Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia

Vuonna 2019 kolme yrittäjää pokkasi halutun palkinnon, mutta mitä sitten tapahtui? – Yrittäjyyskoulu oli heihin yhteydessä

Vuonna 2019 kolme taidokasta yrittäjää sai palkinnon työstään, mutta muutamassa vuodessa ehtii tapahtua paljon. Vieläkö he kaikki toimivat yrittäjinä? Yrittäjyyskoulu selvitti asian.

Valtakunnallinen yksinyrittäjä

JSM Consulting Oy:n Jaakko Marin palkittiin, koska hän pystyi yhden miehen yrityksenä kilpailemaan kansainvälisiä jättejä vastaan ja vieläpä onnistuneesti. Menestyksen salaisuus on korkea tietotaito ja osaaminen haastavissa palvelujohtamisen asioissa sekä kyky auttaa organisaatioita modernin palvelujohtamisen haasteissa.

Ei se (palkitseminen) muuttanut oleellisesti toimintaani mitenkään. Teen edelleen samaa työtä yksinyrittäjänä. Se on helpottanut myyntiä hieman ja tuonut uusia yhteydenottoja potentiaalisilta yhteistyökumppaneilta.

Yritykseni oli hyvässä vaiheessa 2019 ja kaikki sujui oikein hienosti. Sen jälkeen toiminta on kasvanut edelleen ja koen että yksinyrittäjän rajat ovat tulleet vastaan. Töitä olisi paljon enemmän kuin millään ehtii tekemään. Palvelullistuminen etenee kaikilla teollisuudenaloilla ja tarve tämän alan osaajille on todella suurta maailmanlaajuisesti.

Korona pysäytti aluksi kaikki projektit ja valmennukset. Kuitenkin noin kuukauden jälkeen asiat alkoivat palaamaan vanhoihin uomiinsa. Nämä asiat nähdään strategisesti niin tärkeiksi yrityksissä, että niihin panostetaan, vaikka maailman tilanne olisi mikä.

Korona ei enää vaikuta liiketoimintaani käytännössä mitenkään. Tarve palvelujohtamisen osaajille kasvaa koko ajan. Liiketoiminta on terveellä pohjalla ja tulevaisuus näyttää oikein hyvälle.

Vuosien saatossa olen yrittäjänä oppinut, että pidä hyvät suhteet asiakkaisiin, kuuntele oman alasi hiljaisia signaaleja ja seuraa alan trendejä tarkasti. Muista kehittää itseäsi, äläkä anna heti periksi ensimmäisten vastoinkäymisten jälkeen. Yrittäjyys on ehdottomasti paras tapa toteuttaa ammatillista identiteettiä.

Älä tee kuitenkaan koko ajan töitä, vaan jätä joutilasta aikaa itsellesi ja läheisillesi. Muista rakkaat harrastuksetkin, koko elämän ei tarvitse olla yrittäjyyttä.

Kesä on tulossa ja koskikalastuskausi on vihdoin käynnistynyt. Lapin kalareissua suunnitellaan jo kovaa vauhtia, eli elämä hymyilee mainiosti tällä hetkellä.

Vuoden Yrittäjänainen

Riitta Peltonen

Riitta Peltonen

Nokialainen Riitta Peltonen perusti vuonna 2010 lämminhenkisen hoivakodin nimeltä Sofiakylä. Vuoden Yrittäjänaisen palkinto myönnettiin yrittäjälle, joka on tehnyt uraauurtavaa työtä oman yrityksensä ja alan kehittäjänä. Tärkeä palkitsemiskriteeri oli myös positiivinen vaikutus paikkakunnan työllisyyteen.

Varsinaista yritystoimintaa ei tunnustus muuttanut, mutta se toi tullessaan positiivista julkisuutta hoiva-alalle ja tietenkin omalle yritykselle. Ehkä se toi myös lisää tunnettavuutta ja arvostusta päättäjien keskuudessa.

Vuonna 2018 toiminta oli laajentunut kolmeen hoivakotiin Nokialla, ja sen jälkeisiä muutoksia on tapahtunut lähinnä palveluiden ja pysyvien asumispaikkojen lisääntymisessä. Koronan vuoksi joitain palveluita jouduttiin sulkemaan joksikin aikaa ja joitain palveluja supistettiin. Se aiheutti myöskin paljon lisätyötä ohjeistusten myötä, sekä kustannukset kasvoivat suojavaruste- sekä siivoustarvikehankintojen lisäännyttyä hurjasti. Se tietenkin lisäsi henkilökohtaista vastuuta niin asukkaiden kuin henkilökunnankin terveydestä.

Vastuu hoivakodin vetäjällä on erittäin suuri ja korona-aikana se on ollut moninkertainen eli ehkä jonkinasteista helpotusta tulee, kun korona helpottaa ja yöuniakin saan ehkä takaisin. Päästään toivottavasti pian normaaleihin päivärytmeihin, kuvioihin ja tapahtumien järjestäminen helpottuu. Palvelut päästään toivottavasti avaamaan normaalisti ja saadaan kustannukset laskuun.

Oppia yrittämiseen on tullut päivittäin niin arjen pyörittämisen kuin koulutustenkin myötä. Koska ala oli itselleni entuudestaan täysin tuntematon niin kaikki on opeteltu ns. kantapään kautta. Toki omaishoitajana toimiminen toi siihen erilaista ymmärrystä.

Yrittäminen ei suinkaan ole helppoa, mutta siinä saa vaikuttaa moneen asiaan itsenäisesti. Vuosien varrella on tietenkin tullut varmuutta yrittämiseen ja omaan osaamiseen ja hankalat tilanteet ovat hiukan helpottuneet vuosien varrella.

Alkuaikana tietenkin stressi oli vielä korkeammalla tasolla, mutta kun hoivakodin sai pyörimään ja talouden tasaantumaan, niin se on helpottanut omaakin stressinhallintaa. Sen olen oppinut, että kaikesta aiemmin opitusta ja koetusta on hyötyä yrittämisessä. Itselläni oli kokemusta niin taloudesta, kuin markkinoinnista ja myynnistä ja niistä kaikista on ollut tukea hoiva-alalle. Olen oppinut sen, että olemalla oma itseni olen vahvimmillani esimiehenä ja työnantajana. Pitää luottaa itseensä, jotta muutkin niin tekevät.

Sofiakylä pitää kiireisenä, mutta vastapainona nautin perhe-elämästä ja kodista järven rannalla. Paikasta, jossa voi rauhoittua. Kesällä yritän pitää muutaman viikon kesäloman.

EY Entrepreneur of the Year

Ukko Kumpulainen

Ukko Kumpulainen

Kolmatta palkittua ei tarvitse kaukaa metsästää, sillä hän on UKKO.fi:n oma Ukko Kumpulainen. Maailman arvostetuin yrittäjäkilpailu EY Entrepreneur of the Year palkitsi UKKO.fi:n perustajan ja silloisen toimitusjohtajan Young Entrepreneur 2019 eli Vuoden nuori yrittäjä -tunnustuksella. EY jakaa tunnustuksia ja palkitsee kasvuyrittäjiä, jotka innostavat muita visiollaan, saavutuksillaan ja johtajuudellaan.

En tiedä vaikuttiko palkitseminen yritystoimintaan jotenkin, tuskin pahemmin. Jotain kirjoituksia mediassa toki oli. Samana vuonna saimme vielä itse verkkopalvelusta ohjelmistoyrittäjien palkinnon, Vuoden digipalvelu 2019 -tunnustus, josta kirjoiteltiin enemmän. 2019 oli vuosi, kun pokattiin palkintoja. Yrityksen sisällä palkinnot toivat tiettyä buustia ja vaikuttivat yleiseen ilmapiiriin.

Henkilökohtaisesti palkinnon pokkaaminen tuntui mukavalta. Se tuli yllätyksenä ja hämmensi siinä hetkessä. Palkitsemiskriteerinä oli ainakin 35 vuoden ikä ja ylipäätään se, että ollaan luotu tällainen kevytyrittäjyyden ilmiö Suomeen. Katsottiin, että olemme yhteiskunnallisesti merkittävä yritys.

Liiketoiminta on ollut vahvasti kasvussa vielä vuonna 2019. Sitten tulikin 2020 ja kaikki muuttui. Meillähän oli jo toimiva iso yritys siinä vaiheessa, eli kaikki oli hyvällä mallilla ja sama toki jatkuu nyt. Olemme kasvaneet reippaasti, emme pelkästään liikevaihdon puitteissa vaan ihan yrityksenä, kun on tullut lisää porukkaa. Tekemisen meininki on entistä enemmän ammattimaisempaa. Alussa korona oli iso shokki ja tuntui siltä, että kaikki pysähtyy isosti, mutta sehän kesti vain hetken aikaa. Koronan aikana ihmiset ovat kuitenkin keksineet uusia luovia tapoja tehdä työtä. Koronan myötä toimisto hiljeni, mikä oli hyvin konkreettinen muutos.

Kun rajoitukset nyt viimein poistuvat, niin varmasti homma räjähtää uuteen kukoistukseen. Olemme kuitenkin etulinjassa siinä kohtaa kun taloudellinen aktiivisuus lisääntyy ja kevytyrittäjien palveluille on entistä enemmän kysyntää.

Saimme uuden toimitusjohtajan, kun Sami Ranta aloitti maalis-huhtikuun vaihteessa. Omassa roolissani tapahtui muutoksia enemmän konsultoivaan rooliin yrityksen sisällä ja minusta tuli yleismies, eri konsernyhtiöiden jeesijä lähinnä kokeellisessa tuotekehityksessä. Teen prototyyppejä ja siihen liittyvää testailua.

Parissa vuodessa olen oppinut entistä varmemmaksi yrittäjäksi. Se on se klisee. Jos olisin tiennyt, mitä kaikkea se pitää sisällään, olisin miettinyt mukaan lähtemistä ehkä kaksi kertaa. Kaikkea ei yrittämisessä pysty tekemään itse, joten hyvä tiimi tarvitaan ehdottomasti ympärille. Kun hommat kasvaa, soolotyöskentely on mahdottomuus. On ollut hämmentävän hienoa nähdä, miten ihmiset kasvaa omissa rooleissaan koko firman historian aikana. Jossain vaiheessa vain tajusin, että kyllä on ympärillä fiksuja ihmisiä.

Jos tulee hyvä kesä ja lämpöä ja aurinkoa riittää, sitten pyrin vähentämään koneella istumista. Jos on kylmä ja sateinen kesä, niin sitten varmaan tehdään hommia. Tämä on juuri se osa yrittäjän vapautta, kun aikatauluissa pystyy joustamaan.

Käy ilmainen kevytyrittäjyyskurssimme ja perehdy toiminimen askelmerkkeihin selkeästä oppaasta!

Lue myös

Reija Eva palasi kolmatta kertaa yrittäjäksi: Päätin, että enää en voi luottaa tulevaisuuttani muiden käsiin

Jonna jätti asiantuntijatyön toimistossa ja nauttii nyt ulkoilmasta luksustelttailua tarjoavana yrittäjänä

Luovan alan yrittäjä Nina Laitiala muuttaa pakettiautoon ja saa muutkin tavoittelemaan omia unelmiaan

 

 

Jenna Heino

Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

 • Yrittäjyys Näin yrittäjyyden kenttä on Suomessa muuttunut vuosikymmenissä – katso mielenkiintoiset poiminnat aikajanalta!

  Vaikka yrittäjyyttä arvostettiin suuresti jo 1900-luvun alun Suomessa, vasta 1980-luvulla yrittäjämyönteinen asenne alkoi yhteiskunnassa versoa ja kukoistaa. Vuonna 1879 alkaa viimein tapahtua, kun elinkeinoasetus poistaa kauppojen perustamisilta rajoitukset. Nyt kuka tahansa Suomen kansalainen voi yrittää, kunhan jättää elinkeinoilmoituksen joko kaupungissa maistraatille tai maaseudulla kruununvoudille. Tätä ennen elinkeinotoiminnan harjoittaminen oli rajattu vain kaupunkien porvariston ja aateliston yksinoikeudeksi. Luvanvaraisena säilyvät vain jotkin…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Miten toimia, kun asiat menevät mönkään? Yrittäjä, selviä kriisistä 5 tärkeimmän viestintäkeinon avulla

  Kokosimme yhteen yrittäjän avuksi parhaat opit kriisistä selviämiseen viestinnän keinoilla. Näitä keinoja voi jokainen hyödyntää, yrityksen koosta tai kriisin luonteesta riippumatta! Heti alkuun tämän artikkelin kolme tärkeintä pointtia: Jos yrityksessä tapahtuu moka, pahoittele. Pahoittele ihan aidosti. Usein sympatiat kohtaavat siinä vaiheessa, kun aidosti miettii asiaa hetken toisen näkökulmasta, ja sitten pahoittelee. Yksi kriisin ennaltaehkäisyn kannalta tärkeimpiä asioita on avoimuus, sekä…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Vieraskynä: Mikroyritysten Suomi

  Suurin osa (93 %) kaikista Suomen yrityksistä on mikroyrityksiä eli 1–9 hengen yrityksiä. Yrittäjistä 65 prosenttia työllistää vain itsensä. Tästä huolimatta Suomen hallitus on pitkään keskittynyt vain yli 250 henkilöä työllistäviin suuryrityksiin, joita on koko maassa 0,2 prosenttia. Pk-yritysten (pienet ja keskisuuret, 10–249 henkilöä) aseman parantamisesta on kyllä puhuttu, mutta mikroyrityksistä ei ole puhuttu. Onkin ollut ilahduttavaa kuulla, että viime…

  Lue lisää