Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Freelancer sisällöntuottaja Anna-Katariina: “Jokainen kevytyrittäjänä laskutettu työ vie minua kohti unelmaani”

viikon-kevytyrittaja-anna-katariina-maksimoff

UKKO-kevytyrittäjä Anna-Katariina Maksimoff toimii päivätyönsä ohessa sisällöntuottajana ja toimittajana. Muille alan freelancer-töistä kiinnostuneille hän haluaa huomauttaa, että eteen saattaa tulla keikkoja miltä aihealueelta tahansa; siksi kannattaa varautua jatkuvaan taustatyöhön, asioiden selvittelyyn ja uuden opetteluun.

Hei! Olen Anna-Katariina, 29-vuotias tamperelainen sisällöntuottaja, jonka juuret ovat journalismissa ja mieli tiukasti markkinoinnissa. Päivätyönäni teen asiakasviestintää, ja kevytyrittäjänä työni koostuvat sisällöntuotannosta ja toimittajan töistä. Kirjoitan sisältöjä esimerkiksi yritysten verkkosivuille ja tuotan yrityksille historiikkejä eli juhlakirjoja. Teen myös somesisältöjä, blogipostauksia ja artikkeleita laidasta laitaan.

Osin harrastuksena ja mahdollisesti potentiaalisena sivutyönä kirjoitan myös Ennen aamukahvia ei voi -kulttuuri-, ilmiö- ja lifestyle-blogia. Kevytyrittäjyys onkin hyvä ratkaisu myös silloin, jos blogini alkaa saada yhteistyökumppaneita.

Kilpailu viestinnän alalla on kovaa, mutta kevytyrittäjyyden ansiosta pääsin käsiksi töihin, joita en välttämättä työsuhteessa saisi.

Teen päivätyötä asiakasviestinnän parissa, joten ensin rauhoitun toisen työkoneen ääreen olemaan hyödyksi kahdeksan tunnin ajan. Kun pöytäkone päivätöiden jälkeen sulkeutuu, avaan läppärin ja kirjoitan. Toisinaan kirjoitustunteja tulee viikossa kymmeniä, joskus vähemmän. Myös sähköpostiliikenne ja tarjouspyynnöt pitävät minua kiireisenä.

Ensimmäinen juhlakirjatuotannosta ja toimittajan töistä erillinen sisällöntuotannon keikkani sujui jouhevasti, ja pääsin haastamaan siinä itseäni kirjoittaen aihealueista, joista en tiedä mitään – kuten rakennusalasta ja LVI-töistä. Asetelma oli jännittävä, mutta tuntui mahtavalta huomata omien taitojen kasvaminen: ammattilaisena saa aikaiseksi uskottavia ja myyviä sisältöjä aina aiheesta riippumatta.

Hienointa työssäni on luovuus

Freelancer sisällöntuottaja. Nainen kirjoittaa muistiinpanoja

Lähetin keikkaa koskien ensimmäisen laskuni UKKO.fin kautta, ja se osoittautui todella helpoksi! Olin ihmeissäni siitä, miten helppoa laskun luominen palvelussa oli ja miten helposti maksun saaminen hoitui. Olin varustautunut murtamaan ALV-mysteereitä ja tunaroimaan byrokratian kanssa.

Asiakkaita olen saanut sekä viidakkorummun kautta suositusten perusteella että tarjoamalla itseäni aktiivisesti työnäytteiden kera. Itsensä myyminen onkin ollut haastavinta kevytyrittäjyydessä, sillä en haluaisi koskaan olla vaivaksi.

Usko omaan tekemiseen ajaa kuitenkin loppujen lopuksi eteenpäin, jos uskaltaa päästää irti turhista huolista. Mikä voisi olla pahinta, mitä tapahtuu, jos omaa tarjousta ei hyväksytä? Kevytyrittäjänä kulut ovat pienet ja UKKO.fi huolehtii myös pakollisten maksuosien suorittamisesta palkasta. Niinpä sillä, että hankkii lisätöitä ja -tuloja omalla osaamisellaan, voi oikeasti keskittyä toimintansa kehittämiseen ja epävarmuuksista irti päästämiseen, kun yrittäjän ALV- ja laskuralli ei koske itseä.

Hienointa työssäni on ehdottomasti luovuus! Vaikka sisällöntuotannossa on totta kai pysyttävä totuudessa, on todella inspiroivaa huomata, miten paljon puurtaen tapahtuvaan naputteluun saa upotettua luovuutta.

Sisällöntuotanto yhdistää kiinnostavalla tavalla informatiivisen kirjoittamisen myyntiin ja luoviin ratkaisuihin. Nautin, kun saan kehittää asiakkaan sisällöille äänen. Tarinat ylipäätään ovat äärimmäisen kiehtovia, ja tarinoistahan markkinoinnissa ja journalismissa on kyse: draaman kaaresta, joka puhuttelee alusta loppuun.

Kun tekee sisällöntuotantoa freelancerina, eteen voi tulla minkä aihealueen keikka tahansa. Olen luonteeltani valtavan tiedonjanoinen ja innostun uuden oppimisesta paljon, joten vaikka työn aihealue olisi minulle vieras, nautin siitä, kun saan tehdä siihen liittyvää taustatyötä. Joskus itse asiassa se, että katsoo aihetta ulkopuolelta, on paras tapa lähestyä sitä.

Kevytyrittäjänä pääsee harjoittamaan yrittäjyystaitoja, joista on varmasti hyötyä myöhemmin

Freelancer sisällöntuottaja. Kannettava tietokone ja kahvikuppi

Haaveenani on edelleen kokopäiväinen työ mainostoimistossa, ja uskon, että jokainen kevytyrittäjänä laskutettu työ vie sitä kohti. Uraani ajatellen haluaisin päästä tekemään enemmän markkinoinnin strategista suunnittelua, sosiaalista mediaa ja markkinoinnin automatisointia. Toivon, että kevytyrittäjyys vie myös niiden töiden pariin tai pestiin, jossa pääsen niitä toteuttamaan!

Olen alkanut kiinnostua myös palvelumuotoilusta, sillä olen nähnyt työssäni paljon sekavia ja vaikeasti hahmotettavia palvelukokonaisuuksia. Sisällöntuotannolla voin osin vaikuttaa siihen, miltä palvelut näyttävät asiakkaille, mutta olisi kiinnostavaa olla myös mukana suunnittelemassa kokonaisuuksia, sillä analyyttisyys on kiinteä osa luonnettani.

Toivoisin, etten pelkäisi enää niin paljon epäonnistumista, vaan uskaltaisin rohkeasti tehdä minua eteenpäin vieviä valintoja. Virheet kuuluvat elämään, ja sen tosiasian kanssa on elettävä. Kun kevytyrittäjänä vastaa työstä tarjousprosessista valmiiseen lopputulokseen saakka, kehittyy joka kerta valtavasti niin ammattillisesti kuin henkisiltä yrittäjäominaisuuksiltaan, jotka ovat varmasti eduksi myös myöhemmin työsuhteessa.

Kaiken kaikkiaan kevyryrittäjyys on opettanut tekemisen tapoja olevan monia, eikä ahkerointi voi vaikuttaa uraan kuin positiivisesti. Uskon, että ryhtymällä kevytyrittäjäksi madaltuu myös tarjouksentekokynnys. Vaikkei haaveilisi tulevansa yrittäjäksi, kevytyrittäjänä pääsee harjoittamaan sellaisia yrittäjyystaitoja, joista on varmasti hyötyä myöhemmin – päätyi sitten mille alalle tahansa tai työsuhteeseen. ALVit, laskutus, tarjousprosessit ja -kilvat sekä itsensä markkinointi ovat taitoja, jotka koskettavat lähes jokaista työtehtävää jollakin tavalla.

Sitä en ole vielä keksinyt, miten ratkaisen tasapainon vapaa-ajan ja työn välillä tuntien kasvaessa. Uskon kuitenkin, että kevytyrittäjyys vie minut lopulta siihen pisteeseen, että pääsen ansiokkaalla työllä pestiin, jota voin kutsua unelmakseni tavalla tai toisella.

Tsekkaa Anna-Katariinan blogi!

Ennen aamukahvia ei voi

Haluatko sinä jakaa kevytyrittäjätarinasi kanssamme?

Nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Käy kertomassa tietosi lomakkeeseen täällä.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Tiina Käpylä on tuottaja, joka on päässyt pitkälle olemalla rohkea ja sanomalla kyllä

  Tiina Käpylä, 39-vuotias filosofian tohtori. Väittelin joulukuussa 2018 musiikkitieteen oppiaineesta Turun yliopistolta. Minulla on korkeakoulutuksen lisäksi kaksi ammattitutkintoa, artesaani ja yrittäjän ammattitutkinto. Mitä teet? Teen aika paljon tuottajan töitä. Tuotan tutkimusaineistoja erilaisiin tarpeisiin. Tuotan tapahtumia, näyttelyitä ja sisältöjä hyvin laajalla aiheskaalalla. Toinen tärkeä osa-alue on tietokirjoittaminen. Koulutukseni myötä olen erikoistunut populaarimusiikkiin. Olen kuitenkin ihmisenä sellainen perusutelias tyyppi. Koska olen kiinnostunut…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat “Kevytyrittäjyys oli loistava vaihtoehto” – KoruPiira valmistaa kaiken käsityönä

  Kuka olet? Olen Anu, 24-vuotias tyvär Iistä. Olen kotoisin Peräpohjolasta, Ranualta. Olen jalometallialan opiskelija, ja saan opintoni päätökseen maaliskuussa. Mitä teet? Tällä hetkellä käyn Oulun seudun ammattiopistossa jalometallialaa. Koulua on jäljellä enää muutama kuukausi, jonka jälkeen olen valmistunut koruartesaaniksi. Valmistan kierrätyshopeasta ja -kullasta pieniä koruja, joihin lisään usein erilaisia pintoja sekä jonkun irtonaisen, koruun ääntä tuottavan osan. Miten päädyit kevytyrittäjäksi?…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Johanna Mikkola: “Rohkeutta on tehdä työtä omalla persoonallaan”

  Kittilän Könkäällä asuvalla Johannalla on takanaan varsin monipuolinen urapolku. Palkkatöissä hän on ollut ravintola-alalla, perhekodissa ja hotellisiivoojana. Hänellä on myös hevosenhoitajan koulutus, ja hän on pitänyt kevytyrittäjänä ratsastustunteja. Hän oli kuitenkin aina nauttinut erityisesti luonnossa liikkumisesta, ja suunnilleen kahdeksan vuotta sitten hän oivalsi, että voisi tehdä siitä itselleen työn. Johanna lähti eräopaskouluun vuonna 2013, ja alkoi laskuttaa työstä kevytyrittäjänä kolme…

  Lue lisää