Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Näin paljon ponnisteluja Jussi-gaala vaatii toteutuakseen – Yrittäjyyskoulu selvitti tehdyn työn taustat

Jussi-gaalan lava

Yrittäjyyskoulu otti selvää, millainen määrä osaamista ja ammattilaisia vaaditaan, jotta elokuvatekijöiden Jussi-gaala saadaan säihkymään täyteen loistoonsa. UKKO.fi tuki syyskuussa järjestettyä gaalaa yhteistyökumppanina ja pääsi kurkistamaan sen myötä myös kulisseihin.

”Ensimmäinen reaktio oli helpotus. Mitään isoa ja vakavaa ei mennyt pieleen”, kuvailee Filmiaura ry:n hallituksen puheenjohtaja Riina Liukkonen kepeitä tunnelmiaan, kun hän heräsi Jussi-gaalan jälkeisenä aamuna.

Gaalan näkyvin osuus eli televisiointi oli ohi ja kaikki oli mennyt hyvin. Mitä nyt naispääosan Jussilla palkittu Alma Pöysti ja palkinnon jakanut näyttelijä Outi Mäkelä käyttivät omissa puheenvuoroissaan hieman suunniteltua enemmän ruutuaikaa, mutta siitäkin selvittiin.

”Sehän on myös suoran tv-lähetyksen ihanuus. On vain hyvää televisiota, jos tulee vauhtia ja vaarallisia tilanteita.”

Liukkonen kertoo, että useampana vuonna palkattu ohjaaja on superammattilainen, joka on laskenut useamman vuoden gaaloista, kuinka kauan palkintopuheet keskimäärin kestävät. Toiset palkitut rönsyilevät sanoissaan kaikkiin suuntiin, osa taas tuo koko tuotantoryhmän lavalle ja jakaa kiitospuheenvuorot kaikille, vaikka kello raksuttaa.

”Mutta sitten toki on heitäkin, jotka sanovat vain kiitos ja poistuvat paikalta. Siihenkin pitää varautua, jotta meillä on sitten juontajat valmiina, eivätkä he ole samaan aikaan vaatteiden vaihdossa tai tukkaa kampaamassa.”

Liukkosen vastaa puheenjohtajana roolissaan siitä, että esivalintaraati saadaan koolle, ehdokkuuksista tiedotetaan, Jussi-palkinnot saadaan lopulta jaettua ja sen ympärille suunniteltu tapahtuma ja televisiointi toteutuu. Kuulostaa simppeliltä, mutta työ on kaikkea muuta.

Ensinnäkin kassasta täytyy kanavoida työhön valtavat summat rahaa  (ja ne eurot täytyy ensin varmistaa rahoituksella). Tämän jälkeen kaikki palapelin osaset on saatava pelaamaan yhteen.

”Lähes jokainen asia ja päätös mikä gaalaan liittyy menee puheenjohtajan kautta,” tapahtumia ennenkin tuottanut Liukkonen kertoo vastuistaan.

”Mutta olen ollut jo vuosien ajan myös gaalassa esimerkiksi kyltittämässä ja kantamassa seiniä”, hän yllättää.

Lisäksi Liukkonen osallistuu paljon käsikirjoitustyöhön, jotta gaalan sävyt ja halutut painotukset saadaan esiin juontoihin oikealla vivahteella.

”En onneksi tee tätä kaikkea työtä yksin, vaan tukena ovat pätevät tuottajat ja hallitustoverit, joiden kanssa tätä yhdessä tehdään.”

Riina Liukkonen Jussi-gaalassa

Filmiaura ry:n hallituksen puheenjohtaja Riina Liukkonen. Kuva: Jaakko Meyn

Gaalan tekijöissä paljon kevytyrittäjiä

Jussi-gaalan työllistää suoraan ja välillisesti satoja ammattilaisia. Heidän joukossaan on paljon yrittäjiä.

Kun astutaan sisälle gaalan tapahtumapaikkaan, vieraat ottaa tervetulleeksi narikkatyöntekijä, punainen matto ja gaalaan näyttävästi somistettu tummanpuhuva tila.

Elokuva-alan osaajat poseeravat taustaa vasten, jonka graafinen suunnittelija on työstänyt. Valokuvaajat ikuistavat otoksiinsa juhlavieraita, lehdistöpalvelua varten on palkattu erillinen henkilö. Kutsukortitkin ovat tietysti alan ammattilaisen tekemät, ja valaistuksen hoitaa yleensä luottofirma. Keittiössä hääräävät kokit ja tarjoilijoita vilisee kuin pienessä armeijassa.

”Ravintola- ja catering-alan työntekijöitä on gaalassa töissä kymmeniä.”

Jussi-gaalassa nautitaan aina illallinen, joten tapahtuma yhdistää jokaista yksityiskohtaa myöten suunnitellun ruokailun ja televisioidun palkintojenjakoseremonian. Lisäksi työporukkaa täydentävät lukuisat vapaaehtoiset.

”Osalle elokuva on aivan uusi alue, joten nämä vapaaehtoiset haluavat olla mielenkiinnosta mukana.”

Suurin osa gaalan tekijöistä työskentelee tv-tuotannon parissa, jonka myötä gaalan tapahtumapaikalla saattaa vilistä paraatipäivänä jopa 60 työntekijää. Liukkonen kuvailee, että vuosien varrella löydetään usein hyviä tekijöitä, joiden apuun halutaan luottaa seuraavassakin gaalassa.

”Tiedän, että monet meidänkin tekijöistä käyttävät Ukko.fi:n laskutuspalvelua ja se on todella yleinen tapa ja sopii varsinkin silloin, jos tekijä ei halua perustaa toiminimeä. Monesti alalla onkin myös vaatimuksena se, että tekijä pystyy itse laskuttamaan. Maailma on muuttunut siihen suuntaan, että pitää pystyä olemaan kevytyrittäjä”, hän sanoo ja lisää.

”Olisipa itsellänikin ollut tällainen palvelu 2000-luvun alussa, kun vuodessa saatoin tehdä työtä viidelle eri työnantajalle. Verokortilla pelaaminen oli aikamoista.”

Jussi-gaalan juhlasali

Seuraava gaala on jo suunnitteilla

Jussi-gaalan järjestäminen korona-aikaan toi Liukkoselle ja koko Filmiauran hallitukselle tavallista enemmän työsarkaa. Vuonna 2020 keväällä koko gaala peruttiin noin viikon varoitusajalla ja syksylle siirrettyä tapahtumaa jouduttiin sitäkin jännittämään lähes loppuun asti. Muutosten myötä menetettiin kumppanuuksia ja taloudelliset paineet alkoivat tuntua.

”Silloin mietin, että mitenköhän tästä selvitään. Aika moni asia oli jo tuotannossa ja tehtykin eli kuluja oli jo tullut”, Liukkonen kertaa maaliskuun 2020 vaiheita.

Liukkonen muistelee, miten gaalaan Kaapelitehtaalle oli tulossa ennätysmäärä väkeä, lähes 800 kutsuvierasta. Paikka oli täydellinen istuvalle illalliselle ja näyttävälle televisioinnille. Työryhmä teki jo viimeisiä silauksia vieraiden pöytäjärjestykseen, kun koko gaala päätettiin perua ja siirtää. Syksyllä jaksettiin olla kuitenkin toiveikkaita ja gaala saatiin onneksi järjestettyä suunniteltua pienimuotoisemmin.

”Meillä oli todella tarkat turvamääräykset. Siellä ihan mitattiin lautasvälit mittanauhalla, porrastettiin sisääntuloja ja varattiin useampi sisäänkäynti saapumisille. Tämä taas tarkoitti sitä, että piti järjestää enemmän  henkilökuntaa. Koko syksyn gaala piti ikään kuin tuottaa uudestaan, vaikka se oli kertaalleen tehty jo keväällä.”

Ulkopuolisille ei aina tule mieleen, kuinka paljon työtä vaatii tasapainon löytäminen gaalan suunnittelussa ja ideoinnissa. Elokuvataiteen ansaitsemaa arvostusta ja tapahtuman luonteen kaupallisuutta kuljetetaan limittäin.

”Meidän pitää ehdottaa kumppaneille paljon erilaisia ideoita ja toteutustapoja. Me myös mietimme gaalalle teemaa sekä sitä, kuka palkinnot jakaa.”

Seuraavaa gaalaa suunnitellaan jo nyt. Apuna Liukkosella on jo gaalan tapahtumasta vastaava tuottaja ja Filmiauran hallituksen muut jäsenet, kuten viime kerrallakin. Juhlapaikka on varattu. Tv- ja tuotantoyhtiö pysyvät samoina ja esivalintaraadin kokoaminen on jo aloitettu.

Punainen matto levitetään kutsuvieraille jälleen ensi keväänä.

Lue myös

UKKO.fi mukana Jussi-gaalassa ja tukemassa suomalaista viihdealaa!

Elokuvajärjestäjä Iikka Jaakola haaveilee omasta yrityksestä

Näyttelijä ja vaikuttajamarkkinoija Monika Lindeman: ”Saan työskennellä ammatissa, josta haaveilin jo lapsena!”

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Jenna Heino

    Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

    Muita artikkeleita aiheesta Kaupalliset yhteistyöt: