Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Voinko hakea yrittäjänä asumistukea?

yrittaja-selailee-puhelimesta-tietoa

Pitääkö yrittäjän pärjätä omillaan vai voiko yrittäjänä saada asumistukea?

Moni erityisesti aloittava yrittäjä miettii, miten oma yritystoiminta lähtee liikkeelle, tuleeko siitä kannattavaa ja mitä sitten, jos ei pärjääkään taloudellisesti. Yrittäjyys ei vie ketään yhteiskunnan turvaverkon ulkopuolelle, vaan myös yrittäjät voivat saada tukia ja etuuksia, jos bisnes ei kannakaan.

Moni yrittäjä ei tiedä, että myös yrittäjä voi olla oikeutettu yleiseen asumistukeen.

Asumistukea varten yrittäjän tuloja tietysti arvioidaan; arvio tosin yrittäjän kohdalla tehdään yrittäjän itsearvioiman YEL-työtulon perusteella. Asumistukea varten ei siis tarkastella yrittäjän yrityksestä itselleen maksamaa palkkaa, osinkoja tai yrityksen kirjanpidon tuloslaskelmaa.

Mitä jos yrittäjällä ei ole YEL-vakutuusta?

Vaikka tavallisesti yrittäjän tulot arvioidaan YEL-työtulon perusteella, ei YEL-vakuutusta vaadita yrittäjältä asumistuen myöntämistä varten. Jos yrittäjällä ei ole yrittäjän eläkevakuutusta, arvioidaan tulot tavallisesti yrittäjän itse ilmoittama arvio tuloistaan. Jos oma ilmoitus tuloista kuitenkin jää työttömyysturvan perusosan (32,40 euroa/päivä) alle, niin silloin tuloksi arvioidaan vähimmäistulo eli 690,60 euroa kuussa (2019).

Kun asumistukeen vaikuttavaa YEL-työtuloa tarkastellaan, katsotaan työtuloa kuluvan vuoden mukaan.

Asumistuki myönnetään kerrallaan vuodeksi eteenpäin, ellei kyseessä ole määräaikaista vuokrasopimusta vastaan myönnettävä asumistuki – tällöin asumistuki myönnetään vuokrasopimusta vastaavaksi ajaksi.

Entä kevytyrittäjän asumistuki?

Jos kevytyrittäjällä ei ole YEL-vakuutusta, kohdellaan häntä yleistä asumistukea hakiessa kuten palkansaajaa eli tällöin Kela tarkistaa kevytyrittäjän ansaitsemat palkkatulot ja asumistuen määrä lasketaan niiden perusteella.

Jos taas sinulla on YEL-vakuutus, arvioidaan tulosi muiden yrittäjien tapaan ilmoittamasi YEL-työtulon perusteella.

Teetkö keikkaa kevytyrittäjänä ja olet lisäksi osa-aikaisena palkkatyössä? Jos sinulla on YEL-vakuutus, lasketaan palkkatulosi ja YEL-työtulosi yhteen, kun arvioidaan mahdollisuuttasi saada asumistukea. Jos sinulle ei ole YEL-vakuutusta, lasketaan yhteen palkkatyösi ansiot sekä kevytyrittäjänäsi tienaamat tosiasialliset tulot.

Tiesitkö? Palvelumme käyttäjänä voit Kelaa varten ladata omasta hallintapaneelistasi toimeksiantotodistuksen, josta käy ilmi ansaitsemasi palkka ja halutessasi myös tarkemmat yksityiskohdat laskutuksestasi (kuten vaikkapa työtunnit). Toimeksiantotodistus löytyy alapalkin valikosta Dokumentit-kohdan alta.

Yllä oleva vielä koostettuna

Yrittäjä, jolla on YEL
Asumistuen määrää arvioitaessa katsotaan tulojen sijaan YEL-työtuloa.

Yrittäjä, jolla ei ole YEL-vakuutusta
Asumistuen määrää arvioitaessa tuloiksi katsotaan tavallisesti yrittäjän oma ilmoitus tuloista.

Kevytyrittäjä, jolla on YEL-vakutuus
Asumistuen määrää arvioitaessa katsotaan tulojen sijaan YEL-työtuloa. Jos kevytyrittäjä tekee myös osa-aikasesti palkkatöitä, lasketaan YEL-työtulo ja  palkkatulot yhteen.

Kevytyrittäjä, jolla ei ole YEL-vakuutusta
Asumistuen määrää arvioitaessa tarkastetaan kevytyrittäjää kohdellaan palkansaajana eli saadut palkkatulot tarkistetaan toimitettujen dokumenttien avulla.

Leena Honkajuuri

Leena on kokenut viestijä, joka innostuu tarinoista ja auttaa itsenäisiä yrittäjiä saamaan äänensä esille. Vapaa-ajalla Leenan löytää hevosten parista tallilta tai juoksulenkiltä ja yöpöydällä on aina vähintään kolme keskeneräistä kirjaa. Leena on UKKO.fin viestintäpäällikkö.

Muita artikkeleita aiheesta Rahoitus: