Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Yrittäjien kustannustuen kolmas hakukierros alkoi ja se on suunnattu entistä paremmin pienyrittäjille – näin haet tarvitsemasi tuen!

Kustannustuki-kansi

Nyt myös yksinyrittäjät hyötyvät paremmin Valtiokonttorin kustannustuesta, joka on tarkoitettu koronaepidemiasta kärsineiden yritysten avuksi. Kustannustuen kolmas kierros mahdollistaa haun entistä pienemmille yrityksille. Haku on käynnissä 27.4.–23.6.2021.

Kustannustuen ehtoja on kolmannella kierroksella muutettu aiemmista hakukierroksista niin, että pienet yritykset ja itsenäiset yrittäjät täyttävät ehdot nyt helpommin. Kustannustukea voi nyt hakea tukikaudelle 1.11.2020-28.2.2021. Tukea haetaan tukikauden aikana kertyneiden kiinteiden ja vaikeasti muuttuvaan taloustilanteeseen sopeuttettavien kulujen kattamiseen. Tällaisia kuluja voivat olla toiminimiyrittäjällä esimerkiksi toimitilojen vuokrat, sähkö- ja vesilaskut, sekä vakuutukset ja kirjanpito.

Kuka saa kustannustukea ja mitkä ovat tuen saamisen ehdot?

Tuki on tarkoitettu yrityksille, joiden liikevaihto on koronan ja sen rajoitustoimien vuoksi pudonnut.

Tuen tarve ja määrä arvioidaan liikevaihdon menetyksen perusteella, kun seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Yrityksellä on Y-tunnus
  • Liikevaihto on laskenut vähintään 30%

Tuen saamisen raja oli aiemmin 2000 euroa eli sitä pienemmäksi jääviin kuluihin tukea ei myönnetty. Tämä rajasi tuen saajista pois paljon pienyrittäjiä, joiden kiinteät kulut ovat pienet, mutta toiminnan kannalta merkittävät. Nyt tukea maksetaan hakijalle vähintään 2000 euroa, mutta sen voi saada, vaikka tuen laskennallinen summa jäisikin alle 2000 euron, jos kaikki muut ehdot täyttyvät.

Kustannustuki, laskin.

Liikevaihdon laskua arvioidaan vertailukauteen eli käytännössä normaalitilanteeseen nähden. Vertailukausi määräytyy yrityksen ALV-kauden mukaan, voit tarkistaa oman vertailukautesi tästä Valtiokonttorin taulukosta.

Myös toimialan yleistä tilannetta arvioidaan tukipäätöksessä, jotta voidaan olla varmoja, että liikevaihdon lasku johtuu nimenomaan koronan vaikutuksista. Osalla toimialoista keskimääräinen liikevaihdon lasku ei välttämättä ole ollut riittävän suurta kustannustuen saamiseen, mutta yksittäisen yrittäjän tilanteeseen pandemia on voinut silti vaikuttaa merkittävästi. Tällaisissa tapauksissa yrittäjän kannattaa varautua perustelemaan tarkemmin se, miten oma tilanne on seurausta koronan vaikutuksista.

Myös uudet yritykset voivat saada tukea: jos yritys on perustettu 1.1.2020 tai sen jälkeen, voidaan tukea myöntää sen perusteella, kuinka paljon toimialan keskimääräinen liikevaihto on laskenut.

Kustannustukea myönnetään joustamattomiin kuluihin

Tukea voi hakea tukikaudelle osuneisiin joustamattomiin kuluihin – eli kuluihin, jotka pysyvät samoina taloustilanteesta ja yritystoiminnan volyymista riippumatta. Kulujen tulee kohdistua tukikauteen eli 1.11.2020-28.2.2021.

Toiminimiyrittäjän joustamattomia kuluja voivat olla esimerkiksi:

  • Tilavuokrat ja hoitovastikkeet
  • Sähkö, vesi ja kaasu, jätehuolto
  • Isännöinti, kiinteistönhuolto, vartiointi ja siivous
  • Kiinteistöverot & liiketoiminnassa käytettyjen liikennevälineiden ajoneuvoverot
  • Laite-, esine- ja ohjelmistovuokrat (myös leasing-maksut), lisenssimaksut
  • Pitkäaikaisten markkinointisopimusten kulut
  • Taloushallinto, kirjanpito ja tilintarkastus

Katso koko lista joustamattomista kuluista Valtiokonttorin sivuilta.

Esimerkiksi UKKO-toiminimiyrittäjä voi listata kustannustukihakemukseensa UKKO-palvelumaksut tukikaudelta.

Näin haet kustannustukea kolmannella hakukierroksella

Kustannustukea voi hakea Valtiokonttorin sähköisessä palvelussa: klikkaa tästä Valtiokonttorin sivuille. Koko hakemusprosessi tapahtuu verkossa ja Valtiokonttoriin ei tarvitse olla tämän lisäksi yhteydessä – näet myös arvioidun käsittelyajan Valtiokonttorin verkkosivuilta.

Kustannustuen kolmas kierros. Yrittäjä laskee rahoja.

Sulkemiskorvaus yrittäjille, joiden toimitila suljettu viranomaismääräyksellä

Kustannustuen kolmas hakukierros sisältää myös mahdollisuuden hakea sulkemiskorvausta, eli yrittäjän on myös mahdollista saada korvaus, jos yrityksen toimitila on suljettu viranomaismääräyksen vuoksi. Tämä tarkoittaa käytännössä esimekriksi ravintoloita sekä joillain alueilla urheilu- ja harrastustiloja. Tässä vaiheessa sulkemiskorvaus koskee pieniä, alle 49 henkilöä työllistäviä yrityksiä.

Sulkemiskorvauksen hakuaika on 12.5.-23.6.2021. Sulkemiskorvauksen hakemisesta saat lisätietoa Valtiokonttorin sivuilta täältä. Hakulomake tulee sivulle näkyviin haun alkaessa.

Ravintoloiden osalta tilanne on voinut olla se, että yritys on joutunut sulkemaan ovensa, mutta ruuan ulosmyynti on kuitenkin ollut sallittua ja jatkunut normaalisti. Tällöin korvaus lasketaan sen toiminan osalta, jota sulkeminen koskee.

Sulkemiskorvausta maksetaan kustannustuen tapaan joustamattomista kuluista. Sulkemiskorvaus kuitenkin maksetaan eri ajanjaksolta kuin kustannustuki ja sama yritys voi saada molemmat tuet – tai vain toisen, tilanteesta riippuen. Jos molempien tukien ehdot näyttävät täyttyvän, kannattaa pienyrityksen laittaa hakemus sisään molempiin.

Kustannustuen kolmas hakukierros huomioi paremmin itsenäiset yrittäjät

Kustannustuen kolmannella hakukierroksella korjataan useiden itsenäisten yrittäjien tukihakemusten hylkäämiseen johtanut 2000 euron rajapyykki. Aiemmilla hakukierroksilla hakemus ei ole mennyt läpi jos maksettavan tuen laskennallinen määrä olisi jäänyt alle 2000 euron.

Tämä raja johti aiemmilla hakukierroksilla monen itsenäisen yrittäjän ja pienyrittäjän hakemuksen hylkäämiseen. Alle 10 hengen yritykset hakivat tukea huomattavasti suurempia yrityksiä enemmän, mutta hakemusten hylkäysprosentti oli pienyrityksillä kaksi kolmannesta, kun se suuremmilla yrityksillä jäi alle puoleen.

Nyt tuen ehtoja on viilattu niin, että tukea maksetaan, vaikka raja ei ylittyisi, jos kaikki muut ehdot täyttyvät – tämä on hyvä uutinen kaikille pienyrittäjille, ja kustannustuen kolmannella kierroksella hakemus kannattaakin laittaa sisään, vaikka aiemmin olisi jäänyt ilman tukea.

Koetteleeko korona yritystoimintaasi? Lue myös nämä tietopakettimme:

Toiminimiyrittäjän koronapaketti

Yrittäjän toimeentulotuki

Starttiraha alkavalle yrittäjälle – näin sitä saadaan!

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö
Ronja Norja

Ronja on sisällöntuottaja ja toiminimiyrittäjä, joka innostuu someilmiöistä ja muuttuvan työelämän uusista tuulista. Ronja haluaa kirjoituksillaan auttaa taitavia tekijöitä yrittäjyyden alkuun.

Muita artikkeleita aiheesta Rahoitus:

  • Rahoitus Yrityksen perustamisen rahoitus – Mistä rahoitus yritykselle?

    Yrityksen perustamisen rahoitus mietityttää lähes kaikkia uusia yrittäjiä. Jotta yrityksen toiminta pyörähtäisi käyntiin, voidaan tarvita ulkopuolista rahoitusta. Se, paljonko ja millaista rahoitusta yrittäjä tarvitsee, riippuu yrityksen laadusta ja toimialasta. Onko mielessäsi loistava liikeidea, jonka varaan olet päättänyt perustaa yrityksen? Loistavaa! Tästä kirjoituksesta saattaa siinä tapauksessa olla apua sinullekin. Avaamme tässä seikkoja, joita perustamisen suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa huomioon. Yrityksen perustaminen netissä…

    Lue lisää
  • Rahoitus Pankkilaina vai tukisumma? - Rahoitus toiminnan aloittavalle yritykselle

    Yritystoiminnan aloittaminen vaatii aina jonkinlaista omaa pääomaa tai muuta rahoitusta. Aloittavan yrittäjän on mahdollista saada rahoitusta yrityksen käynnistämiseksi. Tässä artikkelissa perehdymme siihen, mitä erilaisia rahoitusvaihtoehtoja on olemassa uutta yritystä perustettaessa. Yritystoimintaa tulee rakentaa niin, että pitkällä aikavälillä pelkkä tulorahoitus, eli yrityksen omasta toiminnasta saatavat tulot kattavat kaikki menot ja jäljelle jää vielä hieman voittoakin. Aivan yritystoiminnan alussa ei tulorahoitus kuitenkaan…

    Lue lisää
  • Rahoitus Onko yrityksesi kiinnostava sijoituskohde? Näistä yksityiskohdista tunnistat, kiinnostatko sijoittajia

    Onko sinulla omaperäinen liikeidea, mutta et tiedä, miten pääsisit sen kanssa alkuun tai kasvattaisit yritystäsi? Pääomasijoittajat sijoittavat lupaaviin alkuvaiheen yrityksiin ja auttavat kasvussa. Sijoittajalta saat rahoituksen lisäksi kullanarvoisia neuvoja ja konkreettista apua yrityksen kasvattamiseen ja johtamiseen. Miksi minun pitäisi lukea tämä artikkeli? Ymmärrät enkeli- ja pääomasijoittajan välisen eron Opit, milloin yritys kiinnostaa sijoittajaa Ymmärrät, mistä sinulle oikean sijoittajan voi löytää…

    Lue lisää