Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Kevytyrittäjä ja laskun perintä asiakkaalta ja yksityishenkilöltä

kevytyrittaja-ja-laskun-perinta-mies-katsoo-puhelinta-kaupungilla

Toisinaan suoritetun työn palkanmaksu voi lykkääntyä toimeksiantajan puolelta. Jos maksumuistutukset eivät auta, on lasku lopulta perittävä asiakkaalta ja yksityishenkilöltä. UKKO Kevytyrittäjä ilman Y-tunnusta -palvelun kautta tämä hoituu helposti!

Viivästyneet maksut ovat aina harmillisia ja pienenkin palkan myöhästyminen voi tuntua nopeasti kevytyrittäjän kukkarossa. Ei kuitenkaan kannata hermostua, vaikka toimeksiantajaa joutuisikin muistuttamaan maksamisesta; hän on saattanut yksinkertaisesti unohtaa laskun, ja unohduksia sattuu meille kaikille. Jos maksua ei kuitenkaan muistutuksista huolimatta tapahdu, on aika tehdä laskun perintä asiakkaalta ja yksityishenkilöltä.

UKKO Kevytyrittäjä ilman Y-tunnusta -palvelu tuo kevytyrittäjille tukea hankaliin tilanteisiin, sillä hoidamme maksumuistutukset ja perintäasiat heidän puolestaan. Muistutuksia voidaan lähettää yhteensä 1–3, ja useimmiten toimeksiantaja ryhtyy toimeen jo ensimmäisen viestin jälkeen. Huomaathan, että perintäpalvelu ei sisälly Y-tunnuksellisille kevytyrittäjille suunnattuun palveluumme.

Milloin on laskun perinnän paikka ja kuinka se toimii?

Palveluamme käyttävillä kevytyrittäjillä ei ole heti syytä huoleen, jos toimitettu lasku näkyy omalla UKKO-tilillä maksamattomana hieman eräpäivän jälkeen. Jos toimeksiantaja on maksanut laskun juuri eräpäivänä, saattaa se näkyä tilillä vasta päivää myöhemmin; samoin kevytyrittäjän tilille palkka voi ilmestyä vasta seuraavana päivänä siitä, kun olemme siirtäneet sen hänelle.

Mikäli toimeksiantaja ei ole maksanut laskua viisi päivää eräpäivän jälkeen, lähetämme hänelle ilmoituksen kevytyrittäjän suorittamasta työstä. Jos tämä ei saa toivottua vaikutusta aikaan, lähetämme toimeksiantajalle yhden tai kaksi virallista maksumuistutusta: ensimmäinen toimitetaan 14 päivää ja toinen 28 päivää eräpäivän jälkeen. Kevytyrittäjälle ei koidu tästä lisäkuluja; sen sijaan toimeksiantajalta veloitamme maksumuistutusmaksun, joka on 5 euroa kustakin muistutuksesta.

Varsinainen laskun perintä laitetaan täytäntöön, jos toimeksiantaja ei suorita maksua muistutteluista huolimatta. Vaikka perintä tavallisesti toteutetaan toisen virallisen muistutuksen jälkeen, on se myös mahdollista tehdä jo ensimmäisen muistutuksen lähdettyä, mikäli kevytyrittäjä on niin erikseen pyytänyt.

Maksamattomien laskujen perintä yksityishenkilöltä ja asiakkaalta tapahtuu automaattisesti, jos kevytyrittäjä on valinnut maksunvalvonnan maksua luodessaan. Kevytyrittäjä voi halutessaan valita maksunvalvonnan myöhemminkin ottamalla yhteyttä UKKO.fihin, jos alkaa näyttää siltä, että maksu myöhästyy.

Laskun perintä yksityishenkilöltä ja asiakkaalta on kuitenkin kevytyrittäjän palkanmaksussa se viimeinen keino, ja siihen joudutaan turvautumaan melko harvoin.

Kevytyrittäjä, näin vaikutat maksun saapumiseen ajallaan

Perintä ajallaan

Jotta laskuttamisprosessi toimisi mahdollisimman sujuvasti, tulisi myös lasku tehdä selkeäksi ja yksinkertaiseksi.  Tähän pystyt kevytyrittäjänä osaltasi vaikuttamaan, ja ainakin seuraavat tekijät ovat tärkeitä, kun luot laskua:

 • Varmista, että tarvittavat yhteystiedot on merkitty oikein
 • Sovi maksuehdoista toimeksiantajasi kanssa jo etukäteen
 • Aseta laskun eräpäivä järkevästi. Sen ei pitäisi tulla toimeksiantajalle liian pienellä varoitusajalla, mutta ei myöskään liian pitkän aikaa laskun lähettämisen jälkeen; tällöin se ehtii hukkua toimeksiantajan viestien joukkoon ja unohtuu helpommin.

Maksunvalvonnan ollessa käytössä on sekä yksityishenkilön että yrityksen laskutuksen minimipituus 14 vuorokautta. Jos kevytyrittäjä ei ole valinnut valvontaa, on 14 vuorokautta yksityishenkilöä laskuttaessa silloinkin minimi; yrityksen laskutuksessa maksuehdon taas voi valita alkaen 7 vuorokaudesta.

 • Merkitse laskuun selkeästi, kuka työn on suorittanut ja milloin, ja mistä työstä on ylipäänsä kyse. Tämä on olennaista paitsi toimeksiantajan, myös palvelumme näkökulmasta.

UKKO.fi ei lähetä eteenpäin liian puutteellisesti merkittyjä laskuja, vaan palauttaa ne kevytyrittäjälle muokattavaksi. Kevytyrittäjän on hyvä huomioida, että toimeksiantajalla saattaa olla samanaikaisesti meneillään useampikin laskutettava työ; liian epäselvät laskut voivat tällöin mennä helposti sekaisin keskenään.

Kun ainakin nämä tekijät on otettu huomioon, on toimeksiantajan helpompi maksaa lasku ja sinun saada ansaitsemasi palkka ajallaan!

Artikkeli on julkaistu ensi kerran 7.6.2019. Sitä on muokattu 17.5.2024.

UKKO Kevytyrittäjä tuo turvaa maksuliikenteeseesi

Palvelu hoitaa puolestasi laskujen lähetyksen, maksumuistutukset ja perinnän tarvittaessa.
Aloita kevytyrittäjänä ilman Y-tunnusta
Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

 • Taloushallinto ALV-rekisteri: Miksi alv-rekisteriin ilmoittautuminen kannattaa?

  Kun mietit, pitäisikö liittyä ALV-rekisteriin ja mikä arvonlisäverorekisterin merkitys on yrittäjän näkökulmasta, olet päätynyt oikeaan osoitteeseen. Me kerromme sinulle, kuinka hyödyt ALV-rekisteriin liittymisestä merkittävästi. Mikä on ALV-rekisteri? ALV-rekisteri on Verohallinnon ylläpitämä rekisteri, johon on koottu kaikki ALV-velvolliset yritykset. Milloin arvonlisäverorekisteriin liittyminen on pakollista? ALV-rekisteri eli arvonlisävelvollisten rekisteri on pakollinen yrittäjille, joiden liikevaihto eli tuttavallisemmin myynti ylittää tilikauden aikana 15 000…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Millaiselle toiminimiyrittäjälle UKKO Yrittäjä sopii?

  Mietitkö toiminimiyrittäjyyttä ja millaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin UKKO Yrittäjä sopii? UKKO Yrittäjä soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin, olit sitten aikuinen, opiskelija tai eläkeläinen. Voit olla joko päätoiminen tai sivutoiminen yrittäjä. UKKO Yrittäjän kautta voit perustaa toiminimen täysin maksutta ja nauttia yrittäjyyden tuomista vapauksista. Näitä vapauksia ovat esimerkiksi verovähennykset ja arvonlisäveron alarajahuojennus. Yrittäjyys tuo myös vastuita sinulle. Joudut mahdollisesti hankkimaan YEL-vakuutuksen ja selvittämään…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Kilometrikorvaus: Mikä on kilometrikorvaus 2024?

  Kilometrikorvaus nousi jonkin verran aiemmasta vuodesta Ilahduttava uutinen Verohallinnolta oli, että kilometrikorvaus autolla ajettaessa nousi jonkin verran aiempaan vuoteen verrattuna. Verovapaa kilometrikorvaus on siis 57 senttiä kilometriltä autoa ajettaessa. Muiden kulkuneuvojen kilometrikorvauksissa nähtiin myös pieniä korotuksia. Mikäli olet alkava yrittäjä tai sellaiseksi aikova, perehdytään vielä kerran mitä ovat verovapaat kilometrikorvaukset. Verovapaat kilometrikorvaukset Verovapailla kilometrikorvauksilla tarkoitetaan, että yrittäjä on oikeutettu saamaan…

  Lue lisää