Yrittäjyyskoulu

Aina kannattaa yrittää

Alan vaihtaminen – uusi ura houkuttelee monia

alan-vaihtaminen

Elinikäinen oppiminen on avaintermi, kun pohditaan tulevaisuuden työelämää. Ammatit, teknologiat ja työelämä muuttuvat niin nopeasti, että tämän päivän tutkinnot eivät mitenkään voi vastata tarpeeseen, joka jollakin alalla on vaikkapa 30 vuoden kuluttua.

Omaa osaamista pitää syventää, laajentaa ja päivittää työuran edetessä, vaikka pysyisikin saman ammatin parissa vuosikymmeniä – mitä merkittävä osa suomalaisista ei tule tekemään.

Elinikäisestä oppimisesta on puhuttu mediassa ja päättäjienkin kesken pitkään ja se on edelleen otsikoissa viikoittain. Tuoreessa Ylen jutussa kerrotaan, kuinka nykyinen hallitus on kirjannut jatkuvan oppimisen edistämisen myös hallitusohjelmaan. Jotta uudistus saataisiin huomioitua tarpeeksi laajasti ja kattavasti, aiotaan sitä varten perustaa kolmikantainen ryhmä koulutusjärjestäjille sekä kaikki eduskuntapuolueet kattava parlamentaarinen ryhmä.

Uusi ura houkuttelee

Yli puolet työntekijöistä on työuransa aikana kouluttautunut uuteen ammattiin, kerrotaan Sitran tekemässä työelämätutkimuksessa vuonna 2017. Selvitykseen vastanneista suurin osa oli sitä mieltä, että koulutukseen panostaminen kannatti, sillä se antoi pätevyyden ja mahdollisuuden liittyä mielekkäämpään työhön. Ammatillisen osaamisen lisäksi opiskelu kasvattaa myös itseluottamusta uudella alalla.

alan vaihtaminen

Kouluttautumisen lisäksi uudelle uralle on monia muitakin keinoja. Kirjoitimme tästä aiheesta vastikään täällä blogissamme. Uusi mielenkiintoinen ala voi löytyä vaikkapa vapaaehtoistyön, harrastuksen tai sattumalta syntyneen liikeidean kautta.

Alan vaihtaminen onnistuu myös aikuisena

Moni kokenut ammattilainen saattaa miettiä, kannattaako alan vaihto, jos ikää mittarissa on vaikka jo 50 vuotta. Tähän on oikeastaan yksi selvä vastaus; kannattaa kokeilla. Jos nykyinen työ pännii tai joku muu ala voisi tuntua kiinnostavammalta, lähde selvittämään mahdollisuuksiasi kääntää urasi suuntaa.

50-vuotiaalla saattaa olla vielä viisitoistakin hyvää vuotta työelämässä ennen eläkeikää ja onhan tuollaisen ajan viettäminen mielekkään työn parissa huomattavasti mukavampi vaihtoehto kuin kitkutella tylsässä työssä, joka ei enää innosta.

alan vaihtaminen

Havahdutko usein siihen, että huomaat haaveilevasi jostakin paremmasta tai kivemmasta työstä? Tai alkaako sunnuntaisin syke nousemaan pelkästä ajatuksesta, että huomenna pitää taas mennä töihin? Olet selvästi potentiaalinen alan (tai työpaikan) vaihtaja!

Muita merkkejä, joiden perusteella alan vaihtoa kannattaa harkita, ovat esimerkiksi oman työn häpeäminen tai se, että vaikka saisit reilun palkankorotuksen, et haluaisi jäädä tekemään nykyistä työtäsi. Myös oman osaamisen vajaakäyttö voi turhauttaa niin paljon, että uuden työn tai kokonaisen uuden alan etsiminen voi tulla ajankohtaiseksi.

Kevytyrittäjyydestä vauhtia uudelle alalle

Alan vaihtamisesta on puhuttu myös tässä UKKO.fi:n blogissa useaan otteeseen viime vuosina. Olemme myös kertoneet lukuisten rohkeiden alanvaihtajien tarinoita. Päätimme poimia niistä muutaman tähän inspiraatioksi. Klikkaamalla henkilön nimeä pääset halutessasi lukemaan aiheesta lisää.

“Uusien työteon muotojen myötä esimerkiksi alanvaihtajat voivat entistä vaivattomammin kokeilla uusia urapolkuja tai harrastajat tehdä intohimostaan sivutoimen. Kevytyrittäjyys on yksi hyvä vaihtoehto tällaisen uramuutoksen toteuttamiseen.”
Asiantuntija, uusi työelämä ja kestävä talous, Sitra, Perttu Jämsén.

“Päädyin kevytyrittäjäksi oman harrastukseni kautta. Brasilialaista jujutsusta kertynyt osaaminen auttoi toiminnallisen harjoittelun suunnittelussa.”
Kahvakuulaohjaaja, valmentaja ja tietokirjailija Niko Saarela.

alan vaihtaminen

“Jossain vaiheessa piti olla jonkun kapean alan asiantuntija ja mennä siinä osaamisessa syvälle. Samalla myös ihmisillä oli selkeitä urapolkuja. Osaamisen pitää kuitenkin nykyisin olla monipuolista ja puhutaankin polkujen sijaan urasokkeloista. Uskon, että tulevaisuudessa moni valitsee kevytyrittäjämäisen tavan tehdä töitä, koska ihmiset haluavat tehdä erilaisia töitä ja kokeilla uutta ammattia vaihtaessaan alaa.”
Juoma- ja ruokatoimittaja, opettaja, radiotoimittaja, bloggaaja, Anikó Lehtinen.

“Olin vuosia kokkina ravintoloissa, mutta koska molempien käsien veneluut menivät ajan saatossa huonoon kuntoon, jouduin lopettamaan ne työt ja miettimään alan vaihtoa. Opiskelinkin sitten uuteen ammattiin, valokuvaajaksi. Olin harrastanut kuvaamista jo vuosia, ja siksi päätin tehdä kuvaamisesta ammatin itselleni.”
Valokuvaaja, kevytyrittäjä, Jukka-Pekka Visuri.

Lisää kiinnostavia uratarinoita löydät blogimme osioista Viikon kevytyrittäjä sekä Yrittäjätarinat. Kurkkaa sinne, jos haluat lukea esimerkiksi siitä, miten jääkiekkoilijasta tuli valokuvaaja!

Tuntuuko työsi saman toistamiselta? Kaipaatko uusia haasteita? Hae inspiraatiota työtalenttitestistämme!

Muita artikkeleita aiheesta Työelämä:

 • Työelämä Kevytyrittäjän kriisiviestintä

  Koska jokaiselle yritykselle, itsensä työllistäjälle ja kevytyrittäjälle voi tulla eteen ikävä tai kiusallinen kriisitilanne, on syytä varautua ja harjoitella tilanteessa toimimista ja siitä viestimistä jo etukäteen. Valmiiksi mietitty viestintästrategia ja paineettomassa tilassa luotu suunnitelma auttavat selviytymään vakavastakin kriisistä mahdollisimman vähin kolhuin. Miksi kriisiviestintää pitäisi suunnitella ja harjoitella, miettii moni? Siksi, jotta todellisessa kriisitilanteessa viesti välittyy mahdollisimman ehjänä ja selkeänä sen…

  Lue lisää
 • Työelämä Rekrytoija paljastaa, millainen CV tekee vaikutuksen ja mitä tapahtuu palkkaamisen jälkeen: ”Soitot voivat olla äärimmäisen vaikeita”

  UKKO.fi:n Head of People & Culture Olli Saukola haastattelee ihmisiä työkseen. Saukola paljastaa blogissaan, mitä merkittävää tapahtuu sen jälkeen, kun yksi tulee valituksi, mutta kymmenet muut eivät. Entä millaiset työhakemukset erottuvat joukosta, ja miten korona on muuttanut rekrytointia? Rekrytointihan on kivaa ja helppoa! Luet ansioluetteloita, juttelet mukavia ja annat ihmisille töitä. Tätä kuulen usein, kun kerron ystävilleni tekeväni työkseni rekrytointeja.…

  Lue lisää
 • Työelämä Toimialojen muutokset – missä mennään, mitä odotettavissa?

  Työelämä muuttuu ja kehittyy alinomaa, ja erityisen kiihkeiltä muutokset tuntuvat nyt, kun neljäs teollinen vallankumous velloo ympärillämme. Valtavia muutoksia ovat saaneet aikaiseksi myös internet ja digitalisoituminen. Kukin toimiala kehittyy omalla tavallaan ja muutokset näkyvät niissä eri tavoin; alati kehittyvällä teknologialla on kuitenkin vaikutusta niistä jokaiseen. Automatisaatio, digitalisaatio, globalisaatio, robotisaatio… Siinä muutama termi, joita kuulee nykyisin jatkuvasti käytettävän työelämästä puhuttaessa. Näiden…

  Lue lisää