Merenneito ja työmaailman ikiliikkuja Anni Perttula

Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

viikon-kevytyrittaja-anni-perttula-merenneito-riia

Kuka olet?

Olen 25-vuotias eteläkarjalainen nainen, myymäläpäällikkö, uimaohjaaja, sihteeri ja viihdetaiteilija, sellainen työmaailman ikiliikkuja. Olen myös Suomen ensimmäinen ammatikseen esiintyvä merenneito!

Mitä teet?

Kaiken muun ohella mielenkiintoisin “työ” mitä teen on ihka oikeana merenneitona esiintyminen, satuhahmon illuusion luominen. Esiinnyn kylpylöissä, uimahalleissa, lasten juhlissa, festareilla sekä kaikenlaisissa muissa tapahtumissa Merenneito Riia-hahmona, muiden viihdyttäjien ja esiintyjien tavoin. Helpoiten olen ehkä rinnastettavissa esiintyjänä lasten juhlien muihin satuhahmoihin, pelleihin tai vaikkapa joulupukkiin miksikäs ei.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Teen esiintyjän urani ohella myös työtä kokopäiväisesti, koska nykytilanne esiintyjille on hieman huono. Kevytyrittäjyys on tarpeeksi helppo ja joustava tapa pyörittää rinnakkaistoimintaa perinteisen yrityksen sijaan. Nukun ainakin itse yöni paremmin. Kulut ovat kohtuullisemmat verrattuna kokopäiväiseen yrittäjyyteen keikkatyöläisenä.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Asiakkaat ja ilo. Saan työssäni luoda ja toteuttaa varsinkin pienempien lasten haaveita, kun he pääsevät tapaamaan, leikkimään ja viettämään aikaa satuolennon kanssa. Pienten asiakkaiden innostuminen, ilmeet ja palaute ovat ehdottomasti parasta työssäni. Mieltäni lämmittää aina, jos saan tarjota jotain unohtumatonta mielikuvituksen ja satujen keinoin. Hahmoni varjolla pääsen myös ajamaan omaa elämän filosofiaani eteenpäin jokaisen yksilön erilaisuuden tärkeydestä, itsensä hyväksymisestä ja rohkeudesta uskaltaa yrittää jahdata omia itselle tärkeitä unelmia. Merenneidon huomioarvo on siihen oikein oiva työkalu.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Tavallista työpäivää ei ole vaan jokainen päivä on aina erilainen riippuen tapahtumasta mihin minut on palkattu esiintymään. Yleensä keikkaan valmistautuminen alkaa jo edeltävänä päivänä tavaroiden pakkaamisella. Saataan esimerkiksi herätä aamulla kukon laulun aikaan ajamaan esiintymispaikalle, joka voi olla usean sadan kilometrinkin päässä. Paikalla maskeeraan, valmistelen rekvisiitan ja pukeudun esiintymisasuun. Normaali esiintymisaika voi olla aina puolesta tunnista useampaan tuntiin tauot mukaan laskien. Esiintymisten jälkeen huollan esiintymisasun ja rekvisiitan, poistan maskeerauksen. Tämän jälkeen alkaa siirtyminen takaisin kotia kohti. Työpäivä voi kestää tunnin pari tai useamman päivän.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin kehittää itseäni vesilajien parissa ja sertifoida itseäni ja taitojani pidemmälle, jotta voin ylläpitää ammattimaista otetta esiintyessäni. Vesielementti luo haasteita, varsinkin kun toimistosi on uima-allas suurimman osan ajasta. Turvallisuus on ennen kaikkea minulle tärkeää ja toivon lähitulevaisuudessa pystyväni kouluttautumaan pidemmälle vesiturvallisuuden parissa.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille

Kevytyrittäjyys mahdollistaa joustamisensa ansioista mitä vaan ja sitä voi soveltaa mihin vain. Kevytyrittäjä ei ole mielestäni yhtään vähäpätöisempi verrattuna kokopäiväiseen yrittäjyyteen. Samanlaisen työn kevytyrittäjä tekee, vaikkakin vähemmällä byrokratiatuskalla. Voisin lämpimästi suositella kaikille toimintaa aloitteleville tai siitä haaveileville kokeilua ja siipien testailua ensin kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjyydestä on helppo tarpeen mukaan edetä eteenpäin.

Annin yhteystiedot:

www.merenneitoriia.net
www.facebook.com/merenneitoriia
Instagram: @mermaidriia
Twitter: Merenneito Riia

Haluatko viikon kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin kevytyrittäjiä. Jos haluat kertoa oman tarinasi, täytä lomake täällä!

Sanna Laitinen

Sannalla on kokemusta useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjä Terhi Sajakoski tekee nettisisältöjä – “Hienointa työssäni on oma vapaus”

  Olen 57-vuotias markkinoinnin ja sisällöntuottamisen moniosaaja. Koulutukseltani olen yo-sihteeri ja minulla on myös matkailun ammattitutkinto. Mitä teet? Teen pääasiassa nettisisältöjä, käännän englanninkielisiä sivusisältöjä suomeksi (toinen toimeksiantajistani on kansainvälinen), teen kielenhuoltoa ja editoin valmiita tekstejä paremmaksi suomen kieleksi jne. Suomalaiselle toimeksiantajalle teen massapostituksia eli lähetän heidän sidosryhmilleen informaatiosisältöjä sähköpostitse. Tärkein työvälineeni on läppäri, nettiyhteys ja oma työpöytä kotikonttorissani. Miten päädyit kevytyrittäjäksi?…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Mikael Multasuo kääntää ja oikolukee kevytyrittäjänä

  Olen Mikael Multasuo, 24-vuotias kieltenopettajaopiskelija Oulusta. Opiskelen tällä hetkellä kuudetta vuotta Oulun yliopistossa, jossa suoritan sekä pohjoismaisen filologian aineenopettajan opintoja että englantilaisen filologian maisterivaiheen opintoja. Ensimmäinen tutkintoni on käytännössä valmistumista vaille valmis, mutta toisen osalta jäljellä on reilu vuosi, ja siksi osa-aikatyö kevytyrittäjyyden kautta on edelleen ajankohtaista ja tarpeellista. Mitä teet? Kävin opetusharjoitteluni vuonna 2017, jonka jälkeen sain idean oman…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kuukauden yrittäjä Anni Peltola solmii uniikkeja seinävaatteita

  Kesäkuun kuukauden yrittäjämme on Anni Peltola, helsinkiläinen tekstiilitaiteilija ja entinen toimintaterapeutti. Yritykseni Mimii Creativen missio on jakaa kiireiseen urbaaniin arkeen hyvinvointia käsitöiden ja taiteen keinoin. Solmin tilauksesta uniikkeja seinävaatteita, ohjaan tekstiilitaidekursseja sekä suunnittelen valmiita materiaalipaketteja ja verkkokursseja. Miten päädyit yrittäjäksi? Työskentelin nuorten parissa sosiaalialalla ja haaveilin salaa luovan alan yrittäjyydestä vuosia. Luin paljon aiheeseen liittyvää kirjallisuutta, mutta vanhat uskomukset taidealoilla…

  Lue lisää