Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Urasuunnittelu – Missä oikeasti haluaisit olla töissä?

urasuunnittelu

Töissä ollaan noin kahdeksan tuntia päivässä. Tämän lisäksi päälle tulee vielä työmatkat. Työssä vietetään siis yli puolet hereilläoloajasta. Oletko koskaan miettinyt mitä oikeasti haluaisit tehdä? Kuinka paljon aikaa olet käyttänyt työurasi suunnitteluun? Tiedätkö missä haluaisit olla töissä kymmenen vuoden päästä? Kuinka paljon rahaa haluaisit tienata?

Vai oletko tähän mennessä vain seilaillut sattumanvaraisesti duunista toiseen?

Menestyksekäs ura on kuin onnellinen avioliitto, sitä ei rakenneta hetkessä, eikä uravalintoja tehdessä kannata hosua.

Uran tai yritystoiminnan suunnitteluun kannattaa käyttää aikaa ja nähdä vaivaa, sillä huolella laaditut suunnitelmat tuottavat ajan kanssa menestyksekästä satoa. Hyvin toteutetulla urasuunnittelulla voi vähintään taata turvallisen perustan omalle työelämälle, sillä siihen yleensä sisältyy myös suunnitelmia pahan päivän varalle tai ikäviä yllätyksiä varten.

Mitä urasuunnittelulla oikein tarkoitetaan?

Urasuunnittelulla tarkoitetaan strategista suunnitelman luomista omaan työllistymiseen liittyen. Jo ylioppilas- tai ammatillisen tutkinnon loppuvaiheessa kannattaa alkaa luoda pitkän tähtäimen suunnitelmaa siitä, mihin suuntaan haluaa työelämäänsä kehittää, ja millaiselle alalle haluaisi tähdätä. Jotkut ammatit, kuten vaikkapa astronautti tai elokuvatähti, voivat yksinkertaisesti olla saavuttamattomia unelmia, mutta se ei estä suunnittelemasta uraa, joka jollain lailla sivuaa näitä ammatteja, tai joka mahdollistaa työskentelyn näillä aloilla.

Urasuunnitelman lähtökohdaksi kannattaa ottaa unelma siitä, millainen olisi täydellinen elämä työn näkökulmsta.  Kun unelma on selvillä, voi ruveta rakentamaan pieniä askeleita sitä kohti. Unelmatyöstäsi riippuen askelmat ovat tietysti erilaisia. Jos unelmatyö vaatii koulutusta, on ensimmäinen askel koulutukseen hakeminen. Jos taas haluamasi työtehtävä vaatii kokemusta ja ylenemistä korporaatiossa, niin ensimmäiset askelet ovat erilaisia.

Mitä urasuunnitelma sisältää?

Urasuunnitelma ei ole mikään Wirallinen suunnitelma, joten se saa olla hyvin pitkälti tekijänsä näköinen. Lähtökohtaisesti kannattaa lähteä liikkeelle koulutuksesta, mikäli omaa unelma-ammattia vastaavaa koulutusta tai tietotaitoa ei vielä ole tullut kartutettua. Jatko-koulutus ja kaikenlaiset syventävät opinnot kannattavat aina, sillä avoimen mielen omaava opiskelija oppii aina jotain uutta, vaikka aineisto tai asia olisikin periaatteessa jo entuudestaan tuttua.

Koulutuksen lisäksi kannattaa miettiä tavoitteita, eli sitä, mitä varten teet töitä? Kuuluuko suunnitelmaan jonkinlainen johtoasema, vai onko tarkoitus yksinkertaisesti oppia kaikki mahdollinen jostain tietystä ammatista ja ryhtyä mahdollisesti opettamaan tai ohjaamaan muita? Onko suunnitelmissa oman yrityksen perustaminen ja tavoitteena maailman markkinoiden valloittaminen? Pitkän tähtäimen suunnitelmiin kuuluu yleensä haasteellisia tavoitteita, jotka on hyvä pilkkoa pienempiin osiin, sillä kaiken kunnianhimoisimmatkaan bisneshait eivät loppujen lopuksi onnistu olemaan onnellisia menestyksestään, elleivät he ole oppineet ottamaan välillä rennommin ja nauttimaan pienemmistä saavutuksista kohti huippua.

Jos ahmii koko suklaakakun kerralla, ei ehdi lainkaan nauttia jokaisesta suupalasta. Kunnianhimoakin on siis hyvä oppia hillitsemään.

Tavoitteiden saavuttamiseksi on hyvä miettiä eri vaihtoehtoja, eli eri polkuja, joita kulkea kohti tavoitteita. Useimmiten joku tietty suunnitelma voi epäonnistua, ja jatkuva yrittäminen väärään suuntaan, jossa seinä nousee vastaan, tuntuu siltä kuin hakkaisi siihen päätänsä.

Joskus tarvitaan vain yksi isku lisää, että betoni murtuu ja läpimurto tapahtuu, mutta on mahdollista myös kokeilla voiko seinän kiertää ja etsiä eri reittejä, jotka vievät eteen päin.

Tee urasuunnitelma:

 1. Mikä on unelmien työpaikkasi?
 2. Miten pääset unelmien työhösi?
 3. Mikä on pienin askel jonka voit ottaa unelmien työpaikkaa kohti?

Muita artikkeleita aiheesta Ura:

 • Ura Miten kirjoitetaan toimiva työpaikkailmoitus?

  Uuden työntekijän palkkaaminen on usein haastavaa. Kun olet päättänyt laittaa paikan julkiseen hakuun, on sinun varmistuttava, että juuri oikeat ihmiset löytävät sen. Työpaikkailmoituksella on suuri merkitys sillä, se vaikuttaa kaikkein eniten työnhakijoiden laatuun. Alla on listattuna kahdeksan vinkkiä paremman rekryilmoituksen kirjoittamiseen, jotta houkuttelet sopivimmat tyypit hakemaan. 1. Kirjoita suoraan oikealle hakijalle Etsitkö työntekijää, joka on vasta aloittamassa alalla vai haluatko…

  Lue lisää
 • Ura Lisäansioita kevytyrittäjänä

  Mitä on kevytyrittäjyys? Kevytyrittäjyys on uusi joustava työmuoto, joka mahdollistaa yrittäjämäisen toiminnan aloittamisen helposti ilman yritysrekisteriin liittymistä eli ilman omaa y-tunnusta. Y-tunnuksen tarvitsevat mm. toiminimiyrittäjät ja osakeyhtiöt. UKKO.fi-palvelun avulla voit siis laskuttaa tekemästäsi työstä yksityishenkilönä ilman yritysrekisteriin liittymistä. Yritysrekisteriin liittyminen maksaa, mutta UKKO.fi:n kevytyrittäjäksi liityt ilmaiseksi ja ilman sitoumuksia. Lue lisää yritysrekisteristä ja yrityksen perustamisesta. Valitset itse omat asiakkaasi ja määrität itse omat hintasi. Sinun…

  Lue lisää
 • Ura Miten saan ylennyksen töissä?

  Uralla eteneminen siintää monen haaveissa, mutta miten tehdä unelmista totta ja hankkia itselle ylennys? Kerromme tässä artikkelissa muutaman hyvän vinkin, joiden avulla vakuutat pomosi siitä, että ansaitset ylennyksen ja sinun tulisi saada entistä haastavampia työtehtäviä. Ota työpaikallasi entistä enemmän vastuuta Omien rajojen ylittäminen on eräs keino saada pomo uskomaan, että olet korvaamaton työntekijä. Voit esimerkiksi ottaa itsellesi omaehtoisesti lisävastuuta työpaikallasi.…

  Lue lisää