Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Roosa Hirvonen – Omat duunit -podcast

roosa-hirvonen

Omat duunit -podcastin uusimman jakson vieraana on entinen alppihiihtäjä, nyt yrittäjäksi ryhtynyt Roosa Hirvonen. Puheenaiheina ovat suorittavasta elämäntyylistä vapautuminen ja yhtäläisyydet yrittäjyydessä ja urheilussa.

Roosalla itsellään on aiheesta kokemusta, ja tähän liittyen hän kirjoitti blogiimme viime kesänä. Nyt hän on lanseeraamassa verkkovalmennusta niille, jotka kamppailevat samojen ongelmien parissa.

Ennen varsinaisen keskustelun aloittamista teemme Roosan opastamana rentoutusharjoituksen; suljemme silmät ja hengitämme muutaman kerran syvään ja rauhallisesti muutaman minuutin ajan. Tämän rauhoittamana meidän on hyvä siirtyä juttelemaan aiheesta.

Roosa kertoo alkusyksynsä kuluneen uuden valmennuskokonaisuuden suunnittelun lisäksi sisäisen työstön ja puhdistuksen parissa. Aiemmat kokemukset ovat opettaneet häntä rauhoittumaan; tätä hän käsitteli kirjoituksessaankin, jossa toteaa muun muassa näin:

”Pysähdyin tutkimaan itseäni ja ajatus- sekä toimintamallejani. Tajusin, että toiminnallani tulen aina väsyttämään itseni ja voimaan huonosti riippumatta siitä, mitä työtä tekisin. Kyse ei ollut siitä mitä ulkoisesti tein, vaan siitä, mistä sisäisestä olotilasta käsin asioita hoidan.

Kun havahduin katsomaan sisälleni ja muuttamaan omaa ajatusmaailmaani, löysin aivan uuden tavan olla, elää ja toimia: rauhan ja lempeyden tilan, josta käsin asiat ja työt tapahtuvat luonnollisesti virraten, pakottamatta tai puskematta mitään.”

Näiden asioiden tutkiskelu lopulta johdatti Roosan hänen nykyisen uransa pariin.

Uupumuksen oireita on kuunneltava

Aiemmin Roosa urheili alppihiihtäjänä SM-tasolla, kunnes lopetti muutama vuosi sitten. Hän suhtautui  uraansa suurella intohimolla, ja tämä sai hänet lopulta uupumaan.

”Vaikka urheilu oli minulle sydämen asia, näen nyt jälkikäteen, että se oli myös hyvin kovaa ja suorittavaa elämää – tai itse tein siitä sellaista. Koin riittämättömyyttä ja yritin kompensoida sitä menestyksenhakuisuudella.”

Kiireinen elämänmeno ei päättynyt urheilun mukana. Roosa halusi oppia uutta ja kehittää itseään mahdollisimman paljon, eikä päässyt näin palautumaan kunnolla. Näin väsymys pääsi jatkumaan.

 

”Huomasin, että loin itse tuon tilanteen itselleni. Halusin selvittää, mistä se johtui; tämä avasi minulle aivan uusia ulottuvuuksia.”

Roosa toteaa ratkaisevan tekijän uupumuksen tunnistamiseen olevan se, ettei hän aamuisin kellon soidessa tuntenut selviävänsä työpaikalle. Kalenterikin oli jatkuvasti täynnä, eikä hänelle jäänyt omaa aikaa juuri lainkaan.

”Oli sellainen tunne, että koko ajan pitäisi vain tehdä ja jaksaa. Pelkäsin jotakin tapahtuvan, jos annan itseni välillä vain olla.”

Kyseiset ajatukset saivat ahdistuksen lisääntymään – ja siinä samalla myös masennuksen oireet. Roosa osasi kuitenkin tunnistaa nämä tuntemukset ajoissa.

”Päätin, että en mene siihen tilanteeseen enää uudestaan.”

Yhtäläisyyksiä yrittäjyydessä ja urheilussa

Kirjoituksessaan Roosa totesi kilpaurheilun tuntuneen äärimmäiseltä yrittäjyydeltä, ja näillä onkin paljon yhtäläisyyksiä. Määrätietoisuus ja spontaanius ovat keskeisiä molemmissa; vastuu teoista on kannettava itse, oli ympärillä tiimiä tai ei.

”Omista tuntemuksista ja kehon viesteistä on otettava vastuu. Vaikka tiimi sanoisi mitä, on kuitenkin kuunneltava itseään; yksinyrittäjälle taas kukaan ei sano, kuinka hänen tulee toimia.”

Selkeä ja päämäärä ja asioiden vieminen eteenpäin on siis sekä urheilussa että yrittäjyydessä ehdotonta, mutta samalla asioiden on annettava virrata luonnollisesti. Hyvät projektinhallintataidot ovat niin ikään tärkeitä.

”Eteen voi tulla kaikenlaisia asioita ja tarjouksia, mutta on mietittävä, mihin näistä kannattaa tarttua. Itsensä uuvuttaa helposti, jos ei osaa sanoa ei.”

 

Rajojen asettamista käsiteltiin myös Omien duunien edellisessä jaksossa. Sen vieras, Jenni Janakka, toteaa Röyhkeyskoulu-kirjassaan monen pelkäävän hankalaksi tyypiksi leimautumista, jos pyyntöihin vastaa kieltävästi. Tosiasiassa suurin osa ihmisistä kuitenkin arvostaa sitä, että toinen tunnistaa omat voimavaransa ja osaa vetää itselleen rajat.

Vahvat verkostot ovat niin yrittäjyydessä kuin urheilussakin tärkeitä. Roosa huomauttaa niiden rakentamisessa tarvittavan rohkeutta ja luovuutta.

”Välillä joutui tekemään randomejakin asioita – kuten soittamaan Itävaltaan jollekin tyypille, jota en yhtään tuntenut ja joka ei tiennyt minusta mitään.”

”Tärkeintä on kuitenkin löytää ne ihmiset, joiden kanssa todella synkkaa ja joiden välillä on luottamusta. Ihmissuhteen on oltava sellainen, että voi vastata myös ei ja näyttää omat tuntemuksensa!”

Päämääränä vapaus

Idea Roosan tuleviin valmennuskokonaisuuksiin syntyi hänen omista ahaa-elämyksistään. Loppuun palamiseen eivät vaikuta pelkästään omat suorituspaineet ja riittämättömyyden tunteet, vaan kyse on laajemmasta ilmiöstä.

”Aloin tajuta, kuinka vääristyneitä monet asiat tässä yhteiskunnassa ja kulttuurissa ovat. Tehokkuutta ja suorittamista pidetään tärkeinä, kun lempeys ja rakkaus näiden vastapainona ovat hävinneet.”

Roosa mainitsee tehokkuuden ja suorittamisen kuuluvan maskuliiniseen energiaan, kun taas lempeys ja huolenpito mielletään feminiinisiksi. Valmennusten tähtäimenä onkin feminiinisen puolen eheyttäminen ja tien löytäminen omaan sydämeen.

”Haluan auttaa valmennettavia huomaamaan, että suorituspaineet eivät ole vain heidän oma vikansa, vaan se on kulttuurin ja ympäristön aiheuttamaa.”

 

Valmennukset on ensisijaisesti suunnattu nimenomaan naisille, ja Roosan missio on heidän vapauttamisessaan ja vahvistamisessaan. Hän huomauttaa, että kyse on ehdottomasti myös miesten hyvinvoinnista ja heidän valmentamisensa voi alkaa tuonnempana.

”Koen kuitenkin, että tällä hetkellä tarvitaan ensin naisia ja sitä, että he voivat alkaa eheyttää feminiinistä puoltaan.”

Päämääränä on, että valmennettavat naiset oppisivat katsomaan elämäänsä uusin silmin. Helppoa suorittamispaineista vapautuminen ei suinkaan ole – kuten ajatus- ja toimintatapojen muuttaminen yleensäkään.

”Siinä joutuu katsomaan todella syvälle itseensä ja omiin kokemuksiinsa”, Roosa toteaa.

”Tavoitteena on alkaa löytää sisältään lempeyttä kaikkiin tekemisiinsä ja saada siitä käsin rauhaa.”

Tämä ajatus on tärkeä myös yrittäjänäkökulmasta. Sisäinen olotila heijastuu ulkopuolellekin ja vaikuttaa kaikkeen tekemiseen, myös liiketoimintaan.

”Kun on hyvä olo oman itsen kanssa, voi liiketoimintakin kukoistaa!”

Huom: jaksossa mainitaan, että Roosan valmennusten ilmestyvän lokakuun aikana. Niiden julkaisuaikataulu kuitenkin lykkääntyy hieman; julkaisusta tullaan tiedottamaan Roosan omilla verkkosivuilla.

Roosan sivuille pääset tästä!

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä, ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Muita artikkeleita aiheesta Podcastit:

 • Podcastit Lauri Järvilehto ja sisäinen motivaatio – kuuntele Omat duunit -podcast!

  Podcastimme palaa taas kuunneltavaksi pienen tauon jälkeen! Vuoden ensimmäisessä jaksossamme Millan kanssa keskustelee filosofi, yrittäjä, kirjailija ja muusikko Lauri Järvilehto. Pääasiallisena puheenaiheena on sisäinen motivaatio, ja – kuten aina – työelämä. Tämän lisäksi Lauri ja Milla juttelevat muun muassa Laurin taustasta, startup-maailman kiemuroista sekä peruskoulujen opetuksesta. Kuuntele jakso kirjoituksen lopusta! Löydät sen myös SoundCloudista. Laurin tausta on varsin monipuolinen; hän…

  Lue lisää
 • Podcastit Pirjo Airaksinen – Kevytyrittäjyys-podcast

  Kevytyrittäjyys-podcastin uusimmassa jaksossa puhutaan luovan alan työstä ja sen muutoksesta. Ollin kanssa aiheesta on keskustelemassa markkinointiviestintätoimisto Supersonin Head of  Culture Pirjo Airaksinen. Podcastissa Olli Kopakkala ottaa selvää, mikä on Supersonin käyttämä spesialistimalli ja miten sellaisen rakentamiseen on yrityksessä päädytty. Olli ja Pirjo keskustelevat siitä, miten spesialistimallia rakennetaan ja miten se toimii. Kun kuuntelet podcastin, saat varmasti vastauksen näihin kysymyksiin: Mitä tekee…

  Lue lisää
 • Podcastit Eetu Karppanen – Kevytyrittäjyyspodcast

  Kevytyrittäjyyspodcastin kuudennessa jaksossa vieraana on verkkomarkkinoinnin guru, verkkokauppias ja konsultti Eetu Karppanen. Uudessa jaksossa Olli ja Eetu keskustelevat tietysti verkkokaupasta ja sen perustamisesta, mutta myös netti- ja vaikuttajamarkkinoinnista, sosiaalisesta mediasta sekä e-Sportsista. Alla on listattu kysymyksiä, joihin saat vastauksen kuuntelemalla uusimman podcastimme: Missä somekanavissa pien- ja kevytyrittäjän kannattaa ja ei kannata olla? Kannattaako verkkokauppa perustaa? Miten vaikuttajamarkkinoinnissa pääsee alkuun? Jaksossa…

  Lue lisää