Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Mitä tarkoittaa määräaikainen työsopimus?

Määräaikainen-työsuhde-ja-työsopimus-1

Määräaikainen työsopimus on sopimus, jonka kestoaika on sidottu tarkalleen tiettyyn päivämäärään. Määräaikaisena voidaan pitää myös sopimuksia, joiden kesto on rajattu tietyn työtehtävän suorittamiseen. Työsopimuslain 1:3 §:n mukaan työsopimus on voimassa toistaiseksi eli vakituinen, jos sitä ei ole perustellusta syystä tehty määräaikaiseksi.

Milloin määräaikaisen työsopimuksen voi tehdä?

Määräaikaisen sopimuksen voi vain tehdä, jos siihen on perusteltu syy. Syyn pitää olla työsopimuslain mukainen. Syy voi olla esimerkiksi toisen työntekijän poissaolosta aiheutuva sijaisuus tai työn sesonkiluonteisuus esimerkiksi ilotulitteiden myynti tai marjanpoiminta. Määräaikainen työsopimus voidaan myös solmia ilman lain edellyttämää perusteltua syytä, jos työntekijä pyytää sitä.

 

Määräaikaisen työsopimuksen solmiminen

Määräaikainen työsopimus voidaan tehdä samalla tavoin kuin toistaiseksi voimassa oleva sopimus eli kirjallisesti, suullisesti tai sähköisesti. Kirjallisen työsopimuksen tekeminen on kuitenkin kaikissa tilanteissa suositeltavaa.

Työnantajan on aina toimitettava työntekijälle kirjallinen selvitys työsuhteen keskeisistä ehdoista. Määräaikaisen työsopimuksen solmimisen yhteydessä erityisen tärkeäksi osaksi näitä ehtoja muodostuu edellytys määräaikaisen sopimuksen keston ja määräaikaisuuden perusteen ilmoittamisesta. Määräaikaisuuden peruste on kirjattava työsopimukseen. Työnantajalla on todistusvastuu siitä, että yrityksellä on ollut perusteltu syy työsuhteen solmimiseen määräaikaisena.

 

Miten määräaikaisen työsopimuksen voi irtisanoa?

Työntekijä tai työnantaja eivät lähtökohtaisesti voi irtisanoa määräaikaista työsopimusta, vaan se päättyy, kun määräaika päättyy. Työsopimuksen ennenaikaisesta päättämisestä saattaa seurata jopa vahingonkorvausvastuu. Määräaikainen työsopimus voidaan kumminkin purkaa yhteisymmärryksessä.

Sopimukseen voidaan liittää myös koeaika, jolloin työntekijä ja työnantaja voivat päättää työsuhteen halutessaan. Koeaika ei kuitenkaan voi määräaikaisissa työsuhteissa olla enempää kuin puolet työsuhteen pituudesta ja enintään 6 kuukautta. Koeaikapurulla pitää kuitenkin olla asialliset perusteet.

 

Voiko määräaikaisia sopimuksia ketjuttaa?

Toistuvien määräaikaisten työsopimusten tekeminen eli ”Ketjuttaminen” ei ole sallittua, jos työsopimusten lukumäärä, yhteenlaskettu kesto tai niistä muodostuva kokonaisuus osoittaa työnantajan työvoiman tarpeen olevan pysyvää. Tällöin määräaikaisten sopimusten käytölle samoissa työtehtävissä ei ole enää perustetta.

Työsopimuslain 1:3 §:n mukaan työnantajan aloitteesta ilman perusteltua syytä tehtyjä määräaikaisia työsopimuksia pidetään toistaiseksi voimassa olevina. Yksinkertaisesti, jos työvoiman tarve on pysyvä, niin työ on teetettävä toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa.

 

Määräaikaisen sopimuksen päättyminen

Määräaikainen sopimus päättyy määräajan päättyessä tai sovitun työn valmistuttua. Mikäli määräaikaisen työsopimuksen päättymisaika on ainoastaan työnantajan tiedossa määräaikaisuuden perustuessa esimerkiksi määrätyn työn valmistumisajankohtaan, työnantajan on ilmoitettava sopimuksen päättymisestä työntekijälle heti tiedon saatuaan. Esimerkiksi vakituinen työntekijä voi ilmoittaa palaavansa sairauslomaltaan aiemmin, niin tällöin työnantaja on velvollinen ilmoittamaan siitä sijaiselle. Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönti ei vaikuta määräaikaisen sopimuksen päättymiseen, mutta työnantajalle voi syntyä velvollisuus korvata ilmoituksen laiminlyönnistä työntekijälle aiheutunut vahinko.

Toivottavasti Sinä lukija et joudu ikinä sopimusten ketjuttamisen uhriksi. Jos näin ikävä kyllä käy tai pelkäät käyvän, niin suosittelen etsimään toisen työpaikan. Julkaisimme toissa päivänä artikkelin, joka auttaa sinua löytämään unelmiesi työpaikan!

Kirjoittaja Sami Kyngäs

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Kesäduuni kevytyrittäjänä

  Intoa työn tekemiseen olisi, mutta et silti ole löytänyt kesäduunia itsellesi? – Mitä jos työllistäisitkin itsesi kesän ajan kevytyrittäjänä? Kesäduunin saaminen ilman suhteita tai juuri osuvaa työkokemusta voi olla hankalaa. Erityisesti vasta työelämään siirtyville nuorille kokemuksen kerryttäminen olisi tärkeää, mutta mistä oikein aloittaa, kun kesätyöt tuntuvat olevan kiven alla? Miltä kuulostaisi kesätyö, jossa saisit olla oman itsesi pomo, päättää omat…

  Lue lisää
 • Työelämä Avoin työhakemus – mikä se on?

  Avoin työhakemus astuu kuvaan, kun työpaikkailmoitusta ei ole, vaan potentiaalista työnantajaa lähestytään oma-aloitteisesti. Hakemus on markkinointikirje eli käytännössä markkinoit itseäsi rekrytoijalle, jotta hän näkisi sinusta saatavan mahdollisen hyödyn asiakkaalle. Tärkeintä on muistaa, että työhakemuksen tärkein tehtävä on avata sinulle ovi työhaastatteluun. Tästä syystä hakemuksen tulee olla hyvin tehty eli toisin sanoen selkeä, konkreettinen ja kiinnostava, mutta ennen kaikkea räätälöity työnantajan…

  Lue lisää
 • Työelämä Viikonlopputyö hoituu kätevästi kevytyrittäjänä

  Kaipaatko lisätuloja? Tai onko sinulla jokin intohimo tai muu taito, jota et arkiviikkojen aikana pääse hyödyntämään? Tällöin viikonlopputyö voisi olla sinulle mainio vaihtoehto! Jotkut työskentelevät viikonloppuisin esimerkiksi opintojensa ohella, toiset taas varsinaisen päivätyönsä lisäksi. Joillakin taas voi olla syystä tai toisesta mahdollisuus työskennellä pelkästään viikonloppuisin, kun arkiviikot kuluvat muissa kuvioissa. Viikonlopputyö on usein myös osa sekä iltoja että viikonloppuja sisältävien, tuntityösopimusten työaikoja.…

  Lue lisää