19-vuotias Elia kannustaa nuoria yrittäjyyteen ja tavoittelee itse menestystä vaatebisneksessä

Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

elia_ahola-yrittaja

19-vuotias Elia Ahola on ehtinyt olla monessa mukana. Energinen Elia ei pidä toimettomuudesta ja se käy selväksi miltei välittömästi, kun nuoren miehen kanssa keskustelee. Ei ole ihme, että Elian tapaamat yritysjohtajatkin ovat vakuuttuneet nuoren yrittäjän itsevarmuudesta ja aktiivisuudesta.

UKKO.fi:llä ja Elian perustamalla lehdellä on yhteinen tavoite; kannustaa ihmisiä kohti yrittäjyyttä ja kohti sitä, mikä tuntuu itsestä kaikkein mielekkäimmältä tekemiseltä. Olikin siis itsestään selvää tarttua Elialta tulleeseen tarjoukseen, joka liittyi hänen perustamansa Nuori Yrittäjä -lehteen. Kuultuamme yritteliään nuoren miehen tarinan, halusimme ehdottomasti kertoa siitä muillekin.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Lehtiprojekti opetti monenlaisia taitoja

Kun Kempeleeltä kotoisin olevan Elian oppisopimuskoulutus oli keväällä loppumaisillaan, huomasi hän, että luppoaikaa viimeisten koulutöiden ja erilaisten projektien jälkeen jäi. Vaikka viimeisissä koulun näyttötutkinnoissa oli paljon tehtävää ja erilaisia projekteja riitti vapaa-ajalle asti, halusi Elia käyttää innostustaan ja osaamistaan vielä muuhunkin. Reilussa kuukaudessa syntyi nuoria yrittäjyyteen kannustava Nuori Yrittäjä -lehti.

Elialla oli jo pidemmän aikaa ollut mielessä oman lehden teko, mutta lehden teema ja kohderyhmä eivät olleet vielä hahmottuneet. Yhtenä yönä idea kuitenkin syntyi ja jo seuraavana aamuna oli tartuttava tuumasta toimeen.

Elia sai oppia, että lehden teossa on monta liikkuvaa osaa ja se vaatii paljon työtä sekä lukuisten eri alojen osaamista. Elia opetteli lehtiprojektin aikana muun muassa koodaamaan, taittamaan ja haastattelemaan. Kunnianhimoisessa hankkeessa Elia otti apua vastaan ainoastaan pikkuveljeltään Andreakselta – miltei kaikki lehden teon vaiheet sujuivat siis mieheltä itseltään.

Motivaatio antaa voimaa oppia mitä tahansa

Elia kertoo, kuinka hän jo pienestä pitäen on halunnut olla omilla teoillaan muuttamassa maailmaa ja tekemässä jotakin suurta. Kun Elialta sitten kysyy, mistä hän eniten pitää yrittäjyydessä, tulee vastaus nopeasti:

”Yrittäjyydessä on parasta, että voi lähteä tekemään juuri sitä mistä tykkää, pääsee toteuttamaan omia intohimoja, oli ne sitten mitä tahansa. Pidän myös itseni haastamisesta ja uuden opettelemisesta.”

Tämä on helppo uskoa, kun miettii, mitä kaikkea uutta Elia opetteli lehtiprojektin myötä.

”Uskon, että kuka tahansa voi oppia mitä tahansa, jos vain motivaatio on kunnossa ja tavoite selvillä. Täytyy vain tarttua toimeen ja alkaa tehdä”, kuvailee Elia omien kokemuksiensa valistamana.

Vastoinkäymisiin ja ongelmiin Elia suhtautuu nykyisin tyynesti. Aiemmin Elia saattoi lannistua ja murehtia vastoinkäymisiä, mutta nyt hän kertoo ymmärtävänsä, että yrittäminen on ongelmien ratkomista. Tavoitteeseen pääseminen vaatii tietyn määrän luovaa ongelmanratkontaa ja jokaisesta ongelmasta voi löytää opin siemenen.

Lehteä tehdessä oppia tuli esimerkiksi kahdesta eri taitto-ohjelmasta, sillä aluksi Elia oli editoinut jo suunnilleen puolet lehdestä sellaisella ohjelmalla, joka ei ollut yhteensopiva painotalon ohjelmiston kanssa. Oli siis aloitettava alusta. Kömmähdys opetti useamman taitto-ohjelman käytön lisäksi sen, että yksityiskohdat kannattaa tarkastaa ennen aloittamista.

Tavoitteet on asetettu ylitettäviksi

Elian pääasiallinen yritystoiminta keskittyy Plako Clothing -vaatebrändin ympärille, jota hän luotsaa kahden muun innokkaan nuoren kanssa. Elia ei ujostele kertoessaan itse asettamiaan tavoitteita uralleen. Kunnianhimoinen tavoite onkin viedä merkkiä ulkomaille ja tehdä siitä seuraavan kymmenen vuoden aikana yksi Suomen johtavista vaatebrändeistä. Sitä ennen Elian on kuitenkin astuttava armeijan harmaisiin ja suoritettava asevelvollisuus.

Nuoret yrittäjät
Placo Clothing -tiimi eli Elia Ahola, Antto Nissilä ja Viljami Karjula.

Vaatemerkin lisäksi Elia haluaa toteuttaa itseään innostamalla nuoria omalla esimerkillään; hän käy pitämässä aina pyydettäessä puheita muun muassa oppilaitoksilla omasta urastaan ja omien unelmien toteuttamisesta. Esimerkillään Elia haluaa rohkaista muitakin tarttumaan tilaisuuteen tehdä sitä, mistä eniten pitää. Elia haluaisikin löytää myös itselleen ja omalle yrittäjän uralleen yhden suuren, konkreettisen tavoitteen, jota kohti hän sitten voi pienin askelin tai suurin harppauksin kulkea.

Elia vakuuttaa, että intoa piisaa myös jatkossa, kun koko ajan löytää itsestään niitä intohimoja, jotka antavat voimaa ja energiaa työn tekoon, niin ettei työ juurikaan tunnu edes työltä.

Miksi rajana olisi vain taivas, onhan kuussakin kävelty?

Mitenkäs Elian lehtiprojektin sitten kävi?

Lehti valmistui etuajassa ja tarkoituksena on jatkossakin julkaista sitä kerran vuodessa saman teeman ympärillä; nuoria ei voi koskaan kannustaa liikaa tavoittelemaan sitä omaa juttua. Tähän liittyvät myös Elian neuvot nuorille, jotka haaveilevat omasta yrityksestä:

”Mieti tarkkaan ne asiat, joita haluat elämässäsi tehdä. Kun olet löytänyt mielenkiinnon kohteesi, aseta tavoitteet, joita kohden voit kulkea.”

Vaikka yhteiskunta tai ympäristö asettaisi eteesi tietyt rajat tai normit, joiden mukaan pitää toimia, mieti, kuinka voisit laajentaa ja uudistaa näitä ympyröitä, neuvoo Elia.

”Yhteiskunta koittaa sanoa, että taivas on rajana, mutta tosiasia on, että kuussakin on joskus kävelty. Älä siis kuuntele niitä, jotka sanovat, ettei tuosta tule mitään.”

Nuori yrittäjä -lehti
Elia paiskaa kättä ZEFin Jaakko Alasaarelan kanssa, josta laadittiin juttu Nuori Yrittäjä -lehteen.

Elian luotsaaman vaatemerkin verkkosivut löytyvät osoitteesta www.placoclothing.com ja somessa yritystä kannattaa seurata erityisesti Instagramissa ja Snapchatissa @placoclothing.

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Lue myös

7 vuotta kevytyrittäjänä ennen toiminimen perustamista – viihdealan yrittäjä Aatu, 20, kertoo, miksi oikea aika uudelle yritysmuodolle oli juuri nyt

Kevytyrittäjyys alaikäisenä on mahdollista! 16-vuotias Rene ja 17-vuotias Jon tekevät tiliä kevytyrittäjinä

Bloggaaja Janina toimi kolme vuotta kevytyrittäjänä ennen seuraavaa siirtoa – ”yrittäjyydessä kaikki oli alkuun uutta minulle”

Urheiluselostaja Toni Saukkola muutti hauskan ajanvietteen mielekkääksi työksi

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

 

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Eeva Roots on somevaikuttaja ja itseoppinut valokuvaaja

  Olen Eeva, 34-vuotias helsinkiläinen itseoppinut valokuvaaja, sosiaalisen median vaikuttaja ja stylisti. Olen todella intohimoinen luovaa, visuaalista ja kaupallista työtä kohtaan monipuolisesti. Nautin ehdottomasti monipuolisesta työstä sekä itseni kehittämisestä. Mitä teet? Työni ja myös työnkuvani on vaihteleva, mutta tällä hetkellä pääpiste on sosiaalisen median yhteistöissä, joita toteutan eri yritysten kanssa, Pääpiste vaihtui lopetettuani viimeisimmän palkkatyöni vaatekaupassa, vaikka siinäkin ohella tein ahkerasti…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat “Toimittaja tai tiedottaja ei ole enää vain kirjoittaja, vaan moniosaaja” – Sirpa Pääkkönen

  Sirpa Pääkkönen, freelancer-toimittaja, yhteiskuntatieteiden maisteri, humanistististen tieteiden kandidaatti Helsingistä. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Työskentelin Helsingin Sanomissa yli 30 vuotta monella eri osastolla. Pitkän toimittajan uran jälkeen siirryin viime syksynä freenlaceriksi. Nyt yksi työni on ammattimainen blogin kirjoittaminen. Tällä hetkellä kirjoitan kahta eri blogia. Mitä teet? Oman blogini Taidetta, tarinoita, journalismia perustin jo syksyllä 2015. Siinä on ilmestynyt pari sataa lähinnä taidetta,…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Työkit-palvelun perustaja Emilia Olkoniemi antaa asiakkailleen työkalut työnhakuprosessiin

  Viikon kevytyrittäjämme Emilia Olkoniemi on työnhakuvalmentaja ja Työkit-palvelun perustaja. Hänen missionaan on auttaa jokaista löytämään oma unelmien työpaikkansa! Valokuvaaja: Pauli Huutonen Mitä teet? Päivätyössäni toimin asiakaspalvelun ja markkinoinnin tehtävissä terveysalan yrityksessä. Kevytyrittäjänä annan työkaluja työnhakuun: palveluihini kuuluvat yksilölliset CV:t ja työhakemustsekkaukset. Autan CV:n ja työhakemuksen sisällöllisissä ja ulkonäöllisissä seikoissa, kuten asettelussa, oman osaamisen tunnistamisessa ja sanoittamisessa, sekä henkilöbrändäyksessä. Tavoitteenani on,…

  Lue lisää