Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Aloittavan yrityksen markkinointi – Mistä uuden yrityksen markkinointi kannattaa aloittaa?

uuden-yrityksen-markkinointi

Miten aloittaa uuden yrityksen markkinointi? Yksi uuden yrityksen pahimpia virheitä on unohtaa koko markkinointi tai tehdä sitä ainoastaan puoliteholla. Tällöin loistava palvelu tai tuote menee helposti hukkaan, mikäli potentiaaliset asiakkaat eivät tiedä yrityksesi olemassaoloa. Näin ollen markkinointiin panostaminen tulisikin alkaa jo rahoitushakemuksia sekä liiketoiminnan budjettia laatiessa.

Tässä blogikirjoituksessa kerromme, mitä kaikkea uuden yrityksen kannattaa ehdottomasti tehdä markkinointinsa eteen.

Aloittavan yrityksen markkinointisuunnitelma

Uuden yrityksen markkinointi kannattaa aina aloittaa markkinointisuunnitelman tekemisestä. Ilman minkäänlaista suunnitelmaa, jää markkinointi helposti hajanaisiin tekoihin eikä yritys saavuta haluttuja tavoitteita. Markkinointisuunnitelmaa voidaan tarkastella tietynlaisena karttana, jossa ilmenee lähtöpaikka ja maali. Reitti maaliin voi välillä mutkitella, mutta kartalla on pysyttävä.

Markkinointisuunnitelman tulisi olla kevyt, mutta täynnä asiaa.

Toimiva markkinointisuunnitelma pitää sisällään seuraavia asioita:

 • Liiketoiminnalliset tavoitteet ja mittarit: Mitä markkinoinnilla halutaan saada aikaiseksi ja miten tuloksia mitataan?
 • Kohderyhmä: Keille markkinointi kohdistetaan?
 • Kilpailija-analyysi: Ketkä ovat suurimpia kilpailijoitasi?
 • Markkinointikanavat: Missä kanavissa markkinoidaan tuotetta tai palveluasi?
 • Hinnoittelu: Mikä on tuotteesi tai palvelusi hinta?
 • Markkinointibudjetti: Kuinka paljon käytät markkinointiin rahaa?
 • Toimenpidelista: Mitä toimenpiteitä tehdään, jotta saavutetaan tavoitteet?
 • Tulosten mittaaminen: Miten tuloksia seurataan ja raportoidaan?

Mieti ketkä ovat ihanneasiakkaitasi

Ennen kuin tuotetta tai palvelua lähdetään markkinoimaan, on tärkeää määritellä kohderyhmät, joille halutaan suunnata viestit. Kun tiedät ketkä ovat asiakkaitasi, on sinun helpompaa myös suunnitella markkinointia heille.  Kaikkea ei kannata myydä kaikille, sillä se ei yleensä tuo tehokkaita tuloksia.

Esimerkiksi kotoa juuri muuttaneeseen nuoreen luultavasti vetoaa erilainen markkinointityyli kuin varakkaaseen kaupunkilaisrouvaan.

Kohderyhmän määrityksessä kannattaa siis lähteä liikkeelle perusasioista: mitä sukupuolta kohderyhmä edustaa? missä he asuvat? minkä ikäisiä he ovat? ovatko he opiskelijoita, työssäkäyviä vai eläkeläisiä?

Pelkästään näiden pohjalta ei voida kuitenkaan määritellä kohderyhmää, vaan on mietittävä myös syvällisemmin mikä heitä kiinnostaa ja motivoi. Asetu aina asiakkaan saappaisiin. Mitä tarkemmin määrittelet asiakkaasi, sitä paremmin myös markkinointiviestisi uppoaa heihin.

Uuden yrityksen markkinointikanavat – aloita näistä!

Alkava yrittäjä ei tarvitse markkinointinsa tekemiseen järjettömän suurta budjettia tai vankkaa osaamista.

Tänä päivänä digitalisaation myötä tarjolla on runsaasti erilaisia keinoja, joilla hankkia näkyvyyttä. Luettelemme seuraavaksi pienyrittäjälle sopivia markkinointikanavia, joilla pääsee hyvin alkuun:

Facebook

Facebook on tehokas kanava asiakkaiden hankintaan, kun halutaan tavoittaa tarkasti potentiaaliset asiakkaat, jotka eivät välttämättä vielä ole kuulleet yrityksestäsi. Herätä potentiaalisten asiakkaiden kiinnostus Facebookissa ja ohjaa heidät sivustollesi, jossa pyrit saamaan heidät maksaviksi asiakkaiksi. Budjetin ei tarvitse olla suuri, sillä Facebookin klikkihinnat ovat Suomessa alhaisia. Kustannustehokkuus kuitenkin edellyttää, että mainoksen budjetti, sisältö ja kohderyhmä on suunniteltu huolellisesti.

Facebook on myös hyvä alusta blogikirjoituksien jakamiseen, sillä mitä enemmän saat tykkäyksiä, jakoja sekä kommentteja, sitä paremman näkyvyyden saat kirjoituksellesi.

Instagram

Instagram on erinomainen kanava viestiä visuaalisesti sekä kasvattaa tunnettuutta potentiaalisten asiakkaiden keskuudessa. Instagram soveltuu niin lifestyle-yrittäjille kuin myös asiantuntijapalveluita tarjoaville. Kuvien sekä videoiden lisäksi Instagramin tarinat ovat tulleet yhä suosituimmiksi ja niitä myös katsotaan paljon.

Instagramin hyvä puoli on se, että sisältö voi olla siellä kevyempää ja sellaista mikä ei suoranaisesti liity yrityksesi toimintaan. Instagramissa voi hyvin julkaista normaalin arkipäivän asioita, materiaalia omasta työpäivästä, julkaista behind the scenes -materiaalia sekä käynnistää kampanjoita erilaisten juhlapyhien kylkeen. Aitous ja arkipäiväinen tunnelma vetoaa ihmisiin paremmin kuin virheettömät kiiltokuvat.

Google-mainonta

Alkavan yrityksen kannattaa myös tehdä Google-mainontaa, jonka avulla voi ohjata liikennettä kotisivuille, markkinoida tuotteita/palveluita sekä kasvattaa myyntiä. Google-mainokset ovat tehokas keino tuoda yrityksesi näkyviin juuri silloin, kun ostoaikeissa oleva asiakas etsii googlesta ratkaisua tarpeeseensa.

Google-mainontaa voi myös tehdä pienellä budjetilla, vaikka 100-200 eurolla kuukaudessa. Maksat mainonnasta ainoastaan silloin, kun joku klikkaa mainoksiasi. Mikäli et saa klikkauksia, et myöskään maksa mitään Googlelle.

Muut tavat markkinoida uutta yritystä

Äsken mainittujen kanavien lisäksi on myös muitakin markkinointikanavia, joista luettelemme seuraavaksi tärkeimmät.

Blogi

Yritysblogia ei kannata unohtaa, sillä bloggaaminen on ilmaista ja sen kautta yritys saa helposti näkyvyyttä. Parhaimmillaan yritysblogi toimii ns. liidigeneraattorina, joka vahvistaa luottamusta yrityksen osaamisesta ja tukee myyntityötä.

Blogiin kannattaa kirjoittaa sellaisista aiheista, joita kohdeyleisösi mahdollisesti miettii ja etsii vastauksia. Blogissa voi myös kertoa tuotteista/palveluista ja esitellä esimerkiksi henkilöstöä.

Mikäli blogikirjoitukset tuottavat asiakkaillesi lisäarvoa, tulevat asiakkaat todennäköisemmin vierailemaan myöhemminkin verkkosivuillasi.

Uutiskirjeet

Uutiskirjeet ovat oiva tapa viestiä prospekteille sekä jo olemassa oleville asiakkaille. Uutiskirjeitä voi luoda ilmaiseksi esimerkiksi MailChimp -palvelun avulla, jonka saa yhdistettyä kätevästi WordPressin avulla tehtyihin kotisivuihin.

Uutiskirjeen tarkoituksena on tiedottaa lukijoita yrityksen ajankohtaisista asioista, tuotteista, palveluista sekä tarjouksista. Säännöllisesti lähetetty uutiskirje pitää yrityksesi asiakkaiden mielessä. Tärkeintä on vain, että aloitat!

Hakukoneoptimointi

Viimeisenä, muttei vähäisimpänä: hakukoneoptimointi. Hakukoneoptimoinnin avulla voidaan parantaa verkkosivujen sijoituksia hakukoneiden orgaanisissa hakutuloksissa. Alkavalle yritykselle hakukoneoptimointi on tärkeää erityisesti näkyvyyden ja liikenteen saamisen kannalta. Yrityksen tulisi tuottaa jatkuvasti uutta sisältöä verkkosivuille sekä hankkia ulkopuolisia linkkejä, jotta verkkosivut löytyisivät mahdollisimman monella eri hakusanalla ja olisivat sijoittuneet kärkisijoille.

Hakukoneoptimointi jaetaan sivuston sisällä tapahtuviin toimenpiteisiin sekä sivuston ulkopuolella tapahtuviin toimiin.

Sivuston sisäiseen optimointiin kuuluu muun muassa verkkosivuston sisällöt, elementit, kuvat sekä teknilliset toimenpiteet. Teknillisiä toimenpiteitä ovat esimerkiksi sivuston nopeus ja käyttäjäystävällisyys.

Ulkoista optimointia puolestaan ovat kaikki toimenpiteet, jotka tapahtuvat verkkosivustosi ulkopuolella. Näitä ovat esimerkiksi vieraskynäblogit, arvostelut sekä sivustosi jaot sosiaalisessa mediassa.

Hakukoneoptimointia ei tule ajatella yhtenä suorituksena, vaan jatkuvana prosessina, joka kuuluu markkinointiin. On myös hyvä pitää mielessä ettei hakukoneoptimoinnin tulokset näy mainonnan tapaan heti.

Hakukoneoptimointi on laaja aihe, joten suosittelemme lukemaan lisää aiheesta esimerkiksi täältä.

Uuden yrityksen markkinointi – ulkoistettuna vaiko itse tehtynä?

Pienyrittäjä pystyy tekemään markkinointiansa hyvin itse, kunhan kotisivut ja sosiaalisen median kanavat ovat kunnossa sekä yrittäjällä on hieman ymmärrystä markkinoinnin perusperiaatteista.

Tänä päivänä myös Internetin ihmeellisestä maailmasta löytyy paljon hyviä sivuja sekä artikkeleita digimarkkinointiin liittyen. Lisäksi on mahdollista osallistua verkkokursseille tai ostaa markkinointitoimistoilta konsultointiapua ja opastusta, jotta markkinointi lähtee sujuvasti käyntiin. Mikäli myöhemmin tuntuu ettei aikaa ole riittävästi markkinoinnin järjestämiseen, voi silloin markkinoinnin ulkoistaminen olla järkevää.

UKKO Pron oma markkinointikoulu – täysin ilmainen!

Me tarjoamme pienyrittäjille ilmaisen osallistumisen markkinointikouluumme, jonka aikana yrittäjä oppii tuloksellisen markkinoinnin salaisuudet. Nämä vinkit toimivat parhaiten pienyrittäjillä.

Haluatko lisää asiakkaita? Liity ilmaiseen markkinointikouluumme!

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpitäjä, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja tarjoamme kirjanpidon reilulla hinnalla alkaen 0€/kk!
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Markkinointi:

 • Markkinointi Haluatko huolehtia asiakassuhteistasi somen avulla? Tässä 3 vinkkiä sinulle!

  Freelancerit toimivat hyvin yrittäjämäisesti ja heidän pitää hankkia itselleen tekemänsä työsuoritteet. Kun olet saanut uuden asiakkaan, kannattaa siitä pitää ehdottomasti kiinni, koska vanhoille asiakkaille sinun aina helpompi tehdä jatkossa lisää töitä. Oletuksena tietenkin se, ettet ole ryssinyt ensimmäistä keikkaa oikein urakalla. Uusien asiakkaiden hankkiminen voi viedä sinulta paljon enemmän aikaa. Panosta siis asiakassuhteisiin ja pidä asiakkaistasi huolta. Sosiaalinen media antaa sinulle…

  Lue lisää
 • Markkinointi Täydelliset kotisivut ilmaiseksi

  Haluaisitko sinäkin tehdä itse verkkosivut yritykselle? Kevytyrittäjä tai toiminimiyrittäjä voi helposti tehdä itselleen täydelliset kotisivut ilmaiseksi, tai muutaman kympin hintaan. Tässä blogikirjoituksessa kerromme miten! Millaiset ovat laadukkaat verkkosivut yritykselle? Mitä asioita pitää huomioida verkkosivujen suunnittelussa ja rakentamisessa? Kokosimme tähän kirjoitukseen parhaaksi todettuja ratkaisuja, jotka auttavat verkkosivujen hankkimista tai tekemistä harkitsevaa pienyrittäjää. Tänä päivänä verkkosivut voi rakentaa useilla eri työkaluilla ilmaiseksi.…

  Lue lisää
 • Markkinointi Millainen uutiskirjemarkkinointi kasvattaa kevytyrittäjän liiketoimintaa?

  Onko sähköpostilaatikkoosi kilahtanut tänään uutiskirje? Osaatko sanoa, kuinka monta markkinointisähköpostia saat päivässä yrityksiltä, joiden palveluita olet käyttänyt tai joille muuten olet antanut yhteystietosi? Markkinointiviestien ja uutiskirjeiden on pakko toimia, koska miltei jokainen yritys niitä lähettää, on ensimmäinen ajatus tästä sähköisen markkinoinnin muodosta. Mutta miten markkinointiaan aloittava yrittäjä pääsee alkuun uutiskirjeiden kanssa? Kuinka jalostaa sähköpostiviesteistä kannattavaa liiketoimintaa? Uutiskirjeet jakavat sekä vastaanottajien…

  Lue lisää