Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Usein kysytyt kysymykset UKKO Toiminimiyrittäjyydestä ja yrittäjyydestä

useinkysytytkysymykset

Tähän blogiin olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä, joita kohtaamme usein työssämme. Jos et löydä vastausta kysymykseesi tästä, olet tervetullut ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme.

Mitä ennakkoverot ovat?

Ennakkovero tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että yrityksen tuloksen perusteella aiheutuvia veroja maksetaan etukäteen. Aloittavan yrittäjän tulee hakea ennakkoveroa erikseen vaikka yritys olisi merkitty ennakkoperintärekisteriin.

Alkaville yrittäjille ennakkovero määrätään sen mukaisesti, mitä yritystä perustettaessa kerrotaan ensimmäisen tilikauden tulosarvioksi. Tässä auttaa aiemmin luotu liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelmat. Ensimmäisen tilikauden tulostasoa kannattaa muistaa seurata ja arvioida mahdollista muutostarvetta ennakkoveroihin hyvissä ajoin. Liian vähän maksetusta ennakkoverosta voi muodostua lisäveroa.

Ennakkoverojen arviointi ja muuttaminen?

Helpoin tapa arvioida maksettavien verojen määrä on syöttää toiminimen arvioitu tulos verottajan Veroprosenttilaskuriin.

Koska toiminimen verotus on osa sinun verotustasi, tulee sinun lisätä toiminimen arvioitu tulos kohtaan: “Ennakonkannon alaiset ansiotulot”. Ja koska toiminimesi verotus on osa sinun henkilökohtaista verotusta, tulee sinun syöttää myös kaikki muut henkilökohtaiset tulot ja mahdolliset vähennykset, saadaksesi todellisen verojen määrän.

Ennakkoveron määrää voi vaihtaa helposti. Kätevin tapa on vain hakea uusi verokortti verottajan OmaVero-palvelussa. Perinteisempää asiointia arvostavat voivat toimittaa paperilomakkeen verottajalle, soittaa verottajan toiminimien asiakaspalveluun tai vierailla perinteisessä verokonttorissa hoitamassa asian.

Mitä kuluja toiminimiyrittäjä voi vähentää?

Yksi yleisimpiä uusien yrittäjien kysymyksiä on otsikon mukaisesti: ”Mitkä kulut ovat vähennyskelpoisia kirjanpidossa?”.

Pääsääntöisesti verovähennyksiksi lasketaan vain sellaiset kulut, jotka liittyvät tulon hankintaan ja säilyttämiseen. Näitä kuluja ovat esimerkiksi myyntiyrityksessä kaikki myytäväksi ostettavat tuotteet ja tuotantoyrityksessä kaikki myytävien tuotteiden raaka-aineet ja valmistukseen tarvittavat koneet ja laitteet.

On olemassa muitakin kuluja, joita yrittäjä voi laittaa verovähennyksiksi. Esimerkiksi yrityksen liiketoiminnan pyörittämiseen hankitut tarvikkeet kuuluvat näihin kuluihin. Näitä ovat muun muassa yrityksen perustamiskulut, toimistotarvikkeet, työvälineet, ammattikirjallisuus sekä omaan toimialaan liittyvien järjestöjen jäsenmaksut.

Täältä voit lukea lisää verovähennyksistä!

Saako autokulut ja kilometrikorvaukset vähennettyä verotuksessa?

Kilometrikorvauksia ja autokulujen vähennystä varten tulee tietää, kuinka suuri osuus autolla ajetuista kilometreistä on yritystoimintaan keskittyvää ajoa. Nämä tiedot saat selville ajopäiväkirjasta, jota sinun tulisi pitää.

Kun yrittäjällä on auto, jonka ajoista yli 50 % on tehty yritystoimintaan liittyen, lasketaan auto elinkeinotoiminnan omaisuudeksi. Näin ollen yrittäjällä on oikeus vähentää kaikki autoon liittyvät kulut elinkeinotoiminnan verotuksessa. Näitä voivat olla esimerkiksi polttoainekulut, vakuutukset sekä auton huolto- ja korjauskulut.

Huomioitavaa on, että työpaikan ja kodin välisiä kilometrejä ei katsota työajoiksi. Nämä luokitellaan yksityisajoiksi, jotka voidaan vähentää yrittäjä henkilökohtaisella veroilmoituksella. Omavastuun osuus näistä on 750 euroa.

UKKO Toiminimiyrittäjyydessä teemme yrittäjän puolesta ilmoitetuista matkakuluista lisävähennykset elinkeinotoiminnan veroilmoitukseen ja lähetämme sen myös Verottajalle.

Lisätietoja vuoden 2021 kilometrikorvauksista voit lukea täältä.

Voiko toiminimiyrittäjä saada päivärahaa itselleen?

Toiminimiyrittäjällä ei ole mahdollisuutta maksaa itselleen päivärahoja, mutta hän voi saada työmatkoista verotuksessa vastaavan määrän lisävähennyksenä.

Korvauksen voi saada, mikäli työmatka on yli 15 kilometriä joko työpaikasta tai asunnosta. Lisäksi matkan täytyy olla tilapäinen ja se tehdään tavanomaisen toiminta-alueen ulkopuolelle. Tavanomaisella paikalla tarkoitetaan pysyvää työpaikkaa/työpistettä. Toimipaikka voidaan katsoa myös pysyväksi, jos työskentely paikassa on hyvin säännöllistä tai se kestää useamman vuoden ajan.

Vuonna 2021 kotimaan kokopäiväraha on 44 euroa (työmatkan kesto yli 10h) ja osapäiväraha 20 euroa (työmatkan kesto yli 6h). Päivärahoja maksetaan aina matkavuorokausittain. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos yksi työmatka on kestänyt alle 24 h, mutta kuitenkin yli 10h, on yrittäjä oikeutettu vähentämään verovapaata vastaavan määrän elinkeinotoiminnan kuluna.

Huomioonotettavaa on kuitenkin se, että jos yrittäjä on matkavuorokauden aikana saanut esimerkiksi ilmaisen tai työmatkaan/majoitukseen sisältyvän aterian, maksetaan päivärahasta tällöin vain puolet.

Milloin toiminimi on paras valinta yritysmuodoksi?

Toiminimen perustaminen on järkevää silloin, kun yrittäjä aikoo toimia yrittäjänä yksin eikä hänellä ole suunnitelmissa palkata muuta henkilökuntaa. Toiminimi on myös silloin sopiva vaihtoehto, kun yritystoiminnalle ei ole suunnitteilla kovaa kasvua sekä yritystoiminta perustuu joko kokonaan tai pääosin oman osaamisen myymiseen.

Puolestaan jos tiedät jo alkumetreiltä, että tulet laskuttamaan asiakkaitasi vain muutamia kertoja vuodessa, voi olla helpompaa aloittaa liiketoiminta laskutuspalvelun kautta. Tällöin et tarvitse omaa y-tunnusta, eikä sinun tarvitse perustaa yritystä. Näitä yrittäjiä kutsutaan yleensä kevytyrittäjiksi.

Sopiiko UKKO Toiminimiyrittäjyys minulle?

UKKO Toiminimiyrittäjyys on suunniteltu yksityisille elinkeinonharjoittajille eli toiminimiyrittäjille. Palveluun kuuluu tällä hetkellä vain yhdenkertainen kirjanpito. Yhdenkertainen kirjanpito on riittävä sinulle, mikäli yritystoiminnassasi ylittyy korkeintaan vain yksi seuraavista ehdoista nykyisellä ja edeltävällä tilikaudella:

 • Taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
 • Liikevaihto ylittää 200 000 euroa
 • Palveluksessa on keskimäärin 3 henkilöä

UKKO Toiminimiyrittäjyys soveltuu useisiin elämäntilanteisiin, olit sitten aikuinen, opiskelija tai eläkeläinen. Voit toimia joko päätoimisena tai sivutoimisena yrittäjänä.

Puolestaan UKKO Toiminimiyrittäjyys ei sovellu sinulle, mikäli:

 • Sinulla on tavaran maahantuontia EU:n ulkopuolelta.
 • Liiketoimintaasi kuuluu eläimiä ja niihin liittyviä hankintoja (esim. koirankasvatus, kissankasvatus, hevoset jne.)
 • Toimintasi on maa- ja metsätaloutta tai sijoitustoimintaa.
 • Liiketoimintasi vaatii kahdenkertaista kirjanpitoa.
 • Tarvitset myös palkanlaskentaa.
 • Sinulla on tilikausi jokin muu kuin kalenterivuosi.
 • Marginaaliverotusta sovelletaan yrityksesi myymiin palveluihin tai tuotteisiin. (esim. käytettyjen autojen kauppa tai kirpputorit.)
 • Sinulla on suuri varasto (yli 1000€)
 • Myyt jonkin kansainvälisen alustan kautta tuotteita ympäri maailmaa kuluttaja-asiakkaille.
 • Kirjoitat myyntilaskuja jollain muulla valuutalla kuin euroissa.
 • Olet alle 18-vuotias.

Ajantasaisen listan löydä usein kysytyistä kysymyksistämme.

Kauan Y-tunnuksen saamisessa kestää?

Mikäli perustat toiminimen UKKO Toiminimiyrittäjyyden kautta, saat y-tunnuksen samalla kun rekisteröidyt. Huomioithan, että samalla henkilöllä voi olla vain yksi y-tunnus olemassa. Mikäli olet joskus lopettanut tai laittanut tauolle toiminimen y-tunnuksen, saat y-tunnuksen aktivoitua YTJ-palvelussa muutosilmoituksella.

Miten Y-tunnus eroaa ALV-tunnuksesta?

ALV-tunnus on kansainvälinen y-tunnus, jota käytetään EU-maiden välisessä kaupassa. Suomalaisen y-tunnuksen voi muuntaa ALV-numeroksi lisäämällä alkuun ”FI” ja ottamalla viivanjälkeisen tarkistusnumeron, eli viimeisen numeron edestä viivan pois.

Jos teet kauppaa vain kotimaassa, käytä silloin vain y-tunnuksen suomalaista kirjoitusmuotoa.

Onko toiminimen perustaminen ilmaista UKKO Toiminimiyrittäjyyden kautta?

Kyllä, toiminimen perustaminen on täysin maksutonta kauttamme.

Paljonko UKKO Toiminimiyrittäjyys -palvelu maksaa ja mitä se sisältää?

UKKO Toiminimiyrittäjyyden hinnoittelu on suunniteltu tukemaan aloittelevaa yrittäjää. Hinnoittelu perustuu kertyneeseen liikevaihtoon, palvelu on maksuton siihen asti kunnes saat asiakkaaltasi ensimmäisen maksun ja hinta nousee portaittain liikevaihtosi kasvaessa.  Lisätietoa hinnoittelusta löydät Hinnasto -sivultamme.

Palvelu sisältää mm. seuraavat ominaisuudet:

 • Automatisoitu kirjanpito
 • Älykäs laskutusohjelma: luo, vastaanota laskut samassa paikassa
 • Reaaliaikainen talouden seuranta
 • Automaattiset ALV- ja veroilmoitukset
 • Kirjanpitäjän tuki ja turva käyttäjälle (chat, sähköposti ja puhelin)
 • Tuloslaskelman muodostuminen
 • Kuittien ja tositteiden digitaalinen säilytys

Tutustu tästä tarkemmin palvelun ominaisuuksiin.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Muita artikkeleita aiheesta Kirjanpito:

 • Kirjanpito Mietityttävätkö lomakorvaukset - Täällä tietopaketti!

  Työntekijän vuosiloma on palkallista aikaa, joten työntekijöitä palkkaavan yrityksen on valmistauduttava myös siihen, että loma-ajaltakin palkkaa on maksettava. Niin kutsuttua lomakorvausta maksetaan siis vuosiloman ajalta, ja se perustuu vuosilomalakiin. Lomakorvauksen määrä Työntekijän oikeuksiin kuuluu saada lomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa, joka hänellä työssä ollessaankin on. Oikeus on myös lomaan, joten lomakorvauksia ei työntekijöitä palkkaava yritys pääse kiertämään. Lomakorvauksen…

  Lue lisää
 • Kirjanpito Yrittäjän päivärahat 2021 – Pikaopas yrittäjälle

  Tämän tietopaketin tarkoituksena on kertoa selkeästi, mitä päivärahat tarkoittavat ja mitä edellytyksiä päivärahojen saamiseen on. Lisäksi kerromme kotimaan ja ulkomaan päivärahojen enimmäismäärät vuonna 2021. Mikä kotimaan päiväraha on ja mitä sillä tarkoitetaan? Verohallinto on määritellyt päivärahan seuraavasti: ”Korvaus kohtuullisesta ruokailu- ja muiden elinkustannusten lisäyksestä, joka palkansaajalle aiheutuu työmatkasta. Päivärahaan ei lueta matkustamisesta eikä majoittumisesta suoritettavaa korvausta.” Toiminimiyrittäjällä ei ole mahdollisuutta…

  Lue lisää
 • Kirjanpito Sähköinen taloushallinto tehostaa työskentelyäsi

  Digitalisaatio on pyyhkäissyt myös taloushallinnon yli. Tänä päivänä laskut kulkevat automaattisesti kirjanpitoon, arkistot ja tilikartat löytyvät mappien ja kansioiden sijaan pilvestä. Sähköistymisen myötä myös kirjanpitäjällä on enemmän aikaa keskittyä neuvomaan ja auttamaan sinua oikeissa kysymyksissä. Kokosimme alle vielä muutamia merkittävimpiä hyötyjä, joita sähköinen taloushallinto mahdollistaa. Ajan säästö Sähköisen taloushallinnon ohjelman avulla vähennät taloushallinnon rutiinitöihin kuluvaa aikaa, jolloin voit keskittyä entistä paremmin ydintoimintaasi.…

  Lue lisää