Haaveissa yrityksen perustaminen? UKKO.fi on helpompi vaihtoehto!
Liity kevytyrittäjäksi – ja pääset hommiin heti! Liittyminen ei sido, tai velvoita mihinkään.
Yrityksen perustamisen vaiheet
- Määrittele liikeidea
- Laadi liiketoimintasuunnitelma
- Valitse yritysmuoto
- Valitse yritykselle nimi
- Selvitä onko toiminta luvanvaraista
- Hoida vakuutukset kuntoon
- Hoida rahoitus kuntoon
- Rekisteröi yritys
- Avaa pankkitili yritykselle
- Hanki kirjanpitäjä
- Hanki laskutusohjelma
Perustettuasi yrityksen muista myös arvonlisävero, ennakkovero ja veroilmoitukset!
Vaihtoehtoisesti voit laskuttaa työt jo tänään kevytyrittäjänä!
1. Aloita määrittelemällä liikeidea
Pohdinnat yrittäjäksi ryhtymisestä alkavat yleensä siitä, kun mielessä alkaa kyteä liikeidea, jonka haluaa toteuttaa. Kaikki ideat eivät ole toteuttamisen arvoisia, joten omaa liikeideaa tulee pohtia monelta eri kantilta.
Koska tänä päivänä kilpailu on kovaa, yrityksellä tulisi olla joitakin valtteja, minkä vuoksi se menestyy paremmin kuin kilpailijat. Tällaisia kannattaakin pohtia. Voisiko yritys tarjota jotakin sellaista, mitä kilpailijat eivät ole keksineet tarjota? Joskus joukosta voi erottua myös imagon avulla. Yrityksen imagoa kannattaa siis pohtia ja kehittää ajan kanssa. Toki myös hyvälaatuiset tuotteet ja palvelu ovat sellaisia asioita, joita asiakkaat arvostavat.
2. Hyvä liiketoimintasuunnitelma kantaa pitkälle
Yrityksen perustaminen vaatii suunnitelmallisuutta. On mietittävä omia valmiuksiaan toimia yrittäjänä sekä luonnollisestikin myös perustettavan yrityksen mahdollisuuksia toimia.
Aivan aluksi on pohdittava yrityksen toiminta-ajatusta ja liikeideaa. Toiminta-ajatuksessa on kyse siitä, että kuvaillaan niitä puitteita, miksi yritys on olemassa. Liikeidea puolestaan kertoo sen, miten yritys aikoo toteuttaa toiminta-ajatuksensa mukaista toimintaa.
Näiden ajatusten pohjalta kehittyy pikku hiljaa liiketoimintasuunnitelma, jolla jäsennetään ja suunnitellaan toiminnan kannattavuutta. Liiketoimintasuunnitelma vaaditaan myös liitteeksi, jos yrittäjäksi ryhtyvä aikoo hakea uudelle yrittäjälle tarkoitettua starttirahaa työ- ja elinkeinotoimistosta.
Hyvä liiketoimintasuunnitelma pitää sisällään ainakin kuvauksen liikeideasta, myytävistä tuotteista, kohderyhmistä, markkinoista sekä rahoitussuunnitelman ja kannattavuuslaskelmat. Lisäksi on olisi hyvä selvittää yrityksen perustamisen edellyttämät järjestelyt kuten toimitilat, laitteet, työvälineet ja muut hankinnat. Hyvin suunniteltu on jo ainakin puoliksi tehty.
Kannattavuuslaskelmiin sisältyy muun muassa
- kiinteät ja muuttuvat kustannukset,
- tuotteiden hinnoittelu ja katerakenne,
- paljonko myyntiä tarvitaan,
- milloin saavutetaan kriittinen piste.
Suunnitteluun saa tukea esimerkiksi yrittäjäkursseilta, mutta myös kysymällä suoraan työ- ja elinkeinotoimistosta. Työ- ja elinkeinoministeriön verkkosivuilla on myös tuhti tietopaketti ja erilaisia linkkejä yrittäjiksi aikoville.
3. Yritysmuoto on valittava ennen yrityksen rekisteröimistä
Yritysmuodon valintaan kannattaa perehtyä, sillä yritysmuoto vaikuttaa muun muassa perustamiskuluihin, kirjanpidollisiin velvollisuuksiin, yhtiön päätöksentekoon sekä siihen, kuinka vaikeaa toiminta on lopettaa.
Yritysmuoto on yksi ensimmäiseksi päätettävistä asioista, kun ollaan perustamassa yritystä. Kaikissa yritysmuodoissa on omat hyvät ja huonot puolensa, joita pitääkin punnita ennen kuin yritysmuodon päättää. Tulevan yrittäjän on mietittävä omalle yritykselleen sopiva yritysmuoto viiden vaihtoehdon joukosta.
Kevytyrittäjyys
Helpoin tapa aloittaa yrittäjämäinen toiminta! Et tarvitse omaa y-tunnusta, etkä ole kirjanpitovelvollinen. Toiminta on helppo aloittaa ja voit myös lopettaa milloin tahansa, jos huomaat ettei toimintasi olekaan kannattavaa. Kevytyrittäjyydessä ei ole aloituskustannuksia.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä!
Toiminimi
Yksinkertaisin ja myös hyvin yleinen tapa perustaa oma yritys on toiminimen ilmoittaminen kaupparekisteriin. Toiminimellä toimiva yrittäjä on yksityinen elinkeinonharjoittaja eikä tämä yritysmuoto välttämättä vaadi muita jäseniä itse yrittäjän lisäksi.
Elinkeinonharjoittaja itse on vastuussa yrityksen toiminnasta ja taloudesta. Yrityksen perustamiskulut vaihtelevat yritysmuodon mukaan, toiminimen ollessa kaikista edullisin perustamiskustannuksiltaan (75€ verkossa).
Toiminimi mahdollistaa yhdenkertaisen kirjanpidon, eikä toiminimiyrittäjän tarvitse pitää monimutkaisempaa kahdenkertaista kirjanpitoa. Toiminimelle ei myöskään ole välttämätöntä hankkia omaa pankkitiliä, mutta tämä on suositeltavaa.
Toiminimeä on erityisen helppo pyörittää ja sen kirjanpito hoituu jokaiselta itsenäisesti. Toiminimi sopii yksinyrittäjille, joilla ei ole juurikaan investointeja ja yrityksen pyörittäminen on kokonaisuudessaan simppeliä hommaa. Toiminimien kohdalla yrityksen liikevaihdot ovat yleensä myös kohtalaisen maltillisia. Toiminimen huonoihin puoliin kuuluu kuitenkin se, että yrittäjä vastaa kaikesta omalla omaisuudellaan. Jos yritys siis joutuu velkoihin, yrittäjä joutuu maksamaan sen omasta pussistaan. Koska toiminimen kohdalla rahalliset panostukset eivät useinkaan ole kovin suuria, ei myöskään riskejä kannata pelätä liikaa.
Lue lisää toiminimen perustamisesta.
Osakeyhtiö
Osakeyhtiö taas lienee kaikista tutuin yritysmuoto ja se sopiikin suurimmalle osalle yrityksistä. Jos yrityksellä on useampia omistajia tai yrityksen nimissä tehdään suuria investointeja, kannattaa yritysmuodoksi valita osakeyhtiö.
Osakeyhtiöön puolestaan voi kuulua yksi tai useampia osakkaita. Osakeyhtiön kohdalla kenelläkään yhtiömiehistä ei ole henkilökohtaista vastuuta yrityksestä. Vastuussa taloudesta ovat osakeyhtiön omistajat osakepääoman määrällä. Osakeyhtiön riskit ovat siis minimaaliset. Ainoastaan silloin, kun yhtiömies on taannut yrityksen velat itse, on hänellä vastuu niistä. Osakeyhtiön voi perustaa yksin, mutta hallituksessa tulee olla tällöin yksi varajäsen.
Osakeyhtiön hallinnollinen puoli vaatii enemmän kuin muiden yritysmuotojen. Osakeyhtiö pitää yhtiökokouksia ja hallituksen pöytäkirjaa. Jos näistä ei ole kokemusta, voi ne ulkoistaa ammattilaisen hoidettavaksi.
Rekisteröintimaksu on 380 euroa, mutta vaatimus osakeyhtiön 2500 euron alkupääomasta poistui heinäkuussa 2019. Osakeyhtiön voi perustaa sähköisesti.
Kommandiittiyhtiö
Kommandiittiyhtiö on jo hieman monimuotoisempi yritysmuoto. Siinä on vähintään yksi vastuunalainen ja yksi äänetön yhtiömies. Toiminnan ja talouden vastuu kokonaisuudessaan kuuluu vastuullisille yhtiömiehille tasapuolisesti.
Sellainen yritys, jossa on ainoastaan yksi työntekijä, mutta mukana on myös sijoittaja, voi olla kommandiittiyhtiö. Sijoittajan vuoksi kannattaa valita yritysmuodoksi juurikin kommandiittiyhtiö, eli lyhennettynä ky, sillä kommandiittiyhtiön nimissä voi tehdä oikeudellisia toimia, kuten allekirjoittaa sopimuksia ja asioida viranomaisten kanssa. Kommandiittiyhtiön etuihin kuuluu kuitenkin kevyt hallinto. Kirjanpidon voi hoitaa vaikka itse. Kommandiittiyhtiöön tarvitaan kuitenkin vähintään kaksi yhtiömiestä. Heistä toisen tulee olla vastuunalainen yhtiömies, kun taas toinen on äänetön yhtiömies. Vastuunalainen yhtiömies osallistuu toimintaan omalla työpanoksellaan. Äänetön yhtiömies taas tuo yritykselle rahallisen panostuksen. Riskien kohdalla vastuunalainen yhtiömies vastaa yrityksen veloista omalla omaisuudellaan ja äänetön yhtiömies ainoastaan panostamansa rahan verran.
Kommandiittiyhtiön rekisteröinti maksaa 240 euroa.
Avoin yhtiö
Hieman kommandiittiyhtiötä vastaava yritysmuoto on avoin yhtiö. Avoimessa yhtiössä on vähintään kaksi vastuunalaista yhtiömiestä. Tällöin molemmat ovat yhtä paljon vastuussa niin yrityksen toiminnasta kuin taloudestakin. Molemmilla yhtiömiehillä on oikeus hoitaa yrityksen asioita omatoimisesti. Molemmat yhtiömiehistä ovat vastuussa yrityksestä ja sen veloista. Avoimeen yhtiöön kannattaa ottaa kumppaniksi siis sellainen henkilö, johon voi luottaa täysin. Tuntemattoman henkilön kanssa ei missään nimessä kannata lähteä perustamaan avointa yhtiötä.
Avoimen yhtiön perustamiseen ei vaadita alkupääomaa ja rekisteröintimaksu on 240 euroa. Avoimen yhtiön perustaminen tehdään paperilomakkeella.
Osuuskunta
Osuuskunnan voi vuonna 2014 voimaan tulleen lain mukaan perustaa yksi henkilö. Tällöin vastuussa toiminnasta ja taloudesta ovat kaikki osuuskunnan jäsenet osuuspääoman määrällä.
Osuuskunnan rekisteröintimaksu on 380 euroa.
Liity nyt kevytyrittäjäksi– Rekisteröityminen on ilmaista. Saat tunnukset välittömästi.
4. Yrityksen nimen valitseminen on tärkeä toimenpide
Nimestään yritys muistetaan. Siksipä yritykselle pitää valita sellainen nimi, joka pysyy hyvin mielessä niin yrityksen asiakkailla kuin sopimus- ja yhteistyökumppaneillakin.
Nimen olisi hyvä kuvastaa jotenkin yrityksen toimialaa, vaikka pakollista tämä ei kuitenkaan ole. Pelkkä toimiala ei kuitenkaan käy nimeksi, vaan siihen tulisi esimerkiksi yhdistää myös paikannimi.
Toiminimiyrittäjän on helppo muodostaa nimi oman nimensä pohjalta, mikäli mieleen ei tule kekseliäitä nimi-ideoita. Näin yritys ja henkilö yhdistyvät toisiinsa kätevästi. Toiminimeksi on kuitenkin mahdollista valita myös jokin nimi, mikä ei liity millään tavalla yrittäjän nimeen.
Suurten yritysten kohdalla on tärkeää panostaa nimeen, joka jää mieleen. Jos nimi hukkuu monien nimien joukkoon, eivät asiakkaat löydä sitä. Sen vuoksi voidaankin suositella, että nimen tulisi olla jopa vähän leikkisä tai räväkkä. Näin asiakkaat muistavat sen ja se jää hyvin mieleen vaikkapa yrityksen mainoksen yhteydessä.
Ennen kuin valittu nimi voidaan ottaa yrityksen käyttöön, se pitää hyväksyttää kaupparekisterissä. Tämä siitä syystä, että Suomessa ei voi toimia kahta samannimistä yritystä.
Toiminimilaki määrittää, että nimen tulee yksilöidä nimen haltija. Nimi ei voi siis olla vaikkapa pelkästään toiminnan laatua kuvaileva sana, pelkkä verbi, yleinen paikannimi tai yleinen etu- tai sukunimi. Nämä toki saavat olla mukana yrityksen nimessä, mutta nimeen tulee liittää muutakin. Myöskään verkkotunnuspäätteet, kuten .fi tai .com, eivät ole yksilöiviä nimiä, joten niitäkään ei hyväksytä sellaisenaan yrityksen nimeksi.
Nimessä ei myöskään saa koskaan käyttää suojattua nimeä. Jos henkilö tai yritys on patentoinut jonkin kansainvälisesti tai valtakunnan tasolla tunnetun nimen, patentti suojaa tällöin sitä, eivätkä muut pysty käyttämään nimeä oman yrityksensä toiminnassa. Patentti- ja rekisterihallitus tarkastaa nimen olevan säännösten mukainen ennen kuin se voidaan hyväksyä. Suomessa ei myöskään saa olla olemassa toista samannimistä yritystä. Jos samalle nimelle rekisteröity yritys on jo olemassa, tulee yritykselle keksiä uusi nimi.
Kaupparekisteristä vahvistetaan valittu nimi vasta sitten, kun on tutkittu, että nimi on kelvollinen eikä toista samannimistä ole toiminnassa. Kun nimi sitten vahvistetaan, on yrityksellä siihen yksinoikeus Suomessa.
Lisätietoa yrityksen nimen valinnasta ja sen taustojen tutkimisesta saa Patentti- ja rekisterihallituksen verkkosivuilta.
Ala kevytyrittäjäksi!
Testaa liikeideasi toimivuus käytännössä ennen oman yrityksen perustamista!
Asiakaskyselymme mukaan 80 % oman yrityksen perustaneista UKKO.fi-käyttäjistä koki, että kevytyrittäjyys helpotti oman yrityksen perustamista (02/2018).
Rekisteröidy5. Toiminnan luvanvaraisuus tulee selvittää
Johonkin yritystoimintaan voidaan tarvita lupa. Suomessa myönnettäviä lupia on kolmea erilaista.
Yleensä toiminnan harjoittamiseen ei tarvita erillistä lupaa. Yrityksen perustaminen edellyttää kuitenkin perehtymistä lainsäädäntöön ja ennen perustamista onkin selvitettävä toiminnan luvanvaraisuus ja se, mistä toiminnan käynnistämiseen tarvittavia viranomaislupia voi hakea jos tarpeen. Jos liiketoimintaa ei vielä harjoiteta, voi toiminnan aloittamiseen tarvita terveystarkastajan hyväksynnän tai ympäristöluvan. Joskus myös vastuullisen liikkeen- tai elinkeinonharjoittajan lupa voidaan tarkastaa. Sen lisäksi Suomessa on vielä ilmoituksenvaraisia elinkeinoja.