Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Meikkaaja Maria Kalliokoski: “Kannattaa seurata omia unelmia!”

meikkaaja-maria-hero

Helsinkiläinen Maria saa tehdä sitä, mistä tykkää niin päivätyönään kuin kevytyrittäjänäkin: päätoimisesti hän työskentelee kauneusketju Kicksillä, ja tekee tämän ohella meikkauskeikkoja sekä sosiaalisen median sisältöjä. ”On hienoa, että saan tehdä tällaista taiteellista työtä, mistä todella nautin. Se jos mikä on inspiroivaa!”

Maria Kalliokoski opiskeli estenomiksi ja hän teki pieniä, usein palkattomia keikkoja jo tuona aikana. Niiden kautta hän sai loistavasti kokemusta.

– Tein esimerkiksi tutuille juhla- ja häämeikkejä ja osallistuin myös projekteihin, joihin haettiin nimenomaan opiskelijoita.

Helsinkiin muutettuaan Maria työskenteli aluksi Stockmannin kosmetiikkaosastolla tehden meikkauksia myös siellä. Sen kautta hän alkoi saada asiakkailta kyselyjä, josko voisi käydä tekemässä heille meikkejä myös kotona. Kun hän ryhtyi tekemään sisältöjä someen, alkoi sitäkin kautta tulla nopeasti lisää yhteistyöpyyntöjä.

– En itse varsinaisesti hakenut yhteistöitä, vaan niitä ehdotettiin minulle suoraan ja kyseltiin, millaista hintaa pyytäisin niistä. Siinä kohtaa alkoi tuntua kätevältä siirtyä kevytyrittäjäksi; töitä ei kuitenkaan ollut ihan niin paljon, että toiminimeä olisi kannattanut lähteä perustamaan.

Kevytyrittäjyys vai oma yritys?

Kevytyrittäjyys sopii sinulle kun:

 • Toimintasi on sivutoimista tai keikkaluontoista
 • Haluat testata liikeideaasi
 • Et halua miettiä ennakkoveroja, alveja tai muita ilmoituksia
 • Sinulla on keikka, josta haluat rahat nopeasti tilille
 • Haluat säästyä tilitoimiston kuukausimaksuilta
 • Haluat valita perustatko Y-tunnuksen vai et

Yrittäjyys on sinua varten kun:

 • Aiot toimia yrittäjänä päätoimisesti tai säännöllisesti
 • Sinulla on valmis yritysidea
 • Sinulla on paljon hankintoja, joiden arvonlisäverot haluat vähentää
 • Haluat perustaa toiminimen tai osakeyhtiön tai siirtää kirjanpitosi meille
 • Haluat hakea starttirahaa toimintasi alkuun
 • Tarvitset toimintaasi varten oman Y-tunnuksen tai sinulla on jo sellainen
Askarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö >>

Marian työpäivät vaihtelevat paljon. Hän työskentelee Kicksissä 25 tuntia viikossa ja tekee sometöitä eri yrityksille päivittäin. Yksityishenkilöiden pyytämät meikkauskeikat painottuvat usein viikonlopuille, yritysten tarjoamia toimeksiantoja taas on usein työviikollakin.

– Kevytyrittäjyydessä parasta on vapaus valita ja päättää vuoroista. Päiväduunissa menee aina tiettyjen työvuorojen mukaan, eikä niihin voi paljon vaikuttaa – mutta kevytyrittäjänä tekemieni keikkojen aikataulua pystyn sumplimaan paljonkin. Voin päättää, haluanko ottaa jonkin keikan vaikkapa lauantaiaamuun, vai enkö halua.

Työ vaatinut esiintymisjännityksen voittamista

Maria tekee sosiaaliseen mediaan paljon erilaisia yhteistyöpostauksia ja varsinkin videoita, joissa hän käyttää toimeksiantajayrityksen tuotteita. Hän kertoo tämän tuntuneen aluksi hyvin jännittävältä.

– Sellainen itsen esille tuominen ei ole helppoa ihan kenelle vain! Aluksi tuntui vaivalloiselta olla kameran edessä; mietin tosi paljon, mitä voin postata ja sanoa. Nykyisin tämä toki tuntuu jo helpommalta ja luontevalta.

Kätevää tällaisissa yhteistöissä on Marian mukaan se, että hän markkinoi siinä samalla omaa työtarjoamaansa.

– Markkinoin töiden kautta itseäni ja osaamistani sosiaalisessa mediassa joka päivä, eikä minun ole tarvinnut tehdä markkinointia mitenkään muuten. Saan tätä kautta paljon uusia työkeikkoja – niin yhteistöissä kuin meikkauksissa.

Luomiväripaletti ja meikkisiveltimiä

Luomiväripaletti ja meikkisiveltimiä. Kuvituskuva.

– Meikkaajan töitä aloitellessa jännitti myös se, etten vielä tuntenut kaikkia tuotteita ja välineitä; mietin, vaikutanko asiakkaan silmiin ammattilaiselta. Sekin mietitytti, että paljonko uskallan pyytää hintaa. Nyt, kun tehnyt näitä töitä jo pidempään, on hinnoittelu tietysti huomattavasti helpompaa.

Lue lisää: Oman työn hinnoittelu – 7 vinkkiä joilla tienaat enemmän

Kumpikin Marian vanhemmista on toiminut yrittäjänä. Heidän kauttaan hän on saanut tärkeää tukea, ja kertoo itsensä työllistämisen olleen tätä kautta tuttu juttu hänen lapsuudenperheessään. Haastavaksi Maria kokee toisinaan työssään vapaa-ajan ottamisen ja organisoinnin.

– Välillä pitäisi muistaa levähtääkin! Joskus sitä unohtaa, että keikkojen lisäksi on myös päivätyö, ja sitten yhtäkkiä ei olekaan pitänyt lainkaan vapaata pariin viikkoon. Pyrinkin nykyisin sovittamaan meikkikeikat niille päiville, joina olen jo muutenkin töissä; näin voin pitää vapaapäivät kokonaan vapaina.

Maria kertoo ottaneensa kaikki hänelle tarjotut työt ahkerasti vastaan siksikin, että mielessä jännittää yhä koronakriisin tapahtumien toistuminen; monen muun tavoin häneltäkin peruuntui tuolloin useampi työkeikka.

– Yritän kuitenkin pysyä positiivisena ja mennä päivä kerrallaan.

Itsensä työllistäminen kannattaa

Tällä hetkellä töiden väheneminen ei näytä lainkaan uhkaavalta. Maria kertoo, että töiden suhteen on luvassa lähitulevaisuudessa aivan uusiakin asioita: Kicks on alkanut järjestää liveshopping-tapahtumia, ja yhteen näistä Mariaakin pyydettiin juontajaksi.

– Se jännitti ensin hirveästi, mutta meni lopulta tosi hyvin. Kyseinen konsepti oli mahtava ja olin iloinen, että sain olla mukana siinä! Tuli fiilis, että tällaista työtä on todellakin ihanaa tehdä.

Samaan Maria kehottaa muitakin itsensä työllistämisestä kiinnostuneita ohjautumaan:

– Kannattaa seurata omia unelmia ja tehdä sitä, mikä itsestä tuntuu kivalta!

Artikkeli on julkaistu alun perin vuonna 2020. Juttua on päivitetty 18.10.2022.

Toiminimiyrittäjyys voi olla myös helppoa

Kirjanpito, laskutus ja kuittivarasto kiinteällä kuukausihinnalla. Perustamme toiminimen ilmaiseksi ja saat Y-tunnuksen heti käyttöösi.
Lue lisää toiminimiyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Lue myös:

Meikkaa, maskeeraa, hoida ja huolittele – mutta älä stressaa paperitöistä!

Haluaisitko sinä kertoa itsestäsi ja palveluistasi UKKO.fissä?

Tämä voit tehdä ilmoittautumalla UKKO Yrittäjyyskoulun haastatteluun! Nostamme säännöllisesti esiin eri alojen UKKO-yrittäjiä. Klikkaa tästä ja käy täyttämässä lomake!

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Katariina Valkeinen valmentaa pk-yritykset voittoon markkinoinnin haasteissa!

  Kuvaaja: Soluna Image Vuoden 2021 ensimmäinen viikon kevytyrittäjämme on markkinoinnin moniottelija Katariina Valkeinen. Hänellä on pitkä markkinoinnin työkokemus, jota hän nykyisin hyödyntää konsultoiden pieniä ja keskisuuria yrityksiä. Katariinalla on myös oma Ketterä-niminen palvelu, jonka sivuilla hän jakaa hyödyllisiä vinkkejä markkinointiin. Hän kertoo motivoituvansa siitä, kuinka hän pääsee näkemään työnsä tulokset konkreettisesti: “Nautin, kun sain vaikuttaa myynnin kasvuun ja yrityksen menestykseen!”…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat 19-vuotias Elia kannustaa nuoria yrittäjyyteen ja tavoittelee itse menestystä vaatebisneksessä

  19-vuotias Elia Ahola on ehtinyt olla monessa mukana. Energinen Elia ei pidä toimettomuudesta ja se käy selväksi miltei välittömästi, kun nuoren miehen kanssa keskustelee. Ei ole ihme, että Elian tapaamat yritysjohtajatkin ovat vakuuttuneet nuoren yrittäjän itsevarmuudesta ja aktiivisuudesta. UKKO.fi:llä ja Elian perustamalla lehdellä on yhteinen tavoite; kannustaa ihmisiä kohti yrittäjyyttä ja kohti sitä, mikä tuntuu itsestä kaikkein mielekkäimmältä tekemiseltä. Olikin…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Kosmetologi ja bloggaaja Charlotta Takkula

  Viikon Kevytyrittäjä Charlotta Takkula tekee kosmetologin ja meikkaajan töitä sekä kirjoittaa blogia. Kuka olet? Olen Charlotta, 21-vuotias yrittäjänalku Helsingistä. Ammatiltani olen kosmetologi. Mitä teet? Tällä hetkellä teen keikkaluontoisesti kosmetologin ja meikkaajan töitä sekä kirjoitan blogia. Kauneudenhoito on aina ollut lähellä sydäntäni, samoin kirjoittaminen, joten näiden kahden yhdistäminen on täydellinen työ minulle. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Halusin kokeilla siipiäni yrittäjänä, ja eräs asiakas halusi…

  Lue lisää