Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Maksumuistutus ja perintä

laskin_palkka

Maksumuistutus ja perintä ovat asioita, jotka liittyvät tilanteeseen, jossa lasku tai laina on jäänyt maksamatta. Ne koskevat niin yrityksiä kuin yksityisiä henkilöitäkin.

Mitä teen, jos saan maksumuistutuksen?

Jos posti tuo mukanaan maksumuistutuksen, on aika toimia. Maksumuistutus nimittäin on tilanne, joka ei vielä johda mihinkään oikeudellisiin toimenpiteisiin, kunhan lasku tai erääntynyt laina maksetaan välittömästi. Ennen laskun maksamista kannattaa kuitenkin tarkistaa omista tositteistaan, onko laskua maksettu vai ei, sillä joskus maksumuistutuskin saattaa olla aiheeton.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Jos laskua ei kuitenkaan ole maksettu, tulee se maksaa välittömästi tai viimeistään maksumuistutukseen merkittyyn eräpäivään mennessä. Jos tilillä ei ole katetta, jotta laskun voisi maksaa, on tilanne monimutkaisempi. Silloin kannattaa olla suoraan yhteydessä velkojaan, jotta laskun maksamisesta voidaan sopia.

Yleensä velkojat nimittäin antavat laskuilleen lisämaksuaikaa, sillä heille on tärkeintä se, että he saavat saatavansa. Neuvotteleminen kannattaa aina paremmin kuin se, että vain jättäisi laskunsa maksamatta ja maksumuistutuksensa huomioimatta. Sellainen tilanne nimittäin johtaa aina perintään.

Mitä tapahtuu silloin, kun perintä astuu mukaan kuvaan?

Jos laskua ei maksumuistutuksista huolimatta ole maksettu, siirtyy lasku perintään. Näin voidaan sanoa, vaikka myös toimet ennen oikeudellisia toimintoja ovat nekin perintää. Yleensä aina perintä tarkoittaa kuitenkin jonkun ulkopuolisen perintätoimiston yhteydenottoa, vaikka perintää voi toki johtaa velkoja itsekin.

Jos tilanne etenee maksumuistutuksia pidemmälle, astuvat mukaan siis oikeudelliset toimet, mikä tarkoittaa omaisuuden ulosmittaamista. Oikeuden päätöksellä velalliselta voidaan siis ulosmitata sellaista omaisuutta, joka kelpuutetaan maksamattoman laskun tai velan kattamiseksi. Myös oikeudenkäynnistä aiheutuvat kulut tulevat velallisen maksettaviksi.

Maksamaton lasku aiheuttaa aina myös maksuhäiriömerkinnän. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilön luottotietoihin tulee merkintä, joka estää jatkossa uusien lainojen ottamisen tai osamaksulla maksamisen. Myös esimerkiksi vuokra-asunnon hankkiminen on luottotietojen menetyksen jälkeen vaikeaa.

Lue myös

Kevytyrittäjä ja ulosotto – estävätkö menneisyyden rahaongelmat kevytyrittäjyyden?

Asiakkaan luottotietojen tarkistus ja milloin maksamattoman laskun voi laittaa perintään

 

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Toiminimiyrittäjän ja toiminimen vakuutukset

    Yrityksen perustaminen on jännittävää aikaa yrityksen perustajalle tai perustajille. Kutkutus uudesta ja oman unelman toteutumisesta on suurimmillaan, kun yritys on lainvoimaisesti olemassa ja ensimmäiset rahat kilahtavat kassaan. Yrittäjyyden alkumetreillä on myös mietittävä vakuutuksien tarvetta. Vakuutuksien miettiminen saattaa kuulostaa tylsältä, mutta ne tuovat kuitenkin turvaa yrittäjän arkeen. Esittelemme tässä artikkelissa aloittavaen yrittäjän vakuutukset. Kerromme perusasiat pakollisista ja vapaaehtoisista vakuutuksista. Mitä vakuutuksia…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Ostolaskujen käsittely

    Onko kuitit hukassa ja ostolaskut kadoksissa sähköpostin syövereissä? UKKO Toiminimiyrittäjyyspalvelun ostolaskut auttavat tässä asiassa. Keskitetty laskujen hallinta varmistaa sen, että kuitit ovat tallessa turvallisessa pilvipalvelussa aina kun niitä tarvitset. Pienyrittäjälle ostolaskujen arkistointi on aina työlästä ja varsinkin tilinpätöksen hetkellä tiedon tulisi olla saatavissa nopeasti kirjanpitäjälle. UKKO Toiminimiyrittäjyyspalvelussa ostolaskut pysyvät tallessa ja kirjanpitokin onnistuu automaattisesti.

    Lue lisää
  • Taloushallinto Tilitoimiston vaihtaminen

    Joskus saattaa tulla eteen tilanne, jolloin tilitoimiston vaihtaminen on syystä tai toisesta järkevää. Me kerromme yleisimpiä syitä, joissa vaihto voi tulla ajankohtaiseksi.  Joskus tilitoimiston vaihtaminen on kannattavaa Joskus voi käydä myös niin, että yrityksen perustamiskiireiden keskellä eri tilitoimistoja ei tule vertailtua riittävän tarkasti, tai jostakin muusta syystä tulee tehtyä hätiköity tai muuten vain vääräksi osoittautuva valinta. Harkintaa kannattaa toki käyttää…

    Lue lisää