Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Uusi eläketulkinta ei tee itsensä työllistäjistä väliinputoajia

Yle julkaisi verkossa 6.5. artikkelin ”Tuore vakuutusmuutos tekee itsensä työllistäjästä väliinputoajan: ’Freelancer ei ole oikea yrittäjä’”.

On totta, että työeläkeyhtiöiden uusi tulkinta kevytyrittäjien eläkevakuuttamisesta on iso muutos. Artikkelissa haastateltavat antavat kuitenkin ymmärtää, että tämä muutos poistaisi monien kevytyrittäjien toimintaedellytykset. Tämä ei pidä paikkaansa.

On tärkeää, että tästä asiasta keskustellaan, sillä se koskettaa lähes 100 000 suomalaista itsensä työllistäjää. Kyse on suuren ja koko ajan kasvavan joukon tavasta tehdä töitä. Haluamme tässä postauksessa hieman selventää artikkelin vahvistamia yleisiä harhakäsityksiä.

Eläkevakuutuksia koskeva muutos on seurausta työeläkeyhtiöiden muuttuneesta käytännöstä, ei uudesta voimaan tulleesta laista. Jatkossa kevytyrittäjät ovat yrittäjän eläkevakuutuksen alaisia. YEL-velvollisuus on vain sellaisilla kevytyrittäjillä, joiden työtulo ylittää 7 645,25 euroa vuodessa ja joiden yhtäjaksoinen yrittäjätoiminta kestää neljä kuukautta.

Me UKKO.fi:ssä hoidamme yrittäjäeläkevakuutukset niille käyttäjille, joilla tämä raja ylittyy. Kuten tähänkin saakka, hoidamme laskuttavan kevytyrittäjän puolesta kaikki lakisääteiset tilitykset verottajalle, vakuutusyhtiölle ja eläkelaitoksille. UKKO.fi-laskutuspalvelu huolehtii edelleen myös käyttäjiensä tapaturma- ja vastuuvakuuttamisesta toimeksiannon aikana. Toki halutessaan kevytyrittäjät voivat nyt ottaa myös yrittäjän tapaturmavakuutuksen.

Laskutuspalvelun kautta toimivat kevytyrittäjät eivät velkaannu YEL-maksujen seurauksena. UKKO.fi-laskutuspalvelu opastaa ja neuvoo YEL-vakuuttamiseen liittyvissä kysymyksissä sekä auttaa käyttäjää seuraamaan YEL-vakuutuksen työtulon minimirajan lähestymistä. UKKO.fi tekee myös oman YEL-vakuutuksen tilanteen ja karttuneiden maksujen seuraamisesta helppoa.

Käytännössä kuitenkin yli 90 prosentilla kevytyrittäjistä ansiotaso jää YEL-velvoiterajan alapuolelle. Näille käyttäjille on toki ikävää, ettei heille enää laskutuspalvelumme kautta kerry töistä eläkettä. Toisaalta he saavat tämän osuuden nyt kokonaan itselleen ja voivat järjestää eläketurvaansa omatoimisesti parhaaksi katsomallaan tavalla.

Monet ovat olleet huolissaan myös uudistuksen vaikutuksista työttömyysturvaan.

Tähänkään saakka kevytyrittäjänä tehdyt työt eivät ole kerryttäneet palkansaajien työttömyyskassan työssäoloehtoa. Uuden tulkinnan myötä YEL-vakuutuksen alaiset henkilöt voivat liittyä yrittäjien työttömyyskassaan ja sitä kautta kerryttää työssäoloehtoa. Näiltä osin tilanne siis paranee ja selkiytyy. Henkilö voi 18 kuukauden ajan kuulua sekä yrittäjän että työntekijän kassaan.

Työttömyysturvalain mukaan kevytyrittäjät on vuoden 2016 alusta tulkittu työttömyysturvassa yrittäjiksi. YEL-vakuutuksen piiriin siirtyminen ei muuta tätäkään tulkintaa. Työttömyystukien kannalta kriittisin kohta on päätoimisuuden ja sivutoimisuuden arviointi. Kuten työ- ja elinkeinoministeriön tilaamassa selvityksessäkin vuoden vaihteessa todettiin, ratkaisevaa on, että kevytyrittäjät voivat luottaa yhteneväiseen tulkintatapaan eri TE-toimistoissa.

Palvelumme tarkoituksena on helpottaa kevytyrittäjiä koskevaa byrokratiaa ja tehdä oman työn laskuttamisesta helppoa. Toimintamme on vähentänyt huomattavasti harmaata taloutta ja mahdollistanut helpomman siirtymisen täyspäiväiseksi yrittäjäksi. Tämän tavoitteen eteen teemme jatkossakin töitä.

Kirjoittaja Piia Peiponen

Lue myös

Yrittäjän eläkevakuutus – YEL – Kattavasti ja selkokielisesti selitettynä

Muita artikkeleita aiheesta Ajankohtaista:

 • Ajankohtaista Osumo + UKKO.fi: Yrittäjän helppo erottuvuuskoulutus - ilmoittaudu mukaan ilmaiseksi!

  Jos haluat saada helpommin lisää asiakkaita ja myyntiä, tämä on vuoden tärkein koulutus, johon tulet osallistumaan. Erottuminen on oikotie helpompaan myyntiin ja parempiin katteisiin. Tässä koulutuksessa opit erottumisen salat ja sen, miten saat asiakkaat valitsemaan juuri sinut kilpailijoiden joukosta. KATSO LISÄTIEDOT JA ILMOITTAUDU ILMAISEKSI MUKAAN TÄÄLLÄ! Koulutuksen ajankohdat: Koulutus 1: Torstai 28.10. klo 15 – 15.25 Koulutus 2: Torstai 4.11.…

  Lue lisää
 • Ajankohtaista Annoimme iloa ja aikaa yksinäiselle ja vähävaraiselle vanhukselle!

  Vanhuusvuosien pitäisi olla meille niitä onnellisimpia. Valitettavasti monelle näin ei kuitenkaan ole; suuri osa Suomen vanhuksista kärsii yksinäisyydestä ja masennuksesta. Joka toinen päivä suomalainen vanhus tekee itsemurhan. Yhteistyökumppanimme Gubbe tekee ansiokasta työtä vanhusten hyväksi Suomessa, samalla työllistäen eri ikäisiä ihmisiä. Lokakuun alusta UKKO on ollut mukana tukemassa Gubben toimintaa. – Koemme meille luontaiseksi tavaksi kantaa kortemme kekoon antamalla Gubbe-sydänystävän iloa…

  Lue lisää
 • Ajankohtaista Miltä näyttää UKKO.fin asiakaspalvelijan työviikko? Milka piti Yrittäjyyskoululle päiväkirjaa

  Miltä näyttää UKKO.fin Toiminimiyrittäjiä asiakaspalvelussa auttavan Milkan työviikko? No ei ainakaan tylsältä! Sukella mukaan Milkan arkeen ja ylläty siitä, miten monipuolista asiakaspalvelijan työ voikaan kaikissa erilaisissa tilanteissa olla. Tällä viikolla vietetään kansainvälistä asiakaspalveluviikkoa. Maanantai / Kirjanpidon kiemuroiden selvittelyä Aamu alkaa teekupillisen keittämisellä ja aamupalaverilla, jossa pidetään pikakatsaus sekä oman tiimin viime viikon kuulumisiin että alkavan viikon tuleviin juttuihin. Katsauksen jälkeen…

  Lue lisää