Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Susanna Salon esikoisteos “Ukon Pakka – Kalevalainen tarot” on ulkomaillakin suosittu!

viikon-kevytyrittaja-susanna-salo

Kuka olet?

Olen Susanna Salo, 35-vuotias Helsinkiläinen kirjailija. Esikoisteokseni käsittelee Kalevalaisia myyttejä ja hahmoja sekä suomalaista vanhaa kansanperinnettä tarot-korttien muodossa.

Kirjani ja sen ohessa myytävä tarot pakka julkaistiin vuonna 2017 nimellä Ukon Pakka – Kalevalainen tarot. Se on saavuttanut suuren suosion suomessa ja olen juuri tehnyt siitä italiaan käännössopimuksen.

Teokseni julkaistaan Italiassa vuoden 2020 loppupuolella. Aikaisemmin kirjani on julkaistu englanniksi ja suomeksi (kustantajani on Salakirjat).

Mitä teet?

Järjestän kursseja tarot kortteihin ja Kalevalaiseen mytologiaan liittyen. Näin korona-aikana pidän kurssit etänä Zoomin avulla, mutta aikaisemmin järjestin enimmäkseen lähiopetuskursseja.

Minulla oli tänä keväänä alkamassa uudet kurssiryhmät Porvoossa, Lahdessa, Jyväskylässä ja Hämeenlinnassa, mutta koronan takia päätin järjestää kurssit toistaiseksi etänä.

Teen myös tarot-tulkintoja korteillani, jotka ammentavat viisautta Kalevalaisista tarinoista, henkilöistä ja suomalaisista vanhoista uskomusolennoista.

Ukon Pakka -kirja ja Tarot-kortit

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Aloitin toiminimiyrittäjänä kirjani julkaisun aikoihin, ja toimin pari vuotta aluksi yrittäjänä. Muutaman vuoden jälkeen kuitenkin totesin, että yrittäjyys on minun kohdallani enemmän keikkaluonteista kuin kokoaikaista. Niinpä päätin luopua toiminimestä ainakin joksikin aikaa.

Ehkä jossain vaiheessa perustan toiminimen uudelleen, mutta halusin hiukan vähentää paineita oman yrityksen pyörittämisestä, ja päätin kokeilla kevytyrittäjyyttä.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Teen töitä tilausten mukaan, joten niitä ei ole joka päivä.

Kursseillani kohtaan Kalevalasta ja suomalaisesta mytologiasta kiinnostuneita ihmisiä ja opetan heille tarinoiden ja korttieni kautta vanhaa suomalaista kansanperinnettä, jota olen itse opiskellut yli kymmenen vuotta kirjaani varten.

Tulkintoja tehdessäni kirjoitan asiakkailleni syväluotaavia katselmuksia heidän kysymyksiinsä liittyen käyttäen apuna kalevalaisia tarot-korttejani ja intuitiotani. Työni ohella teen myös taidetta, eli maalaan ja kirjoitan.

Toiminimiyrittäjänä kävin myös messuilla ja tapahtumissa markkinoimassa kirjaani. Tulevaisuudessa kurssejani tullaan järjestämään myös Italiassa. Viime vuonna kävin Lontoon kirjamessuilla.

Kirjojani myydään myös ulkomailla muun muassa Lontoossa ja Norjassa. Minut on kutsuttu esiintyjäksi Lontoon tarot festivaaleille tänä syksynä, mutta seurailen tilannetta että järjestetäänkö niitä koronan takia vai ei.

Kuvitusta: korppi ja susi

Miten Korona ja sosiaalinen etäisyys ovat vaikuttaneet sinun työarkeesi? Miten työsi ovat hoituneet poikkeusaikoina?

Covid-19 -epidemia ja sen mukanaan tuomat poikkeusolot ynnä muut muutokset ovat vaikuttaneet todella paljon työtilanteeseeni. Aluksi peruin kaikki keväälle suunnitellut kurssit, joita piti olla eri paikkakunnilla Suomessa.

Nyt kun tilanne on taas muuttunut hieman, voi ehkä joitain kursseja miettiä uudestaan kesän aikana!

Tärkeintä oli kuitenkin sysäys etäkurssien pitämiseen! Opin tässä uuden taidon ja ensimmäisellä etäkurssillani oli mukana pari opiskelijaa etänä Italiasta saakka.

Oletko muokannut ja kehittänyt tarjoamaasi palvelua tilanteeseen sopivammaksi?

Kyllä olen. Periaatteessa kurssieni sisältö säilyi samana, eli ne toteutetaan videopalvelun kautta kokoontumalla live-ryhmään.

Nyt puhun siis tietokoneen kameralle sen, mitä ennen puhuin saman pöydän ääressä istuville ihmisille. Se on kuitenkin toiminut hyvin. Olen pitänyt kurssejani Zoomin kautta.

Onko sinulla varasuunnitelmaa pärjäämisen varmistamiseksi?

Tällaisena aikana on varmasti hyvä olla joustavuutta ja muutamakin suunnitelma takataskussa. Taiteellisella alalla tulot tulevat monesta pienestä purosta. Kirjailijalla on palkkapäivä kerran vuodessa ja siinä tilitetään tekijänoikeuskorvaukset koko edellisen vuoden myynnistä.

Ihanteellista olisi julkaista kirja joka vuosi, mutta käytännössä se on haasteellista. Mulla on uusi kirja työn alla ja olisi ideoita kyllä useampaankin. Niiden julkaisua odotellessa on hyvä tehdä suunnitelmia pitkällä tähtäimellä.

Kuvitusta: käärmeiden käräjät ja metsänneito

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Vapaus valita parhaiten sopiva työaika ja -paikka! Nautin erilaisten ihmisten kohtaamisesta. Kaikkein parasta on kuitenkin työllistyä oman taiteellisen työn kautta omalla alallaan.

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Verkkomarkkinointi ja digiosaaminen ovat ne jutut, joissa haluaisin olla vielä parempi. Haluaisin tavoittaa oikeat ihmiset ja löytää kaikki mahdolliset kanavat tätä varten.

Tulevaisuudessa laajennan toimintaani myös ulkomaille, eli alan tehdä tulkintoja ja markkinoida kirjojani kansainvälisesti. Tämä ei kuitenkaan ole mahdollista kevytyrittäjänä. Toiminimellä työskennellessäni otin askeleita jo siihenkin suuntaan.

Millaisena näet tulevaisuutesi?

Tulevaisuus näyttäytyy minulle – huolimatta tästä oudosta ajasta, jota elämme – aika valoisana. Minulla on innostava työ ja teen sitä, mistä nautin.

On hieno tunne, kun on onnistunut rakentamaan itselleen omaa uraa ja kehittänyt sen kautta myöskin toimeentuloa.

Mikä tällä hetkellä motivoi sinua kaikkein eniten, ja mitä haluaisit sanoa muille kevytyrittäjille ja pienyrittäjille?

Tällä hetkellä eniten motivoi kirjani käännöksen julkaisu Italiassa tänä vuonna. Se tuntuu ihan uskomattomalta ja saan siitä paljon energiaa!

Myös nämä etäkurssit motivoivat, koska aikaisemmin yrittäjänä ollessani minulle tuli ongelmia teknisen osaamiseni kanssa. Pidin lähinnä lähiopetuksena kursseja ja tavoitin sitä kautta ehkä aika vähän ihmisiä lopulta. Mutta nyt, kun kurssit ovat siirtyneet verkkoon, niin saattaa tilannekin muuttua positiivisesti.

Haluaisin sanoa muille kevytyrittäjille ja pienyrittäjille, että rakentakaa omaa settiänne kasaan rauhassa. Asiakaskunnan saaminen ja verkostoituminen ottaa aikansa.

Yrittämisen voi aina viedä seuraavalle tasolle, mutta kivijalka pitää valaa huolella. Tämä on matka, joka haastaa ja palkitsee. Mutta tärkeintä on, että se on osa elämääsi, ja toteutat samalla omaa luovuuttasi ja sitä omaa elämänpolkuasi.

Kuvitusta: shamaani ja Tuonelan tyttö

Mielestäni laskutuspalvelu on hyvä valinta, kun haluaa kokeilla yrittäjyyttä – tai jos on jo yrittäjä, mutta haluaa hieman keventää toimintamalliaan.

Suosittelen kuitenkin myös yrityskurssia tai vastaavaa, sillä erilaisten verojen ja vakuutusten ymmärtäminen on alalla tärkeää – varsinkin, jos liikevaihtoa alkaa olla hieman enemmän.

Kevytyrittäjyys voi myös toimia ponnahduslautana varsinaiseen yritystoimintaan, sillä se mahdollistaa verkostojen luomisen ja oman työn markkinoinnin ilman varsinaista yritystä. Luota itseesi ja kokeile rohkeasti sitä mikä saa sinun sydämesi laulamaan!

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake täällä.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat: