Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Urasuunnittelu – Missä oikeasti haluaisit olla töissä?

urasuunnittelu

Töissä ollaan noin kahdeksan tuntia päivässä. Tämän lisäksi päälle tulee vielä työmatkat. Työssä vietetään siis yli puolet hereilläoloajasta. Oletko koskaan miettinyt mitä oikeasti haluaisit tehdä? Kuinka paljon aikaa olet käyttänyt työurasi suunnitteluun? Tiedätkö missä haluaisit olla töissä kymmenen vuoden päästä? Kuinka paljon rahaa haluaisit tienata?

Vai oletko tähän mennessä vain seilaillut sattumanvaraisesti duunista toiseen?

Menestyksekäs ura on kuin onnellinen avioliitto, sitä ei rakenneta hetkessä, eikä uravalintoja tehdessä kannata hosua.

Uran tai yritystoiminnan suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja nähdä vaivaa, sillä huolella laaditut suunnitelmat tuottavat ajan kanssa menestyksekästä satoa. Hyvin toteutetulla urasuunnittelulla voi vähintään taata turvallisen perustan omalle työelämälle, sillä siihen yleensä sisältyy myös suunnitelmia pahan päivän varalle tai ikäviä yllätyksiä varten.

Mitä urasuunnittelulla oikein tarkoitetaan?

Urasuunnittelulla tarkoitetaan strategista suunnitelman luomista omaan työllistymiseen liittyen. Jo ylioppilas- tai ammatillisen tutkinnon loppuvaiheessa kannattaa alkaa luoda pitkän tähtäimen suunnitelmaa siitä, mihin suuntaan haluaa työelämäänsä kehittää, ja millaiselle alalle haluaisi tähdätä. Jotkut ammatit, kuten vaikkapa astronautti tai elokuvatähti, voivat yksinkertaisesti olla saavuttamattomia unelmia, mutta se ei estä suunnittelemasta uraa, joka jollain lailla sivuaa näitä ammatteja, tai joka mahdollistaa työskentelyn näillä aloilla.

Urasuunnitelman lähtökohdaksi kannattaa ottaa unelma siitä, millainen olisi täydellinen elämä työn näkökulmsta.  Kun unelma on selvillä, voi ruveta rakentamaan pieniä askeleita sitä kohti. Unelmatyöstäsi riippuen askelmat ovat tietysti erilaisia. Jos unelmatyö vaatii koulutusta, on ensimmäinen askel koulutukseen hakeminen. Jos taas haluamasi työtehtävä vaatii kokemusta ja ylenemistä korporaatiossa, niin ensimmäiset askelet ovat erilaisia.

Urasuunnitelman teko

Mitä urasuunnitelma sisältää?

Urasuunnitelma ei ole mikään Wirallinen suunnitelma, joten se saa olla hyvin pitkälti tekijänsä näköinen. Lähtökohtaisesti kannattaa lähteä liikkeelle koulutuksesta, mikäli omaa unelma-ammattia vastaavaa koulutusta tai tietotaitoa ei vielä ole tullut kartutettua. Jatko-koulutus ja kaikenlaiset syventävät opinnot kannattavat aina, sillä avoimen mielen omaava opiskelija oppii aina jotain uutta, vaikka aineisto tai asia olisikin periaatteessa jo entuudestaan tuttua.

Koulutuksen lisäksi kannattaa miettiä tavoitteita, eli sitä, mitä varten teet töitä? Kuuluuko suunnitelmaan jonkinlainen johtoasema, vai onko tarkoitus yksinkertaisesti oppia kaikki mahdollinen jostain tietystä ammatista ja ryhtyä mahdollisesti opettamaan tai ohjaamaan muita? Onko suunnitelmissa oman yrityksen perustaminen ja tavoitteena maailman markkinoiden valloittaminen? Pitkän tähtäimen suunnitelmiin kuuluu yleensä haasteellisia tavoitteita, jotka on hyvä pilkkoa pienempiin osiin, sillä kaiken kunnianhimoisimmatkaan bisneshait eivät loppujen lopuksi onnistu olemaan onnellisia menestyksestään, elleivät he ole oppineet ottamaan välillä rennommin ja nauttimaan pienemmistä saavutuksista kohti huippua.

Jos ahmii koko suklaakakun kerralla, ei ehdi lainkaan nauttia jokaisesta suupalasta. Kunnianhimoakin on siis hyvä oppia hillitsemään.

Tavoitteiden saavuttamiseksi on hyvä miettiä eri vaihtoehtoja, eli eri polkuja, joita kulkea kohti tavoitteita. Useimmiten joku tietty suunnitelma voi epäonnistua, ja jatkuva yrittäminen väärään suuntaan, jossa seinä nousee vastaan, tuntuu siltä kuin hakkaisi siihen päätänsä.

Joskus tarvitaan vain yksi isku lisää, että betoni murtuu ja läpimurto tapahtuu, mutta on mahdollista myös kokeilla voiko seinän kiertää ja etsiä eri reittejä, jotka vievät eteen päin.

Tee urasuunnitelma:

 1. Mikä on unelmien työpaikkasi?
 2. Miten pääset unelmien työhösi?
 3. Mikä on pienin askel jonka voit ottaa unelmien työpaikkaa kohti?

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä UKKO.fi eläkeläisille – töitä omilla ehdoilla!

  Oletko pian jäämässä eläkkeelle? Olet ollut työelämässä vuosikymmenien ajan. Olet kehittänyt oman osaamisesi huippuunsa. Pian olisi kuitenkin aika hypätä pois oravanpyörästä viettämään leppoisia eläkepäiviä ehkä golfin tai bingon parissa. Miltä tämä kuulostaa sinun korvaasi? Kuulostaako se ihanalta vai stressaako ajatus siitä, että kuinka saat päiväsi täytettyä mielekkäästä tekemisestä eläköidyttyäsi? Jos asia jäi mietityttämään, jatka lukemista! Työntekoa niinkuin itse parhaaksi näet?…

  Lue lisää
 • Työelämä Hyödynnä sosiaalinen etäisyys – kokosimme vinkit itsensätyöllistäjille!

  Nämä erikoiset ajat tuovat monelle huolta ja stressiä. Käynnissä oleva poikkeustila ja sen seuraukset – karanteeni ja sosiaalinen etäisyys – ovat sysänneet arkielämämme uuteen asentoon. Tämä hiljainen kausi kannattaa kuitenkin kääntää itselle mahdollisimman hyödylliseksi. Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä itsensätyöllistäjille, jotka miettivät, kuinka oman toiminnan saisi kannattamaan sosiaalisen etäisyyden aikana – ja sen jälkeenkin. Elämme varsin erikoista kevättä: suurin osa lähiaikojen…

  Lue lisää
 • Työelämä Lisätienesteistä on moneksi

  Työelämä on erityisesti tällä vuosituhannella sirpaloitunut. Työsuhteet ovat osa-aikaisia ja määräaikaisia, työt tehdään projekteina ja yhä useampi tienaa rahaa erilaisilla sivutöillä. Lisätienestejä hankitaan varsinaisen ammatin kanssa yhtä aikaa joko samalta alalta tai esimerkiksi harrastuksen parista. Joku tienaa reissurahaa kirjoittamalla blogia, yksi tekee keikkaa esiintyjänä tai joulupukkina, toinen valokuvaa tai ohjaa jumppia. Jotkut taas hyödyntävät omaa osaamistaan tekemällä konsulttitöitä oman päivätyönsä ohella.…

  Lue lisää