Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Moniosaaja voi yhdistää eri toimialat kevytyrittäjänä

moniosaaja2

Tiesitkö, että kevytyrittäjänä ei tarvitse valita vain yhtä uraa, vaan silloin voi laskuttaa usean eri toimialan töistä?

Jos siis intoa, taitoa ja asiakkaita riittää usean eri alan töihin, on aivan mahdollista tehdä töitä sekä muusikkona että tietoturva-asiantuntijana.

Perinteisessä palkkatyössä tällainen monialaisuus lienee harvinaisempaa, mutta kevytyrittäjien keskuudessa on melko tavanomaista, että yhdellä taitavalla ja aktiivisella ihmisellä on osaamista ja toimeksiantajia useammalla eri alalla.

Mistä tämä johtuu? Osatotuudesta voi olla se, että matalapalkkaisessa ammatissa tai vahvasti sesonkeihin nojaavalla alalla työskentelevän henkilön on pitänyt luovasti keksiä keinoja, joilla ansaita elanto myös sesonkien ulkopuolella – ja siksi monialatyö on tullut mukaan kuvaan.

Toinen merkittävä syy voi olla se, että kevytyrittäjäksi päätyvät henkilöt ovat luonteeltaan aktiivisia ja oma-aloitteisia, jolloin heille on ollut luontevaa tarttua keskenään hyvin erilaisiinkin työtehtäviin, kun sellaisia on tullut vastaan.

Millä aloilla kevytyrittäjät työskentelevät?

Kevytyrittäjien ammattien kirjo on laaja, sillä omasta työstä tai palvelusta laskuttaminen sopii todella monelle eri alalle. Meidän palvelumme kevytyrittäjistä löytyy sekä perinteisiä duunareita että valkokauluksisia tietotyöläisiä. Maalareiden, kirvesmiesten ja konsulttien lisäksi hyvin edustettuina ovat monet kulttuurialan taitajat aina taikureista ja merenneidoista valokuvaajiin ja graafikoihin. Lisäksi kauttamme laskutetaan paljon siivous- ja hyvinvointialan työtä, sillä näiden palvelujen kysyntä kuluttaja-asiakkaiden keskuudessa on kasvanut merkittävästi viimeisen vuosikymmenen aikana.

Vaikka perinteiset ammatit pitävät edelleen pintansa, ovat erityisesti nuoret todella kekseliäitä sen suhteen, millaisille palveluille löytyy asiakkaita.

Vaikka unelma-ammattia ei löytyisikään opinto-ohjaajan ammatinvalintatestistä, ei se tarkoita, etteikö päättäväinen nuori voisi luoda itselleen uraa jollakin aivan uudella uralla.

Viime vuonna kokosimme joulukalenteriimme joukon hieman epätavallisempia ammatteja; jos kaipaat inspiraatiota uuden uran etsimiseen, kurkkaa 24 eriskummallista ammattia tästä blogitekstistä.

Monialaisuus on vahvuus työelämässä

Nyt käynnissä olevan työn murroksen yhteydessä on puhuttu paljon elinikäisestä oppimisesta ja tulevaisuuden työelämätaidoista. Ammatit ja kokonaiset toimialat muuttuvat ja sen myötä kaikkein osaavimpienkin ammattilaisten on kehitettävä taitojaan, opeteltava uusien laitteiden ja järjestelmien käyttöä ja seurattava toimialan kehittymistä.

Työelämän muuttuessa monen alan osaajan on tietysti helpompi työllistää itsensä, koska hän taitaa usean eri toimialan töitä. On arvioitu, että lähitulevaisuudessa työmarkkinoilla on vahvoilla kaksi erilaista työnhakijatyyppiä: hyvin tulevat pärjäämään johonkin melko pieneen osa-alueeseen erikoistuneet superasiantuntijat, jotka tietävät tästä erikoisalasta aivan kaiken sekä sellaiset työelämän generalistit, jotka taipuvat tilaisuuden niin vaatiessa lähes mihin tahansa positioon.

Generalistit, joilla on laaja kokemus monilta aloilta, erinomainen kyky yhdistellä asioita ja nähdä laajempia yhteyksiä ja merkityksiä, ovat arvokkaita osaajia mille tahansa yritykselle tai organisaatiolle.

Monen alan osaajilla ja työelämän generalisteilla on ammattiin liittyvien taitojen lisäksi myös usein työelämätaitoja, joita työnantajat ja toimeksiantajat arvostavat.

Moniosaaja on

 • innokas ja nopea oppimaan,
 • motivoitunut kehittymään,
 • joustava muutoksen suhteen,
 • taitava toimimaan erilaisissa ympäristöissä ja ryhmissä,
 • itseohjautuva,
 • aktiivinen.

Millaisia yllättäviin ammattiyhdistelmiin olet törmännyt? Oletko itse usean eri alan taitaja? Kerro se alla kommenteissa!

Koottuja vinkkejä opiskeluun löydät tästä aiemmasta blogipostauksestamme!

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä 5+1 vinkkiä: opi paremmaksi puhujaksi

  Oletko koskaan tuskaillut puheen kirjoittamisen kanssa? Viimeisenä iltana ennen esityspäivää pakerrat slideja kasaan ja hermoilet tulevaa esiintymistä – kuulostaako yhtään tutulta? Väitän, että useimmat tietävät, mistä puhun. Tämä oli syy, miksi osallistuimme viime viikolla koko markkinoinnin tiimin kanssa Juhana Torkin pitämälle puheen valmistelukurssille. Vaikuttavien puheiden pitäminen on taito, jonka varmasti jokainen haluaisi oppia, siksi koostimme mielenkiintoiselta kurssilta yhteen muutamia tärppejä,…

  Lue lisää
 • Työelämä Onnistuneen yhteistyön ainekset – näin loistat tiimeissä!

  Nykyisin vain melko harvassa ammatissa vietetään kaikki työpäivät oman toimiston suljetun oven takana istuen ja päätöksiä yksin miettien. Tiimityö ja verkostotyöskentely ovat levinneet oikeastaan alalle kuin alalle – ja niiden merkitys tulee kasvamaan lähivuosina entisestään. Näihin työmuotoihin tarvitaan sosiaalisten taitojen lisäksi muitakin tiettyjä työtaitoja, joista kerromme tässä kirjoituksessa! Erilaisia yhteistyökuvioita ja tiimejä muodostetaan niin organisaatioiden sisällä kuin firman sidosryhmienkin kesken.…

  Lue lisää
 • Työelämä Naisen euro on vuonna 2021 Suomessa 84 senttiä – se ei ole naisten vika, mutta naisten yrittäjyydellä eroa voidaan kuroa umpeen

  Vain kolmasosa suomalaisista yrittäjistä on naisia ja naiset päätyvät miehiä useammin matalapalkkaisille aloille. Perhevapaajärjestelmä kannustaa nimenomaan naisia jäämään kotiin lasten kanssa, mikä pienentää naisten elinikäistä palkkakertymää ja samalla kertyvää eläkettä entisestään. Kysyimme Elinkeinoelämän valtuuskunnan ensimmäiseltä naisjohtajalta Emilia Kullakselta, miten naisten asemaa työelämässä ja yrittäjinä voidaan parantaa. Suomi on kansainvälisessä vertailussa tasa-arvon mallimaa, mutta tekemistä riittää vielä paljon. Nyt naistenviikolla on…

  Lue lisää