Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Lauri Järvilehto ja sisäinen motivaatio – kuuntele Omat duunit -podcast!

lauri-jarvilehto

Podcastimme palaa taas kuunneltavaksi pienen tauon jälkeen! Vuoden ensimmäisessä jaksossamme Millan kanssa keskustelee filosofi, yrittäjä, kirjailija ja muusikko Lauri Järvilehto.

Pääasiallisena puheenaiheena on sisäinen motivaatio, ja – kuten aina – työelämä. Tämän lisäksi Lauri ja Milla juttelevat muun muassa Laurin taustasta, startup-maailman kiemuroista sekä peruskoulujen opetuksesta.

Kuuntele jakso kirjoituksen lopusta! Löydät sen myös SoundCloudista.

Laurin tausta on varsin monipuolinen; hän on toiminut yrittäjänä, on yksi Filosofian akatemian perustajista ja toimii kirjailijanakin. Tällä hetkellä hän työskentelee työelämäprofessorina Aalto yliopistolla.

Jo kymmenen vuoden ajan hän on pitänyt sisäistä motivaatiota teoreettisena viitekehyksenään ja sisällyttänyt sen vahvasti toimintaansa. Hän on hakenut sitä hyödyntäen ratkaisuja yhteiskunnallisiin ongelmiin.

Lyhyesti sisäisellä motivaatiolla tarkoittaa motivaatiota, joka lähtee ihmisestä itsestään täysin ilman ulkoisia vaatimuksia.

Lauri on pohtinut, kuinka yhteiskuntamme rakenteita voisi päivittää niin, että ne ohjaisivat ihmisiä löytämään omat intohimonsa ja hyödyntämään niitä. Tällöin jokaisen pitäisi kysyä itseltään, mitkä asiat kiinnostavat, millaista arkea haluaisi elää ja kuinka voisi työllistyä itseä innostavien asioiden kautta.

”Uskon nykyisin entistä vahvemmin siihen, että ihmisiä pitäisi ohjata sellaiseen työhön, joka oikeasti kiinnostaa; koko ajatus siitä, että työn pitäisi olla tervanjuontia, on räikein valhe, jota ihmisille on ikinä myyty.”

Lauri toteaa ajatuksen työnteon raskaudesta ja siitä, kuinka sen "ei kuulu olla hauskaa" syntyneen teollisen vallankumouksen kehittymisen mukana. Jossain määrin ajatus vallitsee nyky-yhteiskunnassammekin, mutta tämä on muuttumassa vähitellen.

”Nykyisin on paljon trendejä – kuten teidänkin toimintanne – jotka mahdollistavat enemmän sitä, että ihmiset voivat tehdä enemmän heitä aidosti kiinnostavia juttuja.”

Lauri huomauttaa, ettei ihminen ole missään määrin passiivinen olento, vaan päin vastoin. Ihmiset pyrkivät toimimaan aktiivisesti ja tekemään erilaisia asioita – mutta motivaatio pysyy yllä vain sillä, että nämä asiat todella kiinnostavat itseä.

”Oman kiinnostuksen ympärille pitäisi pysyä rakentamaan sellainen toimintahorisontti, joka tuottaa arvoa yhteiskunnassamme!”

Rehellistä kertomaa startup-yrittäjyydestä

Laurin julkaisemiin teoksiin kuuluvat Tee itsestäsi mestariajattelija (2012), Upeaa työtä (2013), Monenkirjavia kuvitelmia (2014) ja Kiitorata (2018). Jälkimmäinen käsittelee startup-maailmaa ja siihen liittyviä tekijöitä.

Ennen Aalto yliopistoon siirtymistään Lauri oli mukana pelialan startupissa, joten aihe oli hänelle hyvin tuttu. Hän toteaa, että julkisessa keskustelussa korostetaan startup-toiminnan ”siistiä” puolta ja onnistumisia; arkiset asiat taas jäävät helposti näkymättömiin.

Kiitorata-teoksella Lauri halusikin tuoda realistisesti esille startup-yrittäjyyden molemmat puolet. Hehkuttamisen ohella siihen kuuluu stressiä, pelkoa ja itseinhoa.

”Se ei ole vain bileitä, lasersäteitä ja high fivejä vaikutusvaltaisimpien ihmisten kanssa. On rankkaa duunia, kun pitää tyhjästä synnyttää jotain, joka kasvaisi mielellään isoksi nopealla aikajänteellä.”

Lauri on saanut teokseen liittyen positiivista palautetta startup-perustajilta. Moni heistä oli kuvitellut painivansa toimintaan liittyvien ongelmien parissa yksin, koska epäonnistumisia ei tavallisesti oteta perustajien kesken puheeksi. Sosiaalisen median julkaisutkin tuovat näkyviin lähinnä onnistumiset.

Olisikin tärkeää, että startup-yrittäjät tiedostaisivat toiminnan erilaiset haasteet ja ongelmakohdat alusta asti. Näin heidän ei tarvitsisi vastoinkäymisten sattuessa kokea itseään huonoksi tai epäonnistuneeksi.

"Uskon kyllä startup-skeneen, ja siellä pystyy tekemään paljon hienoja juttuja – mutta se, että siinä tiedostaa myös ne tietyt reunaehdot ja haasteellisuuden, ei ole huono juttu."

Jaksossa keskustelun aiheina ovat lisäksi:

 • Laurin ura
 • Mitä hänen muut teoksensa pähkinänkuoressa käsittelevät
 • Yrittäjyyden ja kestävän kehityksen yhdistäminen; millaisiin ongelmiin tulevaisuuden yrittäjät voisivat keskittyä?
 • Sisäisen motivaation ja yksilöllisyyden korostaminen koulu-opetuksessa
 • Monityö ja kutsumuksellisuus

Vietä mielenkiintoiset 50 minuuttia Laurin ja Millan seurassa – kuuntele jakso alta!

Milla-Maria Karvinen

Milla on teräväkynäinen sisällöntekijä, joka innostuu uuden ideoinnista, vanhan kehittämisestä ja vaikuttavasta viestinnästä. Vapaa-ajalla hän rentoutuu lenkkeilemällä lähimetsässä hyvä podcast tai musiikki kuulokkeissa.

Muita artikkeleita aiheesta Podcastit:

 • Podcastit Mirja Hämäläinen – Kevytyrittäjyys-podcast

  Jälleen on aika uuden Kevytyrittäjyys-podcastin jakson! Demos Helsingin konsultti Mirja Hämäläinen on vieraana Olli Kopakkalan isännöimässä podcastissa. Mikä oikein on Demos Helsinki ja mitä Mirjan työhön kuuluu? Demos Helsinki on yhdistyksen omistama yritys, jonka tarkoitus on projektein auttaa organisaatioita ja instituutioita siirtymään jälkiteolliseen yhteiskuntaan. Mirja päätyi Demos Helsingille konsultiksi jo opintojen aikana perustetun yrityksen myymisen kautta. Lupaamme vastaukset ainakin alla…

  Lue lisää
 • Podcastit Mikko "OJ" Ojanen – Kevytyrittäjyys-podcast

  Kevytyrittäjyys-podcastin uudessa jaksossa Ollilla on vieraana yrittäjäkouluttaja sekä arvostettu kirjailija, Mikko "OJ" Ojanen. Ojasella on myynnin ja johtamisen valmennusyritys Kaswu Oy, jonka perusidea on tuplawarmistaa sovittujen tavoitteiden toteutuminen arjessa yhdessä asiakkaiden kanssa. Viimeisimpänä hän on kirjoittanut Ota opiksesi -nimisen kirjan, josta pääsemme myös kuulemaan hiukan podcastissa. "Kun valmennus loppuu, todellinen valmennus vasta alkaa" Podcastin juontaja Olli Kopakkala ja vieras Mikko…

  Lue lisää
 • Podcastit Pia Koponen ja arjen improvisointi – Omat duunit -podcast

  Omat duunit -podcastin uudessa jaksossa on vieraana vuorovaikutus- ja asiakaspalvelukouluttaja sekä esiintymistaidon valmentaja Pia Koponen. Jakson voit kuunnella kirjoituksen lopusta ja SoundCloudista! Pia ohjaa ja opettaa improvisointia ja improvisaatioteatteria, toimii vuorovaikutuskouluttajana esimerkiksi yrityksille sekä ohjaajana nuorten parissa. Hänen harrastus-, koulutus- ja työtaustansa on monipuolinen, mutta loppujen lopuksi kaikki vaiheet ovat yhdistyneet toisiinsa saumattomasti. ”Monet asiat elämässä tuntuvat itsessään irrallisilta, mutta…

  Lue lisää