Kevytyrittäjä ja ulosotto – estävätkö menneisyyden rahaongelmat kevytyrittäjyyden?

Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

kevytyrittaja-ulosotto-nainen-ratissa

Kevytyrittäjä ja ulosotto on sanapari, joka mietityttää monia, sillä vuonna 2021 jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Kevytyrittäjyydelle luottotietojen menetys ei kuitenkaan ole este ja yritystoiminnan aloittaminen voikin olla tie parempaan, kun velkojaan saa pala palalta lyhennettyä.

Menneisyyden yllättävät menot, nuoruuden virhearviot, huono taloudenpito tai jokin muu, kenties täysin itsestä riippumaton rahallinen ongelma, ei saisi varjostaa uuden elämän parempia vaiheita.

Kaikki tekevät elämässään virheitä, mutta maksuhäiriömerkintä on siitä ikävä erhe, että se voi seurata kantajaansa pitkään elämän arkisissa asioissa. Luottotietojen menetys tulee esimerkiksi ilmi vuokrasopimusta solmiessa, puhelinliittymää avatessa, lainaa hakiessa ja töitä etsiessä.

Mutta entäpä yrityksen perustamisessa? Onko ulosottoon joutuminen täysin yrittäjyyden tiellä?

Kevytyrittäjä voi työskennellä yrittäjänä ilman omaa yritystä ja y-tunnusta, koska asiakkaita voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Toisin sanoen luottotietojen menetys ei estä kevytyrittäjäksi ryhtymistä. Kevytyrittäjyys voikin olla tärkeä etappi kohti uutta elämää, kun maksuhäiriömerkinnän saanut henkilö pääsee tekemään itsensä näköistä työuraa ja pystyy ansaitsemaan rahaa velkojensa lyhentämiseen.

Toiminimen kohdalla yrittäjän ilmoittautuminen ennakonperintärekisteriin on usein ajankohtainen. Tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjän maksuhäiriömerkinnät eivät saa olla laadultaan verovelkoja. Jos verovelkaa on, yrittäjyyskään ei ikävä kyllä onnistu. Kevytyrittäjyyden kohdalla tämäkään ei ole este, sillä ilman y-tynnusta ennakoperintärekisteriinkään ei tarvitse liittyä.

Kevytyrittäjä ja ulosotto. Mies ikkunassa.

Kevytyrittäjän palkasta tilitetään osa ulosottoon

Kevytyrittäjänä ei ole olemassa vaaraa, että yrittäjä velkaantuisi yritystoiminnallaan vielä lisää. Tämä johtuu siitä, että kulut juoksevat ainoastaan silloin, kun töitä laskutetaan. Kevytyrittäjyydestä ei synny siis kiinteitä kuluja, vaan palvelumaksu veloitetaan vasta palkanmaksun yhteydessä. Myöskään kirjanpitovelvollisuutta ei ole, joten kevytyrittäjän ei tarvitse käyttää aikaa kirjanpidon saloihin tai palkata erillistä kirjanpitäjää.

Monet työnantajat tarkistavat työnhakijan luottotiedot, joten maksuhäiriömerkintä saattaa estää uuden työpaikan saamisen tapauksissa, joissa työhön liittyy taloudellista vastuuta tai rahojen käsittelyä. Jos työpaikan puolestaan saa, työnantajan palkanlaskenta saa tietää ulosmittauksesta, jos se tehdään suoraan työntekijän palkasta. Näin toimitaan myös kevytyrittäjyyden kohdalla eli UKKO.fi maksaa ulosottomiehelle sovitun osuuden palkasta ennen kuin loppupalkka tilitetään yritäjän tilille. Laskutuspalvelun käyttäjä voi luottaa siihen, että ulosmitattava osuus pidätetään asianmukaisesti ja velka todella lyhenee.

Voit myös yrittää sopia ulosottomiehesi kanssa, että maksat ulosottomaksuasi itse, jolloin sitä ei pidätetä suoraan palkastasi. Jos haluat tehdä tällaisen sopimuksen, ole yhteydessä ulosottomieheesi.

UKKO.fi:n palkanlaskenta saa ulosottomiehen kautta tietoonsa asiakkaan tilanteen, mutta muissa palvelun käyttöön liittyvissä asioissa asiakkaan ei tarvitse pelätä, että hän joutuisi käymään läpi historiaansa. Asiakaspalvelumme auttaa kuitenkin mielellään ja kohtaa asiakkaan inhimillisesti, jos joitakin kysymyksiä prosessista herää mieleen.

Velkajärjestely on mahdollinen

Ulosotto voi olla hyvä keino velkojen maksamiseen, sillä se katkaisee velkakierteen, kun hakija ei voi enää ottaa uutta lainaa vanhoihin velkoihin. Ulosottoon maksetaan vain yhtä summaa, vaikka siellä olisi useampi velka. Nettotulot määrittävät ulosottoon maksettavan summan.

Muut velkojen järjestelykeinot, kuten Takuusäätiön takaus järjestelylainaan tai yksityishenkilön velkajärjestely, voivat olla mahdollisia, vaikka velat olisivat ulosotossa. Yksityishenkilön velkajärjestelyä on mahdollista hakea vakiintuneessa tilanteessa, jossa velat eivät tulisi koskaan maksetuksi muuten. Ennen kuin voi hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä, on velkojen yleensä pitänyt olla ulosotossa jonkin aikaa.

Ethän jää velkojesi kanssa yksin, vaan hae apua välittömästi, kun tilanne alkaa ahdistaa. Ole liikkeellä enemmin ajoissa kuin myöhemmin. Takuusäätiö tarjoaa ilmaista neuvontaa Velkalinjalla ja Kysy rahasta -chatissa. Palvelu on tarkoitettu kaikille heille, jotka haluavat keskustella omista tai läheistensä velkatilanteesta. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja voit keskustella anonyymisti. Neuvonta on valtakunnallista ja maksutonta.

Jutussa on käytetty lähteenä Takuusäätiön verkkosivuja ja UKKO.fi:n taloushallinnon asiantuntijan Samuel Saranpään haastattelua.

Lue myös

Lisäduuni on helpointa kevytyrittäjänä

Yrityksen perustaminen vaihe vaiheelta – muista nämä asiat

Aloitteleva yrittäjä, keskity oikeisiin asioihin ja vältä velkaloukku – vinkit yritystoiminnan alkuun!

Kevytyrittäjä ei ole oikea yrittäjä ja muut somessa kiertävät väitteet, joihin saat oikean vastauksen nyt

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

   

   

   

  Jenna Heino

  Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

  Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

  • Kevytyrittäjyys Intohimona stand up? - Tee haavesta totta!

   Siintääkö haaveissa stand up -koomikon ura? Tee haaveesta totta! (Tai yritä ainakin!) Ota keikka vastaan ja laskuta esiintymispalkkiot palkkana tilillesi – ilman yritystä. Kevytyrittäjyys on koko ajan suositumpi tapa tienata hieman extraa tai kokeilla omaa liikeideaa; yhä useampi suomalainen tekee sivutöitä kevytyrittäjänä. Esimerkiksi juuri moni stand up -koomikko tai muu esiintyvä taiteilija on löytänyt UKKO.fi:n kautta keinon viettää aikaa oman…

   Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Kääntäjä – työllistä itsesi UKKO.fi:n kautta!

   Kääntäjä, hyödynnä osaamistasi itsenäisesti, ilman omaa yritystä! Kevytyrittäjänä voit päättää itse kenelle töitä teet ja mihin hintaan. UKKO.fi hoitaa laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvän byrokratian. Et tarvitse omaa y-tunnusta, eikä sinun tarvitse hakeutua ennakko- eikä arvonlisäverorekisteriin. Päätä itse, milloin työsi teet, kenelle teet ja mihin hintaan. Saat rahat tilille. Et ole kirjanpitovelvollinen. Ei sitoumuksia – voit aloittaa jo tänään ja lopettaa…

   Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Hieroja – laskuta keikkatyöt ilman omaa yritystä

   Keskity täysin omaan osaamiseesi Taidokkailla hierojilla on Suomessa kysyntää, mutta alalla työllistyminen vaatii usein oman toiminimen ja salin perustamista. UKKO.fi mahdollistaa työsuoritteiden laskuttamisen ilman omaa yritystä. UKKO.fi hoitaa puolestasi laskutukseen ja palkanmaksuun liittyvät paperityöt ja vaadittavan byrokratian. Palvelussa ei ole juoksevia kuluja, etkä sitoumuksia – tarvittaessa voit siis luoda tunnukset vaikka vain yhtä keikkaa varten. ei juoksevia maksuja ei tarvetta…

   Lue lisää