Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Selostaja, juontaja ja ääninäyttelijä Thomas rakastaa viihdyttämistä

vky_Thomas-Tontchev

Kuka olet?

Olen Thomas Tontchev, 29-vuotias itseoppinut selostaja/mediapersoona Helsingistä, opiskelen yliopistolla tietojenkäsittelytiedettä ja olen erityisen ulospäinsuuntautunut henkilö.

Mitä teet?

Selostan suomeksi ja englanniksi vaihtoehtourheilulajeja, kuten elektronista urheilua ja pyötälätkää. Tämän lisäksi toimin myös haastattelijana ja lavaisäntänä/seremoniamestarina tapahtumissa, joissa tälle on erikseen tarve. Näiden lisäksi toimin myös ääninäyttelijänä sekä radio-/mainosäänenä projekteissa, joihin saan tungettua itseni mukaan.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Kiinnostus elektroniseen urheiluun alkoi viisi vuotta sitten alan yleistyessä länsimaissa. (Aasiassa ilmiö oli huomattavasti laajempi.) Lähdin kokeilemaan selostamista ja saatuani paljon positiivista palautetta päätin jatkaa. Tämän myötä minusta tuli yleisesti tunnettu henkilö elektronisen urheilun alalla suomiselostajana. Lopulta kun keikkaa alkoi tulla enemmän, päätin siirtyä kevytyrittäjäksi muiden töiden ohella.

Ääninäyttely-/mainosääniura alkoi selostamisen yhteydessä, kun sain muutamia tilauksia ystäviltä heidän videoihinsa ääninäyttelemään esimerkiksi kertojana. Saatuani ystäväni yritykseltä tarjouksen tehdä heidän radiomainokseensa äänen, päätin laajentaa tätäkin puolta harrastamisessa.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Äänenkäyttö on aika hyvin jo hallussa, mutta mahdollisuuksia käyttää sitä ei tunnu tulevan tarpeeksi. Itseni markkinointi eteenpäin ja uusien asiakkaiden löytäminen olisi ala, jota pitäisi päästä harjoittamaan enemmän.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Urheiluselostamisen hienouksiin kuuluu äärettömän taitavien pelaajien mitteleminen keskenään sekä sen luoman energian välittäminen katsojille. Tunnelma kisoissa on aina huippuluokkaa ja nautin suuresti siitä, että voin kanavoida jännitystä faneille sekä tutustuttaa uusia katsojia lajin saloihin, jotta hekin voivat nauttia otteluista yhtä paljon kuin mitä itse nautin.

Mainosäänenä toimiminen taas antaa mahdollisuuden pitää hauskaa äänelläni sekä kertoa tarinoita tai anekdootteja, jotka jäävät mieleen.

Tiivistettynä voisi sanoa, että hienointa työssäni on viihdyttää ihmisiä tavalla tai toisella.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Ennen selostustapahtumaa täytyy valmistautua huolellisesti pelaajiin ja lajiin, mikäli kyse on uudesta, ennestään tuntemattomasta porukasta. Pelaajien aikaisempi pelihistoria sekä lajin tunnetummat tapahtumat on hyvä pitää mielessä, kun lähdetään selostamaan itse tapahtumaa.

Paikan päällä tarkastetaan kalusto ja aikataulut, jonka jälkeen valmistaudutaan aloitukseen rauhoittumalla, käymällä läpi tarpeelliset lähetykseen liittyvät yksityiskohdat sekä täyttämällä vesipullo selostuspisteelle valmiiksi. (Äänityöskentelyssä vesi on ystävä.)

Sitten avataan suu, puhutaan koko päivä putkeen asioita liittyen lajiin, pelitilanteisiin, historiaan, haastatellaan välissä pelaajia, tapahtumajärjestäjiä ja tuomareita, kasvatetaan tunnelmaa ja rakennetaan jännitystä, kunnes päästään finaaleihin. Siellä sitten annetaan kaikki.

Illasta kiitetään katsojia, pelaajia ja tapahtumajärjestäjiä, jonka jälkeen jatketaan matkaa kohti seuraavaa tapahtumaa, ainakin henkisesti.

Ääninäyttelyssä sen sijaan varmistellaan ääni kuntoon huoltamalla sitä, notkeuttamalla ja avaamalla se, opetellaan luettava teksti kunnolla, viilataan sanamuodot ja rytmitys kuntoon ja aloitetaan äänittely. Ottoja otetaan lyhyistä pätkistä useampi, jotta saadaan haluttu lopputulos, jonka toimitan sitten eteenpäin.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille

Kevytyrittämisen paras puoli on se, että saa konkretisoitua oman kiinnostuksen kohteen edes jollakin tasolla työksi, jolla voi joskus jopa rahoittaa omaa elämäänsä. Ensimmäiset askeleet kohti kevytyrittämistä motivoivat minut työskentelemään entistä ahkerammin.

Yhteystiedot

Aikaisemmista selostustehtävistä tehty fanisivu.

Mikäli kiinnostuit, voit ottaa yhteyttä sähköpostiin rtonttu@gmail.com.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

  • Yrittäjätarinat Kolmannen polven maalari Pauli Tiitinen: "Kevytyrittäjyys antoi aikaa miettiä yrittäjyyden tuomaa lisäpainoa arkeen"

    Olen Pauli Tiitinen, Etelä-Savosta kotoisin ja tällä hetkellä Helsingissä ja lähialueilla vaikuttava maalausalan monipuolinen osaaja. Maalarin työ ammattina oli kai iskostunut päähäni jo pienenä poikana pappani ja isäni matkassa, seuraten heidän maalaamistaan saneerauskohteissa. Maalipurkit, tapettirullat ja maalarin työvälineet olivat jatkuvasti suurena kiinnostunuksen kohteena ja tarjosivat paljon tutkittavaa pienelle pojalle. Tämä varmasti osaltaan vaikutti tulevaisuuden ammatinvalintaani. Koulun penkiltä oppia, työmaalta kokemusta…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Aila Aaltonen keikkailee kevytyrittäjänä eläkkeellä: “Suomessa on pulaa projektipäälliköistä IT-alalla”

    Aila Aaltonen päätti jäädä eläkkeelle 58-vuotiaana vuonna 2016. Suomessa oli kuitenkin pulaa projektipäälliköistä IT-alalla, joten pyynnöstä hän aloitti osa-aikatyöt kevytyrittäjänä. Olen Aila Aaltonen, turkulainen ICT-konsultointia tarjoava ammattilainen. ICT hommia olen tehnyt ikäni eli aloitin ohjelmointihommista ja viimeiset vuodet olin pörssiyrityksen tietohallintojohtajana. Harrastan kuntosalilla käyntiä ja pelaan lentopalloa kaksi kertaa viikossa sekä kierrämme ikänaisturnauksissa 2–3 kertaa vuodessa. Asun aivan Turun keskustassa…

    Lue lisää
  • Yrittäjätarinat Kevytyrittäjästä yrittäjäksi

    Lastenkirjakuvittaja ja graafikko Maija Hurme laskutti työnsä UKKO.fi:n kautta, kunnes hän perusti oman toiminimen maaliskuussa 2014. Haastattelimme Maijaa ja hän kertoi meille omia mietteitään yrittäjyydestä sekä kevytyrittäjyydestä. Maija on kuvittanut kaksi lastenkirjaa, Peiton alla sekä Lepakkopoika (Schildts & Söderströms 2012 ja 2014). Hän toimii nykyään oman toiminimensä, Maija Hurme Illustrationin kautta. Kuvitusten lisäksi yritys tarjoaa graafista suunnittelua, taideworkshoppeja ja opetusta…

    Lue lisää