Yrittäjyys on trendikästä – uusia yrityksiä perustettu viime vuotta enemmän

Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

yrittajyys-kasvaa-suosiossa

Tuntuuko sinusta, että yrittäjyys on teemana tapetilla yhä enenevässä määrin? Voit olla oikeassa, sillä yrittäjyys on nyt trendikästä Suomessa. Uusia yrityksiä on perustettu tänä vuonna viime vuotta enemmän, kertoo tiedotteessaan myös Suomen Uusyritykset ry.

Uusyrityskeskukset tarjoavat ympäri Suomen laadukasta ja käytännönläheistä neuvontaa aloittavan yrittäjän tarpeisiin, sillä heidän tavoitteenaan on auttaa yrittäjyydestä kiinnostuneita saamaan paras mahdollinen alku yritystoiminnalle.

Uusyrityskeskusten mukaan tämän vuoden tammi-syyskuun aikana uusyrityskeskusten maksuttoman yritysneuvonnan avulla perustettiin yhteensä yli 6 000 uutta yritystä. Tämä on seitsemän prosenttia enemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Päätoimisten uusien yritysten lisäksi myös sivutoimisen yrittäjyyden suosio näyttää kasvaneen.

”Yrittäjyyden into on noussut. Se trendi on näkynyt jo jonkin aikaa”, kertoo Jari Jokilampi, joka on Suomen Uusyrityskeskukset ry:n toimitusjohtaja.

Yrittäjyysneuvontaan tulevilla yhä valmiimpia ideoita

Uusyrityskeskuksista kerrotaan, että tavallisesti noin kolmasosa yritysneuvontaan tulevista asiakkaista päätyy yrittäjiksi. Tänä vuonna kuitenkin yli puolet uusista asiakkaista on perustanut yrityksen. Jokilampi selittää ilmiön taustoja Kauppalehdessä näin:

”Pakkoyrittäjyys on vähentynyt työmarkkinoiden ja palkkatyön vetäessä. Samalla epätoivoiset yritysideat ovat karsiutuneet pois. Aines on nyt parempaa. Kyse ei ole enää ajatuksenpoikasesta vaan moni on jo alustavasti tehnyt liiketoimintasuunnitelmaakin.”

Yritysneuvonnassa käyneiden aloittavien yrittäjien liikeideoita on testattu, kehitetty ja sparrattu huolella. Tämän vuoksi Jokilampi uskoo myös nyt hyvässä taloustilanteessa perustettujen yritysten kestävän suhdannevaihteluita tulevaisuudessa.

Jari Jokilampi

Juuri nyt suosittuja aloja uusien yrittäjien keskuudessa ovat Jokilammen mukaan erityisesti terveyspalvelut, rakennusala, ohjelmointi- sekä kauneudenhoitoala.

Sivutoiminen yrittäjyys polkuna yrittäjyyteen

Kevytyrittäjyys on kasvava työntekemisen muoto ja moni aloittaakin yrittäjäuransa sivutoimisesti laskutuspalvelun kautta ja siirtyy sitten myöhemmin täysipäiväiseksi yrittäjäksi, jos omalle palvelulle riittää kysyntää. UKKO.fi:n käyttäjät perustivat viime vuonna yli 700 uutta yritystä, mikä on usean prosentin osuus kaikista viime vuonna Suomeen perustetuista yrityksistä.

yrittäjyys kasvattaa suosiota

Sivutoimisia yrityksiä perustettaessa on monella mielessä ajatus siitä, että yritystoiminta kehittyy jossain vaiheessa päätoimiseksi. Toisaalta joillekin sivutoiminen yrittäjyys tai kevytyrittäjyys on vain tapa ansaita hieman ekstraa tai työllistää itsensä oman intohimon pariin. Aina tausta-ajatuksena ei ole laajentua ja kasvaa päätoimiseksi yrittäjäksi.

Monille kevytyrittäjyys on välivaihe kohti unelmaa omasta yrityksestä. UKKO.fi onkin mielellään mukana tukemassa käyttäjiensä matkaa kohti yrittäjyyttä ja omien unelmien tavoittelua. Teemme myös yhteistyötä Uusyrityskeskusten kanssa mahdollistaaksemme jouhevan siirtymän yrittäjyyteen. Yksi esimerkki kevytyrittäjästä potkua saaneesta yrittäjästä on markkinointialan osaaja ja bloggaaja Maiju Markkanen, joka vastikään kirjoitti omista kokemuksistaan blogiinsa.

Kirjoittaja Piia Peiponen on viestinnästä innostuva somenautiskelija ja lempeä kieliniuho, jota kiinnostavat muuttuva työ ja työelämä. Inspiraation lähteinä kirjoituksiin ja elämään toimivat ilmiöt ja ihmiset.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjyys:

 • Yrittäjyys Toiminimiyrittäjän koronatietopaketti

  Hyödyllistä tietoa ja ohjeita poikkeusoloihin Koronavirus on levinnyt ympäri maailman ja johtanut meidät kaikki poikkeusoloihin. Näinä aikoina monella pienyrittäjällä on huoli omasta yritystoiminnastaan sekä monia kysymyksiä päässään. Haluamme osaltamme olla yrittäjien tukena näinä hankalina aikoina, ja tarjota ajankohtaista tietoa koronasta johtuviin haasteisiin. Kokosimme tähän tärkeät uutiset ja vinkit sekä hyödyllisiä linkkejä, joista saat lisätietoja omaan tilanteesi. Huomio! Pyrimme pitämään tiedot…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Vieraskynä: Mikroyritysten Suomi

  Suurin osa (93 %) kaikista Suomen yrityksistä on mikroyrityksiä eli 1–9 hengen yrityksiä. Yrittäjistä 65 prosenttia työllistää vain itsensä. Tästä huolimatta Suomen hallitus on pitkään keskittynyt vain yli 250 henkilöä työllistäviin suuryrityksiin, joita on koko maassa 0,2 prosenttia. Pk-yritysten (pienet ja keskisuuret, 10–249 henkilöä) aseman parantamisesta on kyllä puhuttu, mutta mikroyrityksistä ei ole puhuttu. Onkin ollut ilahduttavaa kuulla, että viime…

  Lue lisää
 • Yrittäjyys Alkavan yrittäjän pahimmat virheet – vältä nämä!

  Jokainen alkava yrittäjä tulee jossain kohtaa tekemään virheitä, mutta niistä ei kannata lannistua. Epäonnistumisia sattuu meille kaikille ja ne ovat osa oppimisprosessia. Tosin suuremmat virheet voivat olla kohtalokkaita uudelle yritykselle. Mutta miten sitten välttää tyypilliset alkavan yrittäjän mokat? Lue alta vinkkimme, kuinka välttää virheaskeleet sekä millaisiin virheisiin uudet yrittäjät tyypillisesti sortuvat. 1.Varovaisuus tarpeettomien palvelujen kanssa Yrittäjyyden alkumetreillä on monenlaista puhelinmyyjää,…

  Lue lisää