Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Miika Manninen ei lannistunut, kun kuvauskalenteri tyhjeni maaliskuussa

viikon-kevytyrittaja-miika-manninen

Hei! Olen Miika, kajaanilainen ammattivalokuvaaja ja toimittaja.

Mitä teet?

Teen kahta työtä: työskentelen osa-aikaisena toimittajana paikallisessa kaupunkilehdessä, ja sen lisäksi teen freelancerina työtä erääseen outdoor-julkaisuun. Kirjoitan siihen juttuja ja valokuvaan.

Kevytyrittäjyys mahdollistaa keskittymisen siihen, missä oikeasti olen hyvä!

Toinen työni on valokuvaus. Palvelen yrityksiä, yhteisöjä ja yksityisiä asiakkaita. Kuvaan promokuvia, lehtikuvia, dokumentaarista juhlakuvausta ja henkilökuvia.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Minulla on kuukausittaista palkkatuloa ja halusin tehdä oman freelance-työni mahdollisimman kevyellä byrokratialla.

Suhtaudun intohimoisesti omaan valokuvaustyöhöni ja haluan keskittyä siihen: asiakkaiden palvelemiseen ja näyttävien, persoonallisten valokuvien ottamiseen. Kevytyrittäjyys mahdollistaa keskittymisen siihen, missä oikeasti olen hyvä!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Tavallista työpäivää ei ole. Jos minulla on sovittu kuvaus, keskityn siihen ja teen alkuvalmistelut rauhassa, jotta kuvaustilanteessa kaikki on kunnossa ja voin keskittyä itse tilanteeseen.

Työpäivä voi olla myös sellainen, että käyn läpi ottamiani valokuvia ja teen niihin kuvankäsittelyohjelmassa taikatemppuja.

Tai sitten päiväni voi kulua niinkin, että piirrän luonnoslehtiöön omia kuvausideoitani, jotka jätän odottamaan hetkeä, joissa voin soveltaa niitä. Vastailen sähköposteihin, teen valokuvaustarjouksia tilaajille – kaikkea tätä ja sen välillä.

Miten Korona ja sosiaalinen etäisyys ovat vaikuttaneet sinun työarkeesi? Onko sinulla yhä töitä ja jos on, miten ne hoituvat näinä poikkeusaikoina?

Alkukesän kalenteri on hyvällä tolalla. Kuvauksia on myös sovittu jo pitkälle ensi syksyyn asti.

Alkushokki oli kova. Kun koronaepidemian seurauksena tulleet rajoitukset ja suositukset – muun muassa sosiaalisen kanssakäymiseen liittyen – astuivat voimaan, kalenterini tyhjeni.

Tätä kesti lähes kaksi kuukautta – mutta nyt, kun tilanne on rauhoittunut Suomessa kokonaisuudessaan ja erityisesti omalla alueellani, kuvauskalenteri on alkanut täyttyä mukavasti!

Olen tehnyt jo kahden viikon ajan töitä, ja alkukesän kalenteri on hyvällä tolalla. Kuvauksia on myös sovittu jo pitkälle ensi syksyyn asti.

Oletko muokannut ja kehittänyt tarjoamaasi palvelua tilanteeseen sopivammaksi? Ja onko sinulla varasuunnitelmaa pärjäämisen varmistamiseksi?

En tehnyt mitään erityisiä suunnitelmia koronan takia. Minulla on kuitenkin puolipäiväinen ansiotyö rinnalla, joten missään tapauksessa en tipahtanut tyhjän päälle.

Kuvasin pahimman työseisakin aikana omia projektejani, ja pidin sillä tavalla itseni nykyisten ja tulevien kuvausasiakkaiden muistissa. Mikäli epidemia lähtee uuteen nousuun, minulla on sitä varten mietittynä jo lahjakorttikampanja.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Ihmisten kohtaaminen. En juurikaan kuvaa tuotteita, koska niiden kanssa ei voi kommunikoida. Hienoa on se, että saan kosketuksen kuvattavaan ja voin ottaa kuvan, jossa hänen persoonansa tulee näkyviin ja jonka avulla hän voi saavuttaa oman tavoitteensa.

Kamera on vain väline, sillä valokuvaaminen tapahtuu todellisuudessa kuvaajan ja kuvattavan välillä. Vaalin sitä kohtaamisen hetkeä.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Markkinointi on asia, jossa voi aina kehittyä. Olen hyvä valokuvaaja, mutta tieto siitä täytyy saada ihmisille; siksi markkinoinnin opetteleminen olisi tärkeää.

Millaisena näet tulevaisuutesi?

Näen, että tulevaisuus on sellainen, miksi sen itse teen. Emme tietenkään voi vaikuttaa kaikkeen, kuten korona on osoittanut – mutta minusta itse kukin voi vaikuttaa siihen, miten asiat ottaa vastaan.

Olen elastinen ihminen ja pystyn muuttamaan sekä asennettani, että tapaani tehdä työtä. Siksipä uskon, että tulevaisuus on hyvä.

Tyytyväinen asiakas on se, mikä saa minut pakkaamaan aina kuvausvarusteet auton konttiin ja lähtemään keikalle.

Mikä tällä hetkellä motivoi sinua kaikkein eniten, ja mitä haluaisit sanoa muille kevytyrittäjille ja pienyrittäjille?

Minua motivoi se, että pääsen hyödyntämään työssäni omaa luovuttaani ja että voin sen avulla myös tuottaa iloa ihmisile. Tyytyväinen asiakas on se, mikä saa minut pakkaamaan aina kuvausvarusteet auton konttiin ja lähtemään keikalle.

Toisille pien- ja kevytyrittäjille haluan sanoa tässä kohdin: Huolehtikaa vaikeina aikoina tavalla toisella siitä, että pysytte näkyvissä!

Käy uppoutumassa Miikan ottamiin kuviin somessa ja Miikan kotivisuilla. Mikset myös samalla varaisi oman kuvaussessiosi? ?

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Nancy Tinkerbella on hyvää tekevä monilahjakkuus

  Kuvaaja: Ilkka Kyllönen Olen Nancy Tinkerbella, liikuntarajoitteinen pin-up / mainosmalli ja muusikko. Mitä teet? Juonnan omaa radio-ohjelmaani Elämäntapailua Nancyn kanssa. Esiinnyn soolona, duona ja bändini Tinkerbella & big bad bear kanssa. Kirjoitan ja sävellän omaa musiikkia. Suomessa toimin maailman suurimman pin-up järjestön the Luscious Ladies:in Suomen jaoston presidenttinä, sekä pyöritän vapaaehtoistyöllä toimivaa Pin-up-tytöt kiusaamista vastaan -kampanjaa. Kirjoitan myös omaa kolumniani…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjämme Krista on Ihmemutsi, joka vloggaa elämän pienistä hyvistä asioista

  Olen Krista Lomas, 36-vuotias keravalainen äiti ja vaimo sekä videovloggaaja sekä varhaiskasvattaja. Sain ensimmäisen yhteistyötarjouksen YouTuben kautta. En alkuun oikein tiennyt mitä tehdä. Otin yhteyttä UKKO.fi:hin ja siitä se sitten lähti! Mitä teet? Teen videoita YouTube-kanavalle nimeltä Ihmemutsi. Kanava on lifestylekanava ja teen videoita asioista, jotka kiinnostavat minua, kuten erityislapsen vanhemmuus, minimalismi, eettinen kuluttaminen sekä henkinen että fyysinen hyvinvointi. Opettelen…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Reija Eva palasi kolmatta kertaa yrittäjäksi: Päätin, että enää en voi luottaa tulevaisuuttani muiden käsiin

  Reija Evan uskomaton yrittäjätarina hakee vertaistaan. Aluksi yrittäminen oli hauskaa kaverin kanssa. Toisella kertaa se ajoi lähes hermoromahduksen partaalle. Kolmannella kerralla yrittäjyys palasi takaisin kuvioihin dramaattisten käänteiden jälkeen, jolloin Eva ymmärsi elämän voivan loppua koska tahansa. Nyt yrittäjyys tekee elämästä nautinnollisen vapaata ja on tässä hetkessä juuri kaikkea sitä, mitä pitääkin. Kosmetologi Reija Eva perusti oman kauneushoitolan pienelle paikkakunnalle Sastamalaan…

  Lue lisää