdolliset vanhempainvapaat. Me huomasimme jossain vaiheessa, että meillä molemmilla oli sen verran töitä, ettemme ehtineet juurikaan nähdä toisiamme. Ymmärsimme pian, että asialle oli tehtävä jotain, emmekä halunneet laittaa vauvaa päiväkotiin alle vuoden ikäisenä. Miehelleni tarjottiin töistä mahdollisuutta jäädä vanhempainvapaalle, ja hän jäi vauvan kanssa muutamaksi kuukaudeksi kotiin.
 4. Älä koe huonoa omatuntoa esimerkiksi ulkopuolisen lastenhoidon käyttämisestä. Tätä olen itse joutunut hieman opettelemaan, mutta olemme kehittäneet satunnaisten lastenvahtien lisäksi toimivan järjestelyn samassa tilanteessa olevan ystäväperheemme kanssa. On helppo järjestää muutama tunti tehokasta työaikaa puolin ja toisin, kun lapset ovat hoidossa toisen perheen luona.

Miten sinun perheessäsi on yhdistetty yrityksen pyörittäminen ja perhe-elämä? Jaa kokemuksesi kommenttikentässä!

Leena-Mari päivittää tämän viikon UKKO.fi:n Instagram-tiliä ja kertoo siellä lisää paikkariippumattomasta yrittäjyydestään sekä yrittäjän perhearjesta. Lue myös Leena-Marin edellinen kirjoitus.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

 • Yrittäjyys Mikä on ammatinharjoittaja? – Suurin osa yrittäjistä mieltää itsensä ammatinharjoittajaksi

  Ammatinharjoittaja kuvaa monen yrittäjän identiteettiä. Yrittäjät ovat oman firmansa toimitusjohtajia, toiminimiyrittäjiä, yksityisiä elinkeinonharjoittajia, joskus jopa pakkoyrittäjiä. Kaikista eniten vastaajiin vetosi kuitenkin kuvaus ammatinharjoittaja, kertoo tuore markkinatutkimus. Mutta mikä on ammatinharjoittaja? Entäs itsenäisen ammatinharjoittajan määritelmä – oletko sinäkin ammatinharjoittaja verotus-mielessä? Itsenäinen ammatinharjoittaja määritelmä Ammatinharjoittajan kirjanpito – pakollinen paha? Yrittäjistä 61 % ei tavoittele kasvua Ammatinharjoittaja verotus Ammatinharjoittajan työttömyysturva Kuka voi ryhtyä…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Kenelle UKKO Toiminimiyrittäjyys sopii?

  Mietitkö toiminimiyrittäjyyttä ja millaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin UKKO Toiminimiyrittäjyys sopii? UKKO Toiminimiyrittäjyys soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin, olit sitten aikuinen, opiskelija tai eläkeläinen. Voit olla joko päätoiminen tai sivutoiminen yrittäjä. UKKO Toiminimiyrittäjyyden kautta voit perustaa toiminimen täysin maksutta ja nauttia yrittäjyyden tuomista vapauksista. Näitä vapauksia ovat esimerkiksi verovähennykset ja arvonlisäveron alarajahuojennus. Yrittäjyys tuo myös vastuita sinulle. Joudut mahdollisesti hankkimaan YEL-vakuutuksen ja selvittämään…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Pieni koko on etu

  Suomalaiset yrittäjät ovat sitkeää tekoa. Samaan aikaan, kun monet valittavat suuryritysten vallasta, pienet yrittäjät ja kevytyrittäjät tekevät sitä mitä parhaiten osaavat. Tässä artikkelissa muutama syy siihen, miksi yrityksen pieni koko on hyvä asia. toimistorotta-ukko-280 Pienet ovat ketteriä Pienet muutaman henkilön yritykset tai isensä työllistävät kevytyrittäjät ovat todella ketteriä. Suuret ja keskikoisetkin yritykset joutuvat kierrättämään ja hyväksyttämään uudet ajatukset ja päätökset…

  Lue lisää