Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Kevytyrittäjyys – Työelämän uusi suunta

kevytyrittaja

Haluatko nähdä päivittäin oman työsi tuloksen? Haluatko menestyä omilla ehdoillasi? Haluatko päättää itse omista työpäivistäsi?

Työelämä on murroksessa. 152 000 ihmistä työllistää jo nyt itsensä ja määrä on vahvassa kasvussa. Suomi ei tarvitse uutta Nokiaa, vaan helpomman tavan työllistää itsen itsensä. UKKO.fi on ratkaisu kevytyrittäjyyden haasteisiin.

“Kevytyrittäjyys on termi joka tarkoittaa helpompaa vaihtoehtoa yrittäjyydelle. Kevytyrittäjä on henkilö, joka tekee työtä laskutuspalvelun kautta. Kevytyrittäjä ei ole täysipäiväinen yrittäjä, mutta ainakin osa tuloista tulee oman tekemisen myymisestä asiakkaille.”

Oma yrittäjätarinani

Olen itse ollut aina kiinnostunut yrittäjyydestä. Tai ei sittenkään. Olen aina ollut intohimoinen yrittäjä! Olen halunnut valita itse mitä teen. En halua ottaa töitä annettuina. Haluan vapautta ja valinnanvaraa. Oma osaamiseni on aina keskittynyt tietokoneiden ja netin kanssa puuhasteluun. Käytin nuorena lukemattomia iltoja verkossa etsiessäni erilaisia tapoja tienata taskurahaa. Suurin osa ideoista ei toiminut, mutta jokainen kokemus kasvatti osaamista ja ymmärrystä.

Aloitin yrittäjänä 16-vuotiaana perustamalla Pelikarhun verkkokauppa -nimisen nettikaupan, jossa myin konsolipelejä. Verkkokaupan pyörittäminen oli helppoa ja mukavaa, vaikka asiakkaita ei juuri ollut. Tämän vuoksi minun oli pakko opetella markkinointia. Rajallinen budjetti (0 €) johti siihen, että jouduin pakosta opettelemaan hakukoneoptimointia. Hakukonemarkkinointiin liittyviä töitä olenkin sitten tehnyt seuraavat yhdeksän vuotta.

UKKO.fin tarina

Kaikilla UKKO.fi:n perustajilla on samankaltainen tarina. Minä, Ukko, Marko ja Antti olemme kaikki olleet yrittäjiä koko täysi-ikäisyytemme ajan. Välillä täyspäiväisesti, välillä osa-aikaisesti. Osan aikaa muiden palveluksessa, välillä opiskellen. Yritykset ja status on muuttunut, mutta asenne säilynyt. Omalla tekemisellä tienaaminen on aina ollut lähtökohtaisesti kiinnostavin ratkaisu. UKKO.fi syntyi yhteisenä projektinamme. Viimeisten vuosien aikana olemme auttaneet tuhansia ihmisiä ottamaan ensiaskeleensa kohti yrittäjyyttä.

Me uskomme, että kevytyrittäjyys tulee olemaan tulevaisuudessa yhä suositumpi vaihtoehto itsensä elättämiseen. Suomi tarvitsee uusia Supercellejä ja Rovioita, mutta ne eivät yksistään ratkaise talouden ja työllistymisen ongelmia. Kevytyrittäjyys ja itsensätyöllisteminen voi ratkaista. Se on myös järkevämpi vaihtoehto suurimmalle osasta ihmisiä. Kevytyrittäjän ei tarvitse pyrkiä maailmanvalloitukseen ja loputtomaan riskinottoon. Kevytyrittäjä työllistää itsensä ja tulevaisuudessa ehkä yhden tai kaksi muuta henkilöä. Tällaisia pieniä ja keskisuuria toimijoita Suomi tarvitsee.

Kevytyrittäjyys kasvaa vauhdilla

Myös tilastot näyttävät tukevan tätä näkökantaa. Tilastokeskuksen Tieto & Trendit-lehden Itsensä työllistäjän muuttuva kuva -artikkelin mukaan Suomessa on tällä hetkellä noin 152 000 itsensä työllistävää henkilöä. Määrä on kasvanut 2000-luvulla noin 32 000 henkilöllä. Pelkästään Freelancereiden määrä on tuplaantunut kyseisellä ajanjaksolla 20 000 henkilöstä 40 000 henkilöön. Freelancereiden määrä on kasvanut eniten nuorempien ikäryhmien keskuudessa. Tämä johtuu luultavasti siitä, että nuoremmat henkilöt omaksuvat uusia toimintatapoja nopeammin.

Työelämän murros tapahtuu nyt. Enää koko elämän kestäviä työsuhteita ei ole, mikä on mahdollisuus meille kaikille.Työsuhteet ovat vapaampia ja yhä useammin töitä tehdään monille eri työnantajille.

Valitettavasti tämä murros ei ole vielä tavoittanut kaikkia valtion tukirakenteita. Esimerkiksi TE-toimistoissa suhtaudutaan UKKO.fi-palvelun käyttäjiin välillä virheellisesti yrittäjinä, osuuskunnan jäseninä tai itsensä työllistäjinä. Suhtautuminen vaihtelee paikkakuntakohtaisesti ja jopa henkilökohtaisesti eri ihmisten välillä. Käytäntöjä tulisi saada yhteinäistettyä ja sen eteen teemme kovasti töitä. Sinä voit auttaa jakamalla tämän viestin omissa verkostoissasi.

Me haluamme helpottaa itsensätyöllistämistä ja pienyrittäjäksi lähtemistä. Siitä on UKKO.fin toiminnassa kyse.

Lue myös

Kevytyrittäjän ja toiminimiyrittäjän velvollisuudet ja vastuut – mitä niihin kuuluu?

Kevytyrittäjyyden aloittaminen – 6 ohjetta jouhevaan toimintaan

Kevytyrittäjä ei ole oikea yrittäjä ja muut somessa kiertävät väitteet, joihin saat oikean vastauksen nyt

Kevytyrittäjyys ja starttiraha – Saako kevytyrittäjä starttirahaa?

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

 

Muita artikkeleita aiheesta Kevytyrittäjyys:

 • Kevytyrittäjyys Kevytyrittäjän sairausvakuutusmaksu muuttuu

  Vuoden 2019 vaihtuessa vuoteen 2020, voimaan tulee laki, jonka vuoksi sairausvakuutusmaksun pidättäminen päättyy osalta kevytyrittäjistä tammikuun ensimmäinen päivä. Tässä kirjoituksessa kerromme tarkemmin, mikä tämä maksu on ja mikä oikein muuttuu. Osa kevytyrittäjistä ei enää maksa sairausvakuutusmaksuja Tasavallan presidentti allekirjoitti huhtikuussa 2019 lain, jonka mukaan laskutuspalveluja käyttävien kevytyrittäjien ei enää tarvitse maksaa sairausvakuutusmaksua, jos he eivät ole yrittäjän eläkevakuutuslain mukaan YEL-vakuuttamisvelvollisia.…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Kevytyrittäjät tyytyväisiä taloustilanteesta huolimatta – vain 14,4 % nosti hintojaan vuonna 2022

  Inflaatio ja talouden varjoisat näkymät vaikuttavat arkeemme paitsi kauppaostoksilla, myös työelämässä. Vaikutuksilta ei säästytä toki yritysmaailmassakaan, mitä tukee uunituore selvityksemme kevytyrittäjyydestä vuonna 2022. Tällä kertaa painotimme vuotuisessa kyselyssämme etenkin talouteen liittyviä teemoja, kuten hinnoittelua. Vuodenvaihteessa järjestetty kevytyrittäjyyskysely pureutui erityisesti siihen, millaista kevytyrittäjyys oli vuonna 2022. Alan suurimpana toimijana meille on tärkeää ymmärtää, millaisia onnistumisia ja haasteita kevytyrittäjät kokevat arjessaan. Tälläkin…

  Lue lisää
 • Kevytyrittäjyys Konsultti, UKKO.fi-kevytyrittäjänä keskityt avainosaamiseesi!

  Haaveiletko konsultin töistä tai oletko jo rautainen ammattilainen, jolla on laaja asiakaspohja ja keikkaa enemmän kuin yksi ihminen jaksaa tehdä? Eikö olisikin upeaa, jos voisit keskittyä avainosaamiseesi konsulttina ja työsi markkinointiin ja jättää paperinpyörittelyn muiden huoleksi? Nyt se on mahdollista UKKO.fi-laskutuspalvelun kautta! Et tarvitse omaa y-tunnusta, eikä sinun tarvitse hakeutua ennakko- eikä arvonlisäverorekisteriin. Päätä itse, milloin työsi teet, kenelle teet…

  Lue lisää