Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Selostaja, juontaja ja ääninäyttelijä Thomas rakastaa viihdyttämistä

vky_Thomas-Tontchev

Kuka olet?

Olen Thomas Tontchev, 29-vuotias itseoppinut selostaja/mediapersoona Helsingistä, opiskelen yliopistolla tietojenkäsittelytiedettä ja olen erityisen ulospäinsuuntautunut henkilö.

Mitä teet?

Selostan suomeksi ja englanniksi vaihtoehtourheilulajeja, kuten elektronista urheilua ja pyötälätkää. Tämän lisäksi toimin myös haastattelijana ja lavaisäntänä/seremoniamestarina tapahtumissa, joissa tälle on erikseen tarve. Näiden lisäksi toimin myös ääninäyttelijänä sekä radio-/mainosäänenä projekteissa, joihin saan tungettua itseni mukaan.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Kiinnostus elektroniseen urheiluun alkoi viisi vuotta sitten alan yleistyessä länsimaissa. (Aasiassa ilmiö oli huomattavasti laajempi.) Lähdin kokeilemaan selostamista ja saatuani paljon positiivista palautetta päätin jatkaa. Tämän myötä minusta tuli yleisesti tunnettu henkilö elektronisen urheilun alalla suomiselostajana. Lopulta kun keikkaa alkoi tulla enemmän, päätin siirtyä kevytyrittäjäksi muiden töiden ohella.

Ääninäyttely-/mainosääniura alkoi selostamisen yhteydessä, kun sain muutamia tilauksia ystäviltä heidän videoihinsa ääninäyttelemään esimerkiksi kertojana. Saatuani ystäväni yritykseltä tarjouksen tehdä heidän radiomainokseensa äänen, päätin laajentaa tätäkin puolta harrastamisessa.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Äänenkäyttö on aika hyvin jo hallussa, mutta mahdollisuuksia käyttää sitä ei tunnu tulevan tarpeeksi. Itseni markkinointi eteenpäin ja uusien asiakkaiden löytäminen olisi ala, jota pitäisi päästä harjoittamaan enemmän.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Urheiluselostamisen hienouksiin kuuluu äärettömän taitavien pelaajien mitteleminen keskenään sekä sen luoman energian välittäminen katsojille. Tunnelma kisoissa on aina huippuluokkaa ja nautin suuresti siitä, että voin kanavoida jännitystä faneille sekä tutustuttaa uusia katsojia lajin saloihin, jotta hekin voivat nauttia otteluista yhtä paljon kuin mitä itse nautin.

Mainosäänenä toimiminen taas antaa mahdollisuuden pitää hauskaa äänelläni sekä kertoa tarinoita tai anekdootteja, jotka jäävät mieleen.

Tiivistettynä voisi sanoa, että hienointa työssäni on viihdyttää ihmisiä tavalla tai toisella.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Ennen selostustapahtumaa täytyy valmistautua huolellisesti pelaajiin ja lajiin, mikäli kyse on uudesta, ennestään tuntemattomasta porukasta. Pelaajien aikaisempi pelihistoria sekä lajin tunnetummat tapahtumat on hyvä pitää mielessä, kun lähdetään selostamaan itse tapahtumaa.

Paikan päällä tarkastetaan kalusto ja aikataulut, jonka jälkeen valmistaudutaan aloitukseen rauhoittumalla, käymällä läpi tarpeelliset lähetykseen liittyvät yksityiskohdat sekä täyttämällä vesipullo selostuspisteelle valmiiksi. (Äänityöskentelyssä vesi on ystävä.)

Sitten avataan suu, puhutaan koko päivä putkeen asioita liittyen lajiin, pelitilanteisiin, historiaan, haastatellaan välissä pelaajia, tapahtumajärjestäjiä ja tuomareita, kasvatetaan tunnelmaa ja rakennetaan jännitystä, kunnes päästään finaaleihin. Siellä sitten annetaan kaikki.

Illasta kiitetään katsojia, pelaajia ja tapahtumajärjestäjiä, jonka jälkeen jatketaan matkaa kohti seuraavaa tapahtumaa, ainakin henkisesti.

Ääninäyttelyssä sen sijaan varmistellaan ääni kuntoon huoltamalla sitä, notkeuttamalla ja avaamalla se, opetellaan luettava teksti kunnolla, viilataan sanamuodot ja rytmitys kuntoon ja aloitetaan äänittely. Ottoja otetaan lyhyistä pätkistä useampi, jotta saadaan haluttu lopputulos, jonka toimitan sitten eteenpäin.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille

Kevytyrittämisen paras puoli on se, että saa konkretisoitua oman kiinnostuksen kohteen edes jollakin tasolla työksi, jolla voi joskus jopa rahoittaa omaa elämäänsä. Ensimmäiset askeleet kohti kevytyrittämistä motivoivat minut työskentelemään entistä ahkerammin.

Yhteystiedot

Aikaisemmista selostustehtävistä tehty fanisivu.

Mikäli kiinnostuit, voit ottaa yhteyttä sähköpostiin rtonttu@gmail.com.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Jani Pulkkinen: ”Nyt saan tehdä työtä, johon tunnen intohimoa”

  Kehonrakennuksesta tuttu Jani Pulkkinen toimi aiemmin personal trainerina toiminimellä, mutta joutui jättämään toimen arkityönsä vuoksi. Intohimo valmentamiseen kuitenkin kyti edelleen, ja Jani rohkaistuikin jättämään palkkatyönsä ja palaamaan takaisin työhön kevytyrittäjänä. -Aluksi tietty jännitti paljon lähteä pois normaalista työelämästä. Vaati rohkeutta ryhtyä hommiin, kun tulonlähteestä ei ollut täyttä varmuutta, eikä tiennyt, miten työt lähtevät kulkemaan. Onneksi kaikki on mennyt kuitenkin hyvin!…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Elokuvajärjestäjä Iikka Jaakola haaveilee omasta yrityksestä

  UKKO.fi haluaa tukea suomalaista viihde- ja elokuva-alaa, ja olimmekin 15.9. vietetyn Jussi-gaalan yhteistyökumppani. Nostamme syyskuun aikana myös esiin erilaisten viihdealan yrittäjien tarinoita! Oululainen Iikka päätyi kaverinsa kautta elokuvajärjestäjän työhön ja huomasi sopivansa alalle hyvin. Nyt hän tekee työtä päätoimisena kevytyrittäjänä elokuvien, tv-sarjojen ja tv-mainosten järjestäjänä. Iikka aloitti uransa toimittuaan ensin muutamia vuosia mainostuotannossa assistenttina. Vähitellen projekteja alkoi tulla tasaisemmin ja…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Tiina Lindström muuttaa tiloja toimiviksi ja kauniiksi kevytyrittäjänä

  Olen Tiina Lindström, sisustaja, sisustussuunnittelija, projektinvetäjä ja remontoija Siuntiosta. Asun maalla omakotitalossa yhdessä avopuolisoni ja kissani kanssa. Luonto ympärilläni saa minut voimaan hyvin Tutkin jo opintojen aikana, miten voisin työllistää itseni, niin ettei nyt ihan heti tarvitsisi perustaa omaa yritystä. Kevytyrittäjyys mahdollistaisi tämän! Mitä teet? Teen sisustuksia ja remontteja. Olin esimerkiksi pääsuunnittelijana ja koko projektinvetäjänä kesän mittaisessa toimistosuunnitteluprojektissa. 140m² toimisto…

  Lue lisää