Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia

Graafinen suunnittelija ja kuvittaja Heta-Linnea Kovanen inspiroituu luonnosta ja kanssaihmisistä

viikon-kevytyrittaja-heta-linnea-kovanen

Heippa! Olen Heta-Linnea Kovanen, graafinen suunnittelija ja kuvittaja. Olen syntynyt Vesannolla Pohjois-Savossa, mutta nykyisin asustelen Helsingissä.

Asun Herttoniemenrannassa taiteilijapuolisoni kanssa ja harrastan viherkasveja, joskin hieman vaihtelevalla menestyksellä.

Mitä teet?

Teen graafisen suunnittelun elementtejä eri tarpeisiin. Suunnittelen muun muassa logoja, informaatiografiikkaa, levynkansia ja piirrän muotokuvia, pääsääntöisesti digitaalisesti. Lisäksi teen jonkin verran animaatioita.

Viime aikoina olen yrittänyt päästä käsiksi filmikuvauksen saloihin, joten toivottavasti tulevaisuudessa teen sitäkin enemmän!

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Varmaan oikeastaan vahingossa! Huomasin muutama vuosi sitten, että kuvituksilleni alkaa sen verran olla kysyntää, että kevytyrittäjäksi siirtyminen oli luonnollinen siirtymä.

Olen aiemmalta koulutukseltani tradenomi, joten yrittäjäasiat ovat minulle sieltä jonkin verran tuttuja, mutta koen, että kevytyrittäjänä minulla jää riittävästi aikaa itse tekemiseen, eikä aika kulu niinkään asiakirjojen pyörittämiseen.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Olen tavallaan töissä ja saatavilla koko ajan, ja ajankäytöllisesti se on välillä vähän haastavaa. Työskentelen kotoa käsin, joten vapaa-aika ja työ tapahtuvat samoissa tiloissa.

Sähköpostit ponnahtavat puhelimeen, joten myös liikkeellä ollessani olen ajan hermolla siitä, mitä minulta odotetaan. Työskentelen tietokoneella ja saatankin olla nenä kiinni ruudussa lähes koko päivän.

Myös vapaa-ajallani huomaan, että ideat jostain kuvituksesta tupsahtavat mieleeni vaikkapa juuri silloin kun pitäisi keskittyä johonkin aivan muuhun. Kirjoittelen puhelimeeni myös usein muistiinpanoja keskellä yötä, jos jokin kiinnostava asia on unessa tullut ilmi.

Heta-Linnea kuva 2

Viime aikoina olen piirtämisen ohella alkanut valmistaa myös korvakoruja, joiden parissa uppoaa helposti useampi tunti päivässä. Näiden ympärillä riittää puuhaa muutenkin, sillä tuotekuvien ottaminen ja siirtäminen verkkokauppaan yksin on yllättävän aikaa vievää.

Tyypillisesti hoidan montaa asiaa samanaikaisesti ja työpöytä (ja olohuoneen kaikki tasot) on täynnä eri projekteja. Hallitun kaaoksen keskellä olen luovimmillani!

Miten Korona ja sosiaalinen etäisyys ovat vaikuttaneet sinun työarkeesi? Kuinka työsi hoituvat näinä poikkeusaikoina?

Korona-aikana olen huomannut, kuinka ihmiset ovat alkaneet välittää pienyrittäjistä näkyvämmin kuin ehkä aiemmin.

Tämä on omalla kohdallani näkynyt niin, että yhteydenottoja on tullut useammin ja ihmiset ovat kiinnostuneempia siitä, mitä teen, ja voisinko mahdollisesti tehdä sitä ja tätä myös.

Tuntuu, että tämmöisenä aikana ns. “pikkutekijöitä” lähestytään normaalia herkemmin ja arvostetaan sitä, että kommunikointi palveluntarjoajan ja asiakkaan välillä on yksilöllisempää, ja sitä kautta hieman jopa intiimimpää, jolloin tämmöinen “pikkutekijä” kevytyrittäjänä on ehkä alkanut kiinnostaa potentiaalista asiakaskuntaa enemmän.

Samalla myös korostuu ainakin oman alani valttikortti siinä, että asiakasta ei välttämättä tarvitsekaan fyysisesti kohdata, kun kaikki normaalistikin sujuu kätevästi laitteiden ja internetin välityksellä.

Samaan aikaan sosiaalinen etäisyys vaikuttaa itseeni huomattavan paljon siinä, että huomaan olevani ekstrovertimpi kuin kuvittelin. Kaipaan vuorovaikutusta ja ajatustenvaihtoa kollegoiden kanssa, unohtamatta sitä, että myös fyysinen, toisen ihmisen läheisyys, selkeästi on tarpeellista – ihan vaikka vaan se, että saa istua toisen vieressä bussissa.

Inspiroidun normaalisti kanssaeläjistä. Ihmisistä bussissa ja kaupan kassalla. Mutta nyt, kun nämä kohtaamiset on laitettu aivan minimiin, huomaan jossain määrin samaan aikaan turhautuvani siitä, ja samaan aikaan myös etsiväni myös korvaavia inspiraationlähteitä esimerkiksi luonnosta ja rakennuksista.

Töiden määrä minulle ei juurikaan ole muuttunut tällä hetkellä, ehkä aavistuksen lisääntynyt!

Oletko muokannut ja kehittänyt tarjoamaasi palvelua tilanteeseen sopivammaksi?

Olen siinä onnellisessa tilanteessa, että työni on aina ollut aika itsenäistä ja lähinnä internetin välityksellä toimivaa, joten suurta poikkeusta tavanomaiseen ei ole tilanteessani tullut.

Mutta huomaan kuitenkin aktiivisemmin miettiväni parempia, uudenlaisia ja tehokkaampia markkinointiväyliä – nyt varsinkin kun ns. puskaradio on huomattavasti hiljentynyt.

Tosin nyt innostuin hiljattain korumuotoilusta, kun tajusin kaipaavani enemmän perinteistä käsillä tekemistä. Ehkä tuosta vielä kehkeytyy oikeasti jotain!

Onko sinulla varasuunnitelmaa pärjäämisen varmistamiseksi?

Varasuunnitelma on olemassa, ja sen myös aion ottaa käyttöön, ainakin joksikin aikaa.

Samalla aion myös käyttää tämän vallitsevan tilanteen hyväkseni ja kehittää omaa osaamistani muovautuvaisemmaksi jatkuvasti, jota olenkin tehnyt mm. opettelemalla uusia verkkokaupankäynnin taitoja ja -markkinointia.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Oma aikataulu työpäivälle, sillä olen hyvin vaihtelevasti aamuvirkku ja iltavirkku!

Koen tärkeänä, että voin pitää tauon aina kun tunnen sitä tarvitsevani, jotta voin keskittyä tarkkuutta ja kekseliäisyyttä vaativaan työhöni täysillä.

Lisäksi on mahtavaa, että useimmiten työ ei tunnu työltä, vaan saan tehdä sitä mitä oikeasti tahdon!

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Graafinen ala on siitä ihana, että koskaan ei voi olla täysin valmis, vaan opittavaa on joka paikassa.

Haluaisin löytää itselleni enemmän aikaa liikkua luonnossa, sillä esimerkiksi kasvit ovat muodoiltaan ja väreiltään hyvin inspiroivia!

Fyysisesti olisi myös hyvä, jos joskus oppisin työskentelemään työpöydän äärellä, mutta useimmiten työpöytä on niin täynnä, että siirryn läppärini kanssa piirtämään lattialle, mikä ei ole aina se ergonomisin vaihtoehto…

Millaisena näet tulevaisuutesi?

Tällä hetkellä olen hyvin avoimin mielin tulevan suhteen ja pyrin tekemään sen minkä pystyn, kuitenkaan odottamatta itseltäni – tai muiltakaan – aivan liikoja.

Mikä tällä hetkellä motivoi sinua kaikista eniten ja mitä haluaisit sanoa muille kevytyrittäjille ja pienyrittäjille?

Me olemme kaikki tässä samassa tilanteessa ja jokaisella on niitä omanlaisia haasteita uuden edessä. Se on ihan normaalia, joskin tietenkin kuluttavaa.

Minua motivoi se, että nyt on aikaa nukkua ja antaa itselle aikaa, ihan luvan kanssa. Ei tarvitse olla joka paikassa pää kolmantena jalkana, vaan tekee sen minkä pystyy ja yrittää pitää mielen rauhallisena.

Yritetään muistaa tehdä jotain itselle mieluista joka päivä, ja pidetään mielessä, että lähtökohtaisesti ihmiset ovat toistensa puolella ja hyvin ymmärtäväisiä toisiaan kohtaan!

Olen huomannut työssäni, että ajatusten jakaminen muille tuo valtavasti uusia näkökulmia. Ihan vaikka jutteleminen lemmikille jostain työn alla olevasta asiasta ääneen saattaa avata jotain uutta. Aina ei tarvitse myöskään tavoitella kuuta taivaalta, vaan keskittyä katsomaan aivan lähelle ja olemaan armollisempi.

Kuten kuvista näkyy, olen tässä viime aikoina kehittänyt itseäni myös korumuotoilun puolella, ja sen myötä myös tuotekuvauksessa. Muistakaa myös ulkoilla välillä! Tsemppiä <3

Kurkkaa Heta-Linnean kotisivut ja Instagram-tilit:

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Tutustu myös artikkeliimme Graafinen suunnittelu kevytyrittäjänä.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Kevytyrittäjyys valmisti Emiliaa yrittäjyyteen: "Yrityksen perustaminen oli pelottavimpia asioita, joita olen tehnyt"

  Olen Emilia Peuhkuri, monipuolinen kauneusalan yrittäjä. Liikkeeni KauneusStudio Emilia Peuhkuri sijaitsee Torikadulla Forssassa. Valmistuin vuonna 2013 meikkaaja-maskeeraajaksi ja viime vuonna parturi-kampaajaksi. Ennen ammattiopintojani olin kartuttanut työkokemusta kesätöissä. Lukion aikana työskentelin kesäisin huoltamon kassalla, baaritiskin takana ja kotona sikatilalla. UKKO.fi-laskutuspalvelua aloin käyttää kynsi- ja meikkipalveluiden laskuttamiseen opiskellessani hiusalaa. Kevytyrittäjyys oli minulle luonteva tapa päästä tekemään oman alani töitä opiskelun ohessa. Varsinainen yrittäjyys…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kevytyrittäjä Michael Bleu – “Tuntuu, että maailma on ohjannut minua yrittäjäksi lapsesta saakka”

  Olen Michael Bleu, viihteellisen alan työnarkomaniasta kärsivä ja nauttiva musiikki- ja leffatyyppi. Viime mainitut asiat sanelivat jo lapsuudessa elämänpolkuni. Rantauduin Pohjanmaalta, Mustasaaresta Helsinkiin vuonna 2009, jonka jälkeen elämä on oikeastaan pyörinyt jatkuvan tekemisen parissa. Olemiseni määrittyy melko vahvasti luomisesta ja vuorovaikutuksesta ihmisten kanssa. Kaikella tosin on kääntöpuolensa, koska valitsemani työt ja harrastukset tapahtuvat usein omassa seurassa neljän seinän sisällä. Viimeiset…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Marianne Hokkanen löysi koronakriisin myötä uuden suunnan uralleen kevytyrittäjänä!

  Kuvaaja: Outi Kinnunen Hei! Olen Marianne Hokkanen, 30-vuotias markkinoinnin moniosaaja Helsingistä. Minusta tuli kevytyrittäjä, kun koronakriisi vei vakituisen päivätyöni. Tartuin epäröimättä tilanteen tarjoamiin uusiin, innostaviin haasteisiin! Mitä teet? Teen monipuolisesti kaikkea luovaa markkinoinnin ja viestinnän parissa. Kevytyrittäjänä olen varsin tuore tapaus, kuitenkin tähän asti olen jo päässyt tarjoamaan osaamistani tekstin – ja sisällöntuotannoissa, visuaalisessa suunnittelussa sekä markkinoinnin automaation konsultoinnissa. Tarjontani…

  Lue lisää