Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia

Aki Haikonen on esineiden heittelyn ammattilainen – eli jongleeri

viikon-kevytyrittaja-aki-haikonen

Olen Aki Haikonen, Etelä-Pohjanmaalta lähtöisin oleva 22-vuotias nuorimies, joka tätä nykyä opiskelee Tukholman tanssi- ja sirkuskorkeakoulussa.

Mitä teet?

Aloitin jongleerauksen harrastuksena kaveripiirin mukana, kun olin 9-vuotias. Alkuun välineenä toimi diabolo ja myöhemmin mukaan tulivat myös tutummat välineet kuten pallot, renkaat ja keilat.

Muutaman vuoden harrastelun jälkeen kavereiden into lajiin lopahti, mutta itse koin kuitenkin suurta motivaatiota jatkaa. Kun 14-vuotiaana kuulin sirkuskoulusta Tukholmassa, oli varmaa, mihin lukion jälkeen suuntaisin.

Aloittaminen on lähes aina se vaikein etappi, oli kyseessä sitten lenkki tai yrittäjyys. Itse koen, että sain erinomaisen alun kevytyrittäjänä UKKO.fi-sivuston kautta ja loistavat eväät myöskin tulevaan.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Taitojen karttuessa alkoi myös kysyntä kasvaa työrintamalla.

Alkuun homma rokkasi hyvin pientä korvausta vastaan esiintyen koulun juhlissa, synttäreillä ja muissa pienissä juhlatilaisuuksissa, mutta kun viime kesänä esiinnyin useampaan kertaan Veljekset Keskisen kyläkaupalla, oli aika siirtyä kevytyrittäjäksi.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Monet mieltävät esiintyvän taiteilijan työpäiväksi vain esiintymispäivät. Todellisuudessa työ vaatii kuitenkin ahkeraa ja määrätietoista harjoittelua päivittäin sekä pitkäjänteisyyttä. Tuhansien toistojen myötä temput siirtyvät lihasmuistiin ja sitä kautta toimivat myös yleisön edessä.

Usko omaan tekemiseen kasvaa toistojen kautta ja kova työ palkitsee aina tekijänsä tavalla tai toisella.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Koen, että jongleerauksessa yhdistyy elementtejä sekä urheilusta että taiteesta sopivassa suhteessa. Halutessani ylittää itseni teknisellä tasolla lisään temppuun yhden renkaan tai teen saman tempun pitäen kuitenkin yhtä rengasta otsalla tasapainossa samanaikaisesti.

Kun koen tarvetta luoda jotain uutta, kehitän uusia tapoja heittää palloa tai yhdistän kaksi vanhaa temppua uudeksi kuvioksi. Tekemistä riiittää aina!

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Olen ottanut vasta ensiaskeleet esiintyjän uralla, joten haluan ilman muuta kehittää itseäni sekä lavakarismassa että jongleerauksessa. Aina tietysti riittää uusia temppuja, joita on kiva treenata.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Aloittaminen on lähes aina se vaikein etappi, oli kyseessä sitten lenkki tai yrittäjyys. Itse koen, että sain erinomaisen alun kevytyrittäjänä UKKO.fi-sivuston kautta ja loistavat eväät myöskin tulevaan.

Usko omaan tekemiseen kasvaa toistojen kautta ja kova työ palkitsee aina tekijänsä tavalla tai toisella.

Käy ihastelemassa Akin taitavaa esiintymistä ja inspiroidu aloittamaan oma tekeminen!

Akin Instagramiin

Akin YouTube-kanavalle

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Kerttu Jaatinen perusti Noita Digitalin ja löysi yrittäjyydestä itselleen sopivan tavan tehdä töitä

  Nimeni on Kerttu Jaatinen ja olen digitaalisten juttujen moniosaaja. Teen nettisivuja, editoin videoita ja huolehdin elokuva- ja TV-tuotannoissa materiaalin hallinnasta, eli teen DIT:nä töitä (Digital Imaging Technician). Nykyisin olen myös päätoiminen yrittäjä – eli teen kaikkea samaa kuin tein aiemmin freelancerina ja kevytyrittjänä, mutta nyt kaikki on yrityksenä. Yritykseni Noita Digital Oy tekee tyylikkäitä ja responsiivisa nettisivuja ja minä siinä…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Viikon kevytyrittäjämme, Esa Pesonen, on toimittaja, bloggari ja runoilija

  Olen Esa Pesonen, 41-vuotias toimittaja-bloggaaja-runoilija. Asun Helsingissä, alun perin olen Vantaalta. Pidän erilaisten näkökulmien ja asioiden löytämisestä. En ole suomalainen jörrikkä, mutta en konsulttikaan. Mitä teet? Freelancetoimittajana kirjoitan juttuja pääasiallisesti aikakauslehtiin. Olen kirjoittanut Hymyyn, Alibiin, Seuraan, Iltalehteen ja SuPer-lehteen. Lisäksi kirjoitan myös Publicon asiakaslehtiin. Ennen kevytyrittäjäksi ryhtymistä minulla oli 20 vuoden kokemus tiedottajan ja toimittajan vakituisissa työsuhteissa. Kirjoitan myös omaa…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Taru aloitti kevytyrittäjyyden opintojen ohella – “Tätä tulen käyttämään jatkossakin”

  Kuka olet? Olen 32-vuotias iloinen kevytyrittäjänaisen alku Lahdesta. Harrastan crossfittia, ulkoilua ja käyn silloin tällöin kuntosalilla. Mitä teet? Opiskelen koulutetuksi hierojaksi Vierumäen urheiluopistolla ja teen samanaikaisesti hierontoja EMA Sportilla Lahdessa. Joulukuun puolessa välissä valmistun ja tarkoitus olisi jatkaa hommia sivutyönä ainakin nyt aluksi. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Alkuvuodesta, kun olin EMA Sportilla kuntonyrkkeilyn alkeiskurssilla, tiedustelin EMA:n omistajalta olisiko heillä tarvetta hierojalle…

  Lue lisää