Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Usein kysytyt kysymykset UKKO Yrittäjä-palvelusta toiminimiyrittäjälle

usein-kysyttya-toiminimesta

Tähän artikkeliin olemme koonneet usein kysyttyjä kysymyksiä, joita kohtaamme usein työssämme. Jos et löydä vastausta kysymykseesi tästä, olet tervetullut ottamaan yhteyttä asiakaspalveluumme!

Mitä ennakkoverot ovat?

Ennakkovero tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että yrityksen tuloksen perusteella aiheutuvia veroja maksetaan etukäteen. Aloittavan yrittäjän tulee hakea ennakkoveroa erikseen vaikka yritys olisi merkitty ennakkoperintärekisteriin.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Alkaville yrittäjille ennakkovero määrätään sen mukaisesti, mitä yritystä perustettaessa kerrotaan ensimmäisen tilikauden tulosarvioksi. Tässä auttaa aiemmin luotu liiketoimintasuunnitelma ja kannattavuuslaskelmat. Ensimmäisen tilikauden tulostasoa kannattaa muistaa seurata ja arvioida mahdollista muutostarvetta ennakkoveroihin hyvissä ajoin. Liian vähän maksetusta ennakkoverosta voi muodostua lisäveroa.

Ennakkoverojen arviointi ja muuttaminen?

Helpoin tapa arvioida maksettavien verojen määrä on syöttää toiminimen arvioitu tulos verottajan Veroprosenttilaskuriin.

Koska toiminimen verotus on osa sinun verotustasi, tulee sinun lisätä toiminimen arvioitu tulos kohtaan: “Ennakonkannon alaiset ansiotulot”. Ja koska toiminimesi verotus on osa sinun henkilökohtaista verotusta, tulee sinun syöttää myös kaikki muut henkilökohtaiset tulot ja mahdolliset vähennykset, saadaksesi todellisen verojen määrän.

Ennakkoveron määrää voi vaihtaa helposti. Kätevin tapa on vain hakea uusi verokortti verottajan OmaVero-palvelussa. Perinteisempää asiointia arvostavat voivat toimittaa paperilomakkeen verottajalle, soittaa verottajan toiminimien asiakaspalveluun tai vierailla perinteisessä verokonttorissa hoitamassa asian.

Mitä kuluja toiminimiyrittäjä voi vähentää?

Yksi yleisimpiä uusien yrittäjien kysymyksiä on otsikon mukaisesti: ”Mitkä kulut ovat vähennyskelpoisia kirjanpidossa?”.

Pääsääntöisesti verovähennyksiksi lasketaan vain sellaiset kulut, jotka liittyvät tulon hankintaan ja säilyttämiseen. Näitä kuluja ovat esimerkiksi myyntiyrityksessä kaikki myytäväksi ostettavat tuotteet ja tuotantoyrityksessä kaikki myytävien tuotteiden raaka-aineet ja valmistukseen tarvittavat koneet ja laitteet.

On olemassa muitakin kuluja, joita yrittäjä voi laittaa verovähennyksiksi. Esimerkiksi yrityksen liiketoiminnan pyörittämiseen hankitut tarvikkeet kuuluvat näihin kuluihin. Näitä ovat muun muassa yrityksen perustamiskulut, toimistotarvikkeet, työvälineet, ammattikirjallisuus sekä omaan toimialaan liittyvien järjestöjen jäsenmaksut.

Täältä voit lukea lisää verovähennyksistä!

Kulujen vähentäminen

Saako autokulut ja kilometrikorvaukset vähennettyä verotuksessa?

Kilometrikorvauksia ja autokulujen vähennystä varten tulee tietää, kuinka suuri osuus autolla ajetuista kilometreistä on yritystoimintaan keskittyvää ajoa. Nämä tiedot saat selville ajopäiväkirjasta, jota sinun tulisi pitää.

Kun yrittäjällä on auto, jonka ajoista yli 50 % on tehty yritystoimintaan liittyen, lasketaan auto elinkeinotoiminnan omaisuudeksi. Näin ollen yrittäjällä on oikeus vähentää kaikki autoon liittyvät kulut elinkeinotoiminnan verotuksessa. Näitä voivat olla esimerkiksi polttoainekulut, vakuutukset sekä auton huolto- ja korjauskulut.

Huomioitavaa on, että työpaikan ja kodin välisiä kilometrejä ei katsota työajoiksi. Nämä luokitellaan yksityisajoiksi, jotka voidaan vähentää yrittäjä henkilökohtaisella veroilmoituksella. Omavastuun osuus näistä on 750 euroa.

UKKO Yrittäjä-palvelussa teemme toiminimiyrittäjän puolesta ilmoitetuista matkakuluista lisävähennykset elinkeinotoiminnan veroilmoitukseen ja lähetämme sen myös Verottajalle.

Lisätietoja kilometrikorvauksista voit lukea täältä.

Voiko toiminimiyrittäjä saada päivärahaa itselleen?

Toiminimiyrittäjällä ei ole mahdollisuutta maksaa itselleen päivärahoja, mutta hän voi saada työmatkoista verotuksessa vastaavan määrän lisävähennyksenä.

Korvauksen voi saada, mikäli työmatka on yli 15 kilometriä joko työpaikasta tai asunnosta. Lisäksi matkan täytyy olla tilapäinen ja se tehdään tavanomaisen toiminta-alueen ulkopuolelle. Tavanomaisella paikalla tarkoitetaan pysyvää työpaikkaa/työpistettä. Toimipaikka voidaan katsoa myös pysyväksi, jos työskentely paikassa on hyvin säännöllistä tai se kestää useamman vuoden ajan.

Vuonna 2021 kotimaan kokopäiväraha on 44 euroa (työmatkan kesto yli 10h) ja osapäiväraha 20 euroa (työmatkan kesto yli 6h). Päivärahoja maksetaan aina matkavuorokausittain. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että jos yksi työmatka on kestänyt alle 24 h, mutta kuitenkin yli 10h, on yrittäjä oikeutettu vähentämään verovapaata vastaavan määrän elinkeinotoiminnan kuluna.

Huomioonotettavaa on kuitenkin se, että jos yrittäjä on matkavuorokauden aikana saanut esimerkiksi ilmaisen tai työmatkaan/majoitukseen sisältyvän aterian, maksetaan päivärahasta tällöin vain puolet.

Milloin toiminimi on paras valinta yritysmuodoksi?

Toiminimen perustaminen on järkevää silloin, kun yrittäjä aikoo toimia yrittäjänä yksin eikä hänellä ole suunnitelmissa palkata muuta henkilökuntaa. Toiminimi on myös silloin sopiva vaihtoehto, kun yritystoiminnalle ei ole suunnitteilla kovaa kasvua sekä yritystoiminta perustuu joko kokonaan tai pääosin oman osaamisen myymiseen.

Puolestaan jos tiedät jo alkumetreiltä, että tulet laskuttamaan asiakkaitasi vain muutamia kertoja vuodessa, voi olla helpompaa aloittaa liiketoiminta laskutuspalvelun kautta. Tällöin et tarvitse omaa y-tunnusta, eikä sinun tarvitse perustaa yritystä. Näitä yrittäjiä kutsutaan yleensä kevytyrittäjiksi.

Sopiiko UKKO Yrittäjä minulle?

UKKO Yrittäjä on suunniteltu pienyrittäjille. Toiminimelle suunnattuun palveluun kuuluu tällä hetkellä vain yhdenkertainen kirjanpito. Yhdenkertainen kirjanpito on riittävä sinulle, mikäli yritystoiminnassasi ylittyy korkeintaan vain yksi seuraavista ehdoista nykyisellä ja edeltävällä tilikaudella:

 • Taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa
 • Liikevaihto ylittää 200 000 euroa
 • Palveluksessa on keskimäärin 3 henkilöä

UKKO Yrittäjä soveltuu useisiin elämäntilanteisiin, olit sitten aikuinen, opiskelija tai eläkeläinen. Voit toimia joko päätoimisena tai sivutoimisena yrittäjänä.

Puolestaan UKKO Yrittäjä toiminimelle ei sovellu sinulle, mikäli:

 • Sinulla on tavaran maahantuontia EU:n ulkopuolelta.
 • Liiketoimintaasi kuuluu eläimiä ja niihin liittyviä hankintoja (esim. koirankasvatus, kissankasvatus, hevoset jne.)
 • Toimintasi on maa- ja metsätaloutta tai sijoitustoimintaa.
 • Liiketoimintasi vaatii kahdenkertaista kirjanpitoa.
 • Tarvitset myös palkanlaskentaa.
 • Sinulla on tilikausi jokin muu kuin kalenterivuosi.
 • Marginaaliverotusta sovelletaan yrityksesi myymiin palveluihin tai tuotteisiin. (esim. käytettyjen autojen kauppa tai kirpputorit.)
 • Sinulla on suuri varasto (yli 1000€)
 • Myyt jonkin kansainvälisen alustan kautta tuotteita ympäri maailmaa kuluttaja-asiakkaille.
 • Kirjoitat myyntilaskuja jollain muulla valuutalla kuin euroissa.
 • Olet alle 18-vuotias.

Ajantasaisen listan löydä usein kysytyistä kysymyksistämme.

Kauanko y-tunnuksessa kestää?

Kauan Y-tunnuksen saamisessa kestää?

Mikäli perustat toiminimen UKKO Yrittäjän kautta, saat y-tunnuksen samalla kun rekisteröidyt. Huomioithan, että samalla henkilöllä voi olla vain yksi y-tunnus olemassa. Mikäli olet joskus lopettanut tai laittanut tauolle toiminimen y-tunnuksen, saat y-tunnuksen aktivoitua YTJ-palvelussa muutosilmoituksella.

Miten Y-tunnus eroaa ALV-tunnuksesta?

ALV-tunnus on kansainvälinen y-tunnus, jota käytetään EU-maiden välisessä kaupassa. Suomalaisen y-tunnuksen voi muuntaa ALV-numeroksi lisäämällä alkuun ”FI” ja ottamalla viivanjälkeisen tarkistusnumeron, eli viimeisen numeron edestä viivan pois.

Jos teet kauppaa vain kotimaassa, käytä silloin vain y-tunnuksen suomalaista kirjoitusmuotoa.

Onko toiminimen perustaminen ilmaista UKKO Yrittäjän kautta?

Kyllä, toiminimen perustaminen on täysin maksutonta kauttamme.

Paljonko UKKO Yrittäjä -palvelu toiminimelle maksaa ja mitä se sisältää?

UKKO-toiminimiyrittäjyyden hinnoittelu on suunniteltu tukemaan aloittelevaa yrittäjää. Hinnoittelu perustuu kertyneeseen liikevaihtoon, palvelu on maksuton siihen asti kunnes saat asiakkaaltasi ensimmäisen maksun ja hinta nousee portaittain liikevaihtosi kasvaessa.

Palvelu sisältää mm. seuraavat ominaisuudet:

 • Automatisoitu kirjanpito
 • Älykäs laskutusohjelma: luo, vastaanota laskut samassa paikassa
 • Reaaliaikainen talouden seuranta
 • Automaattiset ALV- ja veroilmoitukset
 • Kirjanpitäjän tuki ja turva käyttäjälle (chat, sähköposti ja puhelin)
 • Tuloslaskelman muodostuminen
 • Kuittien ja tositteiden digitaalinen säilytys

Tutustu tästä tarkemmin palvelun ominaisuuksiin.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

 • Taloushallinto Kevytyrittäjän verotus

  Kevytyrittäjä on jo monen tuntema termi, mutta kaikki eivät kuitenkaan tunne kevytyrittäjän oikeuksia ja velvollisuuksia sekä asemaa eri viranomaisten silmissä. Kevytyrittäjä ei ole laissa määritelty termi, vaan se on markkinointikäyttöön tehty. Verotuksellisesti kevytyrittäjä on yksityishenkilö, joka saa palkkaa ja maksaa palkasta ennakonpidätyksen. Laskutuspalvelu huolehtii kevytyrittäjän puolesta kaikista viranomaismaksuista ja -ilmoituksista, kuten vaikkapa verotuksesta. Kevytyrittäjä voi ilmoittaa laskutuspalvelulle työhönsä liittyviä matkakuluja…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Mietityttävätkö lomakorvaukset - Täällä tietopaketti!

  Työntekijän vuosiloma on palkallista aikaa, joten työntekijöitä palkkaavan yrityksen on valmistauduttava myös siihen, että loma-ajaltakin palkkaa on maksettava. Niin kutsuttua lomakorvausta maksetaan siis vuosiloman ajalta, ja se perustuu vuosilomalakiin. Lomakorvauksen määrä Työntekijän oikeuksiin kuuluu saada lomansa ajalta vähintään säännönmukainen tai keskimääräinen palkkansa, joka hänellä työssä ollessaankin on. Oikeus on myös lomaan, joten lomakorvauksia ei työntekijöitä palkkaava yritys pääse kiertämään. Lomakorvauksen…

  Lue lisää
 • Taloushallinto Yrittäjän verotus: Mitä kaikkea kuuluu verotukseen?

  Tässä artikkelissa käymme läpi perusasiat siitä, mitä on yrittäjän verotus. Nämä ovat mielenkiintoisia tietoja erityisesti henkilölle, joka miettii perustaisiko aivan oikean yrityksen. Verotus on asia, jolta suomalainen tai Suomessa asuva ei voi välttyä. Sen lisäksi, että se on pakollista, se on usein myös monimutkaista. Henkilöverotus ja yrityksen verotus eroavat toisistaan merkittävästi ja monelle uudelle yrittäjälle yrityksen verotus ja siihen liittyvät…

  Lue lisää