Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Tuore yrittäjä Jake: “Rohkeutta on heittäytyä uusiin tilanteisiin”

Jake-Vilmusenaho

Kuvat: Jouni Ranta / Hotei Productions

Helsinkiläinen Jake Vilmusenaho on entinen kevytyrittäjämme, joka on vastikään siirtynyt toiminimiyrittäjäksi. Tähän tilanteeseen hän on päätynyt seuraten omia intohimojaan seuraamalla omia unelmia ja kulkemalla päättäväisesti kohti omia tavoitteitaan.

Jake huomasi jo nuorena haluavansa työskennellä itsenäisesti ja päästä toteuttamaan omia unelmiaan. Koska IT-ala oli kiinnostanut häntä lapsesta asti, hän lähti opiskelemaan datanomiksi. 20 ikävuoden kieppeillä Jake alkoi kiinnostua myös ravitsemuksesta ja sen vaikutuksesta hyvinvointiin. Kun kiinnostus ravitsemukseen ja hyvinvointialaan syveni, hän alkoi opiskella niistä lisää.

– Opiskelin ravitsemusta itsenäisesti ja intohimoisesti vapaa-ajallani, ja kävin samalla palkkatöissä. Lisäksi olen opiskellut myös sosiaalisen median markkinointia, jotta minulla on siitä tuoreimmat päivitetyt tiedot ja osaaminen myös tekniseltä puolelta.

Kevytyrittäjänä Jake aloitti kesällä 2018. Hän oli käynyt keskustelua tutun luontaistuotekauppiaan kanssa mahdollisista yhteistyökuvioista, ja he päätyivät tekemään sopimuksen, että Jake alkaa tehdä yritykselle sosiaalisen median markkinointia. Siinä työssä Jake pääsi hyödyntämään sekä ravitsemuksen opintojaan että teknistä osaamistaan.

Jaken työhön sisältyy sosiaalisen median päivityksiä ja markkinointia sekä tuotteiden valokuvaaminen ja videoiden tuottaminen. Lisäksi hän tekee uusasiakashankintaa some markkinoinnilla ja verkostoitumalla. Työ kevytyrittäjänä jatkui parin vuoden ajan.

– Tiesin kuitenkin, että jossain kohtaa on aika perustaa oma toiminimi. Muutama yrittäjäkaverini kannusti minua jo pidemmän aikaa perustamaan oman yrityksen. Koska toimintani kasvoi pikkuhiljaa isommaksi ja isommaksi, tuntui lopulta, että nyt on oikea hetki siirtyä yrittäjäksi.

Toiminimiyrittäjänä Jake tekee edelleen sosiaalisen median sisällöntuotantoa ja markkinointia hyvinvointialan yrityksille. Tavoitteena on yritysten toiminnan kasvattaminen ja kehittäminen. Hän kertoo suunnan olevan hyvä, ja huomattavaa kasvua on muutaman yrityksen kohdalla nähtävissä.

– Toiminimiyrittäjäksi siirtyminen tapahtui vasta vähän aikaa sitten ja vielä on paljon opittavaa sen suhteen, miten kaikki käytännön asiat toimivat. Mutta onneksi kaikkea oppii tekemällä ja kokemusta kartuttamalla. Minulla on myös hyvä ja luotettava kirjanpitäjä, joka jeesaa aina tarvittaessa!

Jake Vilmusenaho 2

Yksityisyrittäjänä toimiminen vaatii sitä, että on koko ajan valmis opettelemaan uusia asioita ja toimintatapoja ja sietää välillä vähän epävarmuuttakin. Onneksi läheisten ja jo pidemmän aikaa yrittäjänä toimineiden ystävien tuki auttaa paljon. Jake kertookin saaneensa paljon tukea sekä läheisiltään että mentoreiltaan.

Jake toteaa, että tärkeää itsensä työllistämisessä on uskallus heittäytyä uusiin tilanteisiin ja tuoda itseään esiin rohkeasti. Muille yrittäjyydestä kiinnostuneille ja siitä haaveileville hän suositteleekin lämpimästi, että kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan.

– On helppoa aloittaa kevytyrittäjänä ja sen jälkeen miettiä, haluaako jatkaa esimerkiksi omalla toiminimellä. Mene kohti unelmiasi ja haasta itseäsi! Kannattaa myös etsiä mentoreita, joilla voi olla sinulle annettavaa; ihmisiä, jotka ovat kulkeneet saman tyyppistä polkua, mihin itse olet matkalla ja joiden toiminta sinua kiinnostaa sekä inspiroi!

“Varmaa elämässä on vain muutos”

Vapaus, paikkariippumattomuus, omien aikataulujen määrittäminen – siinä muutama asia, jotka Jake nimeää itselleen tärkeiksi teemoiksi yrittäjyydessä. Hän kertoo, että on todella inspiroivaa päästä päivittäin työskentelemään intohimoisten yrittäjien kanssa; sellaisten, joille päämääränä on ihmisten hyvinvoinnin lisääminen.

– Pidän myös siitä, että minulle jää paremmin aikaa panostaa omaan itseeni, saan että tehdä sellaista työtä, mikä on itselleni merkityksellistä ja arvokasta! On myös hienoa, että voin elättää sillä itseni – se on todella palkitsevaa!

Jake toteaa, että hänellä on ollut hyvä ja innostunut fiilis toimintansa alusta lähtien eikä kevytyrittäjyyden aloittaminen tuntunut liian jännittävältä. Toki alkuvaiheessa oli pieniä haasteita esimerkiksi uusien asiakkaiden hankinnassa, mutta Jake totesi alkuhankaluuksien olevan normaalia uudelle yrittäjälle eikä hän pelännyt haasteita.

Hän myös toteaa, että yrittäjänä pitää oppia mukautumaan erilaisiin tilanteisiin ja muutoksiin nopeasti. Motivoivan haasteen toimintaan tuo juuri se, että mikään ei ole varmaa.

– Toisaalta tässä elämässä ei mikään muukaan ole varmaa, paitsi muutos – ihan kaikessa. Ja näinhän se on ollut aina ennenkin ja nyt koronan aikana tämä on vielä korostunut.

Poikkeuksellinen vuosi on aiheuttanut monille harmaita hiuksia! Jake toteaa kuitenkin olevansa optimistinen ja näkevänsä tulevaisuutensa valoisana ja eteenpäin menevänä.

– Toivon myös, että yhä useampi työllistää itse itsensä tulevaisuudessa ja lähtee tekemään sitä työtä, jonka kokee itselleen merkitykselliseksi. Koen yrittäjyyden olevan kaiken kaikkiaan hyvin palkitsevaa!

Jaken tarina on osa UKKO.fi:n Patsas rohkeudelle-kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esille itsenäisiä yrittäjiä, joita ilman Suomi ei pyörisi. Osallistu keskusteluun itsenäisen yrittämisen mahdollisuuksista ja haasteista Twitterissä tunnisteilla #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat.

Lue lisää kampanjasta: ukko.fi/rohkeus
Lue lisää kevytyrittäjyydestä: ukko.fi/kevytyrittajyys

Milla-Maria Karvinen

Milla on kynäniekka ja esteetikko, joka innostuu uuden oppimisesta ja näyttävästä sisältömarkkinoinnista. Tuottamallaan sisällöllä hän haluaa inspiroida ihmisiä löytämään sen oman juttunsa ja hyödyntämään kykyjään työelämässä.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Näyttelijä ja vaikuttajamarkkinoija Monika Lindeman: ”Saan työskennellä ammatissa, josta haaveilin jo lapsena!"

  Näyttelijän töiden ohella Monika Lindemanin viikkoja rytmittää myös sosiaalisen median vaikuttajamarkkinointi kevytyrittäjänä. Yrittäjyys kulkee Monikan suvussa, ja hän kokee itsekin perineensä vahvasti tämän ominaisuuden. Työpäivät ja -viikot ovat hyvin vaihtelevia. Toisinaan ajanhallinta ja vapaa-ajan sekä työn yhdistäminen tuottavat haasteita, mutta Monika ei vaihtaisi töitään mistään hinnasta. ”Parasta tässä työssä on se, että kaikki viikot ovat erilaisia.” Näyttelemisestä Monika innostui jo…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Personal Trainer ja hyvinvointialan yrittäjä Kira Koskela

  Elokuun kuukauden yrittäjämme on Kira Koskela, hämeenlinnalainen hyvinvointialan yrittäjä sekä entinen kilpauimari. Entisenä kilpa-uimarina hän on tottunut pistämään itsensä likoon ja harjoittelemaan nousujohteisesti. Urheilutaustaa häneltä löytyy myös kuntosalin puolelta, kuten mm. fitnes-tyyppisestä treenaamisesta. Kira on myös toiminut aiemmin mm. Fustra- yksilövalmentajana, valmentanut Arabiemiraateissa musliminaisten fysiikka- ja ravintovalmennusta sekä toiminut Personal Trainerina Fitness24sevenillä. Miten päädyit yrittäjäksi? Pohdin yrittäjyyttä ensimmäisen kerran vuosi…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat “Kevytyrittäjyys mahdollisti pienimuotoisen työnteon myös äitiyslomalla” – Viikon Kevytyrittäjä Personal Trainer Miia Numminen

  Kuka olet? Olen Miia Numminen, 32-vuotias elämänhaluinen Personal Trainer, ravintovalmentaja ja pienen tyttövauvan äiti Keuruulta. Elämäntapani on liikuttaa itseäni, perhettäni, läheisiäni sekä asiakkaitani. Liikun ja liikutan mahdollisimman monipuolisesti, eikä itselläni ole yhtä lajia ylitse muiden. Pyöräily (maantie, maasto, spinning), juoksu, uinti (triathlon), melonta, sup, ratsastus, jousiammunta, kiipeily, kuntosali, kahvakuula ja toiminnallinen harjoittelu kuuluvat kaikki lajeihin, joihin käytän aikaani eniten. Rakastan…

  Lue lisää