Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Laskun perintä – Vältä hankalat tilanteet!

laskun-perinta-mies-katsoo-tyhjaa-saastopassua

Toisinaan suoritetun työn palkanmaksu voi lykkääntyä toimeksiantajan puolelta. Jos maksumuistutukset eivät auta, on lasku lopulta laitettava perintään. UKKO.fi:n kautta tämä kuitenkin hoituu helposti!

Kevytyrittäjällä ei ole heti syytä huoleen, vaikka hänen toimittamansa lasku näkyisikin hallintapaneelissa maksamattomana hieman eräpäivän jälkeen. Jos toimeksiantaja on maksanut laskun juuri eräpäivänä, saattaa se näkyä UKKO.fi:n tilillä vasta päivää myöhemmin; samoin kevytyrittäjän tilille palkka voi ilmestyä vasta seuraavana päivänä siitä, kun olemme siirtäneet sen hänelle.

Toisinaan syynä on myös inhimillinen erehdys, ja toimeksiantaja on saattanut esimerkiksi unohtaa maksun. Toki viivästykset ovat aina harmillisia ja pienenkin palkan myöhästyminen voi tuntua nopeasti kevytyrittäjän kukkarossa. Ei kuitenkaan kannata hermostua, vaikka toimeksiantajaa joutuisikin muistuttamaan maksamisesta; unohduksia sattuu meistä jokaiselle.

UKKO.fi:n käyttäjänä palvelumme hoitaa maksumuistutukset ja perintäasiat puolestasi. Muistutuksia voidaan lähettää yhteensä 1–3, ja useimmiten toimeksiantaja ryhtyy toimeen jo ensimmäisen viestin jälkeen. Jos mitään ei kuitenkaan ala tapahtua muistutteluista huolimatta, on aika tehdä perintä.

Milloin on perinnän paikka?

Ensin lähetämme toimeksiantajalle ilmoituksen käyttäjän suorittamasta työstä, mikäli hän ei ole maksanut laskua viisi päivää eräpäivän jälkeen. Jos tämä ei saa toivottua vaikutusta aikaan, lähetämme hänelle yhden tai kaksi virallista maksumuistutusta. Ensimmäinen toimitetaan 14 päivää ja toinen taas 28 päivää eräpäivän jälkeen. Kevytyrittäjälle ei koidu muistutuksista lisäkuluja; sen sijaan toimeksiantajalta veloitamme maksumuistutusmaksun, joka on 5 euroa kustakin muistutuksesta.

Varsinainen perintä laitetaan täytäntöön, jos toimeksiantaja ei suorita maksua muistutteluista huolimatta. Vaikka perintä tavallisesti toteutetaan toisen virallisen muistutuksen jälkeen, on se myös mahdollista tehdä jo ensimmäisen muistutuksen lähdettyä, mikäli kevytyrittäjä on näin erikseen pyytänyt.

 

Maksamattomien laskujen perintä tapahtuu automaattisesti, jos kevytyrittäjä on valinnut maksunvalvonnan maksua luodessaan. Kevytyrittäjä voi halutessaan valita maksunvalvonnan myöhemminkin ottamalla yhteyttä UKKO.fi:hin, jos alkaa näyttää siltä, että maksu myöhästyy.

Perintä on kuitenkin kevytyrittäjän palkanmaksussa se viimeinen keino, ja siihen joudutaan onneksi turvautumaan melko harvoin.

Perintä ajallaan

Kevytyrittäjä, näin vaikutat maksun saapumiseen ajallaan!

Jotta laskuttamisprosessi toimisi mahdollisimman sujuvasti, tulisi myös lasku tehdä selkeäksi ja yksinkertaiseksi.  Tähän pystyy osaltaan vaikuttamaan, ja ainakin seuraavilla tekijöillä on merkitystä.

Varmista laskua luodessasi ensinnäkin, että tarvittavat yhteystiedot on merkitty oikein. Sovi myös maksuehdoista toimeksiantajan kanssa jo etukäteen ja aseta järkevästi laskun eräpäivä. Sen ei pitäisi tulla toimeksiantajalle liian pienellä varoitusajalla, mutta ei myöskään liian pitkän aikaa laskun lähettämisen jälkeen; tällöin se ehtii hukkua toimeksiantajan viestien joukkoon ja unohtuu helpommin.

Maksunvalvonnan ollessa käytössä on sekä yksityishenkilön että yrityksen laskutuksen minimipituus 14 vuorokautta. Jos kevytyrittäjä ei ole valinnut valvontaa, on 14 vuorokautta yksityishenkilöä laskuttaessa silloinkin minimi; yrityksen laskutuksessa maksuehdon taas voi valita alkaen 7 vuorokaudesta.

Tärkeää on myös merkitä laskuun selkeästi, kuka työn on suorittanut ja milloin, sekä mistä työstä on ylipäänsä kyse. Tämä on olennaista paitsi toimeksiantajan, myös palvelumme näkökulmasta. UKKO.fi ei lähetä eteenpäin liian puutteellisesti merkittyjä laskuja, vaan palauttaa ne kevytyrittäjälle muokattavaksi. On myös hyvä ottaa huomioon, että toimeksiantajalla saattaa olla samanaikaisesti meneillään useampikin laskutettava työ; liian epäselvät laskut voivat tällöin mennä helposti sekaisin keskenään.

Kun ainakin nämä tekijät on otettu huomioon, on toimeksiantajalla hyvät eväät maksaa lasku ja sinun saada ansaitsemasi palkka!

Milla-Maria Karvinen

Milla on kynäniekka ja esteetikko, joka innostuu uuden oppimisesta ja näyttävästä sisältömarkkinoinnista. Tuottamallaan sisällöllä hän haluaa inspiroida ihmisiä löytämään sen oman juttunsa ja hyödyntämään kykyjään työelämässä.

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Yritystilin avaaminen – Milloin tarvitaan erillinen pankkitili yritykselle?

    Yritystilin avaaminen kannattaa, koska omat ja yrityksen rahat täytyy pitää erillään. Käymme tässä tekstissä läpi yritystilin avaamiseen liittyvät asiat. Milloin tarvitsee yritystilin? Jokainen yritys tarvitsee oman pankkitilin, koska kirjanpidossa on tärkeää se, että yrittäjän omat rahat ja yrityksen rahat pysyvät erillään. Yleensä yritystili avataan heti, kun yritys on rekisteröity ja toiminta on päästy aloittamaan. On olemassa myös tilanteita, jolloin yritystiliä…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Tilitoimiston vaihtaminen

    Joskus saattaa tulla eteen tilanne, jolloin tilitoimiston vaihtaminen on syystä tai toisesta järkevää. Me kerromme yleisimpiä syitä, joissa vaihto voi tulla ajankohtaiseksi.  Joskus tilitoimiston vaihtaminen on kannattavaa Joskus voi käydä myös niin, että yrityksen perustamiskiireiden keskellä eri tilitoimistoja ei tule vertailtua riittävän tarkasti, tai jostakin muusta syystä tulee tehtyä hätiköity tai muuten vain vääräksi osoittautuva valinta. Harkintaa kannattaa toki käyttää…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Mitä pakollisia kenttiä laskussa täytyy olla?

    Laskutuspohja on yrityksen lasku, jossa on kaikki pakolliset laskutusmerkinnät. Nämä laskutusmerkinnät ovat kaikille yrityksille samanlaiset ja ne on vahvistettu vuoden 2004 alusta. Kevennettyjen laskutusmerkintöjen raja puolestaan on tarkistettu vuonna 2006. Kevennetyt laskutusmerkinnät tarkoittavat tässä yhteydessä sellaisia pienen summan tai harvoin laskutettavia laskuja, jolloin kaikki pakolliset laskutusmerkinnät eivät ole käytössä, vaan käytetään niin kutsuttua kevennettyä laskutusmerkintää. Laskulla täytyy olla sellaiset laskutuksen…

    Lue lisää