Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Vieraskynä: Kevytyrittäjä, näin näytät osaamisesi

lupakortti_testi-1024x683

Hygieniapassi tai työturvallisuuskortti  – tuttua monelle. Entä oletko jo kuullut harvennuskortista tai vesityökortista?  Työelämänkorteilla on kymmeniä nimiä, mutta yksi yhteinen idea. Eri korttien ja passien suorittamisen tarkoitus on lisätä työntekijöiden osaamista ja parantaa työnteon turvallisuutta.

 

Työkortti rakennusmies hyppää

Kortti kertoo, että perustaidot ovat hallussa

Suomessa on käytössä kymmeniä pakollisia ja vapaaehtoisia työelämänkortteja eri aloilla. Joskus korttivaatimuksia tulee eteen yllättävissäkin paikoissa, mutta idea korttien takana on tärkeä ja paikallaan. Kun olet läpäissyt tietyn työelämänkortin testin, todistat, että sinulla on riittävät taidot aiheesta. Osaat myös tehdä työtä niin, ettei siitä aiheudu vaaraa sinulle tai muille.

  • Osa työelämänkorteista on määritelty pakollisiksi. Esimerkiksi hygieniapassi on oltava taskussa, jos työskentelee elintarvikehuoneistossa ja käsittelee pakkaamattomia helposti pilaantuvia elintarvikkeita.
  • Osa korteista on vapaaehtoisia ja niiden idea on kertoa hankitusta osaamisesta. Tällainen on esimerkiksi työhyvinvointikortti. Vapaaehtoisista korteista on usein etua työnhaussa.
  • Vapaaehtoinenkin kortti voi olla työkeikan edellytyksenä. Lyhyeen trukkikuskin pestiin otettavaa ei ehkä ehditä opettaa trukin ajoon alusta asti. Silloin suoritettu trukkikortti kertoo siitä, että osaaminen on jo valmiiksi hallussa.
  • Osa korteista on voimassa toistaiseksi, osa pitää uusia säännöllisesti.
  • Työelämänkorttien koulutukset ovat usein lyhyitä. Osassa voit mennä pelkkään testiin itsenäisen opiskelun jälkeen, osa pidetään päivän pituisina koulutuksina ja osa verkkokursseina.

Kevytyrittäjän valttikortit auttavat töiden saamisessa

Yleisö osallistuu keikalla

Suoritetut työelämänkortit ovat erityisen hyödyllisiä kevytyrittäjille, joiden osaamista toimeksiantajat eivät tunne vielä. Kortit kertovat siitä, mikä sinua kiinnostaa, mutta myös siitä, mitä sinulla on lupa tehdä.

Kuvitellaan työkeikka vaikka festivaaleille. Veikkaanpa, että mukaan pyydetään riemusta kiljuen se, jolla on järjestyksenvalvojakortti, hygieniapassi, anniskelupassi, tieturvakortti, hätäensiapukortti, henkilönostinkortti ja vielä trukkikorttikin kirsikkana kakun päälle. Ei epäilystäkään – tämän tyypin voi lähettää tapahtuman aikana vaikka mihin hommaan!

Työelämänkorttien hankkiminen kertoo myös siitä, että olet kiinnostunut kehittämään ammattitaitoasi, ja haluat tehdä työsi korkeiden standardien mukaan. Harvennuskortti saattaa mahdollistaa pääsyn entistä haastavampiin metsänhoidon tehtäviin, ja kun sinulla on plakkarissa vesityökortti, et joudu sanomaan “ei” työpäivälle uimahallissa. Ehkä löydät lyhyestä koulutuksesta kipinän ja haluat opiskella uutta alaa entistä enemmän?

Vinkit kevytyrittäjälle

  • Listaa suorittamasi työelämänkortit ja ammattipätevyydet selkeästi näkyville, käytit sitten LinkedIniä, omia nettisivuja tai CV:tä. Osaa.fi:stä voit myös tulostaa valmiin työelämänkortti-CV:n itsellesi.
  • Tutustu erilaisiin kortteihin ja mieti, mikä auttaisi sinua urallasi eteenpäin seuraavaksi.
  • Opiskele aihetta etukäteen sinulle sopivalla tavalla. Hygienia- ja anniskelupassitestiin sekä järjestyksenvalvoja- ja työturvallisuuskorttikokeeseen voit treenata Harjoittele.fi:ssä.
  • Ilmoittaudu testeihin tai koulutuksiin helposti netissä. Esimerkiksi Hygieniapassi.fi:stä  ja Anniskelupassit.fi:stä löydät kätevästi avoimia testejä.

 

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

 

anna vikström

Kirjoittaja
Anna Vikström

Anna Vikström työskentelee Osaamistehdas Oy:ssä. Osaamistehdas työelämänkortteihin erikoistunut testaus-, koulutus- ja asiantuntijapalveluita tarjoava yritys, jonka valtakunnallisia verkkopalveluja ovat Hygieniapassi.fi, Anniskelupassit.fi, Osaa.fi ja Harjoittele.fi

 

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Vieraskynä: Sorrutko sinäkin näihin kielimokiin? 10 nyrkkisääntöä, joilla oikeinkirjoitus luonnistuu

    Suomen kieli ei ole aina helppoa meille äidinkielisillekään, ja oikeinkirjoitus voi olla toisinaan hankalaa. Tavallisimmat kielimokat liittyvät  muun muassa yhdyssanoihin, välimerkkeihin ja isoihin ja pieniin alkukirjaimiin.  21. helmikuuta vietettävän kansainvälisen äidinkielen päivän kunniaksi kevytyrittäjämme, suomen kielen ja viestinnän asiantuntija Tuija Metsäaho kertoo kymmenen nyrkkisääntöä kirjoittamiseen. Niitä noudattamalla tuotat jo huomattavasti parempaa tekstiä ja voit heittää pahimmat kielitoikkaroinnit tunkiolle! Jos saat…

    Lue lisää
  • Työelämä Näin kirjoitat hyvän ansioluettelon - CV:n rakentamisen salaisuudet!

    Hyvän CV:n tekeminen saattaa välillä tuntua rakettitieteeltä. Miten olla persoonallinen, mutta samalla selkeä? Miten ympätä tekstiin paljon informaatiota ilman, että lopputulos muistuttaa romaania? Tässä artikkelissa käymme läpi, miten voit välttää suurimmat sudenkuopat ja paljastamme täydellisen CV:n salaisuudet. Tee jo tänään ansioluettelo, joka vie sinut unelmaduuniisi. Perusasiat ansioluettelossa On olemassa asioita, jotka jokaisesta CV:stä tulisi löytyä. Ensinnäkin yhteystiedot voivat vahingossa jäädä…

    Lue lisää
  • Työelämä Hyödynnä sosiaalinen etäisyys – kokosimme vinkit itsensätyöllistäjille!

    Nämä erikoiset ajat tuovat monelle huolta ja stressiä. Käynnissä oleva poikkeustila ja sen seuraukset – karanteeni ja sosiaalinen etäisyys – ovat sysänneet arkielämämme uuteen asentoon. Tämä hiljainen kausi kannattaa kuitenkin kääntää itselle mahdollisimman hyödylliseksi. Kokosimme tähän artikkeliin vinkkejä itsensätyöllistäjille, jotka miettivät, kuinka oman toiminnan saisi kannattamaan sosiaalisen etäisyyden aikana – ja sen jälkeenkin. Elämme varsin erikoista kevättä: suurin osa lähiaikojen…

    Lue lisää