Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Kuvan liittäminen hakemukseesi – Ollako vai eikö olla?

kuva-tyohakemukseen

Oman kuvan lisääminen ansioluetteloon ja työhakemukseen on yleistynyt, mutta se ei ole edelleenkään pakollista. Kuva ei saa vaikuttaa mitenkään hakuprosessiin, oli se sitten hakemuksessa tai ei. Päätös tehdään edelleen vain pätevyyden ja työhön sopimisen perusteella.

Aiemmassa artikkelissamme ”Avoin työhakemus – Voiko sen syödä?” kävimme läpi, että hakemus on markkinointikirje. Eli yrität myydä osaamisesi ja persoonallisuutesi työnantajalle, jotta hän valitsisi sinut. Kuva kertoo paljon hakijan persoonallisuudesta. Oman kuvan liittämisellä voi siis erottautua isostakin joukosta hakijoita. Kuvallinen hakemus jää myös paremmin työnantajan mieleen, kun kuvan voi yhdistää hakijan nimeen. Täytyy kumminkin muistaa, että kuvan pitää olla hyvälaatuinen ja edustava. Suosittelemme perus kasvokuvaa lomakuvien sijasta. Viimeinen asia, minkä haluat hakemuksessa ja kuvassa näkyvän, on epäammattimaisuus.

Kuvan lisääminen hakemukseen auttaa oman brändin kehittämisessä. On todistettu, että kuvan lisääminen auttaa kasvattamaan luottamusta ja uskottavuutta. Saman kuvan käyttäminen esimerkiksi LinkedInissa tai muualla sosiaalisessa mediassa, luo ammattimaisen kuvan sinusta. Useat uutislähteet maailmalla lisäävät artikkelin alkuun tai loppuun kuvan kirjoittajasta. Mikäli kuva ei ole itse artikkelissa, niin usein sen löytää klikkaamalla kirjoittajan nimeä, jolloin pääsee kirjoittajan esittelysivulle. Kirjoittajan kuvan lisäämisellä he luovat luottamusta kirjoittajaan ja tämä lisää uskottavuutta itse artikkeliin. Esimerkiksi Washington Post ja Forbes julkaisevat artikkelissa kirjoittajan kuvan. The New York Times ja The Wall Street Journal ovat tehneet kirjoittajille omat henkilökohtaiset esittelysivut joihin pääsee, kun klikkaa kirjoittajan nimeä.

Millainen on hyvä kuva?

Kuvan tekninen laatu pitää olla kohdillaan eli kuvan täytyy olla oikein tarkennettu ja sinun pitää erottautua tausta hyvin. Kuvaksi parhaiten sopii ihan kasvo- tai rintakuva. Kuvassa ei saa olla muita henkilöitä ja kuvassa kannattaa olla pukeutunut, niin kuin olisit haastatteluun tulossa.

Halutessasi voit laittaa itsestäsi vapaamman kuvan esimerkiksi, jos olet urheilullinen tai muuten aktiivinen, niin voit korostaa sitä kuvassasi. Kuva voi olla ulkona otettu tai muussa tilassa mikä korostaisi kirjoittamisia asioita hakemuksessa. Kyseessä ei ole passikuva, joten on hyvä tai jopa suotavaa hymyillä. Katse kannattaa myös olla suunnattu kameraan, koska ”puhuttelet” kuvallasi CV:n tai hakemuksen lukijaa. Kuvaa voi myös käsitellä erilaisissa kuvanmuokkausohjelmissa, mutta liikaa sitä ei kannata tehdä.

On hyvä muistaa, että kuva on vain yksi osa hakemusta. Hyvä valokuva ei pelasta, jos muu osa työhakemuksesta on pielessä. Teksti kertoo enemmän itse hakijasta ja siinä on hyvä olla jotain sykähdyttävää, niin kiinnostus herää lukijassa.

10 asiaa jotka tulee ottaa huomioon CV/hakemus kuvassa

  • Kasvo- tai rintakuva
  • Kuvan pitää olla hyvälaatuinen ja edustava
  • Oikeanlainen tarkennus ja erottautuminen taustasta
  • Pukeudu kuvaan, niin kuin haastatteluun olisit menossa
  • Ammattimaisuus
  • Kuvassa ei saa olla muita henkilöitä
  • Se ei ole passikuva eli on lupa hymyillä
  • Tuo oma persoonallisuutesi esille
  • Katse pitää olla suunnattuna kameraan
  • Käytä kuvanmuokkausohjelmia harkiten

 

HR-Konsulttimme Jutta Ollilan haastattelu

 

jutta-rytila

Kysyimme HR-konsultiltamme Jutta Ollilalta, että mitä mieltä hän on kuvien lisäämisestä hakemukseen.

Mitä koet kuvallisen hakemuksen tarjoavan kuvattomaan hakemukseen verrattuna?

"Kuva antaa hakemukselle kasvot. Silloin hakemus ei ole pelkän työkokemuksen selaamista, vaan ajattelee oikeasti sitä hakijaa, sitä ihmistä"

Onko kuvaton hakemus heikommassa asemassa kuin kuvallinen hakemus?

"Ei välttämättä, koska työkokemus ja hakemus on kuitenkin tärkeintä. Kuva luo kuitenkin yleensä hyvää fiilistä ja tukea tekstin rinnalle"

Minkälainen kuva olisi sinun mielestä hyvä?

"Kasvokuva on kyllä paras. Pidän hymyilevästä ja asiallisesta kuvasta, jolloin ihmisestä saa miellyttävän mielikuvan. Joskus vähän kieli poskella laitetut kuvat voi naurattaa ja voivat jopa sopia tiettyihin työtehtäviin. Pääasiassa kuitenkin neutraalimpi kuva on parempi"

Minkälainen kuva ei saisi olla?

"Harvemmin lämpenen sellaisille ”duckface selfieille”. Niistä tulee ehkä pinnallinen tunnelma ja eihän ihminen nyt sellaiselta näytä normaalissa arjessa. Tai siis käytä semmoista ilmettä. Juhannusriennoista otettu kuva kaljapullo kainalossa harvemmin myöskään luo sitä parasta ensivaikutelmaa ihmisistä"

Kirjoittaja Sami Kyngäs

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Työelämä tulevaisuudessa -keskustelijat: Tulevaisuuden työelämässä vuorovaikutustaidot entistä kovempi valtti - katso tallenne tapahtumasta!

    UKKO.fi:n ja Sofian järjestämässä verkon live-keskustelussa pohdittiin mihin työelämä on menossa. Vaikka työelämä myllertyisi pysyvästi fyysisen ja digitaalisen maailman sekoittavaan hybridimalliin, ei ihmisen kyky kohdata toinen, empatia ja vaatimus työn merkityksellisyydestä ole katoamassa minnekään, arvioivat asiantuntijat. Tulevaisuuden työelämä -live-keskusteluun osallistuivat Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja, ravintola-alan yrittäjä Sami Benamed, UKKO-konsernin toimitusjohtaja Sami Ranta sekä palvelumuotoilija Tuula Styrman. Keskustelun moderaattori,…

    Lue lisää
  • Työelämä Yhteisöllinen työpaikka on hyvä työpaikka – myös yksinyrittäjä kaipaa yhteisöä ympärilleen

    Töissä pitää nykyisin olla kivaa. Työpaikan yhteisöllisyys ja hyvä ilmapiiri ovat nykyisessä työelämässä jo lähes itsestäänselvyyksiä, jos organisaatioon halutaan houkutella alan huippuosaajia. Jos työntekijä ei viihdy töissä, saa kaipaamaansa tukea tai pääse riittävällä tavalla vaikuttamaan itseään ja työyhteisöään koskeviin asioihin, hän vaihtaa työpaikkaa tai ryhtyy yrittäjäksi, vaikka työn sisältö itsessään olisikin mielekästä ja sopivan haastavaa. Yksi työpaikan isoimmista vetovoimatekijöistä on…

    Lue lisää
  • Työelämä Lisäansioita kevytyrittäjänä

    Mitä on kevytyrittäjyys? Kevytyrittäjyys on uusi joustava työmuoto, joka mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen helposti ilman yritysrekisteriin liittymistä eli ilman omaa y-tunnusta. Y-tunnuksen tarvitsevat mm. toiminimiyrittäjät ja osakeyhtiöt. UKKO.fi-palvelun avulla voit siis laskuttaa tekemästäsi työstä yksityishenkilönä ilman yritysrekisteriin liittymistä. Yritysrekisteriin liittyminen maksaa, mutta UKKO.fi:n kevytyrittäjäksi liityt ilmaiseksi ja ilman sitoumuksia. Lue lisää yritysrekisteristä ja yrityksen perustamisesta. Valitset itse omat asiakkaasi ja määrität itse omat hintasi. Sinun…

    Lue lisää