Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Maksuperusteinen kirjanpito ja maksuperusteinen alv

maksuperusteinen-kirjanpito-nainen-tekee-kirjanpitoa

Kaikille yrityksille, joiden tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa, on tullut joustava mahdollisuus tilittää arvonlisäveroa maksuperusteisesti 1.1.2017 alkaen. Tavoitteena tällä muutoksella on yrityksen maksuvalmiuden parantaminen. Lue tästä, miten sinäkin voit päästä helpommalla arvonlisäveroilmoituksen kanssa ja mitä maksuperusteinen kirjanpito tarkoittaa.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Toiminimen maksuperusteinen arvonlisävero

Arvonlisävero on yksi toiminimen isoimmista maksueristä. Toiminimi, joka maksaa arvonlisäverot silloin kun palvelu tai tuote luovutetaan, voi joutua maksuvaikeuksiin, mikäli asiakas ei maksa laskujaan ajoissa. Kirjanpitolain uudistuksen myötä yrittäjät voivat maksaa arvonlisäveron maksuperusteisena. Erityisesti isojen yritysten alihankkijat hyötyvät maksuperusteisuudesta, kun maksuajat myyntilaskuille tuppaavat olemaan pitkähköjä. Puhutaan toiminimen maksuperusteisesta kirjanpidosta ja arvonlisäverotuksesta.

Suurin osa Suomen yrityksistä voi tehdä kirjanpitonsa tilikauden aikana maksuperusteisesti. Maksuperusteinen kirjanpito tarkoittaa että myynti/osto kirjataan kirjanpitoon sen päivän mukaan, kun raha tulee tilille tai vaikkapa maksetaan käteisellä.

Esimerkki suorite- ja maksuperusteisesta kirjanpidosta

Ajatellaanpa esimerkiksi rakennusmies Penttiä, joka tekee tammikuussa naapurilleen kylpyhuoneremontin. Pentti joutuu ostamaan tarvikkeita monella tonnilla ja työt päälle, laskuksi muodostui 10 000€.

Naapurin Lissu lupasi maksaa laskun pikaisesti, mutta vielä maaliskuussakaan rahoja ei näkynyt, muistutuksista huolimatta. Jos Pentti tekisi kirjanpitonsa suoriteperusteisesti, joutuisi hän nyt maksamaan verottajallekin vielä 2400€ vaikkei siis ole saanut tililleen sentin senttiä. Jos Pentti taas tekee kirjanpidon maksuperusteisesti, maksaa hän verottajalle arvonlisäverot sitten kun saa Lissulta rahat remontista. Nykyään Pentti voi myös tehdä veroilmoituksensa maksuperusteisesti.

UKKO Yrittäjä hoitaa alv-ilmoituksesi

UKKO Yrittäjä hoitaa toiminimiyrittäjän alv-ilmoitusten tekemisen ja lähettämisen verottajalle puolestasi.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Lue myös

Toiminimen ALV-ilmoitus – näin teet sen oikein

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Millaiselle toiminimiyrittäjälle UKKO Yrittäjä sopii?

    Mietitkö toiminimiyrittäjyyttä ja millaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin UKKO Yrittäjä sopii? UKKO Yrittäjä soveltuu kaikkiin elämäntilanteisiin, olit sitten aikuinen, opiskelija tai eläkeläinen. Voit olla joko päätoiminen tai sivutoiminen yrittäjä. UKKO Yrittäjän kautta voit perustaa toiminimen täysin maksutta ja nauttia yrittäjyyden tuomista vapauksista. Näitä vapauksia ovat esimerkiksi verovähennykset ja arvonlisäveron alarajahuojennus. Yrittäjyys tuo myös vastuita sinulle. Joudut mahdollisesti hankkimaan YEL-vakuutuksen ja selvittämään…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Edustuskulut ja neuvottelukulut kirjanpidossa – tiedätkö näiden eron?

    Oletko toiminimiyrittäjä ja mietit, millaisia vähennyksiä olet oikeutettu tekemään verotuksessa? Jatka siinä tapauksessa lukemista. Kerromme sinulle tässä artikkelissa käytännön esimerkkien avulla, mitä eroa edustuskuluilla ja neuvottelukuluilla on, ja kuinka voit vähentää nämä kulut yrityksesi verotuksessa. Oikeanlaisella suunnittelulla ja dokumentoinnilla voit säästää pitkän pennin; mikäli siis olet tarkan markan Mikko tai Maija, lue tämä artikkeli huolella ja nappaa vinkit ylös! Mitä…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Nämä asiat jokaisen tulisi tietää laskutuksesta

    Kokosimme tähän artikkeliin 5+1 tärkeätä kysymystä laskutuksesta vastauksineen. Ota siis vinkkimme haltuun, niin laskutus sujuu kuin leikiten. 1. Mitä kannattaa huomioida jo ennen laskun tekemistä? Pyydä yrityksen laskutustiedot jo työstä sopiessasi tai vastaanottaessasi tilauksen ja sovi samalla laskutusajankohdasta. Kirjaa ylös tilauksen tiedot tai tee laskuluonnos jo tässä vaiheessa valmiiksi, jotta saat laskun nopeasti lähetettyä sitten kun työ on tehty –…

    Lue lisää