Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Miten valmistautua haastatteluun

haastattelu-valmistautuminen

Työhaastatteluun ei voi koskaan valmistautua liian hyvin. Kukaan ei valita jos olet viisi minuuttia etuajassa odottelemassa. Kukaan ei valita, jos sinulla on liian monta todistusta mukana.
Tässä artikkelissa henkilöstökonsultti Nelli-Maria Sarasmaa kertoo mitä asioita tulisi ottaa huomioon ennen työhaastatteluun saapumista:

Hakemuksia, hakemuksia ja lisää hakemuksia!

Vihdoin sinulle soitetaan ”Hei olit hakenut nönnönnöö -paikkaa ja haluaisin kutsua sinut haastatteluun.” Jes!

No mitä sinun tulee ottaa huomioon työhaastatteluun lähtiessä?

Aloita siitä, että katsot missä haastattelu pidetään ja miten pääset sinne.

Suunnittele matkasi niin, että olet ainakin 15 minuuttia ennen haastattelun alkua paikalla.

Ai miksikö?

No koska:

  1. Jos juna/bussi/metro on myöhässä tai jättää tulematta, ehdit keksiä toisen tavan saapua paikalle.
  2. Jos tiellä on ruuhkaa tai parkkipaikan löytäminen on vaikeaa, niin ei tule kiire, vaikka joutuisit parkkeeraamaan vähän kauemmas.
  3. Ehdit löytää oikean osoitteen. Esimerkiksi isoissa toimistorakennuksissa voi olla useita ovia ja odotustiloja. Kun olet ajoissa, ehdit löytää oikean paikan.
  4. Vaikka asuisit samassa rakennuksessa, kuin missä työhaastattelu pidetään, niin et voi tietää, vaikka hissi olisi rikki ja joutuisit juoksemaan rappuset alas 11. kerroksesta.
  5. Kun kaikki menee nappiin, sinun ei tarvitse juosta ja hikoilla, vaan voit esimerkiksi käydä vessassa tai selailla SOMEa ja rauhoittua ennen haastattelua.

Mikäli huomaat olevasi myöhässä, soita haastattelijalle hyvissä ajoin. Osoita, että osaat ennakoida. Jos olet myöhässä, etkä ilmoita itsestäsi, annat kuvan, että sinua ei niin aikataulut kiinnosta. Mitä luulet, haluavatko työnantajat henkilön joka myöhästelee?  Jos olet myöhässä työhaastattelusta, tarkoittaa se haastattelijalle sitä, että et saavu myöskään työpaikalle silloin kuin sinun pitäisi.

No mutta, olet katsonut reitin ja suunnitellut matkustustavan työhaastatteluun. Seuraavaksi olisi hyvä pohtia mitä laitat päälle. Opiskelijana luulin, että kaikki laittavat puvun työhaastatteluun ja heillä on mukanaan salkku.

Haastatteluun pukeutuminen

Tosiasiassa, on ok pukeutua työhön sopivasti, mutta astetta siistimmin. Jos siis haet toimistotöitä, voit oikein hyvin laittaa puvun tai kynähameen. Mutta jos haet sähköasentajan töitä, on ihan ok tulla ilman pukua. Hait sitten mitä paikkaa tahansa, kaikista tärkein asia on, että vaatteesi ovat puhtaat! On myös mukavaa, jos työhaastattelija voi kätellä sinua ilma, että hänen tarvitsee miettiä miten saa kätensä puhtaaksi sen jälkeen. Jos tulet puhtaana ja hyvän tuoksuisena, annat paljon miellyttävämmän kuvan itsestäsi. Voit lukea lisää työhaastatteluun pukeutumisesta kirjoituksestamme, "Työhaastattelu edessä – Miten kannattaa pukeutua?".

On aika miettiä, mitä tarvitset mukaan. Oletko kertonut hakemuksessa käyneesi jonkun kurssin tai koulutuksen, entä onko sinulla hygieniapassi tai työturvallisuuskortti? Ota mukaasi ainakin relevanteimmat todistukset, joko viimeisimmästä koulusta tai työpaikkaan liittyvästä koulutuksesta. Parhaimmillaan paperisi ovat järjestyksessä valmiiksi kansiossa. Itse olen laittanut todistukset, diplomit ja kunniakirjat kansioon muovitaskuihin. Siellä ne ovat samassa paikassa, suojassa ja helposti luettavissa.

Todistusten lisäksi voit ottaa esimerkiksi kamman (kurittomille hiuksille), kurkkupastillin (pahan hajuiseen aamuhengitykseen), banaanin (haastattelun jälkeiseen energiavajeeseen). Nämä eivät ole välttämättömiä, mutta mikäli esimerkiksi tiedät stressaavasi siitä ovatko hiuksesi hyvin tai haiseeko hengityksesi. Näillä asioilla voit välttää ylimääräisen stressin.

Ota siis haastatteluun lähtiessä nämä asiat huomioon:

  1. Ole ajoissa, mutta jos kaikki menee päin honkia, niin ilmoita siitä ajoissa haastattelijalle
  2. Laita päällesi puhtaat vaatteet, jotka sopivat hakemaasi paikkaan.
  3. Ota mukaan tarvittavat paperit ja asiat joita tarvitset ennen haastattelua.

 

Näitä ohjeita seuraamalla annat hyvän kuvan itsestäsi työhaastatteluun mennessäsi. Jos haluat vinkkejä siitä mitä sinulta saatetaan kysyä työhaastattelussa, lue seuraavaksi blogiteksti Työhaastattelukysymykset – näihin kannattaa varautua.

Kirjoittaja Nelli-Maria Sarasmaa

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Kaipaatko sivutuloja? Sivutyö mahdollistaa osaamisen hyödyntämisen!

    Onko harrastuksestasi kertynyt ammattitaitoa, jolle on kysyntää? Kaipaatko sivutuloja? Syyhyävätkö sormesi töiden pariin myös vapaa-ajalla? Jos kyllä, voisi sivutoiminen työ tai sivutyö yrittäjänä olla sinulle harkitsemisen arvoista! Moni ammatti sopii sivutyön tekemiseen hyvin; varsinkin asiantuntija-asemassa olevilta kysellään usein apua erilaisiin projekteihin. Töistä kieltäytymisen syynä on kuitenkin monesti epäilys työn tulouttamiseen liittyvästä byrokratiasta. Oman yrityksen perustaminen ei kuitenkaan ole kannattavaa, jos keikat ovat yksittäisiä tai…

    Lue lisää
  • Työelämä Vieraskynä: Työterveyshuolto ja hyvinvointisuunnittelu helpottavat yksinyrittäjän arkea!

    Yksinyrittäjän on tärkeä huolehtia hyvinvoinnistaan, mutta terveysasiat pääsevät helposti unohtumaan häneltä – niitä kun ei ole kukaan muu hänen puolestaan järjestämässä, eikä tarvittaessa komentamassa häntä sairauslomalle. Työterveyshuollon olisi hyvä olla itsenäisilläkin yrittäjillä kunnossa; se mahdollistaa sekä akuutin sairaanhoidon että työkykyä uhkaavien riskien ennaltaehkäisyn. Oletko pohtinut, kuinka voisit järjestää sen itsellesi? Tässä kirjoituksessa yhteistyötahomme Puhdin Susanna Nuoramo kertoo vinkkejä paitsi työterveyshuollon…

    Lue lisää
  • Työelämä Miltä tulevaisuus näyttää yrittäjille koronan jälkeen?

    Yrittäjät odottavat jo markkinoiden avautumista koronan hellittäessä. Tulevaisuus kiinnostaa, mutta yrittäjissä se herätti kasvaneessa määrin innokkuutta ja pelkoa, kertoo tuore kysely. Jos Sitran ennakointi- ja strategiajohtaja Katri Vataja saisi maistiaisia tulevaisuudesta, hän haluaisi jo nähdä, mitä koronasta todella opittiin. ”Tällä hetkellä mietin paljon sitä, että minkälaisia tulevaisuusloikkia ja edistysaskeleita organisaatioissa ja työelämässä otetaan. Kuinka paljon huomioidaan sitä, että mitä ollaan…

    Lue lisää