Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia

Blogin kirjoittaminen – 11 helppoa vinkkiä joilla pääset alkuun

vinkkejä-blogin-kirjoittamiseen

Miten kirjoitetaan erinomaista blogia? Ja miksi blogipostauksia kannattaa ylipäänsä kirjoittaa?

Blogit voivat tuoda osaamisesi helposti ihmisten tietoisuuteen. Ihmiset ovat luonnostaan uteliaita ja jos annat lukijoilla jotain, mikä heitä kiinnostaa, voit saavuttaa paljon näkyvyyttä. Ihmiset myös haluavat nähdä, mitä muiden työntekoon kuuluu.

Jaamme tässä kirjoituksessa konkreettisia vinkkejä paremman blogin kirjoittamiseen. Jos haluat tietää miten blogiyhteistyöt voi laskuttaa helposti omaa yritystä, tutustu kevytyrittäjyyteen.

Tuo lukijasi lähemmäksi sinua

Esimerkiksi Finnairin blogi on suosittu, koska siellä lukijat pääsevät katsomaan asioita toiselta puolelta. Lentäjät kertovat omasta työstään ja siitä, mitä kaikkea he tekevät lennon aikana. Jos olet esimerkiksi valokuvaaja, näytä blogissasi, miten valokuvaat ja mitä kaikkea kuvauspaikan pystyttäminen vaatii. Jos olet graafikko, näytä lukijoille miten monta vaihetta julisteen tuottaminen vaatii.

Ennen blogin aloittamista kannattaa sinun ensin miettiä, mihin alustalle haluat sivusi perustaa. Netin kautta löydät monta ilmaista palveluntarjoajaa ja nopealla etsimisellä löydät varmasti monta vaihtoehtoa.

Bloggaaja miettii aihetta

Lupasin antaa sinulle 10 + 1 vinkkiä blogin kirjoittamiseen ja tässä ne nyt ovat:

1. Kirjoita siitä, mikä sinua kiinnostaa

Sinulle mielenkiintoisesta aiheesta sinun on helpompi kirjoittaa. Kiinnostus lisää motivaatiota oppimaan ja kirjoittamaan lisää. Blogin ideana on kuitenkin kirjoittaa suhteellisen usein, joten valitse sellainen aihe/teema, mistä sinulta löytyy jotain sanottavaa.

Harvaan päivitetty blogi tuskin saa nopeasti ainakaan suuria lukijamääriä.

2. Määritä blogin kirjoittamiselle jokin tavoite

Mitä haluat saavuttaa teksteilläsi? Haluatko verkostoitua? Haetko lisää asiakkaita? Hoidatko asiakassuhteitasi? Haetko töitä? Onko blogisi tärkeä osa viestintääsi?

Kun tavoite on sinulla selvillä, sinun on helpompi viedä blogiasi oikeaan suuntaan.

3. Anna käytännön vinkkejä ja luo hyödyllistä tekstiä

Jos tuotat hyödyllistä tekstiä lukijoillesi, se varmasti tuo lukijoita blogillesi. Kaikki ohjeet ja vinkit ovat suosittuja blogeissa. Aiemmassa blogitekstissäni käsittelemäni ruokablogit ovat tästä hyvä esimerkki.

Rentoa kirjoittamista

4. Kirjoita vapaasti, mutta asiallisesti

Blogi antaa sinulle suhteellisen vapaat kädet kirjoittamiseen. Voit kirjoittaa käytännössä siten miten puhut. Kirjoita kuitenkin asiallista tekstiä ja turhat kirosanat kannattaa karsia pois.

Blogin kirjoittamisen kautta voit tuoda esiin myös omaa persoonaasi ja tunteita, joten älä kirjoita liian pliisusti. Älä yritä väkisin kirjoittaa jotenkin toisella tavalla, jos se ei tule sinulle luonnostaan. Itsensä haastaminen on toki suositeltavaa, tässäkin asiassa.

5. Blogin kirjoittaminen ei ole kuolemanvakavaa

Blogista saa löytyä kirjoitusvirheitä, kunhan niitä ei ole liikaa. Blogisi ei ole tieteellinen julkaisu, joten kielioppiasioita voidaan katsoa hieman läpi sormien. Tärkeää on se, että löydät itsellesi luonnollisen tavan kirjoittaa.

Toinen tärkeä asia on se, että älä ole liian kriittinen omia tekstejäsi kohtaan. Kirjoita rohkeasti mielipiteistäsi.

6. Kirjoita säännöllisesti

Jos olet aloittanut kirjoittamaan, pyri kirjoittamaan mahdollisimman säännöllisesti. Silloin lukijasi tietävät, milloin voi odottaa uutta tekstiä. Viikottain olisi hyvä julkaista uutta tekstiä.

Alussa kirjoittaminen voi tuntua hankalalta, mutta kukaan ei ole seppä syntyessään. Anna itsellesi aikaa kirjoittamiseen. Voit myös varata kalenterista itsellesi aikoja, milloin kirjoitat blogiasi. Blogin suunnitteluun kannattaa myös varata aikaa.

Kirjoita säännöllisesti

7. Seuraa ja kommentoi muiden blogeja

Seuraamalla muiden blogeja voit saada omaan blogiisi ideoita. Älä kuitenkaan plagioi.

Kommentoimalla muiden blogeja voit samalla kertoa oman blogisi kirjoituksista, jos tekstisi käsittelee samaa aihetta. Tällä tavalla voit saada blogiisi uusia lukijoita muiden blogien kautta. Verkostoituminen muiden bloggaajien kanssa on muutenkin kannattavaa.

8. Julkaise tekstisi sosiaalisessa mediassa

Jos olet kirjoittanut uuden tekstin, kannattaa sinun ehdottomasti jakaa tekstisi sosiaalisen median kanavissa. Twitter, LinkedIn ja Facebook ovat esimerkiksi hyviä vaihtoehtoja.

Jos et jaa tekstejäsi missään, et saa luultavasti teksteillesi paljoa lukijoitakaan. Voit myös pyytää ystäviäsi jakamaan tekstejäsi eteenpäin.

9. Panosta otsikoihin

Tarkkaan mietitty otsikko tuo varmasti lisää lukijoita. Ympäripyöreät otsikot voivat karkoittaa osan lukijoista suoraan pois. Luo siis kiinnostavia otsikoita, joilla herätät lukijoiden mielenkiinnon.

Yksi esimerkki toimivasta otsikosta voisi olla esim. “Tässä 4 vinkkiä tehokkaampaan myyntityöhön.” Otsikosta selviää heti, mitä tuleva teksti pitäisi sisällään. Älä tietenkään keksi liian hienoa otsikkoa, jos tekstisi ei kyseistä aihetta oikeasti käsittele.

Bloggaaja miettii otsikkoa

10. Panosta myös visuaalisuuteen

Käytä valokuvia tekstien apuna. Kuvat jäävät paremmin ihmisten mieleen. Jos sisältösi on täyttä timanttia, visuaalisuutta voidaan katsoa hieman läpi sormien.

Monia blogialustoja voi muokata haluallaan tavalla, joten käytä aikaasi myös siihen, että blogisivusi on sinun näköisesi.

+1 . Kirjoita, kirjoita ja kirjoita

Taitavaksi bloggaajaksi ei tulla yhdessä yössä, se vaatii paljon työtä. Siispä kirjoita paljon ja useasti. Kirjoitustaitosi parantuvat joka tekstillä ja vain kirjoittamalla parannat taitojasi.

Jos haluat tienata blogiyhteistöillä, voit laskuttaa ne UKKO.fi-palvelun avulla kevytyrittäjänä. Näin sinun ei tarvitse perustaa omaa yritystä voidaksesi hoitaa verotukseen liittyvät asiat lainmukaisesti. Pelkän rahan vuoksi blogia ei kuitenkaan kannata aloittaa, vaan motivaation tulisi kummuta omasta intohimosta blogin aihepiiriin.

Kokeile kevytyrittäjyyttä jo tänään!

Kevytyrittäjyys on helpoin tapa aloittaa oma yrittäjämäinen toiminta. Voit myydä omaa työtäsi jo tänään. Ei sitoutumista, ei kuukausimaksuja.
Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

  • Työelämä Verkostoituminen – miksi se on niin tärkeää yrittäjälle?

    Verkostoituminen on yritystoiminnassa äärettömän tärkeää. Koskaan ei tiedä, millaista apua jostain henkilöstä tai yrityskontaktista voi olla oman yrityksen toiminnalle tulevaisuudessa. Tämän ovat kokeneet monet menestyksekkäät pienyrittäjät, sillä usein yrityksen pyörittämisen lomassa kohtaa ihmisiä, joiden ansiosta moni asia olisi saattanut jäädä tekemättä. Vahva verkostoituminen auttaa saavuttamaan mahdottomaltakin tuntuvia asioita ja ratkaisemaan kiperiä tilanteita. Pienyrittäjälle apu oikeilta tahoilta voi olla kultaakin kallisarvoisempaa.…

    Lue lisää
  • Työelämä Toimialojen muutokset – missä mennään, mitä odotettavissa?

    Työelämä muuttuu ja kehittyy alinomaa, ja erityisen kiihkeiltä muutokset tuntuvat nyt, kun neljäs teollinen vallankumous velloo ympärillämme. Valtavia muutoksia ovat saaneet aikaiseksi myös internet ja digitalisoituminen. Kukin toimiala kehittyy omalla tavallaan ja muutokset näkyvät niissä eri tavoin; alati kehittyvällä teknologialla on kuitenkin vaikutusta niistä jokaiseen. Automatisaatio, digitalisaatio, globalisaatio, robotisaatio… Siinä muutama termi, joita kuulee nykyisin jatkuvasti käytettävän työelämästä puhuttaessa. Näiden…

    Lue lisää
  • Työelämä Empatia ja muut pehmeät taidot – näitä tulevaisuuden töissä tarvitaan!

    Kun maailma ympärillämme teknistyy ja automatisoituu, kasvaa samalla pehmeiden ja inhimillisten työtaitojen arvo. Tekniset työvälineet ja niihin liittyvät vaatimukset kehittyvät ja muuttuvat alinomaa, mutta pehmeät taidot pysyvät samanlaisina ja niitä voi soveltaa käytännössä missä työssä tahansa. Kerromme tässä kirjoituksessa osasta niistä taidoista, jotka tulevat olemaan tärkeitä 2020-luvun työelämässä – ja ovat sitä oikeastaan jo nytkin! Työilmoituksissa keskitytään monesti teknisten taitojen…

    Lue lisää