Selostaja, juontaja ja ääninäyttelijä Thomas rakastaa viihdyttämistä

vky_Thomas-Tontchev

Kuka olet?

Olen Thomas Tontchev, 29-vuotias itseoppinut selostaja/mediapersoona Helsingistä, opiskelen yliopistolla tietojenkäsittelytiedettä ja olen erityisen ulospäinsuuntautunut henkilö.

Mitä teet?

Selostan suomeksi ja englanniksi vaihtoehtourheilulajeja, kuten elektronista urheilua ja pyötälätkää. Tämän lisäksi toimin myös haastattelijana ja lavaisäntänä/seremoniamestarina tapahtumissa, joissa tälle on erikseen tarve. Näiden lisäksi toimin myös ääninäyttelijänä sekä radio-/mainosäänenä projekteissa, joihin saan tungettua itseni mukaan.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Kiinnostus elektroniseen urheiluun alkoi viisi vuotta sitten alan yleistyessä länsimaissa. (Aasiassa ilmiö oli huomattavasti laajempi.) Lähdin kokeilemaan selostamista ja saatuani paljon positiivista palautetta päätin jatkaa. Tämän myötä minusta tuli yleisesti tunnettu henkilö elektronisen urheilun alalla suomiselostajana. Lopulta kun keikkaa alkoi tulla enemmän, päätin siirtyä kevytyrittäjäksi muiden töiden ohella.

Ääninäyttely-/mainosääniura alkoi selostamisen yhteydessä, kun sain muutamia tilauksia ystäviltä heidän videoihinsa ääninäyttelemään esimerkiksi kertojana. Saatuani ystäväni yritykseltä tarjouksen tehdä heidän radiomainokseensa äänen, päätin laajentaa tätäkin puolta harrastamisessa.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Äänenkäyttö on aika hyvin jo hallussa, mutta mahdollisuuksia käyttää sitä ei tunnu tulevan tarpeeksi. Itseni markkinointi eteenpäin ja uusien asiakkaiden löytäminen olisi ala, jota pitäisi päästä harjoittamaan enemmän.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Urheiluselostamisen hienouksiin kuuluu äärettömän taitavien pelaajien mitteleminen keskenään sekä sen luoman energian välittäminen katsojille. Tunnelma kisoissa on aina huippuluokkaa ja nautin suuresti siitä, että voin kanavoida jännitystä faneille sekä tutustuttaa uusia katsojia lajin saloihin, jotta hekin voivat nauttia otteluista yhtä paljon kuin mitä itse nautin.

Mainosäänenä toimiminen taas antaa mahdollisuuden pitää hauskaa äänelläni sekä kertoa tarinoita tai anekdootteja, jotka jäävät mieleen.

Tiivistettynä voisi sanoa, että hienointa työssäni on viihdyttää ihmisiä tavalla tai toisella.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Ennen selostustapahtumaa täytyy valmistautua huolellisesti pelaajiin ja lajiin, mikäli kyse on uudesta, ennestään tuntemattomasta porukasta. Pelaajien aikaisempi pelihistoria sekä lajin tunnetummat tapahtumat on hyvä pitää mielessä, kun lähdetään selostamaan itse tapahtumaa.

Paikan päällä tarkastetaan kalusto ja aikataulut, jonka jälkeen valmistaudutaan aloitukseen rauhoittumalla, käymällä läpi tarpeelliset lähetykseen liittyvät yksityiskohdat sekä täyttämällä vesipullo selostuspisteelle valmiiksi. (Äänityöskentelyssä vesi on ystävä.)

Sitten avataan suu, puhutaan koko päivä putkeen asioita liittyen lajiin, pelitilanteisiin, historiaan, haastatellaan välissä pelaajia, tapahtumajärjestäjiä ja tuomareita, kasvatetaan tunnelmaa ja rakennetaan jännitystä, kunnes päästään finaaleihin. Siellä sitten annetaan kaikki.

Illasta kiitetään katsojia, pelaajia ja tapahtumajärjestäjiä, jonka jälkeen jatketaan matkaa kohti seuraavaa tapahtumaa, ainakin henkisesti.

Ääninäyttelyssä sen sijaan varmistellaan ääni kuntoon huoltamalla sitä, notkeuttamalla ja avaamalla se, opetellaan luettava teksti kunnolla, viilataan sanamuodot ja rytmitys kuntoon ja aloitetaan äänittely. Ottoja otetaan lyhyistä pätkistä useampi, jotta saadaan haluttu lopputulos, jonka toimitan sitten eteenpäin.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille

Kevytyrittämisen paras puoli on se, että saa konkretisoitua oman kiinnostuksen kohteen edes jollakin tasolla työksi, jolla voi joskus jopa rahoittaa omaa elämäänsä. Ensimmäiset askeleet kohti kevytyrittämistä motivoivat minut työskentelemään entistä ahkerammin.

Yhteystiedot

Aikaisemmista selostustehtävistä tehty fanisivu.

Mikäli kiinnostuit, voit ottaa yhteyttä sähköpostiin rtonttu@gmail.com.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Aleksin ura urkeni turvallisuusalan yrittäjänä

  Kuka olet ja mitä teet työksesi? Olen Aleksi, 27-vuotias toiminimiyrittäjä Vantaalta. Toimin yrittäjänä Koulutuspalvelut X:ssä. Koulutuspalvelut X tuottaa koulutus- ja asiantuntijapalveluita turvallisuuteen liittyen sekä toimimme verkkokauppamme Koulutuspalvelut X Storen kautta, turvallisuustuotteiden jälleenmyyjinä. Miten päädyit yrittäjäksi? Lähdin yrittäjäksi, koska halusin päästä tekemään asioita laadukaammin ja ollakseni luotettava ongelmanratkaisija asiakkailleni. Monipuolinen taustani turvallisuusalan tehtävistä sekä oppimisen halu, saivat minut lähtemään alun perin…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Visuaalisen taiteen ammattilainen, Mortti Saarnia aloittaa päivänsä Neil Youngin tahdissa

  Olen Mortti Saarnia, 28-vuotias valokuvaaja, taiteilija ja Aalto-yliopiston valokuvataiteen laitoksen maisteriopiskelija. Mitä teet? Olen opiskellut kuvataiteilijaksi ja tällä hetkellä opiskelen Aalto-yliopistossa valokuvataiteen maisteriksi. Teen visuaalisen taiteen saralla laajasti erilaisia töitä ja projekteja. Olen valokuvaaja, kuvittaja ja teen myös töitä videokuvauksen, editoinnin sekä elokuvataiteen parissa. Tällä hetkellä viimeistelen ensimmäistä runokokoelmaani. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Päädyin kevytyrittäjäksi, kun aloin saamaan työtarjouksia. On niin…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Olutasiantuntija, radiotoimittaja, opettaja ja kirjailija – Viikon Kevytyrittäjä Anikó on kaikkea tätä ja enemmän!

  Kuka olet? Olen juomatoimittaja, olutkirjailija, opettaja, radiotoimittaja ja olutasiantuntija. Minulla on myös oma blogi Punavuori Gourmet, sekä ystäväni Elsan kanssa oma podcast Radio Helsingissä, nimeltään Elsan ja Anikon Kupla. Teen olutaiheista radio-ohjelmaa nimeltään Kippis Radio Helsingissä, jota rakastan kovin! Mitä teet? Kirjoitan juomista, ruoasta, elämysbusineksestä, pidän juomaluentoja sekä opetan ravintola-alan koulussa. Pidän viikoittaista radio-ohjelmaa sekä podcastia Radio Helsingissä ja kirjoitan…

  Lue lisää