Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Miten löydän lapsilleni töitä (edes kesätöitä)

kesatyot

Moni teini-ikäinen ansaitsisi mielellään omaa taskurahaa, jolla voisi ostaa sitä mitä milloinkin tekee mieli. Töiden, tai edes kesätöiden, löytäminen teinille ei kuitenkaan välttämättä ole maailman helpoin homma. Tähän juttuun on koottu vinkkejä, joita kannattaa kokeilla, jos haluat löytää lapsillesi töitä tai edes kesätöitä.

Hyödynnä omia verkostojasi

Aivan ensimmäiseksi kannattaa miettiä, voisitko hyödyntää omia verkostojasi töiden löytämisessä. Ehkäpä omalla työpaikallasi tarvitaan apuvoimaa, johon teini-ikäinen lapsesi soveltuisi? Tässä kohtaa on syytä myös miettiä, haluaako lapsesi olla samalla työpaikalla sinun kanssasi? Jos kyseessä on iso yritys, tämä onnistuu yleensä helpommin.

Tai ehkäpä tuttavasi tarvitsevat lapsenvahtia, nurmikon leikkaajaa, ikkunanpesijää tai jotakin muuta apua, josta voisi lähteä kehittelemään työpestiä teinille? Mahdollisuuksia on monia ja tässä kohtaa kannattaakin käyttää hieman mielikuvitusta.

Hyödynnä erilaisia netin työnhakualustoja

Netistä löytyy erilaisia työnhakualustoja, jotka soveltuvat hyvin myös teini-ikäisten käyttöön. Jos lapsesi haluaa esimerkiksi vahtia lapsia, kannattaa hänelle luoda profiili johonkin suosituista lapsenvahtiportaaleista, joista tällä hetkellä yksi suosituimmista Suomessa on Sitly.fi-portaali. Portaalin kautta nuoren on mahdollista löytää lapsenvahtikeikkoja läheltä kotia juuri niinä päivinä, jollion hänellä on vapaa-aikaa koulusta tai opinnoista. Amerikkalaisella Care.comilla on myös toimintaa Suomessa. Myös MLL on varteenotettava työllistäjä, jos lasten hoitaminen kiinnostaa teiniä. MLL tarjoaa nuorelle koulutuksen työhön: Lastenhoitokurssi.

Hyödynnä somea

Erilaisten työnhakualustojen ja -portaalien lisäksi kannattaa hyödyntää työnhaussa somea. Sen kautta voit nopeasti ja helposti kysellä työvinkkejä muilta ja somen kautta myös löydät avoimia työpaikkoja sekä muita mahdollisuuksia. Somen voima voi olla uskomaton!

Millaiset työt ovat tyypillisiä nuorten kesätöitä?

Lastenhoidon lisäksi esimerkiksi mansikanpoiminta, mainoslehtisten jakaminen ja jäätelön myynti ovat tyypillisiä nuorten kesätöitä. Moni nuori aloittelee työuraansa myös esimerkiksi huvipuistossa tai kaupan hyllyttäjänä. Voikin olla hyvä idea jutella muiden teinien vanhempien kanssa ja pyytää heiltä vinkkejä nuorelle sopivista töistä.

Kirpputorimyyjänä voi ansaita taskurahaa

Jos kesätyö jää nuorelta saamatta, kannattaa harkita nuoren työllistämistä kirpputorimyyjäksi. Jos kotoa löytyy paljon hyväkuntoista, mutta tarpeetonta tavaraa, voi nuori saada nämä hinnoittelemalla ja myymällä kivat taskurahat. Ehkäpä lähipiiristäsi löytyisi muitakin innokkaita myyjiä, jotka haluaisivat tavaroista eroon, mutta joilta ei löydy kirpputorimyymiseen tarvittavaa aikaa? Ehkäpä nuori voisi myydä tavaroita myös heidän puolestaan ja ansaita näin lisää rahaa? Tavallisten kirpputorien lisäksi kannattaa harkita myös nettikirpputoreilla myymistä.

Ole aktiivinen, mutta älä tee nuoren puolesta!

Vaikka sinun kannattaakin olla aktiivisesti auttamassa nuorta löytämään itselleen työtä tai kesätyötä, niin muistathan, ettei sinun kuitenkaan pidä tehdä asioita nuoren puolesta. Moni työnantaja kyllä näkee äidin kirjoittaman työnhakukirjeen lävitse eikä työnhakupuhelu äidin soittamana välttämättä tee työnantajaan kovin suurta vaikutusta. Tästä syystä onkin tärkeää tuntea ne rajat, joissa äidin on sopivaa toimia ja joiden lähestyessä äidin on aika vetäytyä taka-alalle. Kannusta nuorta työnhaussa ja luo hänelle uskoa omiin kykyihinsä, mutta älä missään tapauksessa hae suoraan työtä hänen puolestaan.

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Avoin työpaikka – miten saan sen itselleni

  Työnhaku käy nykypäivänä itsessään työstä, ja se vaatii sekä kärsivällisyyttä, että hyvää itsetuntemusta ja lujaa uskoa omiin kykyihin. Kilpailu työpaikoista on kovaa, sillä hakijoita on paljon ja työnantajilla on usein tiukat kriteerit joiden mukaan rekrytointiprosessit etenevät. Kaikkeen työnhakuun pätevät kuitenkin tietyt toistuvat lainalaisuudet. Kuka tahansa voi kehittää itseään paremmaksi työnhakijaksi ja näin parantaa omia työllistymismahdollisuuksia. Itsetuntemus ja omien kykyjen realistinen…

  Lue lisää
 • Työelämä Hyödynnä sosiaalinen etäisyys – kokosimme vinkit itsensätyöllistäjille!

  Nämä erikoiset ajat tuovat monelle huolta ja stressiä. Käynnissä oleva poikkeustila ja sen seuraukset – karanteeni ja sosiaalinen etäisyys – ovat sysänneet arkielämämme uuteen asentoon. Tämä hiljainen kausi kannattaa kuitenkin kääntää itselle mahdollisimman hyödylliseksi. Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä itsensätyöllistäjille, jotka miettivät, kuinka oman toiminnan saisi kannattamaan sosiaalisen etäisyyden aikana – ja sen jälkeenkin. Elämme varsin erikoista kevättä: suurin osa lähiaikojen…

  Lue lisää
 • Työelämä Työttömyyskorvaus

  Työttömyys on kurja tilanne, joka voi kohdata ketä tahansa. Myös yrittäjä voi jäädä työttömäksi, kun yrityksen toiminta hiljenee vaikkapa vaikean globaalin taloustilanteen vuoksi. Palkansaajat korjaavat taloudellista tilannettaan työttömyyskorvauksilla, joiden piiriin yrittäjäkin voi tietyin ehdoin päästä. Työttömälle maksettavat tuet Työtön voi saada työttömyyspäivärahaa ja työmarkkinatukea. Työttömyyspäivärahaa maksetaan joko ansiosidonnaisena tai peruspäivärahana sen mukaan, kuinka pitkään työsuhde ennen työttömyyttä ehti jatkua. Ansiopäivärahan…

  Lue lisää