Sonja Siikanen on helposti lähestyttävä valokuvaaja, joka saa kuvattavan rentoutumaan

Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

viikon-kevytyrittaja-sonja-siikanen

Olen Sonja Siikanen, kohta 25-vuotias valokuvaaja ja journalistiopiskelija Turusta. Asun kumppanini kanssa Portsassa, käyn Kupittaalla koulussa ja työkeikoilla ympäri Etelä-Suomen.

Mitä teet?

Journalistiopinnoista huolimatta olen edelleen ensisijaisesti valokuvaaja. Olen vahvimmillani henkilökuvauksessa ja dokumentaarisessa tapahtumakuvauksessa.

Olen saanut paljon palautetta siitä, että kamerani edessä on helppo olla, ja yleensä pahinkin jännittäjä yllättyy myös tuloksista positiivisesti!

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Oman yrityksen perustaminen ei ole vielä ajankohtaista, koska en pysty opintojeni takia käyttämään tarvittavaa aikaa markkinointiin, asiakkaiden haalimiseen ja paperitöihin. UKKO.fi on toiminut hyvin ja yksinkertaisesti!

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Tavallinen työpäiväni voi olla mitä vain 12 tunnin hääkuvauksesta kahdeksan tunnin kotityöpäivään, johon kuuluu kuvankäsittelyä, arkistointia, kuvien toimittamista ja tarvittaessa varmuuskopiointia.

Koneella tehtävät työpäivät pyrin pitämään inhimillisen mittaisina – tätä tosin tukee se, etten tee erityisempää kuvankäsittelyä, paitsi jos asiakas pyytää sitä erikseen, ja siten jälkikäsittelyvaihe on työssäni verrattain nopea.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Kevytyrittäjyydessä parasta on joustavuus ja vaihtelu. Paitsi selkeästi erilaiset toimeksiannot, myös vaihtelevat asiakkaat tuovat monipuolisuutta jokaiseen työpäivään.

Valokuvaajuudessa upeinta ovat tyytyväiset asiakkaat. Se, kun ihminen lähtee boudoir-kuvauksista hehkuen itsevarmuutta, tai hymyilee ja nauraa katsoessaan omia kuviaan, on paras tunne.

On myös huikea etuoikeus päästä osaksi vieraiden ihmisten tärkeitä ja intiimejä hetkiä ja tutustua uusiin tyyppeihin esimerkiksi heidän hääpäivänänsä viettäessään sen aamusta iltaan parin kanssa.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin olla parempi puhumaan rahasta. Edelleen huomaan, että palkkaneuvottelu tai korvauksen pyytäminen on aivan liian hankalaa. Lisäksi haluaisin tietysti kehittyä huippuun omalla alallani, sekä videoiden parissa.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Itsensä ja oman osaamisensa asianmukainen hinnoittelu on tärkeää, paitsi sinulle itsellesi, koko alalle, jota edustat. Voimaa hiljaisempiin kuukausiin ja jaksamista sesonkikaudelle!

Haluatko varata Sonjan yksityiskuvauksiin?

Sonjan löytää Facebookista, Instagramista ja hänen omalta kotisivultaan. Yhteyttä Sonjaan voi ottaa myös sähköpostitse osoitteesta: sonjasii@hotmail.com

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Erika Leppäkari tekee työkseen lempiharrastustaan

  Olen Erika, pian 21 vuotta täyttävä tamperelainen. Teen suurin piirtein kaikkea luovaa vapaa-ajallani, mutta en ikinä olisi ajatellut tekeväni niitä työkseni! Mitä teet? Tähän mennessä olen piirtänyt ja paljon. Tämän lisäksi näyttelen, laulan, tanssin, kirjoitan ja valokuvaan. Kevytyrittäjänä on parasta se, että pystyy itse määrittelemään työaikansa, ainakin asiakkaan määräämissä rajoissa. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Sain työtilauksen eräältä tutultani ja sen mahdollistaminen…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat “Toimittaja tai tiedottaja ei ole enää vain kirjoittaja, vaan moniosaaja” – Sirpa Pääkkönen

  Sirpa Pääkkönen, freelancer-toimittaja, yhteiskuntatieteiden maisteri, humanistististen tieteiden kandidaatti Helsingistä. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Työskentelin Helsingin Sanomissa yli 30 vuotta monella eri osastolla. Pitkän toimittajan uran jälkeen siirryin viime syksynä freenlaceriksi. Nyt yksi työni on ammattimainen blogin kirjoittaminen. Tällä hetkellä kirjoitan kahta eri blogia. Mitä teet? Oman blogini Taidetta, tarinoita, journalismia perustin jo syksyllä 2015. Siinä on ilmestynyt pari sataa lähinnä taidetta,…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Luovan alan yrittäjä Nina Laitiala muuttaa pakettiautoon ja saa muutkin tavoittelemaan omia unelmiaan

  Nina Laitiala haluaa löytää merkityksen ja ilon kaikesta tekemästään. Siksi hän tekee luovaa työtä, jossa jokainen tehtävä inspiroi ja vie kohti omia tavoitteita. Vapaa-ajallaan hän rakentaa itselleen pakettiautoon liikkuvaa kotia. Viime kesänä Nina Laitiala irtisanoi asuntonsa ja muutti telttaan. Suomen kesä, seikkailunhalu ja kaipuu luontoon saivat Ninan tekemään ratkaisun, joka monelle muulle olisi tuntunut mahdottomalta. Nyt työn alla on jo…

  Lue lisää