Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Miksi sinua ei palkattu haastattelun jälkeen?

haastattelu

Tällä kertaa kirjoitan asiasta, joka tuntuu olevan Suomessa tabu. Yleensä rekrytointeja tekevät yritykset haluavat antaa mielikuvan, että jokainen hakija saa heidän kauttaan töitä.  Se ei pidä tietenkään paikkaansa. Työnhakijoita on tällä hetkellä enemmän kuin työpaikkoja, eikä jokaiselle hakijalle löydy aina töitä.

Työhaastatteluun päästäksesi sinun tulee jo löytää työpaikka, johon paperien perusteella olet sopiva. Avatessasi oven työhaastatteluun olet jo päässyt ensimmäisten esteiden yli. Maaliviiva häämöttää jo. Onneksi olkoon! Koulutuksesi ja kokemuksesi sopivat työtehtävään, pääset haastatteluun, mutta sinua ei palkata? Mikä meni vikaan?

Edellisessä työssä on ollut ongelmia

Voi olla, että olet jo päässyt läpi hakemusvaiheesta ja haastattelukin on mennyt hyvin. Haastattelija soittaa kuitenkin vielä edelliselle työnantajalle ja hommat eivät ole menneet ihan kuin Strömsössä. Tämä on yleensä tilanne, jossa työnantaja päätyy valitsemaan toisen hakijan. On kovin vaikea jälkikäteen selvitellä asioita, joista olisi ehkä pitänyt kertoa jo etukäteen. Henkilökemiat eivät aina pelaa yhteen, eivätkä työkulttuurit aina sovi yhteen työntekijän persoonan kanssa. Tällöin syntyy ongelmia ja voi olla kaikkien kannalta parempi lopettaa työsuhde. Tällaisista asioista kannatta kuitenkin kertoa rehellisesti jo etukäteen. Kaikki ihmiset ansaitsevat uuden mahdollisuuden

Olet hoitanut hakuprosessin lepsusti

Jos sovituista aikatauluista kiinni pitäminen on vaikeaa jo työnhaun aikana, ei se anna kovin lupaavaa kuvaa jatkon aikana. Elämässä tapahtuu kaikenlaista ja välillä aikataulut menevät pieleen. Voi tulla liikennekolareita, yllätäviä ruuhkia, sairastumisia ja vaikka mitä. Kaikki nämä ovat ihan ymmärrettäviä, jos niistä ilmoittaa etukäteen. Tunnin myöhästyminen ilmoittamatta antaa kuitenkin huonon kuvan työnhakijasta. Eikä muuten tuntia etukäteen paikalle saapuminenkaan anna kovin skarppia kuvaa työntekijästä. Tässä täytyy toisaalta myöntää, että olen itse mennyt erääseen työhaastatteluun vahingossa päivää etukäteen ja lopulta saanutkin kyseisen pestin. On myös aloja, joissa arvostetaan järjestelmällisyyttä enemmän kuin toisilla aloilla.

Et osoittanut kiinnostustasi työpaikkaa kohtaan

Työhaastattelussa haastattelija pyrkii selvittämään oletko aidosti kiinnostunut hakemastasi työpaikasta, vai onko se vain väliaikainen ratkaisu. Erilaiset työt voidaan jakaa kolmeen perustyyppiin:

 1. Työtehtävät joissa vaihtuvuus on suurta. Tällaisia ovat esimerkiksi puhelinmyynti, keikkatyöt sekä erilaiset apulaisen tehtävät joihin ei vaadita korkeaa koulutusta.
 2. Työt jotka toimivat ponnahduslautoina. Trainee-paikat ja vastaavat ensimmäiset "oikeat" työpaikat ovat sellaisia, että niistä on tarkoitus edetä vuodessa tai parissa seuraaviin hommiin
 3. Työt joissa tehdään uraa. Tällaiset tehtävät vaativat sitoutuneisuutta ja valmiutta olla töissä vuosien ajan.

Nämä kaikki kolme vaihtoehtoa ovat hyviä erilaisiin elämäntilanteisiin. Jos haet työtä, jossa työnantaja haluaisi sinun osallistuvan yrityksen kehittämiseen vuosien ajan, ei välttämättä kannata sanoa, että haluat oikeasti mennä jonnekin muualle töihin. Tai kannattaa tietysti sanoa jos asia on näin, mutta silloin työpaikkaa ei todennäköisesti heru. Minulla on esimerkiksi ollut viimeisessä haastattelussa henkilö, joka on vahingossa lipsauttanut, että oikeasti hän haluaisi olla täysin erilaisissa tehtävissä, mutta niihin on vaikea päästä. Tällaista ihmistä on vaikea palkata, koska hän kertoo jo, ettei koe tehtävää tarpeeksi mielenkiintoiseksi ja sopivan paikan avautuessa hän vaihtaa työtä.

Olit humalassa tai krapulassa työhaastattelussa

Humalassa työhaastatteluun saapuminen kertoo jo aika pahoista ongelmista ja tämän pitäisi olla itsestäänselvää kaikille, eikä sitä onneksi tunnu tapahtuvan juuri koskaan. Krapulassa haastatteluun tuleminen sen sijaan tulee kohdalle aina silloin tällöin. Voi olla, että hakija ajattelee, ettei kukaan huomaa jos laittaa vähän hajuvettä estämään pahimman vanhan viinan löyhkän. Valitettavasti krapulan kyllä huomaa. Kankkusessa haastatteluun tuleminen kertoo myös selvää kieltään siitä, kuinka paljon arvostat hakemaasi työtä.

Palkkapyyntösi on liian kova

Oma arvo pitää tietää, mutta ei pidä kuitenkaan ylihinnoitella itseään. Jos yhtä pätevän ja kokeneen kaverin saa palkattua 3000 eurolla, on 5000 euron palkkapyyntö selkeästi liian paljon. Palkkaneuvottelu on oma taiteenlajinsa, mutta näin suuri ero palkkojen välillä johtaa siihen, että keskustelu loppuu saman tien.

Suullinen ja sanallinen viestintä ovat ristiriidassa

Tätä on ehkä vähän vaikea kirjoittaa auki, mutta tiedät varmaankin tunteen, kun keskustelet uuden ihmisen kanssa ja jokin häiritsee valtavasti. Yleensä tämä johtuu siitä, että hänen kehonkielensä ja suusta ulos tulevat asiat ovat pahasti ristiriidassa keskenään. Toisin sanoen sinusta tuntuu jatkuvasti siltä, kun sinulle valehdeltaisiin. Kehonkielen lisäksi tähän vaikuttaa myös ulkoinen olemus. Oletko pukeutunut kuin lakimies, mutta sanot olevasi nuoren rennokas ja tykkäät ottaa chillisti. Tai toisinpäin. Sanotko olevasi huolellinen perfektionisti, joka haluaa hoitaa asiat viimeisen päälle oikein, mutta olet pukeutunut kulahtaneeseen villapaitaan, jossa on jogurttitahroja.

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Ura:

 • Ura Voiko työtarjouksesta kieltäytyä? Kyllä, ja näin teet sen oikein!

  Mikäli palvelusi on haluttu, mutta tahdot esimerkiksi pitää työtahdin maltillisena, saattaa ainoa vaihtoehto olla työtarjouksesta kieltäytyminen. Useimmille tämä tilanne on uusi, ja siksi se voi myös tuntua vaikealta. Yksi yrittäjyyden parhaita puolia on sen tuoma vapaus. Päätät itse, mitä töitä haluat ottaa vastaan ja milloin. Vaikka tämä vapaus on monelle juuri työn ilo, tuo se eteen myös erilaisia haasteita kokoaikaiseen…

  Lue lisää
 • Ura Mikä on työehtosopimus eli TES?

  Työehtosopimus eli lyhenteeltään TES on ammattiliiton ja työnantajaliiton välinen sopimus alalla noudatettavista työehdoista. Työntekijäyhdistyksen tarkoitus on valvoa työntekijöiden etua ja työnantajayhdistyksen tarkoituksena on valvoa työnantajien etua työsuhteissa. Työehtosopimus on oikeudelliselta muodoltaan normisopimus eli velvoiteoikeudellinen sopimus, joka ohjaa muiden tulevaisuudessa solmittavien sopimusten sisältöä, kuten esimerkiksi säännökset palkasta, korvauksista, työajasta, lomista ja muista eduista. Työehtosopimuksen tärkeimpiä tavoitteita on neuvottelu- ja sopimustasapainon edistäminen…

  Lue lisää
 • Ura Miten hankkiutua eroon huonosta työntekijästä?

  Löytyykö sinun työpaikaltasi huono työntekijä tai alainen? Hän ei tee töitään huolellisesti ja on aina myöhässä. Muut joutuvat tekemään hänen työnsä tai hän vain yksinkertaisesti pilaa valituksellaan työilmapiirin. Tällainen työntekijä kuluttaa yrityksen resursseja, mutta ei välttämättä tuota mitään. Kuulostaako tutulta? Miten tämän ikävän tilanteen voi oikein ratkaista? Työsuhteen irtisanominen Työsuhteen irtisanomisperusteen tulee olla asiallinen ja painava. Tämä tarkoittaa sitä, että työntekijää…

  Lue lisää