Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Tarmo Majasaari: ”Yrittäjä tuulettaa isommin”

Tarmo-Majasaari-potretti-Mai-Mönkkönen

Joensuulainen Tarmo Majasaari on kokenut mainonnan suunnittelija ja visuaalinen suunnittelija. Alalle hän päätyi graafisen viestinnän opintojen kautta jo 2000-luvun alkupuolella. Tarmo valmistui Kuopiosta medianomiksi ja kääri heti hihat mainosalan töissä.

Työurallansa Tarmo on ehtinyt työskennellä useassa eri mainosalan toimistossa. Toisten toimistossa työskentelyn Tarmo on nyt vaihtanut yrittäjyyteen:

”Itse olen tietoisesti pyrkinyt välttämään termin mainostoimisto käyttämistä, koska teen töitä yksin. Näen yksin tekemisen omalta osaltaan myös vahvuutena, eikä sitä ole mielestäni kannattanut piilottaa toimisto-sanan taakse.”

Kevytyrittäjyys voi olla yrittäjyyden koeaika

Vaikka työpaikat ovat vaihtuneet, on osa asiakkaista uskollisesti seurannut Tarmoa riippumatta siitä, minkä nimen alla hän on työtään tehnyt.

Kevytyrittäjäksi Tarmo päätyi, kun viimeisimmässä työpaikassa töiden määrä väheni ja yritystoiminta ajettiin alas. Osa asiakassuhteista oli kuitenkin edelleen aktiivisia, ja Tarmo päätti kokeilla, josko niistä saisi rakennettua itselleen toimeentulon pohjan.

”Kevytyrittäjyys oli eräänlainen koeaika, jolloin päätin testata sitä, mihin pystyn”, Tarmo kuvaa puolentoista vuoden taivaltaan.

Tarmo päätyi UKKO.fi:n kevytyrittäjäksi vertailtuaan eri palveluntarjoajia verkossa muun muassa verkkokeskustelujen perusteella. Päätökseen ryhtyä käyttämään UKKO.fi-palvelua vaikutti myös palvelun hinta.

Yrittäjyys ei ole kaikilla verissä

Tarmo kertoo, ettei ole syntyjään yrittäjähenkinen ja, että hän ei koskaan ole ajatellut ryhtyvänsä yrittäjäksi.

”Olen ajatellut, että kun yhden asian osaa hyvin, on hankalaa ja aikaa vievää opetella kokonaan uusi asia, kuten yrittäjyys.”

Tarmo toimi kevytyrittäjänä noin puolitoista vuotta ennen kuin perusti oman yrityksen. Kevytyrittäjänä hän pystyi hyvin arvioimaan, mitä oma asiakaskunta tuottaa ja miten paljon uutta työtä tarvitaan. Sen myötä ei ollut pelkoa tyhjän päälle joutumisesta, sillä takana oli myös työttömyysturva.

”Kun aloin miettiä oikeaksi yrittäjäksi ryhtymistä ja sitä, miten kalliiksi yrittäjäksi ryhtyminen oikein tuleekaan, oli hyvä kevytyrittäjänä rauhassa tutkia asiaa ja arvioida, paljonko laskutusta tulee vuodessa.”

Tarmo kertoo käyttäneensä paljon aikaa tiedon hankkimiseen ja siihen, että hän arvioi, milloin oman yrityksen perustaminen on kannattavampaa kuin kevytyrittäjyys. Oman yrityksen perustamisen taustalla on puhdas matematiikka:

”Kun alkoi näyttää siltä, että laskutettavaa on sen verran, että laskutuspalvelun palvelumaksu tulee kalliiksi, päätin aloittaa yritystoiminnan omiin nimiin.”

Tarmolle yrittäjyys ei ole henki ja elämä, vaan hän kertoo, että voisi hyvin palata takaisin palkkatöihin, jos mieli tekee.

”Yrittäjyys ei ole mikään este palkkatöihin palaamiselle.”

Yrittäjänä onnistuminen tuntuu paremmalta

Yrityksen perustaminen sujui Tarmon mukaan kerrassaan vaivattomasti, sillä apua siihen oli paljon tarjolla. Hän kertoo hyödyntäneensä muun muassa TE-keskuksen ja kunnan yrityspalveluita, joita oli helppo lähestyä.

Tuleva ensimmäinen tilinpäätös ei jännitä tuoretta yrittäjää:

”Kun kuukausitasolla hoitaa verot ja kulut säntillisesti, ei tarvitse stressata isommistakaan jutuista.”

Yrittäjyyden parhaiksi puoliksi Tarmo nimeää onnistumiset:

”Kun joku asia menee putkeen, on siitä saatu boost isompi yrittäjänä. Tekee mieli juhlistaa tai tuulettaa onnistumista. Näistä onnistumisista ja niiden aiheuttamasta hyvästä fiiliksestä kannattaa myös nauttia.”

Omien aikataulujen suunnittelu on Tarmon mielestä myös yrittäjyydessä iso plussa, sillä välittömästi edellisen projektin päättymisen jälkeen ei tarvitse aloittaa seuraavaa, jos hetki ei tunnu siihen sopivalta.

Yrittäjiksi mieliville Tarmolla on useita hyviä vinkkejä jaettavana. Ota alta viisaat neuvot käyttöön:

 • Luota rohkeasti itseesi, mutta älä ole tyhmän rohkea.
 • Pyydä neuvoa ajoissa. Älä pyörittele asioita yksiksesi, vaan hyödynnä saatavilla oleva apu.
 • Mieti tarkasti oman toimintasi vahvuus. Monet tarjoavat samoja palveluita, joten korosta rohkeasti oman palvelusi erikoislaatuisuutta ja ominaispiirteitä.
 • Ole esillä! Kun yrittäjää itseään hävettää jo ihan kunnolla, on yksi mahdollinen asiakas saattanut havaita palvelusi olemassaolon.
 • Verkostot ovat yksinyrittäjille tärkeitä.

  ”Itsellä saattaa olla olo, että pystyy kaiken tekemään itse. Työtä kannattaa kuitenkin jakaa, vaikka se ei tuntuisi edes tarpeelliselta. Näin omaan tekemiseen saa näkökulmaa ja uudenlaista kontaktia.”

Tarmoon ja hänen töihinsä voi tutustua lisää hänen verkkosivuillaan. Kurkkaa myös someen; löydät Tarmon Instagramista ja LinkenInistä.

Artikkelin ensimmäisen kuvan eli Tarmon omakuvan on ottanut Mai Mönkkönen.

Haluatko sinäkin kertoa oman yrittäjatarinasi?

Yrittäjätarina on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen ammattilaisia, jotka ovat päätyneet yrittäjiksi kevytyrittäjyyden kautta. Me haluaisimme kuulla, miten sinusta tuli yrittäjä!

Ota yhteyttä markkinointi@ukko.fi, niin pääset kertomaan oman tarinasi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Aki Haikonen on esineiden heittelyn ammattilainen – eli jongleeri

  Olen Aki Haikonen, Etelä-Pohjanmaalta lähtöisin oleva 22-vuotias nuorimies, joka tätä nykyä opiskelee Tukholman tanssi- ja sirkuskorkeakoulussa. Mitä teet? Aloitin jongleerauksen harrastuksena kaveripiirin mukana, kun olin 9-vuotias. Alkuun välineenä toimi diabolo ja myöhemmin mukaan tulivat myös tutummat välineet kuten pallot, renkaat ja keilat. Muutaman vuoden harrastelun jälkeen kavereiden into lajiin lopahti, mutta itse koin kuitenkin suurta motivaatiota jatkaa. Kun 14-vuotiaana kuulin…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kuukauden yrittäjämme Terhi Lahti on markkinoinnin monitaituri

  Kuka olet ja mitä teet työksesi? Olen Terhi Lahti, 35-vuotias Kalliossa asuva yksinyrittäjä. Yritykseni Heartive Marketing tarjoaa erilaisia markkinoinnin palveluja. Suurin osa työajastani kuluu tuottaessa sisältöä asiakkaiden sosiaaliseen mediaan ja muihin markkinointikanaviin. Teen myös monipuolisesti muita markkinointitöitä, kuten tuotan markkinointimateriaaleja ja sparrailen asiakkaitani markkinoinnin kokonaisuuden suunnittelussa. Miten päädyit yrittäjäksi? Ajattelin aina ennen, että minusta ei tule koskaan yrittäjää. Mieleen oli…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Taru Laaksonen on tuore hyvinvointialan yrittäjä

  Kuka olet ja mitä teet työksesi? Olen Taru laaksonen ja ryhdyin hiljattain hyvinvointialan yrittäjäksi. Toimin Personal Trainerina sekä myös Hypoxi studio-ohjaajana. Miten päädyit yrittäjäksi? Päädyin yrittäjäksi, koska halusin päästä tekemään työtä, josta nautin. Yrittäjänä minulla on enemmän vapauksia, kuten esimerkiksi työaikojen määrittämisessä ja lomissa. Yrittäjyys motivoi oman työn tekemiseen ihan eri tavalla kuin tavallisesti palkansaajana. Tykkään myös haasteista ja alkavana…

  Lue lisää