Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Marikasta kuoriutui yrittäjä ja sisustussuunnittelija

marika-ritala-makinen

Marika Ritala-Mäkisestä tuli sisustusalan yrittäjä osittain sattuman kautta, vaikka kaikki aiemmin tapahtunut onkin koko ajan vienyt naista kohti yrittäjyyttä. Esittelimme Marikan blogissamme vajaa vuosi sitten, sillä tuolloin hän oli viikon kevytyrittäjämme. Tarina saa nyt jatkoa: kerromme, kuinka Marikasta tuli yrittäjä.

Kaikki alkoi vuonna 2010, jolloin Marika ja hänen miehensä suunnittelivat yhdessä heidän ensimmäistä omakotitaloansa. Vaikka molemmat lähtivät projektiin itseluottamusta uhkuen ja valtavalla innolla, melko pian nuoripari huomasi, ettei uuden kodin rakentaminen ja sisustuksen suunnittelu ollutkaan niin helppoa, kuin he olivat kuvitelleet.

– Melko pian huomasimme, että lapsiperheen arjessa rakennusprojekti tuntui lähinnä kaaokselta, joka ei ollut hallinnassamme, Marika muistelee.

Kodin mittasuhteiden, kalusteiden ja valaistuksen hahmottaminen tuntui niin hankalalta, että viikkojen mietinnän jälkeen Marika löysi itsensä hiekkamontulta piirtämässä talon pohjaa luonnollisessa koossa.

– Muistan tuolloin miettineeni, että tämän on oltava tehtävissä helpomminkin.

Opinnoista potkua ja ammattiosaamista

Omat kokemukset saivat Marikan aloittamaan sisustusalan opinnot vielä samana vuonna IT-alan päivätöiden ohessa. IT-osaaminen antoi Marikalle erinomaiset valmiudet 3D-visualisointiin. Sitä kautta aukesi uusi maailma, eikä soramontulla rämpimistä enää tarvittu.

Sisustusala mallinnuksineen vei monitoiminaisen niin mukanaan, että opintojen päätyttyä Marika päätti ryhtyä kevytyrittäjäksi kerryttääkseen kokemusta ennen oman yrityksen perustamista. Kevytyrittäjyys sopi erinomaisesti Marikan ja perheen elämäntilanteeseen, sillä Marika oli tällöin vanhempainvapaalla.

3D-visualisointikuvat auttoivat Marikan asiakasta hahmottamaan asunnon uutta ilmettä, kun remontissa asunnon pohja muuttui ja seiniä poistettiin. Kuvassa havainnekalusteet ja asiakkaan kanssa valitut pintamateriaalit.

– Laskutuspalvelun avulla minulle jäi enemmän aikaa tehdä sitä mitä osaan, perustelee Marika päätöstään ryhtyä kevytyrittäjäksi.

Laskutuspalveluksi valikoitui UKKO.fi, koska palveluun rekisteröityminen ja palvelun käyttöönotto oli tehty Marikan mielestä helpoksi. Myös laskujen luominen oli helppoa ja Marikan yritysasiakkaat arvostivat mahdollisuutta verkkolaskutukseen.

– UKKO.fi:n kautta toimiessani opin asioita oman työni hinnoittelusta ja laskutuksesta. Koen, että motivaationi ja suunnitelmani lähteä yrittäjäksi vahvistuivat tehdessäni töitä laskutuspalvelun kautta.

Ihmisten kohtaaminen ja vapaus yrittäjyyden valtit

Pitkän harkinnan päätteeksi Marikan yritys Suunnittelutoimisto Luovisio aloitti toimintansa elokuun alussa.

– Yrittäjyys tuntui oikealta tavalta mennä eteenpäin, sanoo Marika.

Hän kertoo saaneensa kullanarvoisia neuvoja muun muassa liiketoimintasuunnitelman laadintaan Tampereen seudun Uusyrityskeskuksesta:

– Koin, että Uusyrityskeskuksessa arvostettiin UKKO.fi:n kautta hankittua työkokemusta.

Monen muun tavoin Marika mainitsee yrittäjyyden parhaaksi puoleksi sen tuoman vapauden. Vapaus suunnitella oman työpäivän kulku ja mahdollisuus oikeasti vaikuttaa asioihin ovat mainitsemisen arvoisia etuja yrittäjyydessä. Ihmisistä pitävä Marika sanoo nyt olevansa onnellinen, kun hän saa tehdä työtä, jota rakastaa ja iloitsevansa kaikista kohtaamisista, jotka hänen työnsä mahdollistaa. Marikan intohimoa sisustukseen selittää hänen kiinnostuksensa ihmisten kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Tähän kuuluvat ehdottomasti myös kaikki rakennetut tilat ja perheen äitinä häntä kiinnostavat erityisesti lapsiperheiden kodit.

Ei koskaan yrittäjäksi?

Marika sanoo ajatelleensa itse monia vuosia, että hän ei koskaan voisi olla yrittäjä. Alanvaihto ja elämäntilanteiden muutokset antoivat kuitenkin sysäyksen, jonka myötä yrittäjyys aukeni mahdollisuutena tehdä sitä, mistä todella nauttii, ja missä voi aidosti olla ihmisten apuna ja tukena. Koska Marika on käynyt läpi samoja asioita kuin hänen asiakkaansa, tietää hän tarkalleen, mitä annettavaa hänellä on heille.

Marika Ritala-Mäkinen 3D-suunnitelma

Perheen tärkeät taulut nostettiin esiin värien avulla Marikan suunnittelukohteessa Tampereella.

Marika kehottaakin kaikkia uskomaan omiin unelmiin, mutta myöskin tekemään töitä niiden eteen. Make things happen on Marikan motto ja se kuvaa sekä hänen luonnettaan että hänen tapaansa tehdä työtä. Marika muistuttaa myös, että vastoinkäymisiä ei pidä säikähtää, sillä niitä tulee jokaiselle; niistä kuuluu ottaa opiksi ja mennä eteenpäin.

Kaiken kertyneen kokemuksen perusteella Marika pitää kevytyrittäjyyttä hyvänä tapana työllistää itsensä ja hankkia työkokemusta sekä valmistautua myös oman yrityksen perustamiseen.

Tutustu Marikan yrityksen verkkosivuihin ja ihaile upeita otoksia sosiaalisessa mediassa:

Luovision verkkosivut
Luovisio Facebookissa
Luovisio Instagramissa

Marikan tavoitat sähköpostitse marika@luovisio.fi tai puhelimella numerosta 044 537 6844.

Kirjoittaja: Piia Peiponen

Piia on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjämme Krista on Ihmemutsi, joka vloggaa elämän pienistä hyvistä asioista

  Olen Krista Lomas, 36-vuotias keravalainen äiti ja vaimo sekä videovloggaaja sekä varhaiskasvattaja. Sain ensimmäisen yhteistyötarjouksen YouTuben kautta. En alkuun oikein tiennyt mitä tehdä. Otin yhteyttä UKKO.fi:hin ja siitä se sitten lähti! Mitä teet? Teen videoita YouTube-kanavalle nimeltä Ihmemutsi. Kanava on lifestylekanava ja teen videoita asioista, jotka kiinnostavat minua, kuten erityislapsen vanhemmuus, minimalismi, eettinen kuluttaminen sekä henkinen että fyysinen hyvinvointi. Opettelen…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Ravintolasiivooja Susanna Lahtinen

  Olen Susanna, 41-vuotias nainen ja kahden aikuisen lapsen äiti Lahdesta. Mitä teet? Olen aina rakastanut siivoamista, ja aiemmin tosin työtä tehnyt enemmän myyntialalla, mutta alan työtilanne huono, joten ajauduin “vahingossa” ravintolasiivouksia tekemään. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Ensin siivosin Lahden keskustassa yhtä ravintolaa, minkä jälkeen minulle tarjottiin toista. Nyt minulla on jo kolme ravintolaa siivottavana! Vaikka työni on hyvin fyysistä ja herätykset…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Elämäntapayrittäjä toivoo mahdollisimman pitkää uraa yrittäjänä

  Pia Lehtinen pyörittää joogakoulu Mysore Yoga Helsinkiä Sörnäisissä Helsingissä. Vuodesta 2017 alkaen yrittäjänä toimineelle Pialle oman joogasalin ja yrityksen perustaminen oli aina ollut leikkisä haave – yrittäjyys itsessään ei ollut hänelle se juttu, vaan päämääränä siinsi oma joogasali. Päätös yrittäjyydestä syntyi nopeasti. Vaihtoehtoina olivat ulkomaille lähteminen joogaa opettamaan tai astanga-joogan opetustarjonnan laajentaminen pääkaupunkiseudulla. Pia Lehtinen kertoo, että yrittäjyys tuntui parhaalta…

  Lue lisää