Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Laskun perintä – Vältä hankalat tilanteet!

laskun-perinta-mies-katsoo-tyhjaa-saastopassua

Toisinaan suoritetun työn palkanmaksu voi lykkääntyä toimeksiantajan puolelta. Jos maksumuistutukset eivät auta, on lasku lopulta laitettava perintään. UKKO.fi:n kautta tämä kuitenkin hoituu helposti!

Kevytyrittäjällä ei ole heti syytä huoleen, vaikka hänen toimittamansa lasku näkyisikin hallintapaneelissa maksamattomana hieman eräpäivän jälkeen. Jos toimeksiantaja on maksanut laskun juuri eräpäivänä, saattaa se näkyä UKKO.fi:n tilillä vasta päivää myöhemmin; samoin kevytyrittäjän tilille palkka voi ilmestyä vasta seuraavana päivänä siitä, kun olemme siirtäneet sen hänelle.

Toisinaan syynä on myös inhimillinen erehdys, ja toimeksiantaja on saattanut esimerkiksi unohtaa maksun. Toki viivästykset ovat aina harmillisia ja pienenkin palkan myöhästyminen voi tuntua nopeasti kevytyrittäjän kukkarossa. Ei kuitenkaan kannata hermostua, vaikka toimeksiantajaa joutuisikin muistuttamaan maksamisesta; unohduksia sattuu meistä jokaiselle.

UKKO.fi:n käyttäjänä palvelumme hoitaa maksumuistutukset ja perintäasiat puolestasi. Muistutuksia voidaan lähettää yhteensä 1–3, ja useimmiten toimeksiantaja ryhtyy toimeen jo ensimmäisen viestin jälkeen. Jos mitään ei kuitenkaan ala tapahtua muistutteluista huolimatta, on aika tehdä perintä.

Milloin on perinnän paikka?

Ensin lähetämme toimeksiantajalle ilmoituksen käyttäjän suorittamasta työstä, mikäli hän ei ole maksanut laskua viisi päivää eräpäivän jälkeen. Jos tämä ei saa toivottua vaikutusta aikaan, lähetämme hänelle yhden tai kaksi virallista maksumuistutusta. Ensimmäinen toimitetaan 14 päivää ja toinen taas 28 päivää eräpäivän jälkeen. Kevytyrittäjälle ei koidu muistutuksista lisäkuluja; sen sijaan toimeksiantajalta veloitamme maksumuistutusmaksun, joka on 5 euroa kustakin muistutuksesta.

Varsinainen perintä laitetaan täytäntöön, jos toimeksiantaja ei suorita maksua muistutteluista huolimatta. Vaikka perintä tavallisesti toteutetaan toisen virallisen muistutuksen jälkeen, on se myös mahdollista tehdä jo ensimmäisen muistutuksen lähdettyä, mikäli kevytyrittäjä on näin erikseen pyytänyt.

 

Maksamattomien laskujen perintä tapahtuu automaattisesti, jos kevytyrittäjä on valinnut maksunvalvonnan maksua luodessaan. Kevytyrittäjä voi halutessaan valita maksunvalvonnan myöhemminkin ottamalla yhteyttä UKKO.fi:hin, jos alkaa näyttää siltä, että maksu myöhästyy.

Perintä on kuitenkin kevytyrittäjän palkanmaksussa se viimeinen keino, ja siihen joudutaan onneksi turvautumaan melko harvoin.

Perintä ajallaan

Kevytyrittäjä, näin vaikutat maksun saapumiseen ajallaan!

Jotta laskuttamisprosessi toimisi mahdollisimman sujuvasti, tulisi myös lasku tehdä selkeäksi ja yksinkertaiseksi.  Tähän pystyy osaltaan vaikuttamaan, ja ainakin seuraavilla tekijöillä on merkitystä.

Varmista laskua luodessasi ensinnäkin, että tarvittavat yhteystiedot on merkitty oikein. Sovi myös maksuehdoista toimeksiantajan kanssa jo etukäteen ja aseta järkevästi laskun eräpäivä. Sen ei pitäisi tulla toimeksiantajalle liian pienellä varoitusajalla, mutta ei myöskään liian pitkän aikaa laskun lähettämisen jälkeen; tällöin se ehtii hukkua toimeksiantajan viestien joukkoon ja unohtuu helpommin.

Maksunvalvonnan ollessa käytössä on sekä yksityishenkilön että yrityksen laskutuksen minimipituus 14 vuorokautta. Jos kevytyrittäjä ei ole valinnut valvontaa, on 14 vuorokautta yksityishenkilöä laskuttaessa silloinkin minimi; yrityksen laskutuksessa maksuehdon taas voi valita alkaen 7 vuorokaudesta.

Tärkeää on myös merkitä laskuun selkeästi, kuka työn on suorittanut ja milloin, sekä mistä työstä on ylipäänsä kyse. Tämä on olennaista paitsi toimeksiantajan, myös palvelumme näkökulmasta. UKKO.fi ei lähetä eteenpäin liian puutteellisesti merkittyjä laskuja, vaan palauttaa ne kevytyrittäjälle muokattavaksi. On myös hyvä ottaa huomioon, että toimeksiantajalla saattaa olla samanaikaisesti meneillään useampikin laskutettava työ; liian epäselvät laskut voivat tällöin mennä helposti sekaisin keskenään.

Kun ainakin nämä tekijät on otettu huomioon, on toimeksiantajalla hyvät eväät maksaa lasku ja sinun saada ansaitsemasi palkka!

Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Esiintyvän taiteilijan arvonlisävelvollisuus

    Esiintyvä taiteilija voi nykyisin hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi! Huhtikuusta 2019 lähtien esiintyvät taiteilijat, julkiset esiintyjät sekä urheilijat voivat hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi. Esiintyviin taiteilijoihin kuuluu esimerkiksi laulajat, soittajat, näyttelijät sekä juontajat. Urheilijoiksi voidaan luokitella perinteisten urheilulajien lisäksi myös golfaajat, kehonrakentajat tai Esport-urheilijat. Uusi lainsäädäntö on tehty helpottamaan taiteilijoiden ja esiintyjien taloudellista tilannetta. Arvonlisäverovelvollisuus tarkoittaa sitä, että esiintyvät taitelijat voivat vähentää liiketoimintaansa liittyvien kulujen…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Maksuperusteinen kirjanpito ja maksuperusteinen alv

    Kaikille yrityksille, joiden tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa, on tullut joustava mahdollisuus tilittää arvonlisäveroa maksuperusteisesti 1.1.2017 alkaen. Tavoitteena tällä muutoksella on yrityksen maksuvalmiuden parantaminen. Lue tästä, miten sinäkin voit päästä helpommalla arvonlisäveroilmoituksen kanssa. Toiminimen maksuperusteinen arvonlisävero Arvonlisävero on yksi toiminimen isoimmista maksueristä. Toiminimi, joka maksaa arvonlisäverot silloin kun palvelu tai tuote luovutetaan, voi joutua maksuvaikeuksiin, mikäli asiakas ei…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Arvonlisävero 2023 – yrittäjän ALV-opas

    Arvonlisävero-termin kanssa tulee melkein jokainen alkava yrittäjä painiskelemaan. Tämä voi alkuun aiheuttaa hikikarpaloita otsalle, sillä palkkatöistä yrittäjäksi siirtyvä ei välttämättä ole koskaan joutunut konkreettisesti tekemisiin arvonlisäveron kanssa. Useimmiten tilanne on se, että arvonlisävero on esiintynyt tuotteen tai palvelun hinnassa, mutta sen kummemmin siihen ei ole tarvinnut perehtyä kuluttajana. Yrittäjän sen sijaan tarvitsee huomioida arvonlisävero jo täyttäessään yrityksen perustamisilmoitusta, jolloin kysytään…

    Lue lisää