Arvioitu lukuaika: 1 minuutti

Maksumuistutus ja perintä

laskin_palkka

Maksumuistutus ja perintä ovat asioita, jotka liittyvät tilanteeseen, jossa lasku tai laina on jäänyt maksamatta. Ne koskevat niin yrityksiä kuin yksityisiä henkilöitäkin.

Mitä teen, jos saan maksumuistutuksen?

Jos posti tuo mukanaan maksumuistutuksen, on aika toimia. Maksumuistutus nimittäin on tilanne, joka ei vielä johda mihinkään oikeudellisiin toimenpiteisiin, kunhan lasku tai erääntynyt laina maksetaan välittömästi. Ennen laskun maksamista kannattaa kuitenkin tarkistaa omista tositteistaan, onko laskua maksettu vai ei, sillä joskus maksumuistutuskin saattaa olla aiheeton.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään, Y-tunnuksella tai ilman. Rekisteröityminen 0 €, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Jos laskua ei kuitenkaan ole maksettu, tulee se maksaa välittömästi tai viimeistään maksumuistutukseen merkittyyn eräpäivään mennessä. Jos tilillä ei ole katetta, jotta laskun voisi maksaa, on tilanne monimutkaisempi. Silloin kannattaa olla suoraan yhteydessä velkojaan, jotta laskun maksamisesta voidaan sopia.

Yleensä velkojat nimittäin antavat laskuilleen lisämaksuaikaa, sillä heille on tärkeintä se, että he saavat saatavansa. Neuvotteleminen kannattaa aina paremmin kuin se, että vain jättäisi laskunsa maksamatta ja maksumuistutuksensa huomioimatta. Sellainen tilanne nimittäin johtaa aina perintään.

Mitä tapahtuu silloin, kun perintä astuu mukaan kuvaan?

Jos laskua ei maksumuistutuksista huolimatta ole maksettu, siirtyy lasku perintään. Näin voidaan sanoa, vaikka myös toimet ennen oikeudellisia toimintoja ovat nekin perintää. Yleensä aina perintä tarkoittaa kuitenkin jonkun ulkopuolisen perintätoimiston yhteydenottoa, vaikka perintää voi toki johtaa velkoja itsekin.

Jos tilanne etenee maksumuistutuksia pidemmälle, astuvat mukaan siis oikeudelliset toimet, mikä tarkoittaa omaisuuden ulosmittaamista. Oikeuden päätöksellä velalliselta voidaan siis ulosmitata sellaista omaisuutta, joka kelpuutetaan maksamattoman laskun tai velan kattamiseksi. Myös oikeudenkäynnistä aiheutuvat kulut tulevat velallisen maksettaviksi.

Maksamaton lasku aiheuttaa aina myös maksuhäiriömerkinnän. Tämä tarkoittaa sitä, että henkilön luottotietoihin tulee merkintä, joka estää jatkossa uusien lainojen ottamisen tai osamaksulla maksamisen. Myös esimerkiksi vuokra-asunnon hankkiminen on luottotietojen menetyksen jälkeen vaikeaa.

Lue myös

Kevytyrittäjä ja ulosotto – estävätkö menneisyyden rahaongelmat kevytyrittäjyyden?

Asiakkaan luottotietojen tarkistus ja milloin maksamattoman laskun voi laittaa perintään

 

Muita artikkeleita aiheesta Taloushallinto:

  • Taloushallinto Kirjanpitäjän valitseminen - Löydä itsellesi paras talousapu!

    Kun uusi yritys on aloittanut toimintansa, on aika lailla ensimmäisiä asioita valita yritykselle kirjanpitäjä. Kaikki yritykset kun ovat kirjanpitovelvollisia, on tämä velvollisuus jotenkin hoidettava. Vaikka pienten yritysten olisikin mahdollista tehdä itse oma kirjanpitonsa, ei monenkaan yrittäjän taidot tähän kuitenkaan riitä, ja sen ulkoistaminen tulee ajankohtaiseksi. Tässä artikkelissa käydään läpi hyvän kirjanpitäjän löytämistä. UKKO.fi on kevytyrittäjän laskutuspalvelu, joka hoitaa kirjanpidon ja palkanmaksun…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Yritystili: Yrityksen pankkitilin eli yritystilin avaaminen

    Yritystilin avaaminen kannattaa, koska omat ja yrityksen rahat täytyy pitää erillään. Käymme tässä tekstissä läpi yritystilin avaamiseen liittyvät asiat. Milloin tarvitsee yritystilin? Jokainen yritys tarvitsee oman pankkitilin, koska kirjanpidossa on tärkeää se, että yrittäjän omat rahat ja yrityksen rahat pysyvät erillään. Yleensä yritystili avataan heti, kun yritys on rekisteröity ja toiminta on päästy aloittamaan. On olemassa myös tilanteita, jolloin yritystiliä…

    Lue lisää
  • Taloushallinto Matkakustannusten korvaus: Mitä ne ovat?

    Verovapaat matkakustannusten korvaukset ja verohallinnon ohjeistukset aiheuttavat monelle harmaita hiuksia. Niin palkansaaja, yrittäjä kuin kevytyrittäjäkin saavat tietyin ehdoin korvauksia työmatkojensa kustannuksista. Tässä artikkelissa selitämme matkakustannusten korvausten periaatteet ja kertaamme toimintaohjeet toiminimiyrittäjän ja kevytyrittäjän matkakorvauksista. Mitä verovapaat matkakustannusten korvaukset ovat? Verovapaat matkakustannusten korvaukset on tarkoitettu korvaamaan työntekijälle työmatkasta aiheutuvia kustannuksia. Kuten nimestäkin voi päätellä, korvauksista ei tarvitse maksaa tuloveroa, eli ne…

    Lue lisää