Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Elämäntapayrittäjä toivoo mahdollisimman pitkää uraa yrittäjänä

yrittajatarina-pia-lehtinen

Pia Lehtinen pyörittää joogakoulu Mysore Yoga Helsinkiä Sörnäisissä Helsingissä. Vuodesta 2017 alkaen yrittäjänä toimineelle Pialle oman joogasalin ja yrityksen perustaminen oli aina ollut leikkisä haave – yrittäjyys itsessään ei ollut hänelle se juttu, vaan päämääränä siinsi oma joogasali.

Päätös yrittäjyydestä syntyi nopeasti. Vaihtoehtoina olivat ulkomaille lähteminen joogaa opettamaan tai astanga-joogan opetustarjonnan laajentaminen pääkaupunkiseudulla. Pia Lehtinen kertoo, että yrittäjyys tuntui parhaalta vaihtoehdolta, koska halusi keskittyä työhönsä astanga-joogan opettajana juuri Helsingissä.

Työn teon muodot ovat muuttuneet Pian uran aikana. Monet alan opettajista työskentelevät kevytyrittäjinä. Aluksi Pia työllisti yrityksensä kautta ainoastaan itsensä, mutta tänä päivänä myös neljä muuta opettajaa ohjaa tunteja hänen joogasalillaan.

MySore Yoga Helsinki / Pia Lehtinen

Pia aloittaa päivänsä jo varhain valmistautumalla päivään ja ottaa kuudelta vastaan ensimmäiset asiakkaat. Aamutunneilla työ on hiljaista läsnäoloa, joogaoppilaidet harjoitusten parissa työskentelyä, opettamista ja avustamista. Toisen opetustunnin hän pitää aamupäivällä. Opetustuntien väliin mahtuu myös hetki omalle harjoitukselle. On tärkeää että joogaopettaja tekee opettamaansa harjoitusta myös itse. Fyysisesti raskasta työtä ei pysty tekemään kahdeksaa tuntia päivässä, ja palautumiselle on annettava aikaa. Iltapäivällä Pia suunnittelee tulevia opetustunteja ja hoitaa yrityksen käytännön asioita.

Vaakakupissa vapaus ja epävarmuuden sieto

Yrittäjyydessä palkitsevinta on ollut vapaus. Yrittäjyys on myös mahdollistanut Pialle oman ammattitaidon ylläpidon ja pidemmät matkat ulkomaille, jotka ovat tärkeitä oman kehittymisen näkökulmasta. Epävarmuus on ollut suurin haaste, erityisesti viime vuosina. Koronapandemia iski lujasti alaan, ja tällä hetkellä sota Euroopassa ja talouden epävarmuus heijastuu kuluttajakäyttäytymiseen ja vapaa-ajan harrastuksiin. Epävarmoinakin hetkinä Pian vakaa asiakaskunta on pysynyt uskollisena. Poikkeustilanteet ovat vaatineet yrittäjältä kekseliäisyyttä ja sopeutumista on helpottanut esimerkiksi harjoitusten siirto joogasalilta etäyhteyksien päähän.

Yrittäjyydessä vaakakupeissa on vapaus ja epävarmuus. Yrittäjyys vaatii aika kovaa päätä ja koen, että minulla on hyvä resilienssi. Olen onnekas siinä, että olen saanut tehdä työtäni ja olen välttänyt pahimmat karikot vaikeinakin aikoina.

Pian joogasali on äskettäin muuttanut uusiin toimitiloihin, ja hän toivookin tämän olevan salille sekä omalle joogayhteisölle loppuelämän koti. Suurimpina saavutuksina yrittäjyydessä Pia mainitsee itse yrittäjyyden ja oman näköisen työelämän.

Taustani on taide- ja viestintäalalla, ja pitkään yrittäjyys oli kuin punainen vaate minulle. Nyt olen ylpeä siitä, mitä kaikkea olen matkan varrelle oppinut, ja siitä että yritykseni on edelleen toiminnassa. Voin tehdä sitä työtä, jota rakastan.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Haaveena mahdollisimman pitkä ura rakastamansa lajin parissa

Tulevaisuudessa Pia ei tavoittele yrityksensä kasvattamista, vaan hän haluaa työskennellä intohimonsa parissa niin kauan kuin mahdollista. Myös astanga-joogan opettaminen ja oman tietotaidon siirtäminen uusille opettajille kiinnostaa Piaa. Tämä mahdollistaisi myös fyysisesti rasittavan työn kuorman jakamisen useammalle.

Aika moni haave on jo toteutunut. Kun tekee omaa harrastusta työkseen, työ sekoittuu elämäntapaan. En haikaile eläkevuosien perään, sen sijaan toivon, että saan tehdä tätä työtä mahdollisimman pitkään ja saisin ajan mittaan tasapainotettua työmäärää fyysisen jaksamisen suhteen.

Kysyimme Pialta mitä tapahtuisi, jos yrittäjyys loppuisi huomenna?

Hetken mietittyään Pia toteaa, että surullisinta olisi yrityksen ympärille syntyneen tiiviin ja lämminhenkisen jooga-yhteisön hajoaminen, jonka arvoa on mahdotonta määritellä.

Mysore Yoga Helsingin ympärille on syntynyt yhteisö, joka on monille tärkeä osa arkea. Tunnemme toisemme hyvin ja jaamme elämän ilot ja surut. Pienen toimijan etu on se, että tällaisen yhteisön syntyminen on ylipäätään mahdollista.

Pia uskoo, että yrittäjyyttä arvostetaan Suomessa, mutta myöntää korona-ajan paljastaneen piilossa olevia ajatustapoja ja ottaneensa silloin itsekin osaa keskusteluun oman alansa yrittäjyyteen liittyen. Pia kertoo kuuluvansa iloisten veronmaksajien joukkoon eikä halua valittaa yrittäjyyden kuluista. Pienyrittäjyyden osalta Pia esittää toiveen, että mikro- ja pienyrittäjät huomioitaisiin omana ryhmänään sosiaali- ja eläketurvan osalta.

Mysore Yoga Helsinki toimii Sörnäisissä, osoitteessa Kinaporinkatu 2C. Joogakoulun toimintaan pääset tutustumaan yrityksen verkkosivuilla.

Lue lisää:

Antti ja Jarkko luovat miesten muotia – FRENN-yrittäjäparin bisnes perustuu vastuullisuuteen ja mukavuuteen

Meikkaaja Maria Kalliokoski: “Kannattaa seurata omia unelmia!”

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

    Netta Siljanen

    Kokenut viestinnän moniosaaja. Innostuu ongelmanratkaisusta, hyvistä tarinoista, uuden innovoinnista ja organisaatioiden kehittämisestä. Vapaa-ajallaan kerää inspiraatiota ja elämyksiä lukemalla, kokkailemalla, liikkumalla luonnossa ja hyvän musiikin äärellä.

    Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

    • Yrittäjätarinat Kääntäjä Aino vaihtoi palkkatyöstä freelanceriksi: ”Tämä on hyvin antoisaa”

      Kielet kiinnostivat turkulaista Aino Halmea aina, ja hän lähti opiskelemaan niitä myös yliopistoon. Siellä kääntäjän työ alkoi tuntua hänelle uravaihtoehdoista kaikkein omimmalta. Nyt hän tekeekin englannin kielen kääntäjän ja kielentarkastajan töitä kevytyrittäjänä, ja nauttii työstään: ”Oli hienoa huomata, että työt voi saada rullaamaan, vaikka ne tekisi omasta olohuoneesta käsin!” Aino suosittelee itsensä työllistämistä muillekin työtavasta kiinnostuneille, mutta huomauttaa, että palautuminen…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Ammattijärjestäjä Milja rakastaa sekamelskoja: "Moni asiakas tuntee häpeää kotinsa kaaoksesta"

      22-vuotiaalle Milja Nivalle yrittäjyys on keino työllistää itsensä mielekkäästi ja omien taitojen mukaisesti. Hän on päivätyönsä ohessa ammattijärjestäjä sivutoimisena yrittäjänä. Milja aikoo jatkaa yrittäjyyttä tulevaisuudessakin, mutta ei epäröi vaihtaa fokustaan, jos löytää uusia kiinnostuksen kohteita. "Mielestäni turhaan pelotellaan, että yrittäjyys olisi kauhean vaikeaa!" Kodin siistinä pitäminen tuottaa monille päänvaivaa. Joillekin paikkojen ja tavaroiden järjestäminen on ikävä urakka; toiset taas turhautuvat, kun…

      Lue lisää
    • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjämme Krista on Ihmemutsi, joka vloggaa elämän pienistä hyvistä asioista

      Olen Krista Lomas, 36-vuotias keravalainen äiti ja vaimo sekä videovloggaaja sekä varhaiskasvattaja. Sain ensimmäisen yhteistyötarjouksen YouTuben kautta. En alkuun oikein tiennyt mitä tehdä. Otin yhteyttä UKKO.fi:hin ja siitä se sitten lähti! Mitä teet? Teen videoita YouTube-kanavalle nimeltä Ihmemutsi. Kanava on lifestylekanava ja teen videoita asioista, jotka kiinnostavat minua, kuten erityislapsen vanhemmuus, minimalismi, eettinen kuluttaminen sekä henkinen että fyysinen hyvinvointi. Opettelen…

      Lue lisää