“Vaihtelu ja luovuus ovat työssäni hienoa” – livekuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä Aino Sutinen

Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

viikon-kevytyrittaja-Aino-Sutinen

Aino Sutinen, helsinkiläinen livekuvittaja ja sarjakuvapiirtäjä.

Mitä teet?

Teen asiakkaille livekuvituksia tapahtumiin sekä erilaisia asioita selittäviä infosarjakuvia. Teen myös tavallisia kuvituksia ja esimerkiksi karikatyyrimuotokuvia, videopiirrosta ja käsintekstausta. Olen erikoistunut yhdistämään tietoa, dokumentointia, viestintää ja huumoria työssäni.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Olen tehnyt sarjakuvia kauemmin ja sarjakuvablogini kautta aloin tallentaa itseäni kiinnostavia puhetilaisuuksia sarjakuva-/livekuvitusmuotoon. Huomasin tällaisen nopean, keskittymistä vaativan muistiinpanopiirtämisen sopivan itselleni ja pian aloin saada asiakkaita blogini ja verkostojeni kautta.

Dokumentaarinen sarjakuva ja infosarjakuva kiinnostavat itseäni myös ja olen opettanutkin niiden ja matkasarjakuvien tekemistä Sarjakuvakeskuksella Helsingissä.

Aino Sutinen kuvitus

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Teen erilaisia asioita lomittain: livekuvituksia, tilaussarjakuvia, lehtisarjakuvia, omaa luovaa työtä, kuvituksia ja kirjoja. Lisäksi teen osa-aikaisesti järjestötiedotustöitä ja päätoimitan Sarjainfo-kulttuurilehteä. Piirrän ja kirjoitan, pidän työhuonetta siellä missä milloinkin tarvitaan, kun en ole valopöytäni ääressä.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Rakastan sarjakuvaa ja uskon, että siinä on paljon käyttämätöntä potentiaalia myös tiedonvälityksessä. Vaihtelu ja luovuus ovat työssäni hienoa. Tapahtumia livekuvittaessa aika menee siivillä ja aina oppii uutta. Tykkään piirtää mallista ja mielikuvituksesta, tehdä tutkimusta, välittää informaatiota visuaalisesti ja keksiä vitsejä.

Aino Sutinen livekuvitus

Missä haluaisit kehittää itseäsi?

Pyrin aina kehittämään itseäni piirtäjänä, kirjoittajana ja viestijänä. Kokeilen uusia välineitä ja lähestymistapoja. Kehittelen erilaisia tyylejä erilaisiin käyttötarkoituksiin, mutta en halua matkia muiden tekemiä asioita vaan luoda jotain omaa. Sivistän itseäni, luen kirjoja, opiskelen kieliä ja matkustelen.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Yhteydenottoja ja kontakteja voi tulla yllättävistä paikoista, kun verkostoituu!

Tutustu Ainon kotisivuihin ja hänen töihinsä:

Haluatko sinä viikon kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja: Saara Teirivaara

Saara tuottaa sanoja, kuvia ja tarpeen tullen melkeinpä mitä tahansa muuta jota markkinoinnin maailmassa saattaa tarvita. Erityisen lähellä tämän some-Picasson sydäntä ovat Instagram, lämmin sää, valkoiset tennarit ja kaikki visuaaliset asiat.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Ravintolasiivooja Susanna Lahtinen

  Olen Susanna, 41-vuotias nainen ja kahden aikuisen lapsen äiti Lahdesta. Mitä teet? Olen aina rakastanut siivoamista, ja aiemmin tosin työtä tehnyt enemmän myyntialalla, mutta alan työtilanne huono, joten ajauduin “vahingossa” ravintolasiivouksia tekemään. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Ensin siivosin Lahden keskustassa yhtä ravintolaa, minkä jälkeen minulle tarjottiin toista. Nyt minulla on jo kolme ravintolaa siivottavana! Vaikka työni on hyvin fyysistä ja herätykset…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Miska Karhu muuttaa maailmaa runo kerrallaan

  Kuka olet? Olen Miska Karhu, kirjoittaja, runoilija, opiskelija, taiteilija ja aktivisti. Päätoimisesti opiskelen uskontotiedettä yliopistossa, ja opiskelualani vaikuttaa myös taiteeseeni. Sen lisäksi toimin vapaaehtoisena mm. Setalla – ihmisoikeudet ovatkin kulkeutuneet myös taiteeseeni, enkä pelkää olla kantaaottava. En halua tehdä töitä pimeästi, mutta toisaalta en koe olevani valmis perustamaan itse kokonaista yritystä – kevytyrittäjyys oli tarttunut sanavarastooni, ja rupesin googlailemaan. Mitä…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Yrittäjähaastattelussa Pauliina Mäkelä

    Haastattelimme Pauliina Mäkelää yrittäjyyteen liittyen. Pauliina on perustanut Kinda Oy:n vuonna 2010. Kinda Oy tarjoaa yrityksille, yhteisöille ja yksilöille sosiaalisen median koulutus-, konsultointi- ja luennointipalveluja ympäri Suomen. Uudet ammatit ja uudet työskentelytavat kiinnostavat Pauliinaa. Hän on aktiivisesti mukana luomassa kansallista robotisaatiostrategiaa Robotics Finland -verkoston kanssa sekä on järjestänyt useampana vuonna sosiaalisen median tapahtumia yhteisöllisesti, kuten SomeTime ja Community Manager Appreciation Day Finland. Miten lähdit yrittäjäksi? Nokian…

  Lue lisää