Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Merenneito ja työmaailman ikiliikkuja Anni Perttula

viikon-kevytyrittaja-anni-perttula-merenneito-riia

Kuka olet?

Olen 25-vuotias eteläkarjalainen nainen, myymäläpäällikkö, uimaohjaaja, sihteeri ja viihdetaiteilija, sellainen työmaailman ikiliikkuja. Olen myös Suomen ensimmäinen ammatikseen esiintyvä merenneito!

Mitä teet?

Kaiken muun ohella mielenkiintoisin “työ” mitä teen on ihka oikeana merenneitona esiintyminen, satuhahmon illuusion luominen. Esiinnyn kylpylöissä, uimahalleissa, lasten juhlissa, festareilla sekä kaikenlaisissa muissa tapahtumissa Merenneito Riia-hahmona, muiden viihdyttäjien ja esiintyjien tavoin. Helpoiten olen ehkä rinnastettavissa esiintyjänä lasten juhlien muihin satuhahmoihin, pelleihin tai vaikkapa joulupukkiin miksikäs ei.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Teen esiintyjän urani ohella myös työtä kokopäiväisesti, koska nykytilanne esiintyjille on hieman huono. Kevytyrittäjyys on tarpeeksi helppo ja joustava tapa pyörittää rinnakkaistoimintaa perinteisen yrityksen sijaan. Nukun ainakin itse yöni paremmin. Kulut ovat kohtuullisemmat verrattuna kokopäiväiseen yrittäjyyteen keikkatyöläisenä.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Asiakkaat ja ilo. Saan työssäni luoda ja toteuttaa varsinkin pienempien lasten haaveita, kun he pääsevät tapaamaan, leikkimään ja viettämään aikaa satuolennon kanssa. Pienten asiakkaiden innostuminen, ilmeet ja palaute ovat ehdottomasti parasta työssäni. Mieltäni lämmittää aina, jos saan tarjota jotain unohtumatonta mielikuvituksen ja satujen keinoin. Hahmoni varjolla pääsen myös ajamaan omaa elämän filosofiaani eteenpäin jokaisen yksilön erilaisuuden tärkeydestä, itsensä hyväksymisestä ja rohkeudesta uskaltaa yrittää jahdata omia itselle tärkeitä unelmia. Merenneidon huomioarvo on siihen oikein oiva työkalu.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Tavallista työpäivää ei ole vaan jokainen päivä on aina erilainen riippuen tapahtumasta mihin minut on palkattu esiintymään. Yleensä keikkaan valmistautuminen alkaa jo edeltävänä päivänä tavaroiden pakkaamisella. Saataan esimerkiksi herätä aamulla kukon laulun aikaan ajamaan esiintymispaikalle, joka voi olla usean sadan kilometrinkin päässä. Paikalla maskeeraan, valmistelen rekvisiitan ja pukeudun esiintymisasuun. Normaali esiintymisaika voi olla aina puolesta tunnista useampaan tuntiin tauot mukaan laskien. Esiintymisten jälkeen huollan esiintymisasun ja rekvisiitan, poistan maskeerauksen. Tämän jälkeen alkaa siirtyminen takaisin kotia kohti. Työpäivä voi kestää tunnin pari tai useamman päivän.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Haluaisin kehittää itseäni vesilajien parissa ja sertifoida itseäni ja taitojani pidemmälle, jotta voin ylläpitää ammattimaista otetta esiintyessäni. Vesielementti luo haasteita, varsinkin kun toimistosi on uima-allas suurimman osan ajasta. Turvallisuus on ennen kaikkea minulle tärkeää ja toivon lähitulevaisuudessa pystyväni kouluttautumaan pidemmälle vesiturvallisuuden parissa.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille

Kevytyrittäjyys mahdollistaa joustamisensa ansioista mitä vaan ja sitä voi soveltaa mihin vain. Kevytyrittäjä ei ole mielestäni yhtään vähäpätöisempi verrattuna kokopäiväiseen yrittäjyyteen. Samanlaisen työn kevytyrittäjä tekee, vaikkakin vähemmällä byrokratiatuskalla. Voisin lämpimästi suositella kaikille toimintaa aloitteleville tai siitä haaveileville kokeilua ja siipien testailua ensin kevytyrittäjänä. Kevytyrittäjyydestä on helppo tarpeen mukaan edetä eteenpäin.

Annin yhteystiedot:

www.merenneitoriia.net
www.facebook.com/merenneitoriia
Instagram: @mermaidriia
Twitter: Merenneito Riia

Haluatko viikon kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin kevytyrittäjiä. Jos haluat kertoa oman tarinasi, täytä lomake täällä!

Sanna Laitinen

Sannalla on yli 10 vuoden kokemus useilta eri markkinoinnin osa-alueilta, mutta erityisesti Sannaa kiinnostaa digitaalinen markkinointi ja asiakaskokemuksen kehittäminen. Vapaa-ajalla Sanna tykkää rauhoittua luonnon hiljaisuudessa, tappaa viherkasveja ja tutkia uusia paikkoja kameran linssin läpi.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Susanna Salon esikoisteos “Ukon Pakka – Kalevalainen tarot” on ulkomaillakin suosittu!

  Kuka olet? Olen Susanna Salo, 35-vuotias Helsinkiläinen kirjailija. Esikoisteokseni käsittelee Kalevalaisia myyttejä ja hahmoja sekä suomalaista vanhaa kansanperinnettä tarot-korttien muodossa. Kirjani ja sen ohessa myytävä tarot pakka julkaistiin vuonna 2017 nimellä Ukon Pakka – Kalevalainen tarot. Se on saavuttanut suuren suosion suomessa ja olen juuri tehnyt siitä italiaan käännössopimuksen. Teokseni julkaistaan Italiassa vuoden 2020 loppupuolella. Aikaisemmin kirjani on julkaistu englanniksi…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Eliisa Tuisku panostaa timanttisiin somesisältöihin

  Mä olen Estetiikan Evankelista, Eliisa Tuisku. Olen kuvataiteilija ja tuottaja, eli yhden naisen sisällöntuotantotoimisto! Silloin kun en tee timanttista tubesisältöä, tuijotan ateljeellani kuivuvaa maalia. Oon pohjalaanen Helsingis, joten mulla ei oo luontaasta nöyryyttä. Muuten mussa ei sitte vikoja ookkaa. Mitä teet? Olen toipuva someskeptikko: en uskonut, että minun kannattaa tehdä videosisältöä someen, koska “tiesin”, että siten ei voi tehdä tuloksellista…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Melina Aikala on projektijohtaja, joka nauttii toimeksiantajiensa vaihtuvuudesta

  Kuka olet? Olen projektipäällikkö, tuottaja, freelancer, äiti, vaimo, tytär, sisko, ystävä sekä Airbnb-superhost. Oikeastaan kaikki alat tarvitsevat satunnaisesti projektijohtajaa, joka hoitaa sovitut asiat maaliin tehokkaasti. Resurssit eivät aina riitä talon sisällä ja silloin minua tarvitaan. Mitä teet? Olen ulkoistettu projektijohtaja ja teen tällä hetkellä töitä tapahtumatoimistoille sekä mainostoimistoille. Voisin hyvin kuvitella tekeväni projektiluonteisia töitä myös muille aloille. Toivon saavani myös…

  Lue lisää