Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Sisällöntuottaja Anna-Katariina: ”Uskon, että jokainen kevytyrittäjänä laskutettu työ vie haavettani kohti”

viikon-kevytyrittaja-anna-katariina-maksimoff

Kevytyrittäjistämme esittäytyy tällä kertaa Anna-Katariina Maksimoff, joka asiakasviestinnän päivätöidensä ohessa toimii sisällöntuottajana ja toimittajana. Muille alan freelancer-töistä kiinnostuneille hän haluaa huomauttaa, että eteen saattaa tulla keikkoja miltä aihealueelta tahansa; siksi kannattaakin varautua jatkuvaan taustatyöhön, asioiden selvittelyyn ja uuden opetteluun.

Hei! Olen Anna-Katariina, 29-vuotias tamperelainen sisällöntuottaja, jonka juuret ovat journalismissa ja mieli tiukasti markkinoinnissa.

Päivätyönäni teen asiakasviestintää, ja kevytyrittäjänä työni koostuvat sisällöntuotannosta ja toimittajan töistä. Kirjoitan sisältöjä esimerkiksi yritysten verkkosivuille ja tuotan historiikkejä eli juhlakirjoja yrityksille. Teen myös somesisältöjä, blogipostauksia ja artikkeleita laidasta laitaan.

Osin harrastuksena ja mahdollisesti potentiaalisena sivutyönä kirjoitan myös Ennen aamukahvia ei voi -kulttuuri-, ilmiö- ja lifestyle-blogia. Kevytyrittäjyys onkin hyvä ratkaisu myös silloin, jos blogini alkaa saada yhteistyökumppaneita.

Kilpailu viestinnän alalla on kovaa, mutta kevytyrittäjyyden ansiosta pääsin käsiksi töihin, joita en välttämättä työsuhteessa saisi!

Teen asiakasviestinnän parissa päivätyötä, joten ensin rauhoitun toisen työkoneen ääreen olemaan hyödyksi kahdeksan tunnin ajan. Kun pöytäkone päivätöiden jälkeen sulkeutuu, avaan läppärin ja kirjoitan. Joskus kirjoitustunteja tulee viikossa kymmeniä, joskus vähemmän. Myös sähköpostiliikenne ja tarjouspyynnöt pitävät kiireisenä.

Ensimmäinen juhlakirjatuotannosta ja toimittajan töistä erillinen sisällöntuotannon keikkani sujui jouhevasti, ja pääsin haastamaan siinä itseäni kirjoittaen aihealueista, joista en tiedä mitään – kuten rakennusalasta ja LVI-töistä. Asetelma oli jännittävä, mutta tuntui mahtavalta huomata omien taitojen kasvaminen: ammattilaisena saa aikaiseksi uskottavia ja myyviä sisältöjä aina aiheesta riippumatta.

Lähetin keikkaa koskien ensimmäisen laskuni UKKO.fi:n kautta, ja se osoittautui todella helpoksi! Olin erittäin ihmeissäni, miten helppoa laskun luominen palvelussa oli ja miten helposti maksun saaminen hoitui. Olin varustautunut murtamaan ALV-mysteereitä ja tunaroimaan byrokratian kanssa.

Kahvimuki ja kannettava tietokone

Asiakkaita olen saanut sekä viidakkorummun kautta suositusten perusteella että itseäni aktiivisesti tarjoamalla työnäytteiden kera. Itsensä myyminen onkin ollut haastavinta kevytyrittäjyydessä, sillä en haluaisi koskaan olla vaivoiksi.

Usko omaan tekemiseen ajaa kuitenkin loppujen lopuksi eteenpäin, jos uskaltaa päästää irti turhista huolista. Mikä voisi olla pahinta, mitä tapahtuu, jos omaa tarjousta ei hyväksytä?

Kevytyrittäjänä kulut ovat pienet ja UKKO.fi huolehtii myös pakollisten maksuosien suorittamisesta palkasta. Niinpä sillä, että hankkii lisätöitä ja -tuloja omalla osaamisellaan, voi oikeasti keskittyä toimintansa kehittämiseen ja epävarmuuksista irti päästämiseen, kun yrittäjän ALV- ja laskuralli ei koske itseä.

Hienointa työssäni on ehdottomasti luovuus! Vaikka sisällöntuotannossa on totta kai pysyttävä totuudessa, on todella inspiroivaa huomata, miten paljon puurtaen tapahtuvaan naputteluun saa upotettua luovuutta. Sisällöntuotanto yhdistää kiinnostavalla tavalla informatiivisen kirjoittamisen myyntiin ja luoviin ratkaisuihin.

Nautin, kun saan kehittää asiakkaan sisällöille äänen. Tarinat ylipäätään ovat äärimmäisen kiehtovia, ja tarinoistahan markkinoinnissa ja journalismissa on kyse: draaman kaaresta, joka puhuttelee alusta loppuun.

Kun tekee sisällöntuotantoa freelancerina, eteen voi tulla minkä aihealueen keikka tahansa. Olen luonteeltani valtavan tiedonjanoinen ja innostun uuden oppimisesta paljon, joten vaikka työn aihealue olisi minulle vieras, nautin siitä, kun saan tehdä siihen liittyvää taustatyötä. Joskus itse asiassa se, että katsoo aihetta ulkopuolelta, on paras tapa lähestyä sitä.

Haaveenani on edelleen kokopäiväinen työ mainostoimistossa, ja uskon, että jokainen kevytyrittäjänä laskutettu työ vie sitä kohti.

Uraani ajatellen haluaisin päästä tekemään enemmän markkinoinnin strategista suunnittelua, sosiaalista mediaa ja markkinoinnin automatisointia. Toivon, että kevytyrittäjyys vie myös niiden töiden pariin tai pestiin, jossa pääsen niitä toteuttamaan!

Olen alkanut kiinnostua myös palvelumuotoilusta, sillä olen nähnyt työssäni paljon sekavia ja vaikeasti hahmotettavia palvelukokonaisuuksia. Sisällöntuotannolla voin osin vaikuttaa siihen, miltä palvelut näyttävät asiakkaille, mutta olisi kiinnostavaa olla myös mukana suunnittelemassa kokonaisuuksia, sillä analyyttisyys on kiinteä osa luonnettani.

Kannettavan tietokoneen näppäimistö ja suurennuslasi

Toivoisin, etten pelkäisi enää niin paljon epäonnistumista, vaan uskaltaisin rohkeasti tehdä minua eteenpäin vieviä valintoja. Virheet kuuluvat elämään, ja sen tosiasian kanssa on elettävä. Kun kevytyrittäjänä vastaa työstä tarjousprosessista valmiiseen lopputulokseen saakka, kehittyy joka kerta valtavasti niin ammattillisesti kuin henkisiltä yrittäjäominaisuuksiltaan, jotka ovat varmasti eduksi myös myöhemmin työsuhteessa.

Kaiken kaikkiaan kevyryrittäjyys on opettanut tekemisen tapoja olevan monia, eikä ahkerointi voi vaikuttaa uraan kuin positiivisesti. Uskon, että ryhtymällä kevytyrittäjäksi madaltuu myös tarjouksentekokynnys.

Vaikkei haaveilisi tulevansa yrittäjäksi, kevytyrittäjänä pääsee harjoittamaan sellaisia yrittäjyystaitoja, joista on hyötyä varmasti myöhemmin – päätyi sitten mille alalle tahansa tai työsuhteeseen. ALVit, laskutus, tarjousprosessit ja -kilvat sekä itsensä markkinointi ovat taitoja, jotka koskettavat lähes jokaista työtehtävää jollakin tavalla.

Olin erittäin ihmeissäni, miten helppoa laskun luominen palvelussa oli ja miten helposti maksun saaminen hoitui. Olin varustautunut murtamaan ALV-mysteereitä ja tunaroimaan byrokratian kanssa.

Sitä en ole vielä keksinyt, miten ratkaisen tasapainon vapaa-ajan ja työn välillä tuntien kasvaessa. Toivon kuitenkin, että kevytyrittäjyys vie minut lopulta siihen pisteeseen, että pääsen ansiokkaalla työllä pestiin, jota voin kutsua unelmakseni tavalla tai toisella.

Tsekkaa Anna-Katariinan blogi!

Ennen aamukahvia ei voi

Haluatko sinä jakaa kevytyrittäjätarinasi kanssamme?

Nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Käy kertomassa tietosi lomakkeeseen täällä.

 

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Viikon Kevytyrittäjämme Heidi on paitsi muistihoitaja, myös ammattijärjestäjä – mitä se oikein tarkoittaa?

  Kuka olet? Olen Heidi, 25-vuotias lähihoitaja, muistihoitaja ja ammattijärjestäjä. Arjenlomatila on sivutyöni henkilökohtaisen avustajan työn rinnalla. Mitä teet? Arjenlomatila-palveluni tarjontaan kuuluu kotiapu- ja ammattijärjestäjäpalvelut. Autan ihmisiä luopumaan turhasta tavarasta ja järjestelemään jäljelle jääneet tavarat ja esineet. Autan paitsi kodin tekemättömien töiden kanssa, myös ikäihmisiä arjen sujumisessa mm. siivouksessa, ulkoilussa ja peseytymisessä. Tämän lisäksi toimin someassistenttina pienille yrityksille/yrittäjille. Autan heitä sosiaalisen…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Mariko Härkönen luo ihastuttavia tarinoita kirjojen ja animaatioiden muodossa

  Olen Mariko Härkönen, lastenkirjailija, miniatyyrien rakentaja ja animaatio-ohjaaja. Koulutukseltani olen elokuvataiteen maisteri ja visualisti. Mitä teet? Kirjoitan ja kuvitan pienoismallikuvauksella toteutettuja lastenkirjoja ja ohjaan animaatioelokuvia. Lisäksi opetan visuaalista tarinankerrontaa ja toimin dramaturgina. Olen erikoistunut komediaan ja mykkäkerrontaan. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Olen aiemmin toiminut osuuskuntayrittäjänä, mutta tällä hetkellä kevytyrittäjyys sopii tarpeisiini parhaiten. Kevytyrittäjyys mahdollistaa lyhyiden työkeikkojen tekemisen oman taiteellisen työn ohella.…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kevytyrittäjä Michael Bleu – “Tuntuu, että maailma on ohjannut minua yrittäjäksi lapsesta saakka”

  Olen Michael Bleu, viihteellisen alan työnarkomaniasta kärsivä ja nauttiva musiikki- ja leffatyyppi. Viime mainitut asiat sanelivat jo lapsuudessa elämänpolkuni. Rantauduin Pohjanmaalta, Mustasaaresta Helsinkiin vuonna 2009, jonka jälkeen elämä on oikeastaan pyörinyt jatkuvan tekemisen parissa. Olemiseni määrittyy melko vahvasti luomisesta ja vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa. Kaikella tosin on kääntöpuolensa, koska valitsemani työt ja harrastukset tapahtuvat usein omassa seurassa neljän seinän sisällä. Viimeiset…

  Lue lisää