Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Selostaja, juontaja ja ääninäyttelijä Thomas rakastaa viihdyttämistä

vky_Thomas-Tontchev

Kuka olet?

Olen Thomas Tontchev, 29-vuotias itseoppinut selostaja/mediapersoona Helsingistä, opiskelen yliopistolla tietojenkäsittelytiedettä ja olen erityisen ulospäinsuuntautunut henkilö.

Mitä teet?

Selostan suomeksi ja englanniksi vaihtoehtourheilulajeja, kuten elektronista urheilua ja pyötälätkää. Tämän lisäksi toimin myös haastattelijana ja lavaisäntänä/seremoniamestarina tapahtumissa, joissa tälle on erikseen tarve. Näiden lisäksi toimin myös ääninäyttelijänä sekä radio-/mainosäänenä projekteissa, joihin saan tungettua itseni mukaan.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Kiinnostus elektroniseen urheiluun alkoi viisi vuotta sitten alan yleistyessä länsimaissa. (Aasiassa ilmiö oli huomattavasti laajempi.) Lähdin kokeilemaan selostamista ja saatuani paljon positiivista palautetta päätin jatkaa. Tämän myötä minusta tuli yleisesti tunnettu henkilö elektronisen urheilun alalla suomiselostajana. Lopulta kun keikkaa alkoi tulla enemmän, päätin siirtyä kevytyrittäjäksi muiden töiden ohella.

Ääninäyttely-/mainosääniura alkoi selostamisen yhteydessä, kun sain muutamia tilauksia ystäviltä heidän videoihinsa ääninäyttelemään esimerkiksi kertojana. Saatuani ystäväni yritykseltä tarjouksen tehdä heidän radiomainokseensa äänen, päätin laajentaa tätäkin puolta harrastamisessa.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Äänenkäyttö on aika hyvin jo hallussa, mutta mahdollisuuksia käyttää sitä ei tunnu tulevan tarpeeksi. Itseni markkinointi eteenpäin ja uusien asiakkaiden löytäminen olisi ala, jota pitäisi päästä harjoittamaan enemmän.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Urheiluselostamisen hienouksiin kuuluu äärettömän taitavien pelaajien mitteleminen keskenään sekä sen luoman energian välittäminen katsojille. Tunnelma kisoissa on aina huippuluokkaa ja nautin suuresti siitä, että voin kanavoida jännitystä faneille sekä tutustuttaa uusia katsojia lajin saloihin, jotta hekin voivat nauttia otteluista yhtä paljon kuin mitä itse nautin.

Mainosäänenä toimiminen taas antaa mahdollisuuden pitää hauskaa äänelläni sekä kertoa tarinoita tai anekdootteja, jotka jäävät mieleen.

Tiivistettynä voisi sanoa, että hienointa työssäni on viihdyttää ihmisiä tavalla tai toisella.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Ennen selostustapahtumaa täytyy valmistautua huolellisesti pelaajiin ja lajiin, mikäli kyse on uudesta, ennestään tuntemattomasta porukasta. Pelaajien aikaisempi pelihistoria sekä lajin tunnetummat tapahtumat on hyvä pitää mielessä, kun lähdetään selostamaan itse tapahtumaa.

Paikan päällä tarkastetaan kalusto ja aikataulut, jonka jälkeen valmistaudutaan aloitukseen rauhoittumalla, käymällä läpi tarpeelliset lähetykseen liittyvät yksityiskohdat sekä täyttämällä vesipullo selostuspisteelle valmiiksi. (Äänityöskentelyssä vesi on ystävä.)

Sitten avataan suu, puhutaan koko päivä putkeen asioita liittyen lajiin, pelitilanteisiin, historiaan, haastatellaan välissä pelaajia, tapahtumajärjestäjiä ja tuomareita, kasvatetaan tunnelmaa ja rakennetaan jännitystä, kunnes päästään finaaleihin. Siellä sitten annetaan kaikki.

Illasta kiitetään katsojia, pelaajia ja tapahtumajärjestäjiä, jonka jälkeen jatketaan matkaa kohti seuraavaa tapahtumaa, ainakin henkisesti.

Ääninäyttelyssä sen sijaan varmistellaan ääni kuntoon huoltamalla sitä, notkeuttamalla ja avaamalla se, opetellaan luettava teksti kunnolla, viilataan sanamuodot ja rytmitys kuntoon ja aloitetaan äänittely. Ottoja otetaan lyhyistä pätkistä useampi, jotta saadaan haluttu lopputulos, jonka toimitan sitten eteenpäin.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille

Kevytyrittämisen paras puoli on se, että saa konkretisoitua oman kiinnostuksen kohteen edes jollakin tasolla työksi, jolla voi joskus jopa rahoittaa omaa elämäänsä. Ensimmäiset askeleet kohti kevytyrittämistä motivoivat minut työskentelemään entistä ahkerammin.

Yhteystiedot

Aikaisemmista selostustehtävistä tehty fanisivu.

Mikäli kiinnostuit, voit ottaa yhteyttä sähköpostiin rtonttu@gmail.com.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Tet-harjoittelusta urkenikin kokonainen ura – Anna on nyt toimittaja ja yrittäjä

  Olen Anna Gustafsson, kansainvälisille ja kotimaisille sisällöntuotantoyrityksille töitä tekevä toimittaja ja kirjoittaja. Ensimmäinen työpaikkani oli 15-vuotiaana tet-harjoittelu paikallislehdessä. Siitä lähtien toimittajan työ on ollut oikeastaan ainoa haaveammattini. Valmistuin Helsingin yliopistosta valtiotieteellisestä tiedekunnasta pääaineenani viestintä. Pääsin jo opiskeluaikana alan töihin ja sen jälkeen olen saanut tehdä toimittajan töitä jo parikymmentä vuotta, lehdille, radioon ja televisiolle. Palasin Suomeen reilu kolme vuotta sitten…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Heta-Linnea Kovanen inspiroituu luonnosta ja kanssaihmisistä

  Heippa! Olen Heta-Linnea Kovanen, graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Olen syntynyt Vesannolla Pohjois-Savossa, mutta nykyisin asustelen Helsingissä. Asun Herttoniemenrannassa taiteilijapuolisoni kanssa ja harrastan viherkasveja, joskin hieman vaihtelevalla menestyksellä. Mitä teet? Teen graafisen suunnittelun elementtejä eri tarpeisiin. Suunnittelen muun muassa logoja, informaatiografiikkaa, levynkansia ja piirrän muotokuvia, pääsääntöisesti digitaalisesti. Lisäksi teen jonkin verran animaatioita. Viime aikoina olen yrittänyt päästä käsiksi filmikuvauksen saloihin, joten…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat “Minulla on kaivertamisen taito” – Nittiya tekee hedelmistä ja vihanneksista taidetta

  Kuka olet? Olen Nittiya, Thaimaassa vuonna 1976 syntynyt nainen, mutta asunut nyt Suomessa neljä vuotta, sillä olen naimisissa suomalaisen miehen kanssa. Thaimaassa minulla on yliopistotutkinto, jonka lisäksi omaan Suomessa kokin ammattitutkinnon. Asun Helsingissä ja tarkoituksenani on hakea starttirahaa TE-toimistolta tulevalle yritykselleni nimeltä Fruit Garden. Olen jo tehnyt kotisivut, Facebook-sivut ja Instagram-sivut. Mitä teet? Teen perinteisesti Thaimaassa harjoitettua vihannesten ja hedelmien…

  Lue lisää