Blogi

19.4.2014

Kevytyrittäjyys – Työelämän uusi suunta

Haluatko nähdä päivittäin oman työsi tuloksen? Haluatko menestyä omilla ehdoillasi? Haluatko päättää itse omista työpäivistäsi?

Työelämä on murroksessa. 152 000 ihmistä työllistää jo nyt itsensä ja määrä on vahvassa kasvussa. Suomi ei tarvitse uutta Nokiaa, vaan helpomman tavan työllistää itsen itsensä. UKKO.fi on ratkaisu kevytyrittäjyyden haasteisiin.

”Kevytyrittäjyys on termi joka tarkoittaa helpompaa vaihtoehtoa yrittäjyydelle. Kevytyrittäjä on henkilö, joka tekee työtä laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjä ei ole täysipäiväinen yrittäjä, mutta ainakin osa tuloista tulee oman tekemisen myymisestä asiakkaille.” 

Oma yrittäjätarinani

Olen itse ollut aina kiinnostunut yrittäjyydestä. Tai ei sittenkään. Olen aina ollut intohimoinen yrittäjä! Olen halunnut valita itse mitä teen. En halua ottaa töitä annettuina. Haluan vapautta ja valinnanvaraa. Oma osaamiseni on aina keskittynyt tietokoneiden ja netin kanssa puuhasteluun. Käytin nuorena lukemattomia iltoja verkossa etsiessäni erilaisia tapoja tienata taskurahaa. Suurin osa ideoista ei toiminut, mutta jokainen kokemus kasvatti osaamista ja ymmärrystä.

Aloitin yrittäjänä 16-vuotiaana perustamalla Pelikarhun verkkokauppa -nimisen nettikaupan, jossa myin konsolipelejä. Verkkokaupan pyörittäminen oli helppoa ja mukavaa, vaikka asiakkaita ei juuri ollut. Tämän vuoksi minun oli pakko opetella markkinointia. Rajallinen budjetti (0e) johti siihen, että jouduin pakosta opettelemaan hakukoneoptimointia. Hakukonemarkkinointiin liittyviä töitä olenkin sitten tehnyt seuraavat yhdeksän vuotta.

UKKO.fi:n tarina

Kaikilla UKKO.fi:n perustajilla on samankaltainen tarina. Minä, Ukko, Marko ja Antti olemme kaikki olleet yrittäjiä koko täysi-ikäisyytemme ajan. Välillä täyspäiväisesti, välillä osa-aikaisesti. Osan aikaa muiden palveluksessa, välillä opiskellen. Yritykset ja status on muuttunut, mutta asenne säilynyt. Omalla tekemisellä tienaaminen on aina ollut lähtökohtaisesti kiinnostavin ratkaisu. UKKO.fi syntyi yhteisenä projektinamme. Viimeisten vuosien aikana olemme auttaneet tuhansia ihmisiä ottamaan ensiaskeleensa kohti yrittäjyyttä.

Me uskomme, että kevytyrittäjyys tulee olemaan tulevaisuudessa yhä suositumpi vaihtoehto itsensä elättämiseen. Suomi tarvitsee uusia Supercellejä ja Rovioita, mutta ne eivät yksistään ratkaise talouden ja työllistymisen ongelmia. Kevytyrittäjyys ja itsensätyöllisteminen voi ratkaista. Se on myös järkevämpi vaihtoehto suurimmalle osasta ihmisiä. Kevytyrittäjän ei tarvitse pyrkiä maailmanvalloitukseen ja loputtomaan riskinottoon. Kevytyrittäjä työllistää itsensä ja tulevaisuudessa ehkä yhden tai kaksi muuta henkilöä. Tällaisia pieniä ja keskisuuria toimijoita Suomi tarvitsee.

Kevytyrittäjyys kasvaa vauhdilla

Myös tilastot näyttävät tukevan tätä näkökantaa. Tilastokeskuksen Tieto & Trendit-lehden Itsensä työllistäjän muuttuva kuva -artikkelin mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 152 000 itsensä työllistävää henkilöä. Määrä on kasvanut 2000-luvulla noin 32 000 henkilöllä. Pelkästään Freelancereiden määrä on tuplaantunut kyseisellä ajanjaksolla 20 000 henkilöstä 40 000 henkilöön.  Freelancereiden määrä on kasvanut eniten nuorempien ikäryhmien keskuudessa. Tämä johtuu luultavasti siitä, että nuoremmat henkilöt omaksuvat uusia toimintatapoja nopeammin.

Työelämän murros tapahtuu nyt. Enää koko elämän kestäviä työsuhteita ei ole, mikä on mahdollisuus meille kaikille.Työsuhteet ovat vapaampia ja yhä useammin töitä tehdään monille eri työnantajille.

Valitettavasti tämä murros ei ole vielä tavoittanut kaikkia valtion tukirakenteita. Esimerkiksi TE-toimistoissa suhtaudutaan UKKO.fi-palvelun käyttäjiin välillä virheellisesti yrittäjinä, osuuskunnan jäseninä tai itsensä työllistäjinä. Suhtautuminen vaihtelee paikkakuntakohtaisesti ja jopa henkilökohtaisesti eri ihmisten välillä. Käytäntöjä tulisi saada yhteinäistettyä ja sen eteen teemme kovasti töitä. Sinä voit auttaa jakamalla tämän viestin omissa verkostoissasi.

Me haluamme helpottaa itsensätyöllistämistä ja pienyrittäjäksi lähtemistä. Siitä on UKKO.fi:n toiminnassa kyse.

Avatar
Kirjoittaja

Olli Kopakkala

Olli on toiminut tulospohjaisen markkinoinnin parissa lähes kymmenen vuotta. Hän rakastaa rugbyä ja huonoa huumoria. Olli on ollut mukana perustamassa UKKO.fi:tä vuonna 2012.

Rekisteröidy nyt – Se on ilmaista, nyt ja aina. Saat tunnukset välittömästi.

Kommentit

  1. Tero Tuohimetsä sanoo:

    Todellakin, todellakin. Malli jota tarvitaan, ihminen myy osaamisensa ja yritys ostaa palvelua juuri sen verran kun tarvii. Kun toimii yrityspohjalta on motivaatio sama.

  2. Päivi Häggkvist sanoo:

    Hassua.
    Olen vuodesta 2001 ollut ”kevyt yrittäjä” tietämättäni sitä itse. Välillä ”oikeissa” töissä, välillä työllistänyt itse itseni. Tunnen muutaman muunkin ihmisen , jotka näin tekevät. Nyt on onneksi tälle yrittäjyydelle oma terminsä. Mahtavaa !!!!

  3. Taneli Pasanen sanoo:

    Terve Tero ja Päivi,

    Kiitos kommenteistanne ja positiivisesta palautteesta! 🙂 Vielä on kuitenkin paljon työtä tehtävänä. Tämä ala voi olla ihmisille vielä hyvin tuntematonta.

    Taneli

  4. Ville Väisänen sanoo:

    Itse teen töitä myös erään osuuskunnan kautta. Ajatus on hyvä, mutta ainaskin rakennusliiton suhtautuminen osuuskuntaa kohtaan on persiistä. Joudun maksamaan täydet liiton maksut, mutta työssäoloehto ei täyty. Joten väkisinkin tipun jossain vaiheessa ansiosidonnaiselta päivärahalta. Tällä mallilla kaikki voittaisi: itse saisin parempaa palkkaa, valtio saisi verotulot ja liitto saisi liiton maksut. Mutta sen verran hatuttaa tuo liiton kanta, joten annan liiton maksaa loput päivärahat ja istun kesän ongella. Sitten vaihdan YTK:hon. Liitto ei enää edusta sitä, minkä takia olen 12 vuotta maksut maksanut.

    1. Taneli Pasanen sanoo:

      Terve Ville,

      Nostat esiin tärkeän asian ja ongelmakohdan. Kaikkien etu olisi se, että syntyisi selkeä toimintamalli, joka olisi työntekijän puolella ja sitä toimintamallia noudatettaisiin kaikkialla Suomessa. Liittojenkin pitäisi tarpeen mukaan uudistua, koska työelämäkin muuttuu jatkuvasti.

      Taneli

  5. Riitta Kemppainen-Koivisto sanoo:

    Lapin yliopiston yrittäjyysopinnoissa (60 op) tuli eteen, ettei korkeakoulutettujen osuuskuntia juurikaan pohjoisessa ole. Nyt muutamia osuuskuntia (Rovaniemi, Kemi,Oulu) tutkitaan KOVI-hankkeessa ja kootaan myös osuuskunta-opiskelijoiden kokemuksia yrittäjyydestä (Pohjois-Pohjanmaa) sitä kautta. Tämä kevytyrittäjyys sietäisi tulla myös ihan tutkituksi, millaisia mahdollisuuksia se antaa tulevaisuuden ansaintamalliksi.

    1. Taneli Pasanen sanoo:

      Hei Riitta!

      Olet aivan oikeassa, että Pohjois-Suomessa osuuskuntia on vähemmän ja siksi olisi mukavaa, että esim. meidän palvelu yleistyisi myös siellä päin. Opiskelijoilla olisi hyvä olla mahdollisimman paljon vaihtoehtoja ja tietoa, kun he suunnittelevat työuriaan. Voit myös ottaa meihin yhteyttä, mikäli haluat palvelustamme lisää tietoa!

      Taneli

  6. Maija Saarenpää sanoo:

    Tervetuloa pohjoiseen! Mm. Kemissä etsitään nyt aktiivisesti uusia itsensä työllistämisen mahdollisuuksia ja -muotoja. Kevytyrittäjyys vaikuttaa toimivalta vaihtoehdolta, vaikka haasteita varmasti vielä riittää ennen kuin se yleistyy. Tsemppiä teille, olette hyvällä asialla!

    Maija

    1. Taneli Pasanen sanoo:

      Hei Maija,

      Kiitos kommentistasi ja tsempistä! Haasteita meillä on edessämme, mutta me jatkamme työn tekemistä, jotta palvelumme yleistyy! 🙂

      Taneli

  7. Mona Kortelampi sanoo:

    Ukko.fi on erittäin mainio palvelu ja olen sitä käyttänytkin.
    Ainoa hankaluus tälläisessä kevytyrittäjyydessä, näin taiteilijan näkökulmasta on se, ettei tässä ole mitään sosiaaliturvaa vaikkapa sairstumisen varalta.
    Tämä on ikuinen freelancer ongelma,alalla kuin alalla.
    Sinällänsä tämä muutoin on hyvä juttu, ansaintatarkoituksena.

    1. Taneli Pasanen sanoo:

      Terve Mona,

      Mukava kuulla, että olet käyttänyt palveluamme! Toivottavasti kaikki on mennyt hyvin. 🙂 Freelancerin sosiaaliturva on ongelma, siinä olet aivan oikeassa. Olisi hienoa, jos siihen tulisi muutoksia. Me yritämme omalta osaltamme saada asioita vietyä eteenpäin!

      Taneli

  8. Pekka sanoo:

    Vastine Riitta Kemppainen-Koivistolle. Ramkissa oli useamman vuoden osuuskunta Protokka, joka toimi opiskelijavetoisesti ja tuotti voittoa. Tradenomit tekivät alansa hommia sen kautta. Koulu oli todella nihkeä, koska ei ollut tarpeeksi opettajavetoinen. Plussat tästä Jorma Möllärille joka homman mahdollisti!

  9. Christina Noukkala sanoo:

    Kevytyrittäjyys on epäilemättä erittäin tervetullut elannon ansaitsemisen muoto. Askarruttaa kuitenkin se, että kevytyrittäjyyden termi ei sisälly Suomen lainsäätäntöön, olenko oikeassa? Näin ollen kevytyrittäjältä puuttuu myös lain suoma oikeus ja turva. Voisiko UKKO.fi valoittaa vähän tämän yrittäjyysmuodon lainsäätännöllistä puolta?

    Yrittäjät. fi on julkaisut omalla sivustolla artikkelin: Kevytyrittäjät putoavat työttömyyskassojen väliin – ”Tämä ongelma pitäisi ratkaista nopeasti”. Kirjoitus koskee TE-palveluita ja kevytyrittäjyyttä. Aihe on asiallinen ja jokseenkin huolestuttavaa. Voisiko UKKO.fi kommentoita asiaa?

    http://www.yrittajat.fi/fi-FI/uutisarkisto/a/uutisarkisto/kevytyrittajat-putoavat-tyottomyyskassojen-valiin-tama-ongelma-pitaisi-ratkaista-nopeasti

    1. Taneli Pasanen sanoo:

      Hei Christina,

      Olet siinä tietääksemme oikeassa, että termiä kevytyrittäjyys ei löydy lainsäädännöstä, koska emme ole itsekään kyseistä termiä kauaa käyttäneet. Kevytyrittäjä toimii palkansaajana ja hänen tehdystä työstään maksetaan kaikki työnantajanamaksut. Hänellä ei ole y-tunnusta ja hän maksaa työntekijän TyEL-maksua. Silti henkilö voidaan katsoa yrittäjäksi. Olemme tietoisia TE-toimistojen kanssa ilmenneistä ongelmista, mutta lopullisen päätöksen tekee aina tuen maksaja, emme valitettavasti me. Me voimme vain neuvoa käyttäjiämme ottamaan yhteyttä paikalliseen TE-toimistoon tai omaan työttömyyskassaan. Käymme tästä aiheesta jatkuvasti keskusteluja eri tahojen kanssa, jotta asiaan saataisiin muutoksia.

      Taneli

  10. Jenni Vainio sanoo:

    Moro.

    Miten kevytyrittäjinä ihmiset markkinoi itseään?
    Itse haluisin kevytyrittäjänä ns. toiminimen, takkiin brodeeraus jne.
    Miten tämmöinen onnistuu kun en ole markkinarekisterissä enkä yrittäjä?

    Terveisin Jenni

  11. Moikka Angel ja Jenni!

    Kevytyrittäjyys-termin sijasta työnsuorittaja voi käyttää itsestään mitä tahansa termiä. Perinteisempiä ovat esimerkiksi Freelancer ja itsensä työllistäjä.

    Kevytyrittäjä voi markkinoinnissaan käyttää markkinointinimeä. Markkinointinimen saa näkyviin myös laskulle. Tämä on kätevää varsinkin silloin kun tarkoituksena on perustaa myöhemmin oma yritys. Samaa markkinointinimeä voi sitten käyttää suoraan oman yrityksen nimenä 🙂

    Vinkkejä oman työn markkinointiin löydät myös verkkomarkkinointkurssiltamme: http://info.ukko.fi/markkinointikurssi

  12. Kullervo Nurmi sanoo:

    Perustin firmani, Tmi Asennus-Kultsin vuonna 2012, kun minut oli potkittu työpaikasta vuonna 2009, ja kävin sen jälkeen työkkärin maksaman kurssin kylmäaineiden käsittelyyn, (tarkoittaa ilmalämpöpumppuja ja muita sen kaltaisia lämmittäviä tai jäähdyttäviä laitteita). En tiedä, onko Ukolla minulle mitään tarjottavaa: olen ulkoistanut laskutuksen ja kirjanpidon, ( varmaan johtuuu urastani Accountorissa, ennen kuin se oli sitä kovin laajasti; yritys myi kirjanpitopalveluita tarvitseville – no olihan siellä repertuaarissa palkanlaskentakin, jonka asiantuntija olin). Miksi minun pitäisi tehdä hommia, jotka joku muu osaa niin hyvin, että ryhtyy niissä yrittäjäksi?

Kerro mielipiteesi

Kerro mitä ajattelet!

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksesi milloin tahansa.