Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Maksuperusteinen kirjanpito ja maksuperusteinen alv

maksuperusteinen-kirjanpito-nainen-tekee-kirjanpitoa

Kaikille yrityksille, joiden tilikauden liikevaihto on enintään 500 000 euroa, on tullut joustava mahdollisuus tilittää arvonlisäveroa maksuperusteisesti 1.1.2017 alkaen. Tavoitteena tällä muutoksella on yrityksen maksuvalmiuden parantaminen. Lue tästä, miten sinäkin voit päästä helpommalla arvonlisäveroilmoituksen kanssa.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Toiminimen maksuperusteinen arvonlisävero

Arvonlisävero on yksi toiminimen isoimmista maksueristä. Toiminimi, joka maksaa arvonlisäverot silloin kun palvelu tai tuote luovutetaan, voi joutua maksuvaikeuksiin, mikäli asiakas ei maksa laskujaan ajoissa. Kirjanpitolain uudistuksen myötä yrittäjät voivat maksaa arvonlisäveron maksuperusteisena. Erityisesti isojen yritysten alihankkijat hyötyvät maksuperusteisuudesta, kun maksuajat myyntilaskuille tuppaavat olemaan pitkähköjä. Puhutaan toiminimen maksuperusteisesta kirjanpidosta ja arvonlisäverotuksesta.

Suurin osa Suomen yrityksistä voi tehdä kirjanpitonsa tilikauden aikana maksuperusteisesti. Maksuperusteinen kirjanpito tarkoittaa että myynti/osto kirjataan kirjanpitoon sen päivän mukaan, kun raha tulee tilille tai vaikkapa maksetaan käteisellä.

Esimerkki suorite- ja maksuperusteisesta kirjanpidosta

Ajatellaanpa esimerkiksi rakennusmies Penttiä, joka tekee tammikuussa naapurilleen kylpyhuoneremontin. Pentti joutuu ostamaan tarvikkeita monella tonnilla ja työt päälle, laskuksi muodostui 10 000€.

Naapurin Lissu lupasi maksaa laskun pikaisesti, mutta vielä maaliskuussakaan rahoja ei näkynyt, muistutuksista huolimatta. Jos Pentti tekisi kirjanpitonsa suoriteperusteisesti, joutuisi hän nyt maksamaan verottajallekin vielä 2400€ vaikkei siis ole saanut tililleen sentin senttiä. Jos Pentti taas tekee kirjanpidon maksuperusteisesti, maksaa hän verottajalle arvonlisäverot sitten kun saa Lissulta rahat remontista. Nykyään Pentti voi myös tehdä veroilmoituksensa maksuperusteisesti.

UKKO Yrittäjä hoitaa alv-ilmoituksesi

UKKO Yrittäjä hoitaa toiminimiyrittäjän alv-ilmoitusten tekemisen ja lähettämisen verottajalle puolestasi.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestä

Lue myös

Toiminimen ALV-ilmoitus – näin teet sen oikein

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Yrittäjän tiliöinti, tällä ohjeella selviät siitä!

    Tiliöinti on oleellinen osa kirjanpitoa. Kirjanpitoa tehdään, jotta verottaja näkee että olet maksanut verosi ajallaan. Tiliöinti tarkoittaa, että yrityksesi pyörittämisestä syntyneet kulut luokitellaan tiettyihin ryhmiin, jotta kaikki voivat ymmärtää yrityksesi kulut. Mikä ihmeen tosite? Tositteet rinnastetaan usein kuitteihin, mutta kirjanpidon näkökulmasta tositteiden on tarkoitus todentaa syntynyt kulu: tositteesta on tultava ilmi myyty tavara/tai palvelu, sen verotuskanta, päivämäärä jolloin kauppa on…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Verkkolaskun lähettäminen on helpompaa kuin uskotkaan ja se säästää aikaa, vaivaa, rahaa ja huteja – luontokin kiittää

    Verkkolaskujen maksaminen onnistuu nopeammin sähköpostilaskuihin verrattuna ja tulee halvemmaksi kuin paperilla lähetettävät laskut. Nyt on korkea aika ottaa verkkolaskun lähettäminen haltuun ja hyödyt talteen asiantuntijan avustuksella. Monelle yrittäjälle verkkolaskun lähettäminen on jo tuttua juttua, sillä laki uudesta verkkolaskutuslaista astui voimaan jo vuoden 2021 huhtikuussa. Tuosta hetkestä lähtien laki on siis velvoittanut, että kaikkien suomalaisyritysten tulee pystyä käytännössä lähettää yritysasiakkaalleen lasku…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Itsenäisen yrittäjän tärkeät päivämäärät ja luvut vuonna 2024

    Kokosimme tähän artikkeliin vuoden 2024 päivämäärät, jotka yrittäjän on hyvä merkitä omaan kalenteriinsa. Artikkelin lopusta löydät myös merkittävät tänä vuonna muuttuvat luvut, jotka vaikuttavat yrittäjän arkeen. Nappaa tästä tärkeät päivät talteen!  Yrittäjällä on usein monta rautaa tulessa, eikä huolista vähäisin ole se, tuleeko verot maksettua ajoissa ja viranomaisilmoitukset tehtyä. Siksi laadimme tämän muistilistan. Tässä listassa on vuoden 2024 tärkeät päivät…

    Lue lisää