Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Kevytyrittäjä ja ulosotto – estävätkö menneisyyden rahaongelmat kevytyrittäjyyden?

kevytyrittaja-ulosotto-nainen-ratissa

Kevytyrittäjä ja ulosotto on sanapari, joka mietityttää monia, sillä vuonna 2021 jo lähes 400 000 suomalaisella on maksuhäiriömerkintä. Kevytyrittäjyydelle luottotietojen menetys ei kuitenkaan ole este ja yritystoiminnan aloittaminen voikin olla tie parempaan, kun velkojaan saa pala palalta lyhennettyä.

Menneisyyden yllättävät menot, nuoruuden virhearviot, huono taloudenpito tai jokin muu, kenties täysin itsestä riippumaton rahallinen ongelma, ei saisi varjostaa uuden elämän parempia vaiheita.

Kaikki tekevät elämässään virheitä, mutta maksuhäiriömerkintä on siitä ikävä erhe, että se voi seurata kantajaansa pitkään elämän arkisissa asioissa. Luottotietojen menetys tulee esimerkiksi ilmi vuokrasopimusta solmiessa, puhelinliittymää avatessa, lainaa hakiessa ja töitä etsiessä.

Mutta entäpä yrityksen perustamisessa? Onko ulosottoon joutuminen täysin yrittäjyyden tiellä?

Kevytyrittäjä voi työskennellä yrittäjänä ilman omaa yritystä ja y-tunnusta, koska asiakkaita voi laskuttaa laskutuspalvelun kautta. Toisin sanoen luottotietojen menetys ei estä kevytyrittäjäksi ryhtymistä. Kevytyrittäjyys voikin olla tärkeä etappi kohti uutta elämää, kun maksuhäiriömerkinnän saanut henkilö pääsee tekemään itsensä näköistä työuraa ja pystyy ansaitsemaan rahaa velkojensa lyhentämiseen.

Toiminimen kohdalla yrittäjän ilmoittautuminen ennakonperintärekisteriin on usein ajankohtainen. Tämä tarkoittaa sitä, että yrittäjän maksuhäiriömerkinnät eivät saa olla laadultaan verovelkoja. Jos verovelkaa on, yrittäjyyskään ei ikävä kyllä onnistu. Kevytyrittäjyyden kohdalla tämäkään ei ole este, sillä ilman y-tynnusta ennakoperintärekisteriinkään ei tarvitse liittyä.

Kevytyrittäjä ja ulosotto. Mies ikkunassa.

Kevytyrittäjän palkasta tilitetään osa ulosottoon

Kevytyrittäjänä ei ole olemassa vaaraa, että yrittäjä velkaantuisi yritystoiminnallaan vielä lisää. Tämä johtuu siitä, että kulut juoksevat ainoastaan silloin, kun töitä laskutetaan. Kevytyrittäjyydestä ei synny siis kiinteitä kuluja, vaan palvelumaksu veloitetaan vasta palkanmaksun yhteydessä. Myöskään kirjanpitovelvollisuutta ei ole, joten kevytyrittäjän ei tarvitse käyttää aikaa kirjanpidon saloihin tai palkata erillistä kirjanpitäjää.

Monet työnantajat tarkistavat työnhakijan luottotiedot, joten maksuhäiriömerkintä saattaa estää uuden työpaikan saamisen tapauksissa, joissa työhön liittyy taloudellista vastuuta tai rahojen käsittelyä. Jos työpaikan puolestaan saa, työnantajan palkanlaskenta saa tietää ulosmittauksesta, jos se tehdään suoraan työntekijän palkasta. Näin toimitaan myös kevytyrittäjyyden kohdalla eli UKKO.fi maksaa ulosottomiehelle sovitun osuuden palkasta ennen kuin loppupalkka tilitetään yritäjän tilille. Laskutuspalvelun käyttäjä voi luottaa siihen, että ulosmitattava osuus pidätetään asianmukaisesti ja velka todella lyhenee.

Voit myös yrittää sopia ulosottomiehesi kanssa, että maksat ulosottomaksuasi itse, jolloin sitä ei pidätetä suoraan palkastasi. Jos haluat tehdä tällaisen sopimuksen, ole yhteydessä ulosottomieheesi.

UKKO.fi:n palkanlaskenta saa ulosottomiehen kautta tietoonsa asiakkaan tilanteen, mutta muissa palvelun käyttöön liittyvissä asioissa asiakkaan ei tarvitse pelätä, että hän joutuisi käymään läpi historiaansa. Asiakaspalvelumme auttaa kuitenkin mielellään ja kohtaa asiakkaan inhimillisesti, jos joitakin kysymyksiä prosessista herää mieleen.

Velkajärjestely on mahdollinen

Ulosotto voi olla hyvä keino velkojen maksamiseen, sillä se katkaisee velkakierteen, kun hakija ei voi enää ottaa uutta lainaa vanhoihin velkoihin. Ulosottoon maksetaan vain yhtä summaa, vaikka siellä olisi useampi velka. Nettotulot määrittävät ulosottoon maksettavan summan.

Muut velkojen järjestelykeinot, kuten Takuusäätiön takaus järjestelylainaan tai yksityishenkilön velkajärjestely, voivat olla mahdollisia, vaikka velat olisivat ulosotossa. Yksityishenkilön velkajärjestelyä on mahdollista hakea vakiintuneessa tilanteessa, jossa velat eivät tulisi koskaan maksetuksi muuten. Ennen kuin voi hakea yksityishenkilön velkajärjestelyä, on velkojen yleensä pitänyt olla ulosotossa jonkin aikaa.

Ethän jää velkojesi kanssa yksin, vaan hae apua välittömästi, kun tilanne alkaa ahdistaa. Ole liikkeellä enemmin ajoissa kuin myöhemmin. Takuusäätiö tarjoaa ilmaista neuvontaa Velkalinjalla ja Kysy rahasta -chatissa. Palvelu on tarkoitettu kaikille heille, jotka haluavat keskustella omista tai läheistensä velkatilanteesta. Keskustelut ovat luottamuksellisia ja voit keskustella anonyymisti. Neuvonta on valtakunnallista ja maksutonta.

Jutussa on käytetty lähteenä Takuusäätiön verkkosivuja ja UKKO.fi:n taloushallinnon asiantuntijan Samuel Saranpään haastattelua.

Lue myös

Lisäduuni on helpointa kevytyrittäjänä

Yrityksen perustaminen vaihe vaiheelta – muista nämä asiat

Aloitteleva yrittäjä, keskity oikeisiin asioihin ja vältä velkaloukku – vinkit yritystoiminnan alkuun!

Kevytyrittäjä ei ole oikea yrittäjä ja muut somessa kiertävät väitteet, joihin saat oikean vastauksen nyt

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestäAskarruttaako jokin? Jätä meille yhteydenottopyyntö

Tilaa Yrittäjyyskoulun suosituimmat artikkelit suoraan sähköpostiisi

   

   

   

  Jenna Heino

  Jenna kirjoittaa runsaasti sekä työkseen että huvikseen. Vapaa-ajallaan hän ideoi käsikirjoituksia, juo liikaa kahvia ja nauttii mökkeilystä. Jenna päätoimittaa Yrittäjyyskoulua.

  Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

  • Kevytyrittäjyys Keikkatyöläisten työttömyysturva paranee

   Keikkatyöläisten työttömyysturva muuttuu huhtikuun alussa.  Palkka vähentää työttömyysetuutta vasta, kun palkka maksetaan, ei siis vielä silloin, kun työ tehdään. Edellinen hallitus halusi kannustaa suomalaisia keikkatyön ja muun lyhytkestoisen työn vastaanottamiseen. Eduskunta hyväksyikin joulukuun alkupuolella lain, joka muuttaa palkanmaksun ajankohdan vaikutusta työttömyysetuuden määrään. Uusi laki tarttuu yhteen työttömyysturvan ja keikkatyön yhdistämisen isoimmista ongelmista. Tähän asti keikkatyöt ovat vaikuttaneet työttömyysetuuden määrään siinä…

   Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Rakennusala ja UKKO-turva - vakuutus 2 miljoonan korvauksiin asti

   UKKO-turvalla sinut on vakuutettu kahteen miljoonaan euroon saakka mahdollisten vahinkojen varalta. Laaja vakuutusturvamme palvelee myös toimeksiantajiasi. Monelle yrittäjyyttä harkitsevalle ensimmäisiä mieleen tulevia kysymyksiä on, kuka korvaa, jos aiheutan vahingon toimeksiantajalleni? Entä jos loukkaannun toimeksiantoa suorittaessani. Kuka silloin korvaa mahdolliset sairaanhoito- ja tutkimuskulut? Samat kysymykset pohdituttavat niin kevytyrittäjyyttä kuin toiminimiyrittäjyyttä harkitsevia, ja avainasemassa on kattava vakuutus. Seuraavaksi kerrommekin, kuinka UKKO.fi mahdollistaa…

   Lue lisää
  • Kevytyrittäjyys Jäitkö ilman kesätöitä? Näin työllistät itsesi kesällä kevytyrittäjänä

   Kesän lähestyessä monen nuoren ja opiskelijan mielessä on kesätyön metsästys. Kesätyöpaikat kuitenkin jaetaan nopeasti, eikä kaikille halukkaille löydy kesäksi töitä. Jos kesätyöpaikka jäi tänä vuonna saamatta, kannattaa pistää oma yritteliäisyys hyötykäyttöön ja kokeilla itsensä työllistämistä kevytyrittäjänä. Kesätyö on nuorelle ja opiskelijalle tapa kerryttää arvokasta työkokemusta sekä säästöjä tulevan opiskeluvuoden varalle. Kesäksi työllistyminen on tärkeää ja palkitsevaa. Rahan ja kokemuksen lisäksi…

   Lue lisää