Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Toiminimen perustaminen eläkkeellä

elakelainen-yrittajana

Vihdoinkin aikaa tehdä sitä mitä haluat! Perusta toiminimi ilmaiseksi tai ryhdy vaivatta kevytyrittäjäksi. Työn teon jatkaminen tavalla tai toisella eläkeiässä on kasvattanut suosiotaan; yhä useampi ryhtyy yrittäjäksi ja perustaa esimerkiksi toiminimen eläkkeellä. Erityisesti itsensä työllistäjien määrä on kasvanut tällä vuosituhannella merkittävästi ja nimenomaan eläkeläisten osuus sivutoimisista eli osa-aikaisista yrittäjistä yleistyy jatkuvasti. Miksi näin on?

Työuran loppupuolella monen mielessä alkaa yhä enenevässä määrin pyöriä ajatus pian koittavista eläkepäivistä. Varsinkin silloin, kun oma työ ei ole tuntunut varsinaiselta kutsumukselta, voi olo jo olla varsin väsynyt ja kyllästynyt, ja lähellä olevat vapauden vuodet houkuttelevat suuresti. On kuitenkin myös toisenlaisia tilanteita.

Moni eläkeikää lähestyvä nauttii työstään ja roolistaan työyhteisössä, ja tuntee olonsa edelleen virkeäksi ja energiseksi myös töissä. Niinpä ei vielä haluaisi jättäytyä pois työelämästä viettämään leppoisia eläkepäiviä pelkkien vapaa-ajan aktiviteettien parissa, ja päätyy ehkäpä lykkäämään eläkkeen aloittamista vuodella tai parilla.

Kuitenkin yhä yleisempää on myös viimein eläkeiässä toteuttaa mielessä ehkä jo kymmeniä vuosia kytenyt haave omasta yrityksestä. Kun aiemmin elämästä on tuntunut puuttuvan sekä rohkeutta että aikaa, voi palkkatyöuran päättyessä lopulta tulla olo, että nyt tai ei koskaan.

Eläkeikäisten yrittäjien määrä on kasvussa

Eläkeikäiset perustavat nykyään uusia yrityksiä enemmän kuin koskaan. Moni kuusikymppinen kokee edelleen olevansa aktiivinen ja tuottava kansalainen, ja työrooli on koko aikuisiän ollut merkittävä osa omaa identiteettiä. Ikääntyvien ihmisten terveys ja kunto ovat nykyään parempia kuin aiemmin, ja myös työt ovat entistä kevyempiä painopisteen siirryttyä pois fyysisistä töistä kohti toimisto- ja asiantuntijatehtäviä.

Internetin ja muun tekniikan kehityttyä myös etätyömahdollisuudet ovat paremmat kuin koskaan ennen, mikä osaltaan lisää eläkeikäisten intoa töiden jatkamiseen ja toiminimien tai muiden yritysmuotojen perustamiseen. Eläkeiässä monelle on ehtinyt kertyä runsaasti kokemusta, näkemystä ja verkostoja, joiden turvin yritystoiminta rakentuu alusta asti suhteellisen vakaalle pohjalle. Verkkopohjaiset taloushallintopalvelut, kuten esimerkiksi UKKO Pro, tarjoavat mahdollisuuden mutkattomampaan yrittäjyyteen, jolloin kynnys oman toiminimen perustamiseen laskee entisestään. Ei siis ole ihme, että eläkeikäiset innostuvat hankkimaan elämäänsä sisältöä ja uusia haasteita sekä samalla lisätuloja yritystoiminnan kautta.

Toiminimiyrittäjyyden edut:

  • Vapaus päättää itse työajat
  • Toiminimen perustaminen on helppoa ja UKKO Prolla ilmaista
  • Voit vähentää verotuksessa liiketoimintaasi liittyvät kulut, kuten esimerkiksi tietokoneen, puhelimen ja tulostimen
  • Toiminimen perustaminen ei vaadi alkupääomaa
  • Yrittäjänä saat pitää kaiken laskuttamasi arvonlisäveron, jos laskutuksesi on kalenterivuoden aikana alle 10 000 €
  • Et joudu maksamaan laskutuspalkkiota kenellekään, jolloin tienaat myös enemmän kuin kevytyrittäjänä
  • Halutessasi voit aina laittaa toiminimen tauolle tai lopettaa
  • Kirjanpito on mahdollista pitää yksinkertaisena
  • Helpompi markkinoida ja myydä palveluita (toiminimi sopii kaikille aloille)

Eläkkeellä yrittäjäksi. Nainen tietokoneen äärellä.

Eläkkeellä olo ei vaikuta yrittäjäksi ryhtymiseen

Eläkeläiset voivat perustaa yrityksen ja alkaa yrittäjiksi aivan samalla tavalla kuin kaikki muutkin, ja sivutoimista yritystoimintaa pyörittävä eläkeläinen voi nostaa eläkettä aivan normaalisti. Mikäli toiminta on pienimuotoista ja osa-aikaista, paras yritysmuoto on todennäköisesti toiminimi, sillä sen perustaminen on kaikkein helpointa, edullisinta ja yksinkertaisinta. Toiminnan aloittamiseksi riittää Patentti- ja rekisterihallitukselle tehty toiminimen perustamisilmoitus. Sähköisesti verkossa tehtynä perustamisilmoituksen hinta on 60 euroa, mutta UKKO Prolla tämä on kuitenkin ilmaista.

YEL-vakuutus vapaaehtoinen

Ainoa käytännön ero muuhun yrittäjyyteen on eläkeläisyrittäjyydessä se, että yli 67-vuotiaiden yrittäjien ei välttämättä tarvitse hankkia muille pakollista yrittäjän eläkevakuutusta. Halutessaan YEL-vakuutuksen voi kuitenkin ottaa, ja siten kartuttaa eläkettä myös yksityisenä elinkeinonharjoittajana tehdystä työstä.

UKKO Pro -palvelun avulla helposti yrittäjyyden alkuun

Erilaiset verkossa toimivat taloushallintopalvelut tekevät yrittäjyyden aloittamisesta nykyään erittäin helppoa. Esimerkiksi UKKO Pro on täyden palvelun ratkaisu, jonka avulla voi paitsi perustaa toiminimen erittäin yksinkertaisesti, myös hoitaa kaiken muun aina laskutuksesta kirjanpitoon.

Kaikki toimii helposti, nopeasti ja turvallisesti sähköisessä muodossa ja kiinteällä kuukausihinnalla, eikä yrittäjän itsensä tarvitse vaivata päätään verotuksen, laskutuksen tai muun taloushallinnon asioilla. Näin uusi yrittäjä voi keskittyä heti alusta asti täysin siihen, minkä parhaiten osaa, eli yrityksensä tarjoaman palvelun tuottamiseen. Samalla voi myös olla varma siitä, että kaikki lakisääteiset ja byrokraattiset asiat tulevat hoidetuiksi ajallaan ja täysin oikeaoppisesti.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpitäjä, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja tarjoamme kirjanpidon reilulla hinnalla alkaen 0€/kk!
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Sisältöä, iloa ja energiaa elämään

Mikäli siis on vuosien mittaan haaveillut yrittäjäksi ryhtymisestä, tai ajatus oman yrityksen perustamisesta nousee mieleen aivan ensimmäistä kertaa vasta eläkeiän kynnyksellä, kannattaa unelmaan ehdottomasti puhaltaa eloa. Parhaimmillaan eläkevuosina harjoitettu yrittäjyys tuo elämään sisältöä, iloa ja energiaa, mikä vaikuttaa myönteisesti sekä henkiseen että fyysiseen terveyteen.

Erilaisten sähköisten palvelujen sekä muiden tietoa ja tukea tarjoavien tahojen ansiosta se on käytännössä helpompaa ja turvallisempaa kuin koskaan aiemmin. Vielä eläkeiässäkin voi siis kääntää täysin uuden lehden myös työelämän puolella, ja alkaa toteuttaa itseään juuri niin kuin on ehkä jo pitkään haaveillut.

Perusta toiminimi ilmaiseksi

UKKO Pro askel askeleelta on ratkaisu.

Yrittäminen ei voisi olla tämän helpompaa. Sinun tarvitsee vain noudattaa seuraavia askelia, ja olet valmis:

Perusta toiminimi. Sinun tarvitse täyttää lomakkeeseen vain perustiedot, kuten nimi, osoite ja henkilötunnus, sekä perustettavan yrityksen toimiala. Tunnistaudu verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella, ja asia on hoidettu.

Luo asiakasrekisteri, tee työ ja lähetä lasku. Voit seurata laskutuksen tilannetta kätevästi esimerkiksi mobiililiittymän avulla.

Vastaanota ostolaskut ja lisää ostokuitit palveluun. Voit luottaa automaattiseen kirjanpitoon. Teemme puolestasi myös ALV- sekä veroilmoitukset ja lähetämme ne Verottajalle.

Tämän vaivattomammaksi yrittäminen ei voisi enää muuttua. Saat kaikki tarvitsemasi palvelut saman katon alta edulliseen kuukausihintaan. Olet itsenäinen, riippumaton yrittäjä. Päätät itse yritystoimintasi sisällöstä, voit keskittyä työsi tekemiseen täydellä teholla ja nauttia työsi upeista tuloksista ilman, että sinun tarvitsee vaivata päätäsi kuittien ja laskujen arkistoinnilla.

Rekisteröityminen palveluumme on maksutonta eikä veloita sinua mihinkään. Maksat palvelun käytöstä vasta sitten, kun laskutuksesi ylittää 1000 euron. Tällöinkin maksat vain 10 euroa + alv. Palvelumme kuukausihinta ei kohoa koskaan yli 60 euron, vaikka liiketoimintasi jatkaisikin kasvamistaan. Voit siis turvallisesti siirtyä osa-aikaisesta yrittämisestä kohti päätoimista yrittäjyyttä ilman, että sinun tarvitsisi murehtia hallinnollisten kulujen kasvusta.

Voit tutustua hinnastoomme Hinnasto-sivultamme.

Perusta y-tunnus ja aloita heti

UKKO Pro -palvelu pitää sisällään seuraavia ominaisuuksia:

– Ilmainen y-tunnus

– Kirjanpito & laskutus

– Talouden seuranta reaaliajassa

– Digitaalinen arkistointi kuiteille

– Automaattiset viranomaisilmoitukset (ALV- ja veroilmoitukset)

– Ajopäiväkirja yli 50% yritysajoa ajaville

– Kirjanpitäjän tuki

Verotus ja yrittäjätulot eläkkeellä

Vanhuuseläkkeen eli työeläkkeen sekä kansaneläkkeen aikana voi työskennellä vapaasti, koska palkkatulo ei vaikuta vanhuuseläkkeeseen. Eläkkeellä olevan palkkatulo vaikuttaa myös eläkkeiden verotukseen. Koska eläkkeensaajan palkkatuloa verotetaan lähtökohtaisesti kuten palkkatuloa yleensä, siitä myönnetään myös samat vähennykset kuin muustakin palkkatulosta.

Jos harkitset oman yrityksen perustamista työkyvyttömyyseläkkeellä, on hyvä jo alkuvaiheessa olla yhteydessä omaan eläkelaitokseen ja selvittää, kuinka paljon oikein voi ansaita.

Työkyvyttömyyseläkkeen rinnalla voi ansaita korkeintaan 40 % eläkettä edeltävästä ansiotasosta. Osatyökyvyttömyyseläkkeellä ansaintaraja puolestaan on 60 %. Työkyvyttömyyseläkkeen voi myös jättää niin sanotusti lepäämään työjakson ajaksi. Eläkkeen lepuuttaminen kestää aina vähintään kolme kuukautta ja enintään kaksi vuotta. Jos vointi antaa myöden ja intoa riittää, kannattaa myös tiedustella mahdollisuutta muuttaa eläke osatyökyvyttömyyseläkkeeksi.

Ehkä kevytyrittäjyys onkin sinun juttusi?

Kuulostiko kaikki edellä lueteltu heprealta, mutta tiedossa olisi jo työkeikkoja tai asiakkaat ovat oven takana jonossa odottamassa? Sinun kannattaa ehkä harkita toiminimen vaihtoehdoksi kevytyrittäjyyttä.

Kevytyrittäjyys on joustava tapa työskennellä yrittäjämäisesti. Laskutuspalvelu huolehtii paperitöistä puolestasi ja sinä voit laittaa hihat heilumaan heti tai juuri silloin kun haluat. Lopettaminenkin on joustavaa, sillä palvelun käyttö ei sido sinua mihinkään.

Mitä siis enää odotat? Jos mielessä siintää bisnesidea, tartu tuumasta toimeen ja ala ansaita intohimollasi!

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Motiivit yrittäjyyteen eläkkeellä

Useimmat eläkeläiset eivät ryhdy eläkkeellä yrittäjäksi mielessään vain raha. Moni toki rahoittaa lisätienesteillä ylimääräiset menot, kuten vuotuiset ulkomaanmatkat. Harvalla työelämään palaamisen syynä on varsinainen tylsistyminen; todennäköisempi syy on se, että taitavaa kollegaa todella kaivataan töissä tai sitten yrittäjällä todella on apua tarvitsevia asiakkaita.

Hoitoalalle sekä siivoustyön pariin palataan usein, koska innokkaita sijaisia ei löydy.  Joillakin aloilla senioreita taas kaivataan töihin senkin vuoksi, että iäkkäät asiakkaat haluavat kohdata asiakaspalvelijoina ikätovereitaan. Asiakkaasta tuntuu, että yrittäjä tai muu asiakaspalvelija osaa asettua paremmin heidän asemaansa, jos hän on enemmän ostajan kaltainen.

Varttuneemmalla iällä yrittäjäksi ryhtyvillä intressit yrittäjyyteen ovat tosiaan usein erilaiset kuin nuoremmilla.

Motivaation lähde on usein jokin muu kuin raha – päinvastoin eläkkeellä toiminimen perustanut saattaa jopa investoida omasta pussistaan merkittävän summan yritykseen, jotta pääsee viettämään aikaa mielenkiintoisten projektien ja ihmisten kanssa.

Nuoremmalla iällä aloittava yrittäjä aloittaa usein kaiken alusta, tyhjältä pöydältä. Kypsässä iässä aloittava yrittäjä on jo ehtinyt koko työuransa kartuttamaan verkostoja, kokemusta ja osaamista. Näin yrittäjyys tuntuu turvallisemmalta vaihtoehdolta: “Vihdoin minulla on mahdollisuus kokeilla tätä, mistä olen aina haaveillut.”

Osa-aikaiseen tai pienimuotoiseen yrittäjyyteen toiminimi sopii osakeyhtiötä kevyemmän verobyrokratian vuoksi oikein hyvin. Jos tarkoitus on myydä jotakin muuta kuin omaa työpanosta, voi osakeyhtiön perustaminen olla paikallaan. Osakeyhtiötä kannattaa harkita yritysmuodoksi myös silloin, jos yrittäjyyden aloittamiseksi tarvitsee tehdä kalliita investointeja esimerkiksi koneisiin.

Yritysmuodosta riippumatta kannattaa heti alkuun hankkia hyvä kirjanpitäjä. Jos kirjanpitoasiat tuntuvat hankalilta, vierailta tai vastenmielisiltä.

Kirjoittaja: Piia Peiponen

 

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrityksen perustaminen: