Blogi

16.11.2020

Näyttelijä ja vaikuttajamarkkinoija Monika: ”Lapsuudenhaaveeni toteutui. Saan työskennellä ammatissa, johon olen aina halunnut!”

Näyttelijän töiden ohella Monika Lindemanin viikkoja rytmittää myös sosiaalisen median vaikuttajamarkkinointi kevytyrittäjänä. Yrittäjyys kulkee Monikan suvussa, ja hän kokee itsekin perineensä vahvasti tämän ominaisuuden.

Työpäivät ja -viikot ovat hyvin vaihtelevia. Toisinaan ajanhallinta ja vapaa-ajan sekä työn yhdistäminen tuottavat haasteita, mutta Monika ei vaihtaisi töitään mistään hinnasta. ”Parasta tässä työssä on se, että kaikki viikot ovat erilaisia.”

Monika innostui näyttelemisestä jo lapsena. Tuolloin hän kävi teatterikerhossa, viikonloppuleireillä ja erilaisilla teatterikursseilla.

– En ole oikeastaan edes ajatellut mitään muuta, mitä lähtisin työkseni tekemään. Joskus kyllä vähän harkitsin luokanopettajan ja poliisin ammatteja, mutta näytteleminen on aina vienyt mukanaan!

Oppeja ammattiin Monika on hakenut niin Suomesta kuin ulkomailtakin. Lahjakas näyttelijä hyödyntää työssään monilta eri opettajilta ja kouluilta saamiaan neuvoja.

-Lähdin kouluttautumaan alalle kansanopistossa. Siellä opiskelin alalle valmistavia opintoja vuoden verran. Opiston jälkeen siirryin Vaasan ammattikorkeakouluun opiskelemaan teatteri-ilmaisun ohjaajaksi. Valmistuttuani työskentelin freelancerina teatterissa ja radiossa täällä Suomessa.

-Muutaman työvuoden jälkeen päätin hakea Lontooseen maisteriopintoihin. Sain paikan ja opiskelin kaksi vuotta, kunnes valmistuin teatteritaiteen maisteriksi. Jäin Lontooseen kolmeksi vuodeksi töihin, ennen kuin palasin takaisin Suomeen vuonna 2015.

Monika työskentelee tälläkin hetkellä freelance-näyttelijänä. Tästä huolimatta hänellä on ollut kiinnitys samaan tuotantoon jo useamman vuoden.

-Inspiroi tietysti valtavasti, kun teatterit ja tuotannot haluavat pitää minut töissä! Siitä tulee välitön palkkio ja palaute niin yleisöltä kuin seuraajilta ja katsojilta. Se, että minut halutaan pitää tuotannossa ja että katsojat pitävät näyttelemisestäni, tuo buustia töihin ihan älyttömästi ja inspiroi jatkamaan.

Näyttelijän työ on monipuolista ja vaihtelevaa. Päivät ovat erilaisia eikä koskaan tiedä etukäteen, mitä viikko tuo tullessaan.

-Näyttelijänä päiviä määrittelevät kuvausaikataulut. Vähintään puolet työajasta teen kuitenkin kotona. Näyttelijäntyöhön kuuluu paljoon repliikkien opiskelua ja muuta ulkoa opettelua. On hauskaa, kun ei ole tavallista toimistotyötä ja kun pystyy itse määrittelemään kevytyrittäjyyden kautta, paljonko lisätöitä ottaa. Tässä ammatissa ei kyllä kyllästy; työssä on paljon vaihtelevuutta.

Vaikuttajamarkkinointia kevytyrittäjänä

Monikan äiti on niin ikään yrittäjä, ja perheellä on myös oma perheyritys, hotelli Nuuksio. Siinä Monika on osallisena miehensä kanssa.

-Työni koostuvat kolmesta eri osa-alueesta. Olen perheyrityksessä yrittäjänä mukana ja teen töitä ihan verokortille. Lisäksi minulla on tämä kevytyrittäjyys, jonka kautta teen vaikuttajamarkkinointia sosiaalisessa mediassa.

Kevytyrittäjyyteen Monika päätyi osittain vahingossa. Laskuttamisen hän aloitti viitisen vuotta sitten. Instagram-tilille alkoi tulla seuraajia ja eri tahoilta tuli yhteydenottoja yhteistyöehdotusten puitteissa. Siitä se sitten lähti pikkuhiljaa, Monika kuvailee.

-Vaikuttajamarkkinointi on kätevää sivutyötä. Edelleen minulla on mottona se, että teen sen verran töitä, kun aikatauluun mahtuu. Otan vastaan yhteistyöt, joista oikeasti tykkään ja joiden tuotteiden takana oikeasti seison.

– Näyttelijän työ on toisinaan haastavaa, ja töitä voi olla vaikea löytää. Vaikuttajamarkkinointi on ollut hyvänä extrana kaiken rinnalla. Tähän asti tämä on ollut sivubisnes, mutta on myös tuottanut ihan kivasti ja ollut kannattavaa.

-Kivaa on, että saan itse määritellä tavallaan työn etiikan valitessani, mitä tuotteita lähden mainostamaan. On ihanaa, kun pystyy itse valitsemaan työt, joita lähtee toteuttamaan. Pyrin kuitenkin tekemään markkinointia eri tuotteiden ja palveluiden parissa monipuolisesti laidasta laitaan.

Vaikuttajamarkkinoinnin alkaessa Monika koki, ettei toiminimen perustaminen ollut oikea ratkaisu; hän halusi nähdä ensin, kuinka työt lähtevät rullaamaan. Koska kaikki on sujunut hyvin, ei hänellä ole toistaiseksikaan yrityksen perustamissuunnitelmia.

-Vaikuttajamarkkinoinnissa kollegat ovat olleet tärkeänä tukena. Heiltä olen pystynyt kysymään apua varsinkin toiminnan alkuvaiheissa. Varsinaista markkinoinnin koulutusta mulla ei ole. Ajattelen, että tekemällä kyllä oppii.

Markkinoinnissa Monikaa kiinnostaa ihmisten kommunikoivuus. Työssä hän esimerkiksi vastaa ihmisten kommentteihin ja kysymyksiin.

-On innostavaa, kun ihmiset ottavat yhteyttä ja ovat kiinnostuneita tuotteista, joita markkinoin. Myös yritysten ja mediatoimistojen yhteydenotot lisäävät motivaatiota paljon. Siinä kokee, että on tehnyt työnsä hyvin, kun kysytään yhteistyöhön.

Arjen ja työn yhdistäminen

Monikan arkea ilahduttaa kotona pieni poika, jonka kanssa touhuaminen toimii vastapainona töille. Perheen kanssa Monika viettää vapaalla mieluusti aikaa luonnossa.

-Viikot ovat aika työntäyteisiä. Haluankin viettää viikonloppuisin aikaa ulkona. Luonto on muutenkin sellainen henkireikä koko meidän perheellemme. Välillä käyn myös treenaamassa kuntosalilla ja joogaan kotona.

Monika on työkuvioiden ja perhe-elämän yhdistämisen myötä tullut moniosaajaksi ja ajanhallinnan mestariksi. Hän rakastaa kalenteria ja eri väreillä menojen aikatauluttamista kalenteriin.

-Arjen ja työkuvioiden yhdistäminen on toisinaan haastavaa. Välillä olen kamppaillut riittämättömyyden tunteen kanssa. Tuntuu, että aika ei millään riitä kaikkeen. Olen nykyään kuitenkin ihan hyvä tunnustamaan omia voimavarojani ja osaan myös laittaa stopin, jos on liikaa töitä. On vain priorisoitava tärkeimmät asiat ja siirrettävä muita, jos aika ei tahdo riittää.

– Työ vaatii lisäksi henkisesti ja fyysisesti paljon. Etenkin muisti on kovalla koetuksella koko ajan.

Vaikka arjen ja työn sovittaminen on toisinaan hankalaa, ei Monika vaihtaisi yrittämistä ja näyttelijäntyötä muihin töihin.

-Parasta tässä työssä on se, kun kaikki viikot ovat erilaisia. Tykkään tosi paljon elämästäni ja töistäni tällä hetkellä. En kaipaa mitään sen suurempia muutoksia, vaan näin on ihan hyvä. Onnistumisia on tullut ja olen niistä tyytyväinen.

-Itseni työllistämisessä minua inspiroi itse se ammatti, johon olen kouluttautunut. Jos näyttelijäksi ryhtyy, pitää haluta sitä todella paljon. Aluksi on vaikea päästä kouluun ja myös työnhaku on usein haastavaa. Olen siitä onnekkaassa asemassa, että olen päässyt tekemään tätä työtä. Olen päässyt työskentelemään Suomen lisäksi myös Englannissa ja Norjassa.

Nuorella näyttelijällä on tulevaisuudessa vielä paljon mahdollisuuksia. Tavoitteitakin uralle löytyy, sillä Monika toivoo pääsevänsä tekemään mahdollisimman monipuolisia töitä eri työympäristöissä.

-Ylipäätään toivon, että pysyn työllistettynä ja että töitä riittäisi jatkossakin. Markkinoinnin saralla toivon erilaisia kivoja ja inspiroivia työtarjouksia.

Yrittäjähenkisyys ja toimintakyky kaiken A ja O

Monika kokee itsensä yrittäjähenkiseksi ja toiminnan henkilöksi. Rohkeus näkyy toimintakyvyssä. Hänen mielestään on pääasia, että toimii ja tekee asioita sen eteen, mitä haluaa saavuttaa. On tärkeää myös kysyä apua, jos sitä tarvitsee, Monika jatkaa.

-Rohkeus työhön on tullut iän myötä. Minun ei ole esimerkiksi vaikeaa ottaa yhteyttä yrityksiin ja kysyä yhteistyötä tai pääsyä tuotantoon näyttelemään. Koen, että minulle on kehittynyt aika hyvä itseluottamus ja itsetuntemus. En koe, että olisin erityisen rohkea, mutta en myöskään pelkää toimia.

-On eri asia, tapahtuuko toiminnan seurauksesta haluttuja tuloksia, mutta tärkeää on se yhteydenotto. Jos ei saa heti töitä, ei se tee työnhakijasta yhtään huonompaa. Aina kannattaa yrittää! Työnantaja sitten päättää, onko hakija just heidän tarjoamaan hommaan sopiva. Ja jos ei tule valituksi, tarkoittaa se vain sitä, ettei vaan ollut siinä hetkessä sopiva.

Monika nauttii työnsä saavutuksista joka viikko. Hän kokee työnsä itsessään saavutuksena. Jokainen mieluisa työ ja jokainen päivä on omalla tavallaan saavutus. On hienoa, että olen saanut työn, jossa viihtyy, kertoo Monika.

-Jokaisesta työntäyteisestä viikosta selviäminen on saavutus. Tulee fiilis, että vitsi mä oon voittaja!

Myös Monikan työuran paras muisto liittyy toimintaan, päättäväisyyteen ja rohkeuteen.

-Olin asunut Lontoossa muutaman vuoden ja koti-ikävä vaivasi. Kävin Suomessa koekuvauksissa useamman kerran. Minulla oli teatterikiertue loppumaisillaan, eikä mitään seuraavaa työtä tiedossa. Tarpeeksi kauan haettuani töitä sain roolin Suomesta. Kolmen kuukauden työsopimusta jatkettiin ja muutimme sitten mieheni kanssa Suomeen.

-En olisi ikinä saanut työpaikkaa, jos en olisi uskaltanut toimia oikealla hetkellä. Kaikki jotenkin loksahti silloin paikalleen. Ajattelin tuolloin, että olisi kiva vaihteeksi työskennellä suomeksi. Jos en olisi toiminut silloin ja seurannut ajatustani, ei tätä kaikkea olisi tapahtunut!

-Muutto takaisin Suomeen ja täältä töiden saaminen oli iso muutos elämässä, ja se on jäänyt erityisen hyvin mieleen. Onneakin oli tietty matkassa, mutta kyllä siinä sai töitäkin tehdä sen eteen. Tärkeintä oli kuitenkin, että päätin, että nyt mä toimin ja yritän saada, mitä haluan.

Monikan mielestä yritteliäisyys on ylipäätään hyvä piirre ihmisessä. Yrittäminen ja yritteliäisyys kulkevat käsi kädessä. Hän näkee yrittäjien tulevaisuuden valoisana koronatilanteesta huolimatta.

– Yrittäminen on erittäin hyvä asia. Se luo tulevaisuutta Suomeen ja työllistää ihmisiä. Se on huikea tapa tehdä töitä. Se, että tekee itselleen töitä ja mahdollisesti myös työllistää toisia, on upeeta.

-Tuntuu, että korona on saanut ihmisissä aikaan periksiantamattomuutta. Sellaista asennetta, että kyllä me tästä vielä selvitään. Uskon vahvasti suomalaisuuteen ja siihen, että suomalainen haluaa tukea toista suomalaista yritystä. Näen yrittäjien tulevaisuuden edelleenkin ihan kirkkaana, kunhan tästä nykytilanteesta päästään.

Monika rohkaisee kaikkia kokeilemaan yrittämistä, jos vain kiinnostusta löytyy. Etenkin hän kehottaa nuoria kiinnostumaan yrittämisestä. Kouluissa voisi lisätä talous- ja yrittäjäkasvatusta entisestään, hän pohdiskelee.

-Jos yrittäminen kiinnostaa, kannattaa kokeilla kevytyrittäjyyttä. Ei tarvitse heti hypätä syvään päähän, jos ei ole rahkeita tai jos haluaa ensin vähän katsoa ja kokeilla. Etenkin nuoria kehottaisin kiinnostumaan yrittäjyydestä. Jos on joku idea, niin laittaa sen paperille ylös ja miettii, miten lähteä työstämään sitä.

– Kannattaa muistaa, että suunnittelu on puoli ruokaa. Ei kannata pelätä feilaamista tai sitä, että epäonnistuu. Rohkeutta vaan, ei se muuta tarvitse!

Monikan tarina on osa UKKO.fi:n Patsas rohkeudelle -kampanjaa. Kampanjan tarkoituksena on nostaa esille itsenäisiä yrittäjiä, joita ilman Suomi ei pyörisi. Osallistu keskusteluun itsenäisen yrittämisen mahdollisuuksista ja haasteista Twitterissä tunnisteilla #rohkeusyrittää #näeuusityö #teesitämitärakastat.

Lue lisää kampanjasta: ukko.fi/rohkeus
Lue lisää kevytyrittäjyydestä: ukko.fi/kevytyrittajyys

Avatar
Kirjoittaja

Noora Hämäläinen

Noora on kevytyrittäjämme, joka luo monipuolista tekstiä erilaisista aiheista. Päivätyönään hän toimii viestinnän ja vuorovaikutuksen opettajana.

Lisää aiheesta

Kerro mielipiteesi

Tilaa blogikirjoitukset sähköpostiisi!

Syötä sähköpostiosoitteesi alla olevaan kenttään ja saat tuoreimmat blogikirjoituksemme suoraan sähköpostiisi kerran viikossa.
Lähetämme uusimmat kirjoitukset joka keskiviikko. Voit lopettaa tilauksen milloin tahansa.