Aki Haikonen on esineiden heittelyn ammattilainen – eli jongleeri

viikon-kevytyrittaja-aki-haikonen

Olen Aki Haikonen, Etelä-Pohjanmaalta lähtöisin oleva 22-vuotias nuorimies, joka tätä nykyä opiskelee Tukholman tanssi- ja sirkuskorkeakoulussa.

Mitä teet?

Aloitin jongleerauksen harrastuksena kaveripiirin mukana, kun olin 9-vuotias. Alkuun välineenä toimi diabolo ja myöhemmin mukaan tulivat myös tutummat välineet kuten pallot, renkaat ja keilat.

Muutaman vuoden harrastelun jälkeen kavereiden into lajiin lopahti, mutta itse koin kuitenkin suurta motivaatiota jatkaa. Kun 14-vuotiaana kuulin sirkuskoulusta Tukholmassa, oli varmaa, mihin lukion jälkeen suuntaisin.

Aloittaminen on lähes aina se vaikein etappi, oli kyseessä sitten lenkki tai yrittäjyys. Itse koen, että sain erinomaisen alun kevytyrittäjänä UKKO.fi-sivuston kautta ja loistavat eväät myöskin tulevaan.

Miten päädyit kevytyrittäjäksi?

Taitojen karttuessa alkoi myös kysyntä kasvaa työrintamalla.

Alkuun homma rokkasi hyvin pientä korvausta vastaan esiintyen koulun juhlissa, synttäreillä ja muissa pienissä juhlatilaisuuksissa, mutta kun viime kesänä esiinnyin useampaan kertaan Veljekset Keskisen kyläkaupalla, oli aika siirtyä kevytyrittäjäksi.

Millainen on tavallinen työpäiväsi?

Monet mieltävät esiintyvän taiteilijan työpäiväksi vain esiintymispäivät. Todellisuudessa työ vaatii kuitenkin ahkeraa ja määrätietoista harjoittelua päivittäin sekä pitkäjänteisyyttä. Tuhansien toistojen myötä temput siirtyvät lihasmuistiin ja sitä kautta toimivat myös yleisön edessä.

Usko omaan tekemiseen kasvaa toistojen kautta ja kova työ palkitsee aina tekijänsä tavalla tai toisella.

Mikä on hienointa omassa työssäsi?

Koen, että jongleerauksessa yhdistyy elementtejä sekä urheilusta että taiteesta sopivassa suhteessa. Halutessani ylittää itseni teknisellä tasolla lisään temppuun yhden renkaan tai teen saman tempun pitäen kuitenkin yhtä rengasta otsalla tasapainossa samanaikaisesti.

Kun koen tarvetta luoda jotain uutta, kehitän uusia tapoja heittää palloa tai yhdistän kaksi vanhaa temppua uudeksi kuvioksi. Tekemistä riiittää aina!

Missä asioissa haluaisit kehittää itseäsi?

Olen ottanut vasta ensiaskeleet esiintyjän uralla, joten haluan ilman muuta kehittää itseäni sekä lavakarismassa että jongleerauksessa. Aina tietysti riittää uusia temppuja, joita on kiva treenata.

Terveisiä ja vinkkejä muille kevytyrittäjille?

Aloittaminen on lähes aina se vaikein etappi, oli kyseessä sitten lenkki tai yrittäjyys. Itse koen, että sain erinomaisen alun kevytyrittäjänä UKKO.fi-sivuston kautta ja loistavat eväät myöskin tulevaan.

Usko omaan tekemiseen kasvaa toistojen kautta ja kova työ palkitsee aina tekijänsä tavalla tai toisella.

Käy ihastelemassa Akin taitavaa esiintymistä ja inspiroidu aloittamaan oma tekeminen!

Akin Instagramiin

Akin YouTube-kanavalle

Haluatko sinä Viikon Kevytyrittäjäksi?

Viikon kevytyrittäjä on UKKO.fi:n blogisarja, jossa nostamme esiin eri alojen kevytyrittäjiä. Onko sinulla oma tarina kevytyrittäjyydestä? Me tahdomme kuulla sen! Klikkaa ja täytä lomake.

Kirjoittaja: Pauliina Saukkonen

Pauliina on markkinointitiimin SEM- ja social media marketing -intoilija, joka inspiroituu hyvästä tiimihengestä ja taitavista työkavereista. Hän on vapaa-ajalla cup cake -leipuri ja rakastaa kaikkea visuaalista tekemistä sekä siskonpoikansa, valkoisen paimenkoiran, Fredin kanssa puuhaamista.

Muita artikkeleita aiheesta Yrittäjätarinat:

 • Yrittäjätarinat Urheiluselostaja Toni Saukkola muutti hauskan ajanvietteen mielekkääksi työksi

  Urheilu ja selostaminen kuuluivat helsinkiläisen Toni Saukkolan suurimpiin kiinnostuksen kohteisiin jo hyvin nuorena. Tuolloin hän ei kuitenkaan aavistanut, että vielä joskus loisi itselleen työn niihin liittyen. "Lapsena pelailin usein pleikkarilla NHL:ää omassa huoneessani koulun jälkeen, ja selostin samalla niitä pelejä. Silloin se tuntui tietysti vain hauskalta ajanvietteeltä. Harrastin nuorempana useita eri lajeja ja unelmoin ammattijääkiekkoilijan urasta, mutta monien pettymykseksi minusta…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Erika Leppäkari tekee työkseen lempiharrastustaan

  Olen Erika, pian 21 vuotta täyttävä tamperelainen. Teen suurin piirtein kaikkea luovaa vapaa-ajallani, mutta en ikinä olisi ajatellut tekeväni niitä työkseni! Mitä teet? Tähän mennessä olen piirtänyt ja paljon. Tämän lisäksi näyttelen, laulan, tanssin, kirjoitan ja valokuvaan. Kevytyrittäjänä on parasta se, että pystyy itse määrittelemään työaikansa, ainakin asiakkaan määräämissä rajoissa. Miten päädyit kevytyrittäjäksi? Sain työtilauksen eräältä tutultani ja sen mahdollistaminen…

  Lue lisää
 • Yrittäjätarinat Tero Aarni on Suomen johtava polttotaiteilija

  Terve, Olen Tero, 23 -vuotias Kuopiolainen. Opiskelen rakennusarkkitehdiksi neljättä, eli viimeistä vuotta ja ohessa toimin kevytyrittäjänä UKKO.fi:n kautta. Asiakkaiden reaktiot ovat hienointa työssäni. On upeaa saada aikuinen mies itkemään omalla kädentaidollani. Mitä teet? Teen polttotyötä käyttäjänimellä @pyroartturi. Aloitin 2015 harrastuspohjalta, mutta taiteenlaji kiinnosti niin paljon, että aloin tehdä myös tilaustöitä. Tällä hetkellä olen Suomen johtava polttotaiteilija. Kukaan ei ole ikinä…

  Lue lisää