Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Vieraskynä: Kuinka yhdistää yrittäjyys ja perhe?

yrittajyys_lapsiperheessa

Yrittäjyys yhdistettynä perhearkeen on monelle perheelle haastava yhtälö, joka vaatii luovimista ja joustoa suuntaan ja toiseen. Yrittäjyys on kuitenkin mahdollista saada toimimaan hektisenkin arjen kanssa: se voi olla varsin palkitsevaa ja tuoda perhe-elämän organisointiin monia uusia vaihtoehtoja. Digiyrittäjä Leena-Mari Laukkanen kertoo, miten tuore yritystoiminta ja perhe-elämä on hänen perheessään yhdistetty.

Yrittäjyys ja perhe on yhdistelmä joka vaatii paljon, mutta on täysin mahdollinen

Olen Leena-Mari Laukkanen, kolmekymppinen yksivuotiaan pojan äiti ja yrittäjä. Pyöritän yhden naisen digimarkkinointi- ja sisällöntuotantoyritystä ja kirjoitan siinä sivussa blogia Saksan Düsseldorfista käsin.

Aloitin päätoimisen yritystoiminnan ollessani raskaana noin 1,5 vuotta sitten. Olin juuri muuttanut Düsseldorfiin ja työnsaantimahdollisuuteni olivat varsin pienet, olinhan raskaana enkä puhunut saksaa. Minulla oli käsissäni muutama vaihtoehto: joko jäisin kotiäidiksi, yrittäisin työllistyä annettujen mahdollisuuksia hyödyntäen tai alkaisin paikkariippumattomaksi yrittäjäksi. Olin tehnyt aikaisemmin satunnaisesti töitä blogini kautta UKKO.fi:n kautta ja tiesin, että blogin kautta tulleista toimeksiannoista voisi olla suuremmaksikin tulonlähteeksi. Valitsin yrittäjyyden, ja sain samalla tilaisuuden tehdä työtä, josta pidän luvattoman paljon.

Yhtälö on kieltämättä haastava sillä tukiverkkomme on Saksassa lähes olematon. Lapsemme isovanhemmat asuvat kaukana ja luottoystäviä on Saksassa vähän. Pienellä luovimisella perhe-elämämme on kuitenkin tällä hetkellä kohtuullisen hyvin tasapainossa, vaikka joskus kännykkä kädessa täytyy lapsen kanssa aikaa viettääkin.

Yrittäjyys tuo lapsiperheeseen joustoa

Yritystoiminnan aloitus raskaana ollessa oli hyvä vaihtoehto, vaikka sen onnistuminen vaatikin suunnittelua: ennen vauvan syntymää tein muutaman kuukauden töitä varastoon niin paljon kuin se oli suinkin mahdollista, ja pystyin vauvan syntyessä olemaan vain vauvan kanssa kotona ja nauttimaan pienen ensihetkistä.

Mieheni oli muutaman viikon kotona vauvan synnyttyä, ja sen jälkeen alkoi luoviminen myös minun kohtuullisen hyvin alkaneen yritykseni ja perheen yhteisen ajan yhteensovittamisessa. Minulle muodostui rutiini: teen töitä aamuin, illoin sekä viikonloppuisin. Viikonloput ovat omaa työaikaani, sillä perinteisemmässä toimistotyössä oleva mieheni on silloin kotona. Olisi ihana tehdä omia töitä perinteisten toimistoaikojen mukaan, mutta valitettavasti se ei ole tällä hetkellä mahdollista. Mieheni hyödynsi tosin vanhempainvapaan, jolloin sain maistiaisia tavallisimmista, luksukselta tuntuvista työajoista.

Vauva ja äiti

Vaikka arki on hektistä, yrittäjyys on antanut paljon: olen saanut rakentaa omaa yritystä, ja lapsi saa joustavien työaikojeni vuoksi olla kotona hoidossa 1,5 vuoden ikään asti. Olen myös saanut viettää laatuaikaa poikani kanssa päivisin.

Miten pienen lapsen äiti järjestää aikaa yritykselle?

Olen oppinut viimeisen vuoden aikana monta asiaa yrityksen ja perhearjen yhdistämisestä, osan kantapäänkin kautta. Jokainen yritys ja perhe on toki erilainen ja on mahdotonta antaa yleispäteviä vinkkejä niiden yhdistämiseen, mutta listasin tähän muutaman meidän perheessä toimivan keinon.

 1. Ennakoi. Tämän kohdan tärkeyttä en voi alleviivata tarpeeksi: tee töitä varastoon silloin, kun sinulla on aikaa. Olen siinä mielessä onnekas, että joidenkin projektieni sisältö on suunniteltu kuukausia etukäteen. Jokin kuukausi voi olla hiljaisempi kuin toinen, ja näinä hiljaisina kuukausina ehdin valmistella tulevia töitä.
 2. Opi sanomaan ei. Tämä on ollut itselleni hankalinta: olisi ihana piipahtaa iltaisin jos jonkinmoisissa verkostoitumistapahtumissa. Olen oppinut viimeisen vuoden aikana sanomaan ei kaikelle, johon energiani ja aikani ei riitä. Se harmittaa joskus toden teolla, mutta on tärkeää myös jättää aikaa itselle ja vapaa-ajalle, sillä väsymyksen iskiessä kärsii niin perhe kuin yrityskin. Joskus pitää myös sanoa ei myös toimeksiannoille, jos tuntuu että sillä hetkellä paukkuja ei yksinkertaisesti ole.
 3. Hyödynnä toisen vanhemman mahdolliset vanhempainvapaat. Me huomasimme jossain vaiheessa, että meillä molemmilla oli sen verran töitä, ettemme ehtineet juurikaan nähdä toisiamme. Ymmärsimme pian, että asialle oli tehtävä jotain, emmekä halunneet laittaa vauvaa päiväkotiin alle vuoden ikäisenä. Miehelleni tarjottiin töistä mahdollisuutta jäädä vanhempainvapaalle, ja hän jäi vauvan kanssa muutamaksi kuukaudeksi kotiin.
 4. Älä koe huonoa omatuntoa esimerkiksi ulkopuolisen lastenhoidon käyttämisestä. Tätä olen itse joutunut hieman opettelemaan, mutta olemme kehittäneet satunnaisten lastenvahtien lisäksi toimivan järjestelyn samassa tilanteessa olevan ystäväperheemme kanssa. On helppo järjestää muutama tunti tehokasta työaikaa puolin ja toisin, kun lapset ovat hoidossa toisen perheen luona.

Leena-Mari päivittää tämän viikon UKKO.fi:n Instagram-tiliä ja kertoo siellä lisää paikkariippumattomasta yrittäjyydestään sekä yrittäjän perhearjesta. Lue myös Leena-Marin edellinen kirjoitus.

Lue myös

Äitiyslomalla työskentely

Yrittäjäisä – tahdotko enemmän vapaa-aikaa ja lyhyemmät työpäivät?

Ammattibloggaaja ja toiminimiyrittäjä Emilia Huttunen kirjoittaa Mutsis on -blogia ja pyörittää pian neljän lapsen perhettä

Sankariyrittäjä ei ole Supermies tai Ihmenainen – hyvinvointi on yrittäjän salainen ase

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

 • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
 • Haluat testata liikeideaasi
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
 • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
 • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

 • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
 • Sinulla on valmis yritysidea
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
 • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

 • Yrittäjyys Vieraskynä: Näin säästän yrittäjänä 4000 euroa vuodessa lomaan

  Yrittäjän tulee varautua säästämällä niin pahan kuin hyvänkin päivän varalle. Esimerkiksi lomailu tulee rahoittaa itse. Jos lomaan ei ole varautunut laittamalla rahaa sivuun, voi kesäloma jäädä pitämättä. Näin kirjoittaa yrittäjä ja Fiksukuluttaja.fi-sivuston sisältövastaava Marja Simonen UKKO.fin vieraskynässä. Tässä blogissa mietin ensin sitä, kuinka paljon juuri minun pitää säästää lomaa varten. Tässä esimerkkitilanteessa summa on 4000 euroa, joten siksi pohdin erilaisia…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Verkosto on yksin yrittävän ystävä

  Useimmat kevytyrittäjät mainitsevat itsensä työllistämisen parhaimmaksi puoleksi vapauden. Yksin yrittävän vapautta on saada itse päättää, kuinka paljon ja kenelle töitä tekee ja tämä onkin usein yksi isoimmista eroista yrittäjän ja tavallisen palkansaajan välillä.   Toinen ero löytyy työnteosta itsestään ja vielä tarkemmin työyhteisöstä. Yksinyrittäjä tai itsensä työllistäjä törmääkin jatkuvasti ennen kaikkea yhteen neuvoon: “Verkostoidu” Työelämässä verkostoitumisesta puhutaan usein ennen kaikkea…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Osakeyhtiölaki yksinkertaisesti selitettynä – nämä asiat sinun on hyvä tietää

  Osakeyhtiölakia sovelletaan kaikkiin Suomen lain mukaan rekisteröityihin osakeyhtiöihin. Me poimimme otteita lain tärkeimmistä kohdista ja selitimme vaikeat asiat halki. Ota kuitenkin huomioon, että artikkeli pureutuu ainoastaan pääperiaatteisiin, joihin saattaa olla poikkeuksia! Osakeyhtiö on hyvä valinta silloin, kun liiketoiminnan perustajia on enemmän kuin yksi. Osakeyhtiön avulla perustajat eivät vastaa henkilökohtaisesti yhtiön veloista, sopimuksista tai omistuksesta. Osakeyhtiön perustaminen ja siinä liiketoiminnan harjoittaminen…

  Lue lisää