Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Osakeyhtiön verotus: näin osakeyhtiön verotus toimii

osakeyhtion-verotus-kolikot

Miten osakeyhtiötä verotetaan? Kun perustat osakeyhtiön, on hyvä ottaa haltuun osakeyhtiön verotuksen perusteet – osakeyhtiötä verotetaan varsin eri tavalla kuin yksityishenkilöä tai toiminimiyrittäjää.

Tässä artikkelissa käymme läpi, miten osakeyhtiötä verotetaan. Pähkinän kuoressa osakeyhtiöyrittäjän tulee muistaa ainakin kolme erilaista veroa: osakeyhtiön yhteistövero, arvonlisävero ja osakeyhtiön omistajan oma tulovero. Näiden lisäksi myös osingosta maksetaan veroa, silloin kun osinkoa jaetaan.

Osakeyhtiön tuloverotus: näin verotettava tulo lasketaan

Osakeyhtiö on itsenäinen toimija verotuksen suhteen eli osakeyhtiön tuloista on maksettava tuloveroa. Osakeyhtiön tuloveroa kutsutaan yhteisöveroksi ja verotettava tulo lasketaan osakeyhtiön tuloksesta.

Osakeyhtiön tuloverotus perustuu tilikauden tulokseen. Aloittavan osakeyhtiöyrittäjän on tehtävä arvio tilikauden tuloksestaan verotuksen perustaksi – myöhemmin tulosta voidaan arvioida aiempien tilikausien perusteella.

Miten osakeyhtiön verotettava tulo sitten lasketaan? Osakeyhtiön tilikauden tulos lasketaan vähentämällä tuloista vähennyskelpoiset kulut – esimerkiksi ostot, materiaali- ja työvälinehankinnat, sekä osakeyhtiöyrittäjän itselleen maksama palkka ja mahdollisten työntekijöiden palkat. Tästä summasta maksetaan yhteisövero, joka on tällä hetkellä 20 prosenttia.

Osakeyhtiön yhteisövero maksetaan ennakkoon eli ennakkoverona. Siksi joskus kuuleekin puhuttavan myös osakeyhtiön ennakkoverosta, kun puhutaan osakeyhtiön tuloverotuksesta.

 

Joko sinulla on osakeyhtiö?

Osakeyhtiö mahdollistaa yrittäjyytesi viemisen uudelle tasolle. Helpoin tapa perustaa osakeyhtiö on ryhtyä UKKO Yrittäjäksi!
Aloita UKKO Yrittäjyys tästä

Osakeyhtiön arvonlisävero

Arvonlisävero koskee kaikkia yrittäjiä yritysmuodosta huolimatta: niin toiminimiyrittäjän kuin osakeyhtiöyrittäjänkin on lisättävä hintoihinsa arvonlisävero ja tilitettävä se verottajalle säännöllisin väliajoin.

Arvonlisäveroilmoitus tulee tehdä 1-12 kertaa vuodessa. Jos yritystoiminta on pientä, voidaan arvonlisäverot ilmoittaa ja maksaa kerran vuodessa, mutta tulojen ja sitä myötä kasvavien verosummien kasvaessa on viisasta ilmoittaa alv:t useammin: neljästi vuodessa tai joka kuukausi.

Tiettyjä yrityksen kuluja voidaan vähentää arvonlisäverotuksessa, jolloin tilitettävä summa pienenee. Nämä vähennykset ilmoitetaan arvonlisäveroilmoituksella ja verottaja laskee lopullisen tilitettävän summan ilmoituksen perusteella.

Arvonlisäverokantoja on erilaisia. Oikea verokanta määritellään yritystoiminnan toimialan mukaan. Esimerkiksi elintarvikkeilla, ravintolapalveluilla ja kirjoilla on alennettu arvonlisäverokanta. Sama yritys voi myydä erilaisia tuotteita ja palveluita, joilla on eri arvonlisäverokanta.

Voit lukea kattavan tietopakettimme arvonlisäverosta täältä: Mikä ihmeen arvonlisävero?

 

Laskin ja muistikirja. Kuvituskuva. Osakeyhtiön verotus.

Osakeyhtiön omistajan verotus

Erityisesti toiminimestä yhtiömuodon osakeyhtiöksi muuttavan yrittäjän on hyvä huomata, että osakeyhtiö ja osakeyhtiöyrittäjä ovat verottajan silmissä kaksi erillistä veronmaksajaa. Siksi osakeyhtiö maksaa tuloksestaan tuloverona yhteisöveroa, ja yrittäjä itse maksaa vielä itselleen maksamastaan palkasta ansiotuloveroa.

Osakeyhtiöyrittäjän tuloveron määrä muodostuu progressiivisesti – eli mitä isompi palkka, sitä enemmän on maksettava veroa. Itselleen ja työntekijöilleen maksamansa palkat osakeyhtiöyrittäjä voi kuitenkin vähentää osakeyhtiönsä tuloksesta, kun yhteisöveroa lasketaan.

Lisäksi osakeyhtiöyrittäjä voi maksaa itselleen osinkoa – osinkoa saa jakaa sen jälkeen, kun osakeyhtiön tuloksesta on maksettu yhteisövero. Joskus on kannattavaa maksaa itselleen osa tuloistaan palkkana, osa osinkoina. Siitä, milloin mikäkin kannattaa voit lukea artikkelistamme: Osakeyhtiön verosuunnittelu – näin sinulle jää eniten rahaa käteen .

 

Saako osakeyhtiön verotus pään pyörälle?

Osakeyhtiön verot hoituvat näppärimmin luotettavan kumppanin kanssa: UKKO Yrittäjänä osakeyhtiöyrittäjyys on helppoa!
Ryhdy UKKO Yrittäjäksi

Muita artikkeleita aiheesta Verotus:

 • Verotus Arvonlisävero 2023 – yrittäjän ALV-opas

  Arvonlisävero-termin kanssa tulee melkein jokainen alkava yrittäjä painiskelemaan. Tämä voi alkuun aiheuttaa hikikarpaloita otsalle, sillä palkkatöistä yrittäjäksi siirtyvä ei välttämättä ole koskaan joutunut konkreettisesti tekemisiin arvonlisäveron kanssa. Useimmiten tilanne on se, että arvonlisävero on esiintynyt tuotteen tai palvelun hinnassa, mutta sen kummemmin siihen ei ole tarvinnut perehtyä kuluttajana. Yrittäjän sen sijaan tarvitsee huomioida arvonlisävero jo täyttäessään yrityksen perustamisilmoitusta, jolloin kysytään…

  Lue lisää
 • Verotus Kotitalousvähennys 2024: Kotitalousvähennyksellä säästää

  Kotitalousvähennys on merkittävä verovähennys, jonka voit saada ostaessasi työtä kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi. Tästä artikkelista selviää, millä edellytyksillä kotitalousvähennystä voi saada ja miten sitä voi hakea. Kerromme myös, kuinka yrittäjä hyötyy kotitalousvähennyksestä! Kotitalousvähennys on kotitalouksille todella merkittävä veroetu – ja siksi se auttaa myös pienyrittäjää myymään palveluitaan yksityisiin koteihin. Asiakas voi vähentää sekä yrittäjän että kevytyrittäjän laskut kotitalousvähennyksenä verotuksessaan, ja…

  Lue lisää
 • Verotus Joulukulut verotuksessa – mitä saa vähentää ja mitä ei?

  Joulu on kohta taas täällä ja sitä edeltävä aika tietää tyypillisesti monelle yritykselle henkilökunnan pikkujoulujuhlia. Tänä vuonna pikkujoulut saattavat edelleen olla hieman tavallista poikkeavat, sillä useissa yrityksissä ne järjestetään etänä. Tilanne saattaa myös herättää kysymyksiä etäpikkujoulujen ja lahjojen verotuskäsittelystä. Poikkeaako etäpikkujoulujen verotus jotenkin tavallisista pikkujouluista? Ovatko pikkujoulut ja lahjat yrittäjälle verotuksessa vähennyskelpoisia? Vähennyskelpoisiin kuluihin on muutamia ehtoja, joita käsittelemme tässä…

  Lue lisää