Teatterialan ammattilainen ja drag-artisti Ville Kekäläinen

Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

viikon-kevytyrittaja-ville

Teatterialan ammattilainen ja palkittu drag-artisti Ville Kekäläinen tunnetaan suomalaisen drag shown kärkeen nousseesta dramaattisesta hahmostaan Linnea Von Kattendamista.

Kuka olet?
Olen Helsingissä asuva teatterialan ammattilainen ja drag-artisti. Valmistuin syksyllä 2014 teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Metropolia ammattikorkeakoulusta, aiemmalta koulutukseltani olen kuva-artesaani.

Mitä teet?
Aloitin drag show’n tekemisen vuonna 2009. Kaikki alkoi halusta päästä esiintymään ja viihdyttämään. Hahmoni Linnea von Kattendam nousi nopeasti dramaattisella ja tummanpuhuvalla tyylillään Suomen eturivin drag-artistien joukkoon. Show’n tekeminen lähti pelkästä innostuksesta, josta tekemisen kautta syntyi taitoa ja osaamista. Urani dragin parissa on rakentunut hartiavoimin keikka keikalta teatteriopintojen sivussa.

Esiintymistyöni lisäksi olen tuottanut, ohjannut, valokuvannut, maskeerannut, opettanut, kirjoittanut runoja sekä tehnyt kuvataidetta. Olen visionääri, innostunut projektimies ja laadusta tinkimätön taiteilija.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?
Opiskelun ohella keikkailu alkoi käydä haasteelliseksi, kun täytyi sumplia verokorttien kanssa. Esitykseni tilaajat ovat vaihdelleet yksityishenkilöistä isoihin yrityksiin, joten kaikkien kohdalla verokortilla toimiminen ei olisi helppoa. Olin miettinyt jo useamman vuoden yrittäjyyttä, mutta ajattelin sen olevan haasteellinen kuvio opiskelun sivuun. Lopulta törmäsin kevytyrittäjyyteen ja se oli vastaus kaikkeen siihen, mitä olin pähkäillyt. Esiintymistyön sesonkiluontoisuuteen kevytyrittäjyys sopii täydellisesti.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?
Omassa työssäni rakastan sen vuorovaikutuksellisuutta. Usein esityksen valmistelu vie paljon aikaa ja vaatii kärsivällisyyttä. Jännitän esityksiäni vieläkin, vaikka takana on jo lukuisia keikkoja. Paras kiitos on, kun keikan jälkeen ihmiset tulevat sanomaan, että hauskaa oli ja olisinpa tiennyt aiemmin tästä. Drag show’n kanssa pystyn toimimaan pienen, nousevan taiteenlajin kehittäjänä ja uudistajana.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?
Toki tähänkin työhön kuuluu paljon tietokoneella istumista. Esityksen markkinointia, nettisivujen, Facebookin ja muun materiaalin hallintaa. Paljon aikaa kuluu myös puvustajan ja äänisuunnittelijan kanssa, harjoittelua unohtamatta. Keikkapäivänä keikkaan menee n. 4-5 tuntia. Kun saavun esityspaikalle, on ensin tehtävä sound check ja laitettava kaikki esitysrekvisiitta paikalleen. Sen jälkeen on lähdettävä maskiin ja vaihtamaan vaatteet. Vajaan tunnin esityksen jälkeen onkin tavararallin purkaminen, pakkaus ja maskien poistaminen. Show’ni on intensiivinen ja sisältää nopeatempoisia hahmonvaihdoksia, joten usein esityksen jälkeen olotila on melkoisen kaikkensa antanut ja väsynyt. Työpäiväni ovat hyvin iltapainotteisia.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?
Haluaisin oppia kieliä. Haluaisin oppia myös sanallistamaan paremmin konkreettista osaamistani sekä laajentamaan ajatusmaailmaani siitä, kenelle voisin työllistyä ja kenelle tarjota osaamistani. Kulttuurialan ammattilaisena olen luova ratkaisija ja innovaattori, joten mahdollisuudet ovat monipuoliset.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille
Suosittelen kevytyrittäjyyttä kaikille niille, jotka tuskailevat sen kanssa, että miten tämä kaikki oikein hoidetaan. Muotona se sopii parhaiten tekijöille, joiden toiminta on hyvin epäsäännöllistä ja sesonkiluontoista. UKKO.fi on selkeä ja toimiva palvelu, jonka ansiosta voin keskittyä enemmän niihin asioihin, jotka minua oikeasti kiinnostaa.

Yhteystiedot
www.villekekalainen.com

Sanna Laitinen

Sannalla on kokemusta useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Susanne Aalto eli Pahalapsi on persoonallinen somevaikuttaja

  Kuka olet? Termosta pulloon! Olen joensuulainen makrovaikuttaja Susanne. Tai siis, Pahalapsi. En kylläkään ole oikeasti paha saati lapsi, kuten taiteilijanimeni perusteella voisi päätellä. Teen persoonallisia videoita YouTubeen yli yli 180 000 seuraajan kanavalle. Mitä teet? Kondiittorin päivätyön ohella teen YouTubeen videoita, jotka ilahduttavat arkea ja inspiroivat katsojaa olemaan parhaita versioita itsestään. Kevytyrittäjyys on tuntunut helpolta ja aikaa säästävältä tavalta hoitaa…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kuukauden yrittäjämme, Iina Moukola, on maajohtaja, bloggari ja äiti

  Kuka olet ja mitä teet työksesi? Olen 33-vuotias Iina Moukola. Olen äiti, yrittäjä ja luovan työn monitoimityökalu. Asun Helsingissä, mutta henkisesti taidan silti aina olla enemmän tamperelainen. Juureni ovat maalla ja saan voimaa sekä inspiraatiota luonnosta. Päivätyökseni olen Zadaan Suomen maajohtaja ja vastaan yrityksessä viestinnästä. Secondhand-muoti on intohimoni, joten olen unelmatyössäni. Vapaa-ajallani kirjoitan 12-vuotiasta blogiani ja tuotan sisältöä muihin kanaviini kuten Instagramiin.…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Eräopas Sanna Eskelinen vie ihmiset luonnon keskelle rentoutumaan

  Kuka olet? Olen Sanna, erä- ja luonto-opas Jyväskylästä. Mitä teet? Toistaiseksi varsinainen ansiotyöni on sisätyötä, mutta vapaa-ajallani teen mahdollisuuksien mukaan erä- ja luonto-oppaan töitä. Oppaana tärkein tehtäväni on tarjota asiakkaille mahdollisuus lähteä opastettuna liikkumaan, kokemaan ja harrastamaan luontoon! Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Valitsin kevytyrittäjyyden siksi, että se on vaivaton tapa kokeilla yrittäjyyttä varsinaisen ansiotyön ohessa. Ihanan helppoa, kun ei tarvitse itse…

  Lue lisää